Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina veterinara


Index » sanatate » Medicina veterinara
» COOPERAREA INTERNATIONALA IN DOMENIUL MEDICINEI VETERINARE


COOPERAREA INTERNATIONALA IN DOMENIUL MEDICINEI VETERINARE
COOPERAREA INTERNATIONALA IN DOMENIUL MEDICINEI VETERINARE

A.    CONGRESELE DE MEDICINA VETERINARA

Epizootiile pustiitoare ce bantuiau Europa de la un capat la celalalt, nevoia resimtita de medicii veterinari de a se instrui si a dezbate probleme majore de interes comun, au determinat infiintarea Congreselor internationale de medicina veterinara.

Primul Congres international de medicina veterinara a avut loc in 1863 la Hamburg, aici dezbatandu-se probleme de pesta bovina si pleuropneumonie contagioasa. Romania nu a trimis nici un delegat , lipsindu-i la acea data oameni calificati pentru a o reprezenta cu competenta.
Al doilea Congres international de medicina veterinara s-a desfasurat la Viena in 1865, delegat din partea Romaniei fiind medicul veterinar Mauriciu Kolben, profesor la Scoala veterinara din Bucuresti. S-a discutat despre pesta bovina, profilaxia rabiei, si legislatia viciilor redhibitorii.

Al treilea Congres international se intruneste la Zurich in 1867, aici s-a discutat despre profilaxia pestei bovine, inspectia obligatorie a carnurilor, organizarea serviciilor veterinare, a invatamantului si profilaxia peripneumoniei. Din partea Romaniei a fost delegat tot profesorul Mauriciu Kolben.

Al patrulea Congres international s-a tinut in septembrie 1883 la Bruxelles, Romania fiind reprezentata de Alexandru Locusteanu.

Al cincilea Congres international a avut loc la Paris in 1889, in acelasi an organizandu-se ti un Congres international de tuberculoza.

Al XX-lea Congres mondial de medicina veterinara s-a tinut in Grecia, la Salonic, in anul 1975, urmatorul tinandu-se la Moscova in 1979.

Al XXV-lea Congres mondial de medicina veterinara s-a tinut in Japonia, la Yokohama, in anul 1995, iar cel de al XXX-lea Congres mondial s-a tinut la Lyon in septembrie 1999.

Primul Congres european al medicilor veterinari, s-a tinut in Republica Federala Germana, la Wiesbaden, in septembrie 1972, avand ca tema “Igiena mediului ambiant si medicina veterinara – Protectia sanatatii omului si animalelor”.

Congrese Panamericane de medicina veterinara si zootehnie

Daca medicii veterinari europeni au organizat in 1972 primul lor congres, americanii, mai activi, s-au intalnit la primul lor Congres Panamerican in 1951 la Lima, apoi au urmat: Sao Paolo(1954), Kansans(1959), Mexico City(1962), Caracas(1966). La cel de al VI-lea Congres Panamerican de medicina veterinara si zootehnie, care a avut loc la Santiago de Chile, s-a prezentat si comunicarea “Concentratia vitaminei C in lichidul folicular al vacilor in diferite faze ale ciclului estral”, autori E. Suteanu, P. Toma si H. Lunca.

In 1947 Primul Congres International veterinar si de zootehnie la Madrid, al doilea congres, tot la Madrid in 1949.

In 1954, la Alfort, s-a tinut Congresul International al studentilor veterinari.

Conferinte regionale

Incepand cu anul 1919 medicii veterinari din Tarile Scandinave – Norvegia, Suedia, Finlanda si Danemarca, se intruneau anual in diferite capitale, in Conferinte stiintifice si profesionale.

In Tarile Baltice – prima conferinta initiata de Bulgaria s-a tinut la Istambul in anul 1927 cu reprezentanti din Bulgaria, Yugoslavia, Romania si Turcia. Aici s-a luat decizia de a strange legaturile serviciilor sanitar veterinare cu scopul de a se exercita o actiune sanitara pregatita in comun. A doua Conferinta Balcanica s-a reunit la Bucuresti in 1929 pentru a studia uniformizarea reglementarilor sanitare, dezinfectia in traficul international, profilaxia morvei, a pestei bovine si a febrei aftoase. In 1968 s-a tinut la Sofia, Conferinta stiintifica internationala cu tema: “Probleme de medicina veterinara in Peninsula Balcanica”

B.    ASOCIATII SI MANIFESTARI VETERINARE MONDIALE

In 1952 s-a infiintat Asociatia Mondiala Veterinara cu sediul la Geneva, compusa din 53 de Asociatii Nationale din tari de pe toate continentele, printre care si Societatea de Medicina Veterinara din Romania. Scopurile societatii sunt:

- unificarea profesiunii de medic veterinar din toata lumea;

- organizarea congreselor mondiale de medicina veterinara;

- incurajarea tuturor ramurilor medicinei veterinare.

In anul 1951 s-a infiintat Uniunea Internationala a studentilor in medicina veterinara al carui scop era de a organiza in timpul vacantelor intruniri pentru a studia diverse probleme profesionale.

Asociatia Mondiala de Istorie a Medicinei Veterinare, cu sprijinul sectiei de istorie a medicinei veterinare, a Societatii germane de medicina veterinara a organizat mai multe Congrese mondiale de istorie a medicinei veterinare, cel de al V-lea tinut la Copenhaga in 1974.

Oficiul International de Epizootii (OIE)

Are drept scop lupta comuna contra bolilor infectioase ale animalelor.

La 25 ianuarie 1924 s-a obtinut adeziunea a 28 de tari din Europa, America de Sud, Africa si Asia, ai caror reprezentanti au convenit sa fondeze si sa intretina un Oficiu International de Epizootii cu sediul la Paris. Oficiul are un birou permanent la Paris, delegatii tarilor membre (printre care si Romania),se intrunesc cel putin odata pe an. Adunarea a hotarat publicarea unui buletin stiintific si tehnic lunar.Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS)

A inceput sa functioneze in anul 1948 si are sediul la Geneva. Organizeaza reuniuni de experti, perticipa la formarea profesionala, distribuie burse, patroneaza publicatii. Medicina veterinara intereseaza OMS-ul prin bolile comune omului si animalelor, precum si prin igiena alimentara, mai ales igiena carnii si a laptelui.

Organizatia pentru alimentatie si agricultura (FAO)

Creata in 1946 de o conferinta reunita in Canada, la Quebec, cu participarea a 43 de state. Se ocupa de problemele tehnice si economice ale agriculturii si aprovizionarii cu alimente a locuitorilor din toate tarile, precum si cu ridicarea nivelului de viata al populatiilor rurale. La 12 septembrie 1947 si in urma unui acord din mai 1954 se stabileste o legatura intre FAO si OIE.

BIBLIOGRAFIE

Al. George – Medicina indiana, in Istoria Medicinei Universale. Ed. Medicala, 1970.

Bercus C. I. – Dezvoltarea invatamantului medical in Istoria Medicinei Romanesti, Ed. Medicala, 1970.

Bologa V., Bratescu G., Dutescu B., Milcu St. M. – Istoria Medicinei Romanesti, Ed. Medicala, 1979.

Bratescu G. – Medicina romaneasca intre 1848-1887 in Istoria Stiintelor in Romania: Medicina, Ed. Academiei, 1980.

Cajal N., Iftimovici R. – Din istoria luptei cu microbii si virusurile, Ed. Stiintifica, 1964.

Chirila P. – Medicina naturista. Ed. Medicala,1996.

Dorobantu R. – Istoria Medicinei Veterinare – note de curs, Bucuresti, 1992.

Eliade M. – Istoria credinselor si ideilor religioase. Ed. Stiintifica si Enciclopedica, 1986.

Iftimovici R. – Istoria medicinei.Ed. All., 1994.

Kernbach – Dictionar de mitologie generala.ED. Stiintifica si Enciclopedica, 1989.

Raducanescu H. Carol Davila, evocari din trecutul Medicinei Veterinare romanesti. Societatea de Medicina Veterinara, 1986.

Sandulescu C., Morosan N, - Pagini din trecutul Medicinei Veterinare Romanesti, Ed. Ceres, 1984.

Spielmann J. – Restituiri istorico-medicale, Ed. Kriterion, 1980.

Stan Al., Rus R. – Istoria religiilor, Ed. InstitutuluiBiblic,1991.

Stirbu C – Paul Riegler intemeietorul Institutului Pasteur. Soc. Med. Vet., Bul. Informativ,81,1989.

Tomescu V., Gavrila M. I. – Momente si personalitati din trecutul stiintei veterinare Mondiale, Ed. Ceres,1983.

Turcanu G. Al. – Imunologia in Istoria Medicinei Universale. Ed. Medicala, 1970.

Vatamanu N. Medicina bizantina si Medicina araba in Istoria Medicinei Universale. Ed. Medicala, 1970.

Vatamanu N. Medicina veche romaneasca. Ed. Stiintifica, 1970.

Vatamanu N., Bratescu G. – O istorie a Medicinei, Ed. Albatros, 1975.

Wade W. D. – Paleopathology Mus. Of Nortern Arizona, 1987.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate