Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina veterinara


Index » sanatate » Medicina veterinara
» DENDRODOCHIOTOXICOZA


DENDRODOCHIOTOXICOZA
DENDRODOCHIOTOXICOZA

Este produsa de fungul saprofit Dendrodohium toxicum, care contamineaza in anumite conditii paiele de cereale. Nu a fost semnalata pana in prezent in tara noastra. A fost reprodusa la oi, iepuri, cobai, soareci, gaini.

Fungul elaboreaza patru dendrotoxine. Prezenta unor fungi si bacterii, precum si a oxigenului poate inhiba elaborarea de micotoxine. Miceliul este foarte toxic pentru sobolan si pentru iepure.

Micotoxicoza evolueaza de obicei grav, manifestandu-se clinic prin stare depresiva generala, sialoree, colici abdominale grave, diaree, tulburari cardiovasculare si respiratorii, dificultate in masticatie si deglutitie datorita necrozei mucoasei bucale, adenopatie etc, cu moarte prin edem pulmonar.
Hematologic se inregistreaza o crestere a numarului de hematii, leucocite si hemoglobina.

Morfopatologic se evidentiaza rigiditate cadaverica rapida, balonare ab­dominala, cianoza mucoaselor aparente, jetaj spumos, ficat de staza, sange de culoare visinie inchis si incomplet coagulat, edem pulmonar. Leziunile sunt mult asemanatoare cu cele din stahibotriotoxicoza.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate