Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Frumusete


Index » sanatate » Frumusete
TUNSORI - Imagini cu tunsori barbatesti


TUNSORI - Imagini cu tunsori barbatesti


TUNSORI EXECUTATE CU MASINA

Tunsorile executate cu masina de tuns (electrica sau manuala ) sunt cele mai simple, practice, usor de ingrijit si igienice deoarece parul poate fi tuns scurt, foarte scurt sau chiar aproape zero.

Parul poate fi tuns la acelasi lungime, pe intreaga suprafata a capului sau pe lungimi variabile, pe diferite portiuni prin folosirea diferitelor numere ale masinii de tuns:

Cu masina nr.0000 se obtine scurtarea aproape totala a parului ;cu masina nr.1. se obtine o lungime de circa 5 mm iar cu celelalte numere 2 si 3 lungimea parului poate ajunge pana la circa 1 cm.

Executarea tunsorii cu masina desi simpla cere atentie mai ales cand se folosesc diferite numere deoarece trebuie evitate difetentele de lungime dintr-o portiune tunsa de exemplu cu masina nr.0000 si o portiune tunsa cu masina nr.1 .

In acest scop pe masura ce se inainteaza cu masina nr. 0000 spre portiunea tunsa cu masina nr. 1. se ridica putin partea din fata a masinii obtinandu-se prin aceasta o gradatie armonioasa a lungimilor de par dintre portiuni. La fel se procedeaza si la ceafa unde se utilizeaza numai masina nr.0000.

Cand masina se apropie de implantatie (portiunea unde incepe cresterea parului), se ridica usor in partea din fata pentru a pierde dunga dintre firele de par de pe ciafa si implantatie. De asemenea pentru a obtine o uniformizare armonioasa a lungimii firelor de par taiusul masinii trebuie sa fie cat mai aplatizat si cat mai culcat pe pielea capului. Nu este permis ca taiusul sa fie asezat vertical.

Pentru a se evita smulgerea parului sau a pufului de pe ceafa trebuie sa se imprime masinii de tuns o miscare lenta de alunecare.

Una din tunsorile cele mai simple este tunsoarea completa ce se efectuiza pe intrega suprafata a capului si la care lungimea de par nu depaseste 5 mm. Prin adoptarea acestei tunsori firul de par subtire anemiat sau predispus la cadere se regenereaza, se intareste si creste mai riguros. De aceea aceste tunsori se recomanda copiilor, persoanelor cu par rar sau celor carora le cade parul. Tunsoarea se incepe din portiunea frontala mai precis de la mijlocul fruntii spre crestet si se executa pe fasii. La fel se procedeaza si cu partile laterale si cu portiunea de la spatele capului (in acest caz masina are o traiectorie ascendenta de la contur sper crestet ; deci tunsoarea se executa in sens contrar sensului de crestere a parului). Se perie parul cu o perie aspra si se controleaza lungimile pentru a scurta eventualele fire de par mai lungi care au scapat de masina. In principiu se recomanda o a doua tunsoare cu masina pe intreaga suprafata a capului asigurandu-se o lungime uniforma a parului. Cu masina nr.0000 se curata puful si parul de pe ceafa facandu-se o legatura armonioasa cu restul parului. Se tund perciunii in linie dreapta sau oblica. Se taie parul de la conturul urechii si se retuseaza parul de la ceafa. In incheiere se tunde parul de la perciuni fie cu masina nr.0000 fie cu briciul. In acelasimod se executa si tunsoarea cu masina nr.2 si 3.


TUNSORI EXECUTATE CU FOARFECELE SI MASINA

Sunt tunsori combinate la executarea carora se folosec in egala masura mai multe ustensile, cum sunt de exemplu masina de tuns si foarfecele.

1. Tunsorea cu breton pentru baieti

2. Tunsoarea scurta cu carare pentru baieti

3. Alte tipuri de tunsori

  • tunsoarea pe par foarte scurt( nemteasca )
  • tunsoarea Carre

IV.1.Tunsorea cu breton pentru baieti

Tunsoarea cu breton este foarte larg raspandita in randul baietilor a caror varsta variaza intre 2 si 14 ani deoarece pe langa faptul ca este practica si igienica, ea tine seama de aspectul estetic a celui care o poarta. Aceasta tunsoare se executa cu foarfecele si masina de tuns electrica sau manuala, folosindu-se dupa cerinta toate numerele. Se tunde parul cu masina nr.2 de jur-imprejur si portiunea superioara a capului dupa ce in prealabil s-au despartit suvitele frontale necesare bretonului. Se inlocuieste placa nr.2 a masinii de tuns cu placa nr.1 si se subtiaza parul din partile laterale si de la ceafa. Cu masina nr.0000 se curata parul de la ceafa si se subtiaza ( se pierde ) usor parul de la conturul cefei. Se tund cu foarfecele perciuni si parul de la conturul urechilor si se retuseaza eventual ceafa. Tot cu foarfecele se scurteaza si se armonizeaza lungimile in asa fel incat privind capul din orice parte sa nu se observe nici o diferenta intre parul tuns cu masina si cea cu foarfecele.

IV.2. Tunsoarea scurta cu carare pentru baieti

Tunsoarea scurta cu carare este frumoasa si usor de intretinut. Se executa cu masina nr.1, nr.0000 si cu foarfecele. Se tunde parul cu masina nr.1 de jur-imprejurul capului incepand din partea dreapta continuand dupa ureche cu ceafa si incheindu-se cu partea stanga. Parul se tunde pe o portiune care nu trebuie sa depaseasca 2-3 cm in dreptul perciunilor si 5-6 cm in partea de la spate a capului. Se controleaza lungimile pentru a se vedea daca toate firele de par au fost egal si simetric tunse. Se curata parul de la ceafa si se egaleaza, se pierde cu masina nr.0000 apoi cu foarfecele si pieptanele se scurteaza din portiune ne tunsa avand grija ca parul taiat numai cu foarfecele prin pierdere sa se imbine armonios cu cel taiat cu masina, incat sa nu existe dungi sau diferente. Tot cu foarfecele se tund pierciunii si parul din jurul urechilor. Acest par se poate tunde si cu briciul dupa ce a fost in prealabil udat cu apa. Se perie parul bine scuturandu-se resturele taiate. Se uda apoi tot parul cu apa sau cu o lotiune speciala, in acest caz executandu-se un masaj ( frectie ) se aplica apoi putina briantina dupa care se piaptana parul trasandu-se din unghiul frontal drept sau stang o carare spre crestetul capului .Se piaptana parul cu peria si cu pieptanele insistandu-se in regiunea vartejului unde parul trebuie sa fie frumos pieptanat si bine fixat. In portiunea frontala unde parul este mai lung se piaptana suvitele in sus formandu-se o usoara ondula care dezgoleste fruntea.

IV.3.Tunsoarea pe par foarte scurt( nemteasca )

Tehnica de executie este urmatoarea : se tunde parul de jur-imprejurul capului cu masina de tuns electrica sau manuala nr.1 pana la o inaltime care este in functie de forma capului ( prea lunga sau rotunda ) ; se curata parul de pe ceafa cu masina nr.0000 pierzdu-se mai mult ca alte tunsori. Cu foarfecele se tunde parul incepand din partea dreapta continuand cu spatele capului si sfarsind cu partea stanga. Suvitele de par sunt sustinute cu pieptanele in timpul scurtarilor incat sa nu ramana nici o diferenta intre portiunea tunsa cu masina si cea cu foarfecele. La cererea clientului se scurteaza parul din portiunea superioara doar atat cat este necesar pentru a se imbina in mod armonios cu parul din partile laterale. In cazul in care parul din partea superioara este foarte des se va fila cu foarfecele de filat . La sfarsit se tund si se taie perciunii si parul de la contur. Parul poate fi pieptanat cu carare sau peste cap si poate fi purtat si in stare umeda.

IV.4.Tunsoarea Carre

Este una din cele mai grele tunsori, necesita mult simt estetic , mana sigura si rabdare. Se executa pe un par aspru si des si nu mai este atat de mult solicitata. Se procedeaza in felul urmator : se tunde cu masina nr. 2 parul, incepand cu partea laterala dreapta de jur-imprejurul capului pe o portiune amplasata ceva mai sus astfel incat sa se ajunga pana la vartej. Se subtiaza parul de la perciuni si ceafa cu masina nr.1, apoi cu masina nr.0000 se curata si se subtiaza parul de la ceafa. Se tund apoi cu foarfecele si cu ajutorul piaptanului perciunii in linie dreapta si parul de la conturul urechilor. Se retuseaza prin pierdere eventualele diferente ale lungimii de par de la ceafa. Se uda parul si se pierie cat mai bine . Tunsul propriu -zis cu foarfecele se incepe din partea dreapta tunzandu-se parul rotunjit. In portiunea superioara (carreu ) parul este tuns drept fiind lasat ceva mai lung in fata .In stanga se tunde parul la fel ca in partea dreapta . De aceia se constata daca partile laterale sunt egal tunse , daca sunt rotunjite si daca firele de par din portiunea urechii au aceiasi lungime. "Carre-ul" trebuie sa apara ca o perie sau ca o masa plata perfect dreapta . Se perie din nou parul, se curata cu briciul perciunii si firele de par de la contur si ceafa.

La baza acestei tunsori exista mai multe forme de carre.

      "Carre" cu latura dreapta in portiunea frontala;

      "Carre" rotund in partile laterale;

      "Carre" scobit la mijloc avand aspectul unei albii;

TUNSORI EXECUTATE CU FOARFECELE

Tunsorile cu foarfecele sunt foarte larg raspandite in randul clientelei, pentru ca pot fi usor adaptate la cerintele modei sau ale fizionomiei. Parul se piaptana usor de catre client in intervalul cuprins intre doua tunsori si se executa intr-un timp foarte scurt.

Tunsorile cu foarfecele se pot executa pe orice fel de fir de par, gros, subtire firav. Daca firul de par este gros, aspru si masa de par este deasa, se foloseste si foarfecele de filat cu care se subtiaza din grosimea si desimea lui. In general tunsoarea cu foarfecele este indicata mai ales persoanelor cu parul subtire , moale, matasos.V.1.Tunsoarea clasica

Se poate executa cu cararae sau fara carare, cu pieptanatura peste cap.

  1. Tunsoarea clasica fara carare, cu pieptanatura peste cap

Se executa pe un par de cel putin 10-15 cm pe intreaga suprafata a capului, procedandu-se in felul urmator: parul peste piptanat peste cap este despartit in doua print-o carare care porneste de la frunte spre crestet. Parul din partile laterale se piaptana in jos, pentru a se observa mai usor deosebirea dintre lungimea initiala a parului si lungimea care i se va da prin tunsoare.

Se curata parul de la ceafa cu masina numarul 0000 atat cat permite implantatia parului, "fara a goli" ceafa de par. Zona de lucrat cu masina numarul 0000 este portiunea cuprinsa intre linia de unde incepe implantatia parului si linia de unde se observa cresterea sa abundenta. In tot timpul lucrului, pe aceasta portiune se va avea grija sa nu se tunda prea scurt parul din dreptul vartejului (daca exista vartejuri) sau daca este vreo adancitura mai pronuntata in regiunea occipitala.

In unele cazuri, tinand cont de aspectul estetic, parul se poate tunde in aceasta portiune cu masina numarul 1. Se subtiaza parul cu foarfecele si se scurteaza pe ceafa pana la jumatatea capului, suvitele fiind sustinute de pieptene. Se pierde linia de demarcatie dintre parul tuns cu masina numarul 0000 si grosul parului propriu-zis.

Dupa efectuarea acestei faze se tunde cu foarfecele conturul de dupa cap, cat permite implantatia. Nu este permis sa se intre in masa de par, pentru ca se ingusteaza linia cefei si, in consecinta aceasta nu va mai fi estetica.

Se piaptana bine parul din partile paralele, orientandu-l de la cararea mediana in jos, peste urechi. Se tund intai suvitele din partea laterala stanga in linie oblica, astfel ca parul din fata sa fie mai lung cu cativa centimentri decat parul din spate, a carui lungime trebuie sa fie egala cu lungimea din portiunea de la spatele capului. Apoi se piaptana parul din partea stanga spre spate, se subtiaza putin perciunii si se taie in linie dreapta sau oblica (colt) dupa preferinta clientului; se va avea grija sa nu se dezgoleasca prea mult urechea de par. Aceeasi operatie se va face in partea dreapta. De preferat este ca conturul perciunilor sa fie cat mai aproape de urechi. Apoi se piaptana tot parul peste cap desfiintandu-se cararea. Se controleza lungimile in ansamblu, pentru a taia cu foarfecele eventualele fire de par mai lungi.

Se indeparteaza si se scutura mantaua de tuns, se uda cu apa perciunii si parul de la conturul urechii si dupa ureche, care vor fi curatati cu briciul. In incheiere se piaptana parul peste cap, fie in linie dreapta, fie in linie oblica, deviata intr-o parte, fie formand in portiunea superioara a capului o ondulatie lejera si lasand partile pieptanate drept, intins spre spate cu peria.

In general, timpul necesar pentru executatea corecta a acestei tunsori variaza intre 10-12 minute. Deci este o tunsoare care nu necesita mult timp. La urma se dezinfecteaza contururile perciunilor si ale cefei cu un tampon de vata imbibat in alcool.

Daca parul este prea des se subtiaza cu foarfece de filat de la jumatatea lungimii firelor de par catre varfuri, incat sa fie cat mai bine subtiate, ca sa se imbine armonios la pieptanat. Cu pieptenele captusit cu vata umezita sau uscata se va curata intreaga suprafata a capului, pentru a fi indepartate toate firele de par marunte, cazute la tuns.

  1. Tunsoarea clasica cu carare

La aceasta tunsoare parul este ceva mai scurt decat la tunsoarea clasica cu parul pete cap. Din aceasta cauza in timpul lucrului trebuie acordata multa atentie la scurtarea parului in cele doua portiuni laterale, delimitate prin cararea. In portiunea mare parul este mai lung,iar in portiunea mica parul este mai scurt. Inainte de a incepe tunsul se traseaza cararea lateral si se piaptana parul spre urechie. Cu matina numarul 1 se tunde parul de la ceafa de jur imprejurul capului- nu prea sus insa, pentru a nu dezgoli aceasta portiune, iar cu masina numarul 0000 se curata "se pierde"parul de la ceafa.

Cu foarfecele se tunde parul care este sustinut de pieptene subtiindu-l si periindu-l de jur imprejurul capului. Tunsoarea se incepe din partea in care s-a fixat cararea avandu-se grija ca parul care ramane sa formeze un usor bombeu. Se subtiaza usor perciunii, care vor fi taiati drepti si nu prea scurti, precum si parul de la conturul urechilor cat permite implantatia.

Parul din portiunea superioara a capului, deci parul din partea mare a cararii, care ramane mai lung, se taie drept, egelandu-se varfurile insa atat cat permite ca sa fie orientat in sus sau lateral si sa se imbine armonios cu parul din portiunile tunse anterior. Daca parul este foarte des, se va fila cu foarfecele de filat de jur imprejurul capului de la jumatatea lungimii firului de par, insistandu-se catre varfuri.

Aceasta tunsoare se mai poate exceuta numai cu foarfecele si pieptenele fara intrebuintarea masinii de tuns numarul 1.

Se curata parul de la perciuni si conturul urechii cu briciul, dupa ce a fost, in prealabil,umezit cu putina apa.Cu un tampon de vata cu alcool se dezinfecteza perciunii, contururile , ceafa. Se traseaza din nou cararea si se piaptana parul in stare umeda sau uscata.

V.2. Tunsoarea cu carare pe par scurt (englezeasca)

Aceasta tunsoare este foarte solicita, deoarece este practica, igienica si se intretine foarte usor. Pe langa aceasta, confera fizionomiei o nota de tinerete, fiind indicata pentru orice varsta.

Tunsoarea se executa in felul urmator: se piaptana parul si se traseaza o carare care porneste fie din unghiul frontal drept, fie din unghiul frontal stang si se stabileste lungimea parului ce trebuie obtinuta.

Se tunde cu foarfecele parul scurt, incepand cu partea in care este fixata cararea, suvitele fiind sustinute cu pieptenele. Tunsoarea se executa astfel incat perciunii sa ramana mai grosi, iar conturul sa fie cat mai apropiat de ureche, nefiind permise rotunjiri pronuntate. Perciunii sunt taiati in linie dreapta.

Se curata parul de la ceafa cu masina numarul 0000 atat cat permite implantatia. In principiu se recomanda ca ceafa sa fie cat mai prelungita spre gulerul camesii. Intrebuintarea masinii numarul1 la spate sau la perciuni nu se admite, deoarece se subtiaza prea mult parul si se denatureaza linia tunsorii. La ceafa se subtiaza parul cu foarfecele si pieptenele si se face legatura armonioasa dintre parul tuns cu masina numarul 0000 si restul parului.

Se scurteaza si se egaleaza pe degete, sau prin impingere cu paieptenele si foarfecele parul din portiunea superioara a capului, respectiv parul din partea mare a cararii, aducandu-l la lungimea de 3-4 cm. Se imbina prin subtiere parul din regiunea superioara cu cel de la spatele capului si din partile latarale. Parul de la crestet va fi lasat mai lung. Dupa executarea tunsorii se scutura parul marunt taiat, cu vata pe pieptene si se umezesc perciunii si parul de la contur care se curata cu briciul. Se piaptana parul si se traseaza cararea. In general se recomanda ca dupa executarea tunsorii sa se frectioneze parul cu o lotiune, care da un usor apret si fixeaza pieptanatura. De asemenea se recomanda sa se lucreze cu doua feluri de foarfece:

z     Cu foarfecele de finisat, sa se finiseze lucrarea;

z     Cu foarfecele de tuns, sa se tunda parul gros;

Parul se tunde de la inceput dintr-o data cu precizie si siguranta adaptandu-se la fizionomia clientului.

V.3. Tunsoarea moderna (italiana)

Tunsoarea moderna este deosebit de solicitata atat de clientela matura cat si de tineret. Aceasta tunsoare se poate executa pe orice fel de par (gros, subtire) cu o singura conditie: parul sa fie des in general, dar mai ales des in portiunea superioara a capului, deoarece accentul estetic al pieptanaturii cade tocmai pe aceasta portiune.

Tunsoarea se incepe de la ceafa, unde se curata parul cu masina numarul 0000 atat cat permite implantatia; se recomanda ca linia tunsorii sa coboare cat mai apropae de gulerul camesii- pana la 1-2 cm daca este posibil. Nu se foloseste in nici un caz masina numarul 1, deoarece se denaturaeza linia tunsorii.

Dupa aceea se scurteaza parul, incepand de la crestet spre fata. Parul se tunde la 4-5 cm, in functie de fizionomia clientului, iar tunsul se incepe dupa ce s-a fixat lungimea dorita a parului in partea de sus a capului. Nu trebuie pierdut din vedere ca la vartej si in crestet, parul trebuie sa aiba o lungime ceva mai mare pentru a se aseza, a se aplatiza la pieptanat.

Concomitent cu operatia de scurtare a parului se face si egalarea suvitelor. Se scurteaza si se egaleza in continuare parul din partile laterale (aici el va avea o lungime mai mica), fiind subtiat proportional cu perciunii. Perciunii sunt lasati cat mai plini si taiati la linie dreapta, iar parul de la contur este tuns cat mai apropape de ureche.Scurtarea si egalarea parului pe aceste portiuni necesita doar cateva minute. Se piaptana parul din regiunea frontala spre sprancene si se egaleaza varfurile; lungimea suvitelor nu trebuie sa depaseasca linia sprancenelor.

La aceasta tunsoare este contarindicata egalarea varfurilor de par pe degete, deoarece raman dungi sau carari a caror indreptare (pierdere) devine anevoiosa si necesita timp pretios.

Se piaptana tot parul peste cap, apoi se tund si se subtiaza suvitele de pe spatele capului, contolandu-le permanent. Aceasta pentru a lasa lungimea potrivita care sa formeze un unghi frumos in crestetul capului, alcatuit din linia tunsorii ce merge spre frunte si linia tunsorii spre ceafa. Se pierde apoi prin subtiere, parul de la spate cuprins intre portiunea tunsa cu masina si cea cu foarfecele. Se curata cu briciul perciunii si parul de la conturul urechilor ca si la celelalte tunsori.Parul se piaptana peste cap, insa el poate fi pieptanat si cu carare sau printr-o varianta fantezi, alunecand in acest caz usor spre frunte.

V.4. Tunsoarea rotunda "sport"

Tunsoarea rotunda "sport" presupune parul tuns scurt in jurul capului, formand un fel de perie rotunda care urmareste conformatia cutiei craniene. La piptanat parul nu se aplatizeaza ci ramane liber degajat si foarte aerisit. Parul sta drept tepos ca firele de par de la perie. Cu toate acestea parul are un aspect deosebit de ingrijit imprimand fizionomiei clientului o noua nota de sportivitate.

Tunsoarea se executa pe un par aspru si des mai ales in portiunea superioara a capului si este indicata atat persoanelor tinere cat si a celor mai in varta. Spre deosebire de celelalte tunsori aceasta se executa in 10-12 minute, timpul necesar pentru executarea corecta a acestei tunsori find de 20 minute. De asemenea tunsul se incepe din portiunea superioara a capului scurtand parul cu cca 3-4 cm. Lungimea parului se stabileste prin ridicare in pozitie verticala a suvitelor de par.In tot timpul tunsului trebuie avuta grija ca lungimea firelor de par sa fie egala.

Se scurteaza in acelasi mod si parul din partile laterale stabilindu-se in aceasta etapa linia de ansamblu a tunsorii. Perciunii sunt lasati cat mai plini si taiati la cca 1 cm sub nivelul ochilor, de preferat in linie dreapta. Nu este permis nici un gol intre urechi si perciuni. De asemenea pentru a imprima tunsorii un aspect cat mai estetic se recomanda ca linia de contur de la ceafa sa fie cat mai joasa, cat mai prelungita si sa formeze un unghi drept cu linia de contur de la ureche. Dupa scurtarea suvitelor din partile laterale si partea superioara a capului se perie parul de cateva ori cu o perie aspra si se egaleaza cu atentie varfurile taind cu foarfecele firele de par mai lungi. Parul din partea de la spate a capului se scurteaza la urma pentru a se putea stabili lungimile armonioase de par care sa creeze unghiul estetic dintre linia de la spate si portiunea superioara a capului. Parul de la ceafa se curata cu masina numarul 0000.Nu se foloseste masina numarul 1.

Prin folosirea altor numere de masini se denatureaza linia tunsorii si principiile tehnice care stau la baza tunsorii.

Aceasta tunsoarea se bazeaza pe:

z     maiestria tehnica;

z     rabdare la finisare, de fapt pe egalarea perfecta a suvitelor de par cu foarfecele;

Perciunii si parul de la conturul urechilor se finizeaza cu briciul, procedandu-se ca la celelalte tipuri de tunsori. Pe baza acestor tunsori, parul se poate pieptana cu carare, fara carare sau cu cararea falsa. Daca parul este deosebit de aspru mai ales in portiunea vartejului se poate utiliza feonul si peria, dupa ce suvitete au fost putin umezite cu apa, pentru a a le incadra in linia tunsorii.

TUNSORI PLASTICE

Tunsoarea plastica se executa cu briciul pe par ud indiferent care este lungimea acestuia. Tunsoarea plastica este deosebit de solicitata pentru ca permite modelarea parului in raport cu conformatia capului si trasaturile figurii.

Permite de asemenea, mascarea eventualelor imperfectiuni de conformatie a cutiei craniene. Pe baza acestei tunsori se pot obtine modele de diferite frizuri: frizuri elegante si frizuri sport. Lungimea parului variaza intre 3-5 cm si chiar mai mult.

Se alege modelul de tunsoare in functie de dorinta clientului si de conformatia capului stabilindu-se lungimea de par cea mai potrivita, apoi se spala parul cu sampon. Pe tot parcursul executarii tunsorii, briciul este asezat inaintea pieptanului; acesta sustine suvita care se poate manevra mai usor in timpul scurtarii parului.

In consecinta parul se poate subtia mai mult sau mai putin in functie de grosime si desime si de cerintele tunsorii.

VI.1. Tunsoarea plastica fara carare

Pentru aceasta tunsoare se vor executa urmatoarele operatii:

Parul ud se desparte intr-o carare mediana de la frunte pana la spatele capului;

Se incepe scurtarea parului din partea de la spate catre fata la 3 cm sub nivelul vartejului din crestet;

Se piaptana parul din partile laterale spre fata si se fileaza din partea stanga si apoi din partea drepta. Parul se scurteaza cu multa atentie, tinand seama de conformatia capului si a fetei;

Se piartana parul in directia frizurii catre frunte, se desfiintarea cararea mediana si se fileaza degajandua-se parul de prisos;

Se subtiaza si se scurteaza parul de la frunte lasandu-se o lungime de circa 4-5 cm. Nu este permis ca suvita frontala sa acopere sprancenele;

Dupa ce s-a executat filatul in partile laterale si in fata se trece la subtierea parului din spate mergand pana jos, unde incepe impantatia parului pe ceafa, curatand ceafa de parul crescut;

Dupa terminarea acestor faze se trece la pieptanarea parului din fata si din partile laterale, despartind parul in suvite de 2-3 cm. In felul acesta se fileaza parul pana la perciuni, iar in final se piaptana peste cap si se fileaza cu briciul pe toata suprafata capului;

In general la ceafa se recomanda ca parul sa fie putin subtiat, urmarindu-se implantatia parului ti avand grija ca linia tunsorii sa fie cat mai prelunga la ceafa si cat mai aproape de gulerul camesii;

Egalarea parului dupa terminarea tunsorii cu briciul: se piaptana din nou parul si se controleaza lungimile, daca au ramas fire mai lungi, acestea se egaleaza cu foarfecele:

Egalarea se face cu foarfecele si pieptenele pe degete sau prin impingerea parului cu piptenele si foarfecele pe intreaga suprafata a capului. Tot cu foarfecele se egaleaza varfurile firelor de par din dreptul fruntii;

Se scurteaza parul de la perciuni si conturul urechilor cu foarfecele si se finiseaza ceafa avand grija sa se pastreze implantatia parului;

In timpul finisarii contururilor si a cefei foarfecele se tine inclinat pentru a nu se produce goluri;

Pentru aceasta tunsoare nu este permisa folosirea masinii numarul 1 si numarul 0000 penru subtierea parului sau curatarea cefei.Aceasta operatie se executa cu briciul, foarfecele si pieptenele. Se curata parul taiat, se indeparteaza servetul de ras si se curata mantaua de protectie dupa care se aplica din nou. Apoi se dezinfecteaza ceafa si perciunii de un tampon de vata inmuiat in alcool. Pentru fixarea frizurii se aplica apa de colonie sau o lotiune de par.

Pieptanarea parului

Parul se piaptana imprimandu-i linia si forma frizurii dorite si se usuca cu foenul utilizandu-se concomitent peria cu par aspru. Peria este miscata cand intr-o parte, cand in alta. Se acorda o atentie deosebita la piptanarea parului de la vartej. La uscat si pieptanat se urmareste fixarea si aplatizarea firelor de par (sa nu stea zburlite), precum si obtinerea unei directii armonioase ale acestora.

Se usuca in continuare parul din partile laterale si din portiunea superioara exceptandu-se suvitele frontale care se usuca la urma. Pentru a imprimara frizurii volumul necesar in parti sau in crestet se tine feonul in directia de crestere a parului iar cu peria se ridica usor varfurile suvitelor astfel incat parul sa fie ridicat in sens contrar directiei sale de crestere. Suvitele frontale se ridica la urma in acelasi mod, manevrand insa foarte usor peria fara sa se apese pe ea pentru a obtine volum prea mare. Parul trebuie sa fie suplu si aerisit. Pentru finisarea pieptanaturii se foloseste piptenele subsire. Se piaptana parul si se netezeste usor, cu mana in directia in care a fost uscat . Pentru a conferi mai multa rezistenta frizurii se procedeaza astfel:

Se aplica pe cap un fileu subtire umezit care se strange usor si se innoada la spate fara a deforma forma frizurii;

Se pulverizeaza un lac fixativ pe toata frizura, apoi cu feonul se netezesc intai varfurile laterale, partea frontala, partea superioara si spatele capului. Dupa ce lacul fixativ s-a intarit se indeparteaza cat mai usor fileul;

Pentru a pune in relief forma si linia tunsorii se aplica tot prin pulverizare briantina care da un luciu frumos parului;

La final se sterg urmele de fixativ si briantina de pe frunte si urechi cu servetul de ras si se indeparteaza mantaua de pe protectie;

VI.2. Tunsoarea plastica cu carare

Aceasta tunsoare se executa in felul urmator:

Se traseaza pe parul ud doua carari laterale care pornesc din unghiurile laterale spre crestet. Transversal spre crestet se traseaza o a treia carare care urmareste cele doua carari , obtinandu-se astfel o portiune in forma de "U";

Se fileaza si se scurteaza parul din partea laterala stanga incepandu-se filatul din spatele capului la 3-4 cm sub nivelul crestetului. Se procedeaza in acelasi mod si in partea dreapta a capului.

Se fileaza parul din partea superioara a capului de la spate spre frunte, trasandu-se carari la 2-3 cm una de alta;

Se fileaza apoi parul din spatele capului si de la ceafa, de unde incepe implantatia;

Se fileaza din nou parul din partile laterale, de data asta din fata spre spate;

Se piaptana tot parul si se egaleaza varfurile cu foarfecele , pe degete sau prin impingerea cu pieptenele si foarfecele prin intreaga suprafata a capului;

Se traseaza cararea in partea stanga a capului, in unele cazuri daca implantatia nu permite sau clientul o cere, cararea se traseza si in partea dreapta;

Se finiseaza cu foarfecele tunsoarea, taindu-se parul intai spre linia din partea mica a cararii, apoi se taie perciunii si se finiseaza parul de la conturul urechii. La fel se procedeeaza si cu parul din partea mare a cararii;

Egalarea firelor de par de la suvitele frontale se face cu foarfecele, tunsoarea finisandu-se in portiunea de la spatele capului , de la ceafa si de la contur;

In final se piaptana tot parul si se controleaza tunsoarea.

In rest operatiile sunt similare cu cele descrise la tunsoarea plastica fara carare.

Pieptanarea parului

Se traseaza cu pieptenele o cararea perfect dreapta din unghiul frontal spre crestet, apoi se usuca in continuare parul, imprimandu-i si volumul (bombeul) pe linia cararii din partea mare (partea de sus a frizurii) de la crestet pana la frunte. Se procedeaza in acelasi mod si pentru partea mare a frizurii si se imprima parului o miscare de legatura cu partea din spatele capului.

La urma se usuca suvitele frontale imprimandu-se parului, tot cu feonul si peria, o miscarea fantezie la alegere: conturata in sus, in jos sau in forma de evantai. Se finiseaza pieptanatura cu pieptenele subtire in directia imprimata la uscare cu feonul si peria. Daca se urmareste obtinerea unei frizuri mai apretate se aplica in cap fileul umezit ti bine intors, fara a-l strange prea tare, apoi se pulverizeaza tot parul cu lac fixativ .

Imagini cu tunsori
Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate