Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Frumusete


Index » sanatate » Frumusete
SALONUL DE COAFURA


SALONUL DE COAFURA


DESCRIEREA SALONULUI DE COAFURA

Pentru executarea in cele mai bune conditii a meseriei de coafor, trebuie sa se amenajeze un salon spatios, luminos, igienic si aerisit. Spatiul trebuie repartizat in asa fel incat sa se asigure desfasurarea ritmica a lucrului, de aceea este necesar sa se amenajeze:

-un spatiu pentru primirea si asteptarea clientilor

-un spatiu petru spalarea si vopsirea parului

-un spatiu pentru ondulat parul permanent

Salonul de coafura trebuie sa fie dotat cu fotolii pentru cliente, oglinzi, dulapioare mici, scafe pentru spalarea parului, casti electrice pentru uscarea parului (acestea sa fie in numar suficient). Instalatia de aerisire trebuie sa functioneze in bune conditii deoarece se lucreaza cu multe substante chimice. In unitatile de coafura fiind cald se impune axarea pe tavan a unuia sau mai multe ventilatoare sau montarea aparatului de aer conditionat.In salonul de coafura trebuie sa se gaseasca un numar suficient de lenjerie necesara astfel ca la fiecare clienta sa se schimbe. Se recomanda ca prosoapele care le folosesc in coafura sa fie unifolosibile astfel incat dupa folosire (la fiecare clienta) sa se arunce. Este interzis a se folosi aceeasi lenjerie pentru doua sau mai multe cliente. Totodata, fiecare lucrator trebuie sa aiba trusa personala completa de buna calitate si foarte bine intretinuta. Lucrand cu aceleasi ustensile coaforul se obisnuieste cu ele, cu manuirea lor, astfel realizeaza munca de calitate intr-un timp mai scurt si cu efort redus.

Fiecare loc de munca trebuie dotat cu iluminat electric deasupra oglinzii, pe plafon vor fi instalate grupuri de lumini puternice, prize instalate la fiecare loc de munca pentru folosirea aparatelor electrice.

Pentru desfasurarea in bune conditii a lucratorului, salonul de coafura trebuie sa fie aprovizionat conform cerintelor, a produselor si materialelor necesare procesului de munca ca de exemplu: vopsele de diferite culori si tipuri, pudra decoloranta, tratamente pentru par, lacuri, fixative, spuma pentru par, gel de par, ceara, crema ondulatoare, solutii pentru permanent, solutii pentru neutralizare, decapantul.

MOBILIERUL NECESAR PENTRU SALONUL DE COAFURA

Oglinda - este un auxiliar pretios pentru coafor. Ea permite clientului si lucratorului sa-si controleze permanent munca pe tot parcursul unei lucrari de tuns, de coafat, etc.

Lucratorul poate sa adapteze mai usor si corespunzator frezura sau coafura la fizionomia clientului, sa-si dea seama in timp util de eventualele greseli. De aceea oglinda trebuie sa fie bine luminata si astfel incadrata incat sa incadreze si lucratorul si clientul, in acest scop este montata pe perete deasupra mobilierului de coafura (cam la zece centrimetri mai sus de nivelul acestuia). Nu este permis ca oglinda sa aiba efecte care pot produce deformatii de imagine, sa fie murdara, prafuita sau stropita, ea trebuie sa fie in permanenta curata pentru a reflecta cat mai bine orice amanunt.

Chiuveta si scafa - se foloseste pentru spalarea parului, este prevazuta cu sifon pentru scurgerea apei, a impuritatilor rezultate. Sunt mai multe tipuri de chiuvete care se sprijina pe doua console metalice si chiuvete reglabile. Dupa fiecare intrebuintare se curata si se spala de firele de par.

Dulapiorul - este confectionat din lemn, prevazut cu 2-3 sertare in care se pastreaza lenjeria, materialele si ustensilele. Este asezat in partea dreapta a locului de munca astfel incat sa ramana un spatiu liber de 80 cm - 1 m pana la locul de munca vecin pentru a permite libertatea de miscare a lucratorului.

Scaunele si canapelele de asteptare - pe langa mobilierul strict necesar executarii meseriei, salonul de coafura trebuie sa fie dotat cu canapele si scaune de asteptare cat mai comode pentru clientela. In ultimul timp aceste scaune si canapele sunt de mai multe tipuri, in culori vii sau pastelate. Aceste scaune prezinta avantajul ca se pot spala usor. Numarul lor este variabil in functie de spatiul general al salonului astfel sa nu impiedice activitatea.

Masutele de ziare si reviste - vor fi langa canapele sau scaunele de asteptare, confectionate din lemn pe care se vor afla reviste si ziare cat mai recente.

Dulapul sanitar - confectionat din lemn, de culoare alba si in el se vor tine medicamentele necesare conform baremului oficial stabilit si afisat : pansamente, leucoplast, alcool sanitar, antinevralgice, iod, apa oxigenata, sapun de toaleta, un prosop plusat si vor fi folosite daca este cazul.

Vitrina - are rol important pentru atragerea clientelei pentru servicii ce se executa in coafura si trebuie intretinuta curata si aranjata in chip atragator, folositor in acest scop, avand fotografii cu tunsori si coafuri moderne executate de lucratorii salonului, panouri, grafice, utilizand diferite aspecte din timpul lucrarilor, etc. Mai trebuie sa fie bine luminata in timpul noptii cu scop publicitar. In tot acest scop se recomanda ca peretii sa fie decorati cu coafuri sau frezuri moderne inramate in geam.

Casa de marcat - va fi alcatuita dintr-un scaun si o masuta a caror pereti verticali sunt captusiti din lemn prevazut cu un sertar unde se pun banii incasati din timpul zilei de lucru.

Garderoba - in saloanele de coafura vor fi garderobe pentru lucratori si separate pentru clienti unde isi vor pune hainele pe durata sederii in unitate.

Magazia - poate fi o camara, o boxa sau un dulap in care se vor depozita materialele si rufaria necesara procesului de lucru pe o anumita perioada de timp.

Lenjeria - pentru exercitarea meseriei este necesar ca salonul de coafura sa fie dotat cu lenjerie necesara, de preferinta alba, care trebuie sa fie folosita curata, in stare buna si in cantitati suficiente sa acopere nevoile tuturor lucratorilor si lucrarilor ce se executa in salonul respectiv. Lenjeria consta in prosoape si servete, observandu-se insa pentru fiecare ramura de activitate obiecte de lenjerie specifice. Salonul de coafura mai trebuie sa fie dotat cu mantale de tuns si mantale de vopsit cauciucate pentru protectie in timpul vopsirii parului.

Halatul - este un obiect de lenjjerie personal si individual pe care lucratorul il poarta numai in timpul orelor de program pentru protectie, curat si in stare buna, se va schima de cel putin 2 ori pe saptamana si de cate ori va fi necesar. Pentru prestigiul salonului va avea o croiala moderna, confectionat din sifon alb sau pastel, prevazute cu 1-2 buzunare laterale si un buzunar mic in piept in partea stanga. Halatele barbatesti sunt prevazute cu o gaica la spate.

Mantaua de tuns (de protectie) - pentru salonul de coafura confectionate din panza alba sau pastel, sifon sau imprimate. Dimensiunile mantalei sunt mai mari si va proteja clienta de apa, de fire de par, de substante utilizate la diferite lucrari. Are o croiala speciala, o latura tip semicerc in jurul gatului legandu-se cu un siret sau un scai.

Mantaua pentru vopsit - este confectionata din cauciuc sau material plastic impermiabil pentru a nu permite stropirea cu vopsea sau urhidral.

Prosopul - se utilizeaza dupa spalat sau frectii, confectionat din material plusat in diferite culori.

UNELTE,MATERIALE, INSTRUMENTE

SI APARATE NECESARE FOLOSITE IN COAFURA

Pieptenele - este o unealta importanta folosita in coafura inainte de spalatul capului cat si in timpul unei tunsori, pentru a descurca suvitele asigurandu-se astfel reusita deplina si la fiecare coafura si frizura. Sunt confectonate din os, corn, celuloid, material plastic, in modele variate cu maner sau fara, cu dinti desi sau rari, fiecare servind la diferite operatii in coafura.

Foarfecele - folosirea in mai multe scopuri a dus la aparitia diverselor tipuri desi au elemente commune (lama, manerul, articulatia) se diferentiaza prin constructie, forma si dimensiune corespunzatoare scopului pentru care au fost concepute.

Foarfecele de tuns parul - se deosebeste de celelalte prin forma si slefuire, intrucat parul opune rezistenta la taiere fata de celelante materiale, alunecand in fata unghiului de taiere si odata cu extinderea tunsorilor a aparut modele diferite de foarfeci: lungi, subtiri sau cu o lama a taisului dreapta si cealalta cu taisul crestat ca un ferastrau pentru a fila parul si foarfeca cu ambele taisuri crestate.

Foarfecele de filat - se taie doar surplusul de par - taisul zimtat retine parul de prisos excellent, este mai scurt si are virful rotunjit, nu ascutit. Dupa intrebuintare vor fi curatate de par, uscate pentru a nu rugini ,iar din cand in cand vor fi unse la articulatii cu ulei fin, se va dezinfecta cu un tampon de vata prin stergere sau inmuiere in alcool sau cu o solutie dezinfectanta numita Desoger 3 A ( 0,5% prin emulsie timp de 30 min)

Peria de scuturat parul marunt - confectionata din par foarte moale si lung, montat pe o bucata subtire din lemn sau metal, prevazuta cu maner pentru manevrare mai usoara.

Peria de par - se foloseste in mod current si sunt de mai multe feluri: cu coada care se utilizeaza la pieptanatul parului si perii fara coada care se folosesc la pieptanatul si curatatul parului. Pentru dezlipirea matretii se va alege o perie cu par scurt si aspru, iar pentru pieptanat se va allege peria cu par lung, taiat, bombat. Se confectioneaza din par de porc, din fibre vegetale, din materiale plastice, ceramica si titan. Se pastreaza perfect curate, se spala si se dezinfecteaza. Nu este permisa spalarea periilor in solutii, detergenti puternici, solutii chimice sau soda caustica.

Stropitorul de par - confectionat din metal, sticla sau material plastic, se utilizeaza la udatul parului.

Feonul de par - este un aparat modrn, electric folosit la uscarea parului precum si la obtinerea unor modele de frizuri sau coafuri bazate mai ales pe onduleuri si sunt de 2 tipuri: rotund in forma de melc confectionat din metal; in forma cilindrica confectionat din material plastic. Feonul se manevreaza in sens invers ondulatiei deoarece jetul de aer cald impinge parul, il usuca si ii imprima miscare in aceasta directie.

Pulverizatorul - este un mic aparat compus dintr-un recipient de stilcla sau material plastic si o pompa de cauciuc care proceseaza in particule fine substanta, fixeaza coafura. In present se foloseste un nou model de pulverizator, mai performant, puverizator tip spray in forma cilindrica, confectionat din material plastic.

Ondulatorul - este de 2 tipuri: de coafat normal care se incalzeste la flacara sau actionat electric de la Babzlis.

Casca electrica - se foloseste la uscatul parului. Sunt casti care sunt montate pe un picior metallic, sunt casti care se pot monta pe perete la nivelul dorit.

Bigudiurile - sunt obiecte de forma cilindrica avand dimensiuni diferite, intre 3-8 cm si 4-5 cm latime. Bigudiurile se folosesc la rularea parului pentru obtinerea ondulatiei coafurii. Bigudiurile sunt de 2 tipuri: bigudiuri pentru ondulatie cu apa care sunt confectionate din material plastic sau metal; bigudiuri pentru ondulatie, confectionate din lemn si ebonita ( plastic).

IMPORTANTA SPALARII PARULUI IN VEDEREA EXECUTARII

DIFERITELOR OPERATII IN SALONUL DE COAFURA

In meseria de coafor spalarea parului constituie cea mai importanta operatie, de ea depinde in multe cazuri reusita permanentului, a vopsirii, a ondulatiilor, etc. Inainte de spalare este necesar ca parul sa fie descurcat mai ales un par moale, tapat sau buclat. Se va tine cont de sensibilitatea capului si calitatea parului. Sp[larea p[rului se face in trei timpi:

-timpul 1 se aplica un prosop in jurul gatului, gulerul sa fie perfect izolat, se traseaza o carare in mijlocul crestetului observandu-se cu atentie starea pielii si a parului pentru a alege samponul potrivit. Samponul se toarna in mana printr-o usoara masare cu pulpa degetelor incepand din crestet spre frunte, tample si terminand cu ceafa desprinzand grasimea si impuritatile.

-timpul 2 se aplica sampon executand de aceasta data o frectie mai puternica, sistematica a pielii capului cu pulpa degetelor. Ambele maini usor departate si curbate se fixeaza pe pielea capului efectuand miscari circulare dinspre urechi spre crestet, dinspre ceafa spre crestet. Se formeaza o spuma deasa eliminand-o cu multa apa calduta.

-timpul 3 se aplica din nou sampon, se executa acelasi procedeu. Se curata perfect pielea capului apoi clatindu-se cu multa apa calduta. Felul in care se executa spalarea parului difera de la un caz la altul in functie de lucrarea ce urmeaza a fi executata. Pentru tuns precum si pentru ondulatia cu apa parul se spala normal in asa fel incat impuritatile ce sunt depuse pe pielea capului sa fie eliminate.

Pentru permanent se pune accent deosebit pe eliminarea tuturor impuritatilor in partea de la tample, din spatele urechii si de la ceafa. Dupa spalare este necesar ca parul sa fie bine limpezit pentru a nu ramane resturi de sampon. Se sterge bine parul descurcandu-l in vederea executarii unui tratament de intretinere cu rezitin sau alte produse. Dupa tratament se limpezeste parul sau se spala in functie de indicatiile ce redau in prospectele produselor. In cazul in care se cere spalarea inainte de vopsire recomandabil sa nu se frece prea tare radacina si pielea capului deoarece aplicand vopseaua, indiferent de ce natura ar fi lichida sau pasta pe pielea iritata a capului aceasta poate provoca usturimi sau chiar usoare leziuni. Dupa aplicarea vopselei, cand timpul necesar de oxidare a acesteia a expirat se va trece la executarea spalarii pentru eliminarea vopselei depuse pe par. Limpezirea trebuie facuta cu apa din abundenta pana cand din par se va scurge apa complect curata. Se sterge bine parul si se trece la executarea lucrarii propuse anterior.

NOTIUNI DE PROTECTIE A MUNCII

Prin instruire in domeniul protectiei muncii se intelege un ansamblu de activitati organizate prin care se urmareste insusirea cunostintelor si formarea deprinderilor de securitatea muncii, care face parte integranta din pregatirea profesioanala. Instructajul de protectie a muncii este destinat pregatirii personalului si este considerat unul dintre cele mai importante masuri de protectie a muncii. Se efectueaza conform reglementarilor legale in viguare noilor incadrati in munca, celor transferati de la o unitate la alta, celor veniti in unitate ca detasati precum si ucenicilor, elevilor si studentilor care efectueaza practica profesionala. Scopul instructajului introductiv general este cunoasterea specificului activiatii in unitati, a factorilor de risc principali de accidentare in munca de imbolnavire profesionala, precum si a masurilor generale de protectie a muncii.

Continutul acestui tip de instructaj este exact pe urmatoarele probleme:

legislatia muncii, cu accent pe aspectele privind protectia muncii;

pricipalii factori de risc, de accidentare, de munca si imbolnavire profesionala, defalcati pe sectii si ateliere sau activitati;

masuri generale de prevenire a accidentelor de munca si imbolnavirilor profesionale (masuri de electrosecuritate, ventilatie, combaterea zgomotului si vibratilor, igiena muncii, protectia individuala);masuri de prevenire si stingerea incendiilor (manipularea materialelor inflamabile si explozibile, modul de interventie in caz de incendiu, materiale si dispozitive de stingere);

acordarea primului ajutor in caz de accidentare cu accent pe modul de executare a respiratiei artificiale.

Se efectueaza atat celor noi incadrati cat si celor ce se transfera de la un loc de munca la altul in cadrul aceleasi unitati, de catre conducatorul procesului de munca unde isi va desfasura activitatea persoana instruita. Are loc de a complecta si aprofunda cunostiintele specifice de protectie a muncii si se efectueaza tuturor angajatilor la intervale de timp stabilite prin norme sau instructiuni in functie de gravitatea riscurilor proprii activitatii desfasurate.

Instructajul periodic se mai realizeaza si in urmatoarele situatii:

la revenirea in productie dupa o absenta mai mare de 30 zile inclusiv, consecutiva unei incapacitati temporare de munca, datorate unor accidentari sau a unei imbolnaviri profesionale;

cand se modifica procesul tehnologic, conditiile de munca, se introduc utilaje sau tehnologi noi.

Toate cele 3 faze ale instructajului se incheie prin testarea cunostintelor asimilate. Pentru predarea cunostiintelor specifice, instructori de protectie a munci folosesc mijloace de instruire: aparate audio-vizuale materiale didactice si demonstrative. Printre materialele didactice utilizate, rolul pricipal il detin legile, normele si instructiunile de protectie a muncii manuale, lectiile si testele in domeniu. Procesul de instruire a personalului mai cuprinde si alte forme respectiv:

pregatirea instructorilor care efectueaza diverse tipuri de instructaje;

auto instruirea persoanelor de conducere;

conferinte, informari, filme in cazul producerii unor accidente de munca, a necesitatii reliefarii unor probleme deosebite de protectie a muncii.

Toate activitatiile de instruire dintr-o unitate sunt coordonate metodologic de cabinetul de protectie a muncii.

NOTIUNI DE IGIENA A MUNCII

In cazul normelor departamentale de protectie a muncii sunt incluse si normele de igiena a muncii, acestea avand un rol important in asigurarea si respectarea capacitatii de munca si in prevenirea imbolnavirilor. Cunoasterea si mai ales respectarea acestor norme sunt obligatori pentru toti cei ce lucreaza in ateliere de frizerie si coafura. Necunoasterea sau nerespectarea lor se sanctioneaza dupa gravitate. Instructajul se efectueaza periodic la locul de munca si cu prilejul incadrarii. Cu aceasta ocazie se recomanda si se completeza o fisa de instructaj. Unele norme de protectie si igiena a muncii se refera la conditiile generale in care se desfasoara procesul de munca si ele prevad:

asigurarea unei bune aerisiri si ventilatie la locul de munca;

iluminatul natural si artificial;

intretinerea instalatiilor electrice sanitare;

alimentarea cu apa potabila, precum si judicioasa amplasare a utilajelor si instalatiilor.

Numeroase norme ii privesc pe muncitori, ele se refera la dotarea echipamentului corespunzator cat si la manuirea si intretinerea uneltelor si aparatelor.

NORME DE IGIENA SI PROTECTIE

A MUNCII SPECIFICE ATELIERELOR DE COAFURA

Instalatiile electrice ca si aparatele electrice cu care se lucreaza in aceste ateliere vor fi controlate periodic de catre tehnicieni autorizati. Pentru orice defectiune evita instalatiile, aparatele sau tablourile electrice se va anunta electricianul de serviciu. Este interzis a se lucra fara echipament de protectie (halat alb, manusi). Este interzis a se purta foarfeca sau briciul in buzunarul halatului. Este interzisa intrebuintarea tuturor ustensilelor ininte de a fi dezinfectate. Este interzisa intrebuintarea aparatelor electrice cu mana uda. In timpul deservirii clientilor, lucratorul va executa lucrarea cu cea mai mare atentie pentru a evita accidentele. Ustensilele cu care se lucreaza in aceste unitati vor fi bine ascutite si in cea mai buna stare de functionare.

DEZINFECTAREA INSTRUMENTELOR SI A LOCULUI DE MUNCA

In meseria de coafura, frizerie se impune ca paralel cu igiena personala a lucratorului si o curatenie desavarsita a locului de munca. Dezinfectia locului de munca, respective a suprafetelor plane se va efectua cu:

Substanta performanta - este un dezinfectant lichid, limpede, vascos, spumos de culoare albastra cu miros placut.

Clorom - poate fi utilizat si la dezinfectia instrumentelor inox prin dizolvarea unei tablete la 3 litri de apa.

Presti-main - solutie pentru dezinfectia mainilor lucratorului sub forma lichida, limpede, vascoasa, incolora, spumanta. Solutia este gata de utilizat.

Sterilizator cu cuart - au forma cilindrica, are un buton pentru alimentare la current de 220w, ii este adaptat un buton pornit/oprit.

Clorosan - se gaseste sub forme de granule si are rolul de albire si dezinfectare a rufariei. Concentratia este de 10gr clorosan la 30 lt. apa (pentrru 5 kg rufe uscate).

Desogerm - se utilizeaza pentru dezinfectarea s stelizarea prin imersie a instrumentelor (mase plastice sau cauciuc). Se utilizeaza prin diluarea cu apa inainte de folosire astfel:

solutii 0,5% timp de 60 min.

solutii de 0,8% prima imersie timp de 30 min.

ARTA SI GUSTUL ESTETIC IN MESERIA DE COAFOR

Meseria de coafor se dezvolta in continuu, in functie de moda, ajungand pana la arta. Un bun coafor nu trebuie sa se rezume numai al cele ce si-a insusit in anii de ucenicie, ci este necesar sa tina pasul cu toate noutatile ce survin in meseria sa, sa-ai insuseasca modele de lucru avansate, aceasta contribuind in mare masura la imbunatatirea calitatii lucratorilor in scopul unei cat mai bune deserviri a populatiei. Exigentele clientelei care cresc pe zi ce trece trebuie satisfacute intr-o masura cat mai mare, de aceea pentru a tine pas cu moda este indicat ca lucratorii sa-si ridice incontinuu nivelul profesional, participand cu regularitate la seminarii de specializare, la expunerile teoretice si demonstratiile practice. De aemenea este indicat sa se participe efectiv sau ca observatori la concursurile ce sunt organizate in meseria de coafura pentru a fi la curent cu tot ce este nou si modern, este indicat sa se consulte si sa studieze revistele de specialitate numai astfel se poate satisface in mod competent clientela ce solicita serviciile coaforului. Este de stiut ca fiecare clienta are o conceptie personala de felul in care trebuie sa fie pieptanata lucratorul trebuie sa respecte dorintele acesteia dar nu totdeauna este indicata realizarea intocmai a coafurii dorintelor cerute de clienti uneori coafura dorita nu o vantajeaza si in aceste cazuri coaforul are datoria de a propune clientei alt gen de tunsoare sau coafura care i-ar avantaja mult mai bine fizionomia. Exista situatii si acestea destul de frecvente cand clientul lasa la aprecierea coaforului executarea unei coafuri, pieptanaturi cu condisia ca acestea sa-i avantajeze fizionomia. In acete cazuri coaforul are datoria de a propune clientului alt gen de coafura sau tunsoare. Inccrederea clientului trebuie castigata prin convingere ce necesita atat o atentie deosebita cat si o competenta profesionala si simt estetic.

PRODUSE DE STYLING FOLOSITE IN SALOANELE DE COAFURA

In saloanele de coafura se folosesc mai multe produse de styling pentru executarea diferitelor coafuri, cum ar fi:

spuma de par

lacul fixativ

lacurile fixative cu sclipici

ceara modelatoare

gel de par

RECEPTIA IN SALONUL DE COAFURA

Receptia (primirea) este punctul in care clientul isi incepe relatiile sale cu personajul salonului. Ca receptionist, coafeza poate ajuta relatiile cu clientii fiind relaxata, prietenoasa, concreta si practica.

Obligatiile de receptionista:

salutati (intampinati) clientul politicos, curtenitor si amabil;

asezati clientul comod si util;

cand clientul vrea un sfat sau o informatie - coafeza trebuie sa-l dea corect, exact si eficient;

asigura-te ca noii clienti, cunosc numele salonului, adresa si numarul de telefon (pentru a putea face reclama salonului);

sa poti da in orice moment informatii despre timpul lor si durata necesara;

fii atenta atunci cand faci programarile si mai ales cu indeplinirea la timp a lucrarilor solicitate;

gaseste-ti timp sa confirmi primirea fiecarui client si asigural ca va fi bine ingrijit;coafeza trebuie sa dea sfaturi clientei pentru stabilirea tunsorii si coafurii;

coafeza trebuie sa acorde timp pentru consultarea clientei inainte de inceperea coafurii, pentru a evita orice neantelegere oricat de ocupati ar fi, trebuie sa stea calma si negrabita - aceasta o va ajuta sa evite greselile;

creaza o impresie, direct incepand cu propria aparitie, printr-o prezenta cu bun gust imbracata si o coafura atractiva;

fii de ajutor si amabila cu orice persoana care soseste in salon fara programare prealabila.

GRIJA PENTRU CLIENTA

Grija pentru clienta este esentiala in succesul dumneavoastra ca coafeza. Este o parte importanta in tot ceea ce faceti pentru clientul dumneavoastra in salon si implica preocupare pentru client si o adevarata dorinta de a satisface toate necesitatiile acesteia. Facand aceasta, veti ridica standardele dumneavoastra profesionale spre care tindeti. Ca multe alte lucruri, o buna grija pentru client trebuie invatata si aceasta cere studiu individual.

In acest capitol se vor prezenta urmatoarele:

comunicarea dintre dumneavoastra si clienta;

interpretarea nevoilor clientei;

pregatirea clientei si parului sau pentru diferite sarcini;

intelegerea parului si a pielii cu care lucrati;

diagnoza parului si a pielii;

luarea deciziei si alegerea in cunostiinta de cauza atunci cand anumite servicii trebuie sau nu aplicate.

Ce se intelege prin grija fata de clienta? Grija pentru o clienta inseamna exact ceea ce spune: grija pentru clientul dumneavoastra "umblatul" dupa ea, asigurandu-se ca ea se simte comfortabil satisfacuta de serviciu si ingrijita (asistata) in siguranta. Aceasta incepe in momentul intrarii clientei in salon si continua pana cand il paraseste. Ajutorul acordat clientului pentru a se descurca acasa, cu parul ei este o parte din grija pentru clienta. Astfel puneti experienta dumneavoastra la dispozitia clientei, pentru a va asigura ca atunci cand pleaca ea va fi cu adevarat fericita de modul in care arata parul sau. Pentru ca grija fata de clienta sa fie efectiva, un consult initial este esential. Aceasta se aplica atat la clientele existente cat si la cele noi.

CONSULTATIA

Consultatia este o intalnire in care sfaturile se primesc si se dau, consta intr-o discutie cu clienta, ascultarea acesteia, astfel ca coafeza sa poata stabili nevoile clientei si un itinerar negociat al actiunilor ulterioare. Coafeza (profesionista) stie deja o multime de lucruri despre par in general, dar clienta este mai familiarizata cu parul ei si cu modul in care acesta se comporta. De aceea trebuie ca coafeza sa asculte ceea ce clienta ii impune si sa intuiasca ce are aceasta in minte, vis a vis de serviciul solicitat. Se poate intampla ca aceasta sa ceara un serviciu care nu va conduce la rezultate satisfacatoare si acest lucru trebuie luat in considerare. Serviciul se va incepe numai dupa ce s-a stabilit corect ceea ce se cere, obtinand acordul clientei si confirmarea faptului ca cererile ei sunt urmarea dorintelor personale.

Consultatia include:

determinarea exacta a ceea ce clientul vrea inainte si in timpul aplicarii serviciului de coafare;

intrebari si observatii pentru a determina serviciile si produsele cerute;

incercarea, unde este necesar, pentru asigurarea practicii in siguranta si "bunastarea clientei";

notarea si luarea in considerare a tuturor factorilor limitativi ca conditiile pielii si scalpului, prezenta unor substante incompatibile, par care este intr-o stare slaba;

luarea in considerare a accesorilor (pieptene, agrafe, ochelari) pe care le foloseste clienta si decizia asupra modului in care acestea pot afecta serviciile pe care le-a cerut.

MASURI DE PROTECTIE A

MUNCII SPECIFICE ACTIVITATIILOR CU INSTRUMENTE MANUALE

Un mare numar de accidente de munca au drept cauza unor instrumente necorespunzatoare. In aceasta categorie intra intepaturile si taieturile. Pentru evitarea lor trebuie respectate o serie de masuri referitoare la alegerea, utilizarea, intretinerea si pastrarea instrumentelor manuale. In primul rand instrumentele manuale trebuie sa fie confectionate din materiale de calitate. Instrumentele manuale actionate electric trebuie sa fie prevazute cu dispozitive de fixare si cu dispozitive care sa impiedice functionarea lor necontrolata. Manerele lor trebuie sa fie netede bine fixate si de dimensiuni care sa permita prinderea lor si sigura si comoda. Instrumentele manuale prevazute cu articulatii (foarfeci) nu trebuie sa aiba joc in articulatie, bratele de actionare ale acestora vor fi in asa fel confectionate incat la inchidere sa ramana spatiu suficient intre ele pentru a preveni prinderea degetelor, se va evita contactul cu partiile ascutite. In timpul transportului instrumentelor taioase, ele vor fi verificate sa fie protejate cu huse adecvate, pentru evitarea accidentelor vor fi verificate corespunzator la fiecare inceput si sfarsit de lucru.

TEMA: TUNSOAREA BOB

Pentru executarea unei tunsori bob trebuie sa se tina cont de unele reguli care usureaza mult executarea tunsorii. In primul rand se va spala parul, apoi se va face o carare despartitoare de la frunte la ceafa, apoi de la o ureche la alta. Se alege o mica suvita de par la aproximativ 2 cm si se tunde in asa fel ca firele de par din imediata apropiere a urechii sa fie la lungimea parului din mijlocul cefei(eventual ceva mai lungi in functie de felul dorit).

Suvitele de par se vor alege prin carari despartitoare in asa fel ca aceste carari sa fie paralele cu linia de baza anterior tunsa la ceafa. In crestet parul se va tunde pe dedesupt, avand grija ca lungimea parului sa ajunga pana la lungimea parului tuns la ceafa, dar sa nu depaseasca lungimea parului tuns anterior. Se executa aceeasi operatie si in portiunea cealalta a cararii, urmand ca dupa aceea, prin pieptanare, sa se imbine cele doua portiuni de par si prin pieptanarea lor in diferite directii sa se controleze tunsoarea. In continuare se trece la tunsoarea portiunii din fata(aceasta fiind despartita de o carare mediana facuta anterior). Se face apoi o carare despartitoare de la tampla spre spate pana la portiunea tunsa anterior. Se tunde aceasta suvita de par la lungimea parului ce a fost tuns la spate. In continuare, prin alegerea suvitei de par, prin trasarea de carari paralele, se va tunde parul pana la cararea din mijlocul capului, se depaseste chiar cararea din mijloc, luand suvita de par care sed va taia la lungimea parului din partea laterala. Suvitele de par vor fi tunse in jos spre ureche, avand grija ca lungimea parului sa ajunga la lungimea celui de la ureche. Aceeasi operatie se executa si in partea cealalta a cararii de mijloc.

Dupa executarea acestor etape ale tunsorii se piatana tot parul pentru a verifica lungimea suvitelor de par si se retuseaza taindu-se firele de par ce au o lungime necoresponzuratoare. Acest control este absolut necesar.

O tunsoare bob nu este intotdeauna facuta la aceeasi lungime, de aceea exista o multitudine de stiluri asimetrice, colorate, feminine. Totul este sa adaptezi tunsoarea la trasaturile fetei si sa o personalizezi. Un gat lung si frumos poate fi pus cu usurinta in evidenta de o tunsoare bob la nivelul urechilor, la fel cum o fata rotunda poate fi subtiata daca alegi lungimea potrivita. Daca se doreste un look spectaculos, se poate incerca un bob asimetric, sau pana la nivelul umerilor.

Aceasta tunsoare arata si se aranjeaza cel mai bine pe parul drept, cu volum sau foarte putin ondulat. Cea care a creat tonul noului trend, a fost actrita Irene Castle. Irene adaptat aceata tunsoare in 1917, devenind populara incepand cu anii 1920. Dea lungul timpului, o mulrtime de vedete din toate domeniile au adoptat aceasta tunsoare.

NOTIUNI DE PRIM AJUTOR

Eficacitatea masurilor de prim-ajutor depinde de timpul cu care se executa, de corecta lor aplicare si de prezenta de spirit a persoanelor din inedita apropiere a accidentului fapt pentru care ele trebuie sa fie cunoscute de intreg personalul. Primul ajutor se va acorda la locul accidentului, actionand foarte repede dupa urmatoarele reguli:

examinarea exterioara completa accidentatului;

acordarea primului ajutor in ordinea gravitatii;

urgenta extrema: hemoragii (cap, gat), hemoragii interne (raniti in zona toracelui, arsuri mari);

prima urgenta: raniti care au pierderi de sange, raniti cu membrane zdrobite;

a doua urgenta: fracturile de craniu deschise si rani adanci;

a treia urgenta: fracturi mici.

Toate unitatiile economice - sociale au obligatia de a se dota cu truse de prim ajutor care sa contina:

pansamente sterile

tinctura de iod

apa oxigenata

rivanolalcool sanitar

fase

In cazul ranilor deschise se curata zona prin spalare cu apa oxigenata sau cu apa fiarta si racita si se dezinfecteaza cu alcool sanitar la sangerare abundenta. Se va repeta directia de stergere dinspre marginea plagii spre exterior. Spalarea ranii propriu-zise sau indepartarea cheagurilor de sange sunt interzise. In cazul ranilor superficiale, vor fi spalate cu o solutie antiseptica (apa oxigenata si rivanol) dupa care se va aplica compresa sterila, doua-trei bucati, peste care se pune vata si se executa infasurarea cu fase.

Hemoragia poate fi externa atunci cand sangele este de culoare rosu deschis, tasneste in ritmul batailor inimii iar hemoragia externa venoasa se manifesta prin culoarea rosu inchis a sangelui si curge continuu, se opreste prin compresie digitala sau sub rana se va aplica tifon peste care se aplica garoul. Strangerea garoului se face cand membrul devine palid iar pulsul arterial la nivelul lui nu se simte. In apropierea garoului se pune un bilet pe care se scrie ora si minutul la care s-a aplicat.

Fracturile pot fi inchise (pielea si muschii nevatamati) sau deschise (insotite de rani). In cazul fracturilor atele se vor lega in asa fel incat sa nu apese pe fractura si sa nu depaseasca cele doua articulatii vecine. In cazul fracturilor deschise se vor imobiliza cu atele numai dupa ce sau luat masurile de prim-ajutor indicate pentru rani.

Corpurile straine care patrund sub pleoape se indeparteaza usor cu un tampon de vata sau tifon sau prin spalarea ochiului cu un jet de acid baric sau de apa curata fiarta anterior, dinspre coltul de la tampla a ochiului spre coltul interior spre nas. Daca astfel nu se reuseste inlaturarea corpului strain accidentatul va fi transportat imediat la medicul oftalmolog.

REGULI CE TREBUIE RESPECTATE IN

TIMPUL DESFASURARII ACTIVITATIILOR PROFESIONALE

Art. 214 - in timpul serviciului personalul este obligat sa poarte halat alb si incheiat care nu se va folosi in afara locului de munca.

Art. 215 - lucratorii care efectueaza vopsit, samponari si permanent rece sunt obligati sa ia masuri pentru a preintampina accidentele.

Art. 216 - inaintea servirii clientilor lucratorul va trebui sa execute in fata clientului stergerea foarfecii, pieptenului, dezinfectarea sculelor dupa fiecare client.

Art. 217 - se va folosi rufarie curata la fiecare client. Este interzisa purtarea sculelor (foarfeci) in buzunarul halatului pentru a preintampina accidentele. Sticlele si materialele existente pe noptiere trebuie sa fie etichetate cu scris citet aratandu-se continutul respectiv. Se interzice servirea clientilor, a persoanelor suferite de boli de piele, par, unghii sau alte boli molipsitoare. Pot fi serviti clientii care prezinta o adeverinta medicala de specialitate din care sa rezulte ca boala respectiva nu este contagioasa. La executarea lucrarilor de vopsit parul pentru clientele care fac pentru prima oara aceasta lucrare, in mod obligatoriu se vor face teste. Testele se executa prin tamponarea cu vopsea in spatele urechii si daca dupa 24 ore nu se produce alergii in locul tamponat se poate face vopsitul parului. Se interzice vopsirea parului pentru prima oara fara teste. Atentie deosebita trebuie data la pregatirea apei pentru spalarea parului care sa nu depaseasca temperatura normala si astfel sa produca accidente clientei prin oprire. Pentru dezinfectarea pensulelor si periilor se vor folosi urmatoarele solutii: apa calda cu 2% soda, sau scufundarea lor intr-o solutie cloromina de 2% sau fenol de 5% bine agitate timp de 30-40 min. Dupa dezinfectare se clatesc bine cu apa. Dupa fiecare client se va face curatenie la locul de munca. Locul de munca va fi mentinut in permanenta curat, zilnic spalat, sters praful, etc. Toaleta (wc) va fi mentinuta in perfecta stare de curatenie si dezinfectata zilnic. Responsabilul de unitate este obligat sa faca instructajul fiecaruia la locul de munca. Personalul este obligat sa se supuna unor examene medicale, controlului periodic lunar dermatovenerian, examenul radioscopic pulmonar, analiza serologica. Fiecare lucrator va avea in carnetele lor inscrise aceste examene. Carnetele se pastreaza la unitate si vor fi prezentate la organele de control.

In fiecare unitate trebuie sa existe dulapior sanitar cu medicamente necesare, conform baremului si care se vor completa la nevoie. Consultatiile medicale pentru membrii cooperatori precum si obtinerea de certificate medicale se face numai la policlinici. Se va afisa in unitate numarul de telefon si adresa policlinicii cu care este in colaborare unitatea. La fiecare loc de munca se vor afisa instructiuni de protectie a muncii cuprinzand principalele prevederi care trebuie respectate pentru evitarea accidentelor de munca si imbolnavirilor profesionale.

ELEMENTE GENERALE DE IGIENA

Igiena locului de munca - conducatorii atelierelor vor urmari mentionarea curateniei, curatarea de praf a peretiilor, a meselor de lucru, spalarea geamurilor, gunoiul care se va indeparta de la locul de munca. Deseurile toxice se vor indeparta cu grija, la fel si resturile de vopsele sau alte materiale care au fost folosite. De asemenea se va atrage atentia asupra stingerii chibriturilor si tigarilor mergand parca la interzicerea totala a fumatului in saloanele de coafura.

Igiena individuala - are in vedere igiena imbracamintei si incaltamintei. Incaltamintea trebuie sa corespunda configuratiei piciorului, sa asigure aerisirea lui, sa fie adecvata proceselor tehnologice si locului de munca, sa fie zilnic curatata. Igiena corporala are o mare importanta in mentinerea sanatatii organismului, prin pastrarea integritatii functionale a pielii.

NOTIUNI DE ETICA PROFESIONALA

Discretia, constiinciozitatea, seriozitatea profesionala, amabilitatea si demnitatea sunt trasaturile importante ce trebuie sa caracterizeze pe orice lucrator din aceste ramuri profesionale. Specificul in aceste meserii consta in aceea ca se executa nu numai lucrari cu caracter de igiena ci si lucrari de corectare a anumitelor defecte fizice, lucrari menite sa duca la infrumusetarea aspectului general, astfel lucrarile de frizerie si coafura sunt menite sa mascheze prin diferite procedee si tehnici de tuns si coafat o conformatie defectuoasa a capului sau a fetei, urechi departate de cap sau ingrijirile sistematice pentru crearea unui aspect cat mai placut. Deci aceste meserii au o latura mai intima, clientii vin in saloanele de coafura incredintandu-se spre infrumusetare si ingrijjire a parului asa cum merg la medic pentru asi ingriji sanatatea, facand aceasta in dorinta ca toate lucrarile necesare sa se desfasoare cu cat mai multa discretie. Orice client trebuie tratat politicos, amabil, fara a i se lasa impresia ca i s-au vazut hainele lui modeste, profesia sau unele defecte fizice. Aceste meserii sunt in slujba populatieie, ca lucratorii care le presteaza sunt la dispozitia clientului, asta nu inseamna insa a confunda politetea si amabilitatea cu slugarnicia. Clientul se incredinteaza priceperii lucratorului respectiv a-i cere sfaturi, il respecta si ii urmeaza parerile, daca acestea sunt facute cu seriozitate si competenta.

Clientela sigura, stabila si numeroasa, se asigura printr-o atitudine demna si politicoasa.

NOTIUNI PRIVIND PAZA SI PROTECTIA CONTRA INCENDIILOR P.C.I.

Cunoasterea masurilor menite sa fereasca colectivul si locul de munca, izbucnirea unui incendiu sau cele privind stingerea incendiului sa constituie pentru fiecare lucrator al colectivului unei unitatii o indatorire foarte importanta. De aceea fiecare lucrator trebuie sa cunoasca locul unde se afla stingatoarele daca sunt incadrate conform normelor in viguare ca si modul lor de utilizare. La incheierea locului de munca aparatele electrice vor fi scoase din priza, becurile vor fi stinse sau flacara de la gaze sa fie stinsa.

BIBLIOGRAFIE

Manualul frizerului si coaforului - Editura Bucuresti 1971

Caiet de notite

InternetPolitica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate