Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Frumusete


Index » sanatate » Frumusete
UNGUENTE CU STEARATI


UNGUENTE CU STEARATI


UNGUENTE CU STEARATI

Cremele de acest tip sunt produse traditionale care pot fi utilizate fie ca o crema pentru maini, fie ca o crema de baza pentru machiaj.

Unguentele cu stearina intra in categoria cremelor de zi denumite si creme evanescente( care dispar in piele), sau creme de lapte.Sunt indicate tenurilor normale si grase, nu sunt indicate tenurilor uscate deoarece pot provoca descuamari si inrosiri ale pilii.

Caracteristica acestor preparate consta in aceea ca au un aspect opac, sidefat, moale si se intind usor pe piele. Cremele evanescente sunt emulsii de tipul U/A si in mod obisnuit contin 15 - 30% faza uleioasa.

Ca materie prima se utilizeaza acidul stearic sau stearina si o substanta cu reactie alcalina, din reactia carora, prin saponificare, se obtine sapunul de stearina, emulgatorul U/ A. Cremele cu stearati sunt neutre daca saponificarea acidului stearic este totala, sau grase daca saponificarea este partiala.

Exempu clasic de creme de zi este urmatorul:

RP./ Acid stearic 15g

hidroxid de potasiu 0,7g,

glicerina 8g

apa 75g

conservant si parfum qs.

Crema cu stearat de potasiu:

Rp./    stearina 20g

carbonat de potasiu 2,5gglicerina 40g

apa 100g

borax 1g

Preparare: se incalzeste apa, boraxul, carbonatul de potasiu si glicerina. Separat se topeste stearina la care se adauga prima solutie incalzita, se agita puternic la cald pana la completa degajare a bioxidului de carbon, se amesteca pana la racire si se parfumeaza. Crema se raceste prin agitare la temperatura de 40 de grade dua care se lasa sa se raceasca la temperatura camerei timp de 48 de ore.

Crema de lapte, sau crema cu stearat de amoniu

Rp./    stearina 10g

glicerina 15g

borax 0,5 g

apa 70g

sol. Hidroxid de amoniu 4 g

parfum 0,5g.

Preparare: apa, glicerina si stearina se incalzesc la 75 grade, se adauga sol de amoniac, amestecand energic, se adauga boraxul dizolvat in apa, iar la sfarsit parfumul.

Cremele se pot altera, rancezesc, capata un miros dezagreabil, isi schimba culoarea sau scot apa din sistemul de emulsie. De aceea se prepara la nevoie, se pastreaza in borcane bine inchise, la loc racoros. Alcoolul cetilic in proportie de 0,5 - 1% imbunatateste stabilitatea cremelor cu stearati. Ca stabilizanti se pot folosi emulgatori neionici.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Frumusete
UNGUENTE CU STEARATI
termeni
contact

adauga