Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Frumusete


Index » sanatate » Frumusete
PROIECT DE ABSOLVIRE: PREPARATE DERMATOCOSMETICE SI DE IGIENA DIN PRODUSE APICOLE


PROIECT DE ABSOLVIRE: PREPARATE DERMATOCOSMETICE SI DE IGIENA DIN PRODUSE APICOLE
TEMA PROIECTULUI DE ABSOLVIRE:
PREPARATE DERMATOCOSMETICE SI DE IGIENA DIN PRODUSE APICOLE

MOTTO:

Aceasta tainica primavara izvoraste din mierea miraculoasa care nu este altceva decat o raza de caldura transformata odinioara si care acum, isi recapata forma cea dintai Ea tine loc de soare si de flori pana cand fratele ei mai varstnic, soarele strecurandu-si prin portile intredeschise primele mangaieri caldute, va trezi la viata violetele si anemonele si va scoate din toropeala si lucratoarele (albinele) spunandu-le ca ozonul a pus din nou stapanire pe lume si ca cercul neintrerupt ce leaga moartea de viata a mai facut un ocol in jurul sau si iar a inviat."

MAURICE MAETERLINCK

CUPRINS

Introducere

Preparate dermatocosmetice si de igiena din produse apicole

Ceara de albine si folosirea ei in cosmetica

Folosirea extractelor de polen in produse cosmetice

Mierea folosita in dermatologie

Propolisul folosit in dermatologie

Mierea in cosmetologie

Ingrijirea tenului uscat cu produse apicole

Ingrijirea tenului gras cu produse apicole

Mastile cosmetice pe baza de produse apicole

Tratamente cosmetice apicole

Greseli majore de ingrijire a pielii

Concluzii

Bibliografie

1. INTRODUCERE

Aplicatiile in medicina ale produselor apicole ca : mierea, polenul, ceara, laptisorul de matca, propolisul si veninul de albine, pe baza fundamentarilor stiintifice, au intrat intr-o etapa noua. In sensul acceptiunii cercurilor apicole si medicale internationale care se ocupa de acesta latura a utilizarii resurselor naturale in scopul ocrotirii sanatatii omului, in ultimii 10 - 15 ani s-au cristalizat coordonatele unei activitati specifice de sine statatoare, cunoscuta ca APITERAPIE.

Produsele albinei s-au inscris de la inceputul preistoriei in randul elementelor naturale folosite pentru completarea si ameliorarea hranei si apoi pentru combaterea si prevenirea durerii si a suferintelor omului. Practica traditionala a apiterapiei dateaza din vremurile imemoriale ale istoriei umane. Primele comunitati mai dense de oameni au aparut pe valea Indului, cam prin jurul anului 3000 i. Hr.

In cea mai veche carte din India, RIG-VEDA, scrisa intre anii 3000 - 2000 i. Hr., atat mierea cat si albinele sunt amintite de mai multe ori. Trecand la o alta antica civilizatie, cea egipteana, inca din timpul primei dinastii, anul 3200 i. Hr., albina reprezenta simbolul regelui. Civilizatia elena a evoluat si ea in spiritul credintei ca mierea reprezinta un aliment, dar si un remediu de prim rang. Ea este mentionata in Iliada si Odisea, de mai multe ori.

Apiterapia este terapia traditionala care foloseste mierea, polenul, ceara, laptisorul de matca, propolisul, veninul albinelor si alte produse ce tin de complexa alchimie a stupului, in vederea mentinerii sanatatii corpului omenesc.

Produse apicole

Daca in trecut, milenii de-a randul, mierea a fost ca atare in terapeutica, astazi stau la dispozitie in afara acesteia si alte produse apicole. Acestea pot fi impatrite in doua categorii:

Produse apicole naturale, directe:

Ø          Mierea

Ø          Ceara

Ø          Propolisul

Ø          Polenul

Ø          Laptisorul de matca

Ø          Veninul de albine

Produse apicole indirecte naturale sau produse derivate:

Ø          Hidromelul

Ø          Otetul de miere

Ø          Turtele si prajiturile din miere

Ø          Cremele de ceara

Ø          Preparatele cosmetice pe baza de produse apicole

Ø          Diversele sortimente vitalizante alcatuite pe baza de produse apicole.

La noi in tara se fabrica si un larg sortiment de produse cosmetice si de ingrijire igienica cum ar fi: cremele de fata cu laptisor de matca, cu propolis, cu miere, lotiuni nutritive, demachiante, apa de gura si altele. In medicina se foloseste un spray cu propolis pentru tratarea afectiunilor dermatologice, a escarelor, ranilor care nu se mai inchid si care apar pe partile dorsale ale bolnavilor care stau mult timp in pat.

Mierea ca medicament reprezinta doar o parte a apiterapiei. Calitatile extraordinare ale mierii - medicament si aliment pretos in acelasi timp - sunt cunoscute inca din antichitate. Tracii numeau mierea hrana vie. Mierea se asimileaza foarte usor de catre organism si ne ofera energie si substante bioactive si nutritive. Continutul de microelemente al mierii este similar celui al sangelui umam. Vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici - lactic, citric, malic, axalic, dextrina, compusi ai azotului- in total 435 de substante. Aceasta asigura mierii un loc aparte in reglarea functiilor organismului uman.

Ceara de albine a fost folosia inca in antichitae si tot de atunci i s-au recunoscut virtutile terapeutice. Si azi se foloseste ceara de albine la prepararea unor unguente si balsamuri. De asemenea, ceara este folosita si in cosmetica.

Polenul este un aliment proteic deosebit de bogat in elemente necesare existentei planteloe, dar si organismelor animale. Intr-un kilogram de polen se contin atatea doze zilnice de ritin (vitamina P), cate ar fi necesare catorva zeci de oameni pentru a preveni un accident vascular la nivelul creierului.

Un rol important pentru functionarea normala a sistemului nervos revine unei alte substante continute de polen - anevrina. In plus, polenul este un stimulent al poftei de mancare, inlesneste digestia, imbunatateste tonusul, alunga oboseala, previne rahitismul, caderea parului si chiar face sa creasca mai bine parul, hranindu-i radacinile.

Propolisul este compus din rasini vegetale, balsam de diferite compozitii, ceara, uleiuri eterice, fier, microelemente - cupru, zinc, mangan, cobalt, la care se adauga polen, flavonoide, secretii ale glandelor salivare ale albinelor. Propolisul este folosit ca biostimulator, care mareste rezistemta fizica si inlatura oboseala. Datorita propietatilor sale antivirale, antitoxice si sntiinflamatorii, propolosul isi gaseste tot mai multe utilizari. Este un bun stimulator al refacerii tesuturilor afectate de rani, taieturi si mai ales arsuri, degeraturi. Este foarte util in vindecarea ranilor de la armele de foc, precum si in cicatrizarea operatiilor. Propolisul vindeca mucoasa bucala si este benefic in sangerarile gingiilor. Balsamul de propolis protejeaza impotriva radiatiilor Roentengen si de alta natura.

La toate afectiunile pielii, in special la bataturi si cheratite, rani vechi, arsuri si micoze, locurile bolnave se pot vindeca suta la suta prin tamponare cu tinctura de propolis, aceasta avand actiune cicatrizanta, ajutand la formarea noilor tesuturi.

Laptisorul de matca se stie ca are un continut de vitamina din grupa Bmai ridicat decat drijdia de bere, Are un rol deosebit in metabolismul celular, in activitatea creierului, reduce colesterolul di sange, este util in digestie, pentru combaterea insomniei, a anemiei pernicioase si refacerea glandelor cu secretie interna.

Un alt produs folosit in medicina este Veninul de albine. Virtutile terapeutice ale veninului de albine sunt cunoscute de foarte multa vreme, chiar din antichitate. Ele au fost semnalate de crescatorii de albine, care au observat ca articulatiile dureroase reumatismale deveneau incolore ca urmare a intepaturilor de albine. Astfel s-a descoperit ca veninul de albine exercita evidente actiuni antireumatice. Acest venin are in componenta sa acidul formic, clorhidric, ortofosforic, saruri minerale, acizi organici volatili, un important ferment (fosfazata), unele antibiotice, histamina, hialuronidaza si aminocaizi bogato in sulf ca metimina si cistina. Acestia din urma stimuleaza secretia de cortizon de catre glandele suprarenale.De asemenea veninule este bactericid.

Exista posibilitatea ca veninul de albine sa produca reactii alergice, erupti dermice sau soc anafilactic.

2. PREPARATE DERMATOCOSMETICE SI DE IGIENA DIN PRODUSE APICOLE

2.1. Ceara de albine si folosirea ei in cosmetica

Cunoasterea cerii de albine din timpurile cele mai vechi, precum si a interesantelor sale propietati nu se putea sa nu determine folosirea ei de-a lungul anilor sub nenumarate forme in cele mai diferite produse farmaceutice cat si cosmetice.

Referindu-ne la compozitie, ceara de albine, la fel ca si celelalte ceruri naturale, este un amestec omogen si complex de produse chimice organice, fiecare din ele oferind cerii caracteristici bine derfinite si care in ansamblu sunt cele care determina proprietatile extraordinare care fac din ceara de albine un produs inestimabil si de neinlocuit in domeniile in care plasticitatea, fuzibilitatea, coeziunea, luciul, lustrul si multe alte caracteristici sunt indispensabile.

O parte din compozitia cerii formeaza o solutie solida, altii sub forma de eutectice, iar unii un amestec neomogen.

Prima incercare de analiza a cerii de albine dateaza din 1814, ceara fiind tratata in alcool firband: partea insolubila a fost numita miticina iar baza solubilizata la cald, dar cristalizabila la rece a fost numita acid cerotic.

Pentru a evidntia varietatea domeniilor de folosire a produselor apicole si a preparatelor elaborate pe baza lor vom mentiona cateva din cele mai semnificative eme de cercetare apiterapeutica.

In laboratoarele specializate din cadrul Combinatului Apicol din Rominia se prepara numeroase produse cosmetice pe baza de ceara , miere, laptisor de matca, polen si propolis.

2.2. Folosirea extractelor de polen in produse cosmeticeDocumentatia privind componentele polenului recoltat de albine si efectele produsilor de extractie ai acestuia justifica pe deplin utilizarea lui in cosmetica, rolul stimulator in produse cosmetice si efectele terapeutice ale extractelor de polen in terapeutica bolilor fetei.

De la inceput, trebuie sa mentionam ca utilizarea polenului ca atare in produsele cosmetice prezinta inconvenientul balsamului celulozic si silicos care impiedica contactul intim intre principiile active si epiderma. Cercetarile efectuate in vederea introducerii polenului in produsele cosmetice au fost orientate spre stabilirea unei tehnologii care sa permita separarea totalitatii complixului activ din polen, de balast, de substante celuluzice, peptice si proteice care pot fi alergene si care dupa eleiminarea comlpeta a solventului de extractie sa contina in faza omogena si stabila atat fractiunile liposolubile cat si cele hidrosolubile.

Este caracterizat prin posibilitatea de a se dispersa atat in ,edii apoase sat si in medii alcoolice. Aceste caracteristici permit utilizarea lui comoda intr-o gama larga de produse. Produsul obtinut are o actiune nutritiva de revitalizare a tenului pe care-l ajuta sa-si recapete functiunea fiziologica normala.

In mastile cosmetice care se pot aplica saptamanal, extractul de polen stabil si dispersabil de concentratie maxima poate fi utiliyat in diferite amestecuri:

Ø          Cu galbenus de ou;

Ø          Caolin;

Ø          Drojdie de bere;

Ø          Miere;

Ø          Sucuri de fructe;

In raport cu natura tenului, cu gradul revitalizarii pielii, cu necesitatea hranirii si catifelarii ei.

Produsele cu extract de polen sunt bine suportate de tenurile sensibile mentinandu-se un grad normal de hidratare a pielii si oferind pielii un aspect neted si catifelat, efectele sunt benefice si de multe ori spectaculoase.

Extinderea gamei de produse cosmetice pe baza de polen confirma inca o data calitatile produselor apicole ca izvor de sanatate si frumusete.

EXTRACT ALCOOLIC DE POLEN

Amestecati, intr-o sticla de culoare inchisa, ¼ polen cu alcool alimentar de 96.

Agitati amestecul de cateva ori pe zi; cu cat il agitati mai bine, cu atat va fi mai bun extractul final.

Dupa 8 zile, filtrati-l printr-un tifon.

Pastrati preparatul final in mici recipiente in frigider.

Fiind extras in alcool, acest preparat poate fi pastrat pentru perioade lungi de timp.

Alcoolul poate extrage din polen toate substantele legate, mai mult sau mai putin, de grasimi (vitamine solubile, uleiuri), si de asemenea, de culori (pigmenti) si rasini.

Concentratii mai mici de alcool vor extrage mai efeicient taninele, carbohidratii si acizii din polen.

EXTRACT DE POLEN IN PROPILEN GLICOL

Extrage cea mai mare parte a substantelor solubile in apa, lasand in proteinele, astfel eliminand cea mai mare parte a substantelor alergice (Krell, 1996).Acest tip de extract este cel mai convenabil pentru cosmetice, unde trebuie indepartate asiduu alergiile pielii

EXTRACT DE POLEN IN ULEI

Acest tip de extract a fost reportat ca fiind ineficient (Krell, 1996).

Sa examinam doua preparate pentru uz cosmetic:

Polen + Miere pentru INGRIJIREA PIELII

Polenul contine cantitati ridicate de acizi nucleici ARN si ADN; acesti acizi, cand sunt prezenti in cantitati suficiente in celulele pielii, reduc procesul de imbatranire al pielii.

MASTI FACIALE CU POLEN

Amestecati 2 lingurite de polen cu 2 lingurite de avocado copt + o lingurita de miere + o ceasca de lapte integral;

Amestecati bine la temperatura camerei;

Curatati foarte bine fata si gatul;

Aplicati cu degetele acesta masca;

Lasati-o pentru 20 de minute, apoi curatati-o cu apa calda;

Continuati repede cu polen astrigent (vezi mai jos).

POLEN DE ALBINE ASTRIGENT

Amestecati o lingurita de polen cu: 2 lingurite de suc de lamaie + 1 lingurita glicerina + 1 lingurita de alcool de 70 ;

Adaugati suficienta solutie distilata de "alunul vrajitoarelor", pentru a umple o cana de 8 oz. (227 grame);

Amestecati energic cu o lingura, sau folositi un amestecator (malaxor);

Tineti-l la frigider pana cand se raceste, apoi aplicati-l pe fata si pe gat cu un disc demachiant sau cu degetele;

Pentru apiterapeuti se considera ca cel mai folositor preparat cu polen este cel cu miere.

"Tintele" care trebuie atinse in corpul nostru, numai cu aceasa combinatie, sunt extrem de numeroase, daca ne gamdim ca atat mierea cat si polenul pot avea o origine foarte variata.

Daca adaugam si alte produse apicole ca laptisorul de matcasaa propolisul amestecului de mai sus, sau daca adaugam plante medicinale, posibilitatea de a face noi preparate de polen creste exponential.

ACNEX

Tratament pentru tinerii cu acnee juvenila; linia este alcatuita din combinatii de propolis, laptisor de matca, extract de trei frati patasi, uleiuri de levantica, acizi din fructe.

BIOTEN - Crema cu miere si spirulina

Actiuni: Spirulina este o sursa naturala bogata in proteine care hidrateaza si tonifica epiderma. Contine o cantitate mare de beta- caroten (provitamina A) care ajuta la incetinirea proceselor de imbatranire prematura si la regenerarea celulara. Vitamina E continuta in spirulina in camtitate mare blocheaza radicalii liberi de la suprafata epidermei, protejeaza celulele si regenereaza tesuturile. Mierea de albine este un produs natural care are rolul de a absorbi impuritatile, hidrateaza si confera stralucire tenului. Crema contine si ulei de eucalipt care tonifica, revitalizeaza si purifica epiderma supusa actiunii factorilor nocivi interni (oboseala, stres, fumat) si externi (praf, vant).

Compozitia: 50 ml.

Continut:miere de albine, spirulina, ulei de eucalipt.

Indicatii: Se adreseaza persoanelor cu tenul normal sau mixt, precum si persoanelor sare se prezinta afectiuni dermatologice: iritasii, puruit.

Administrare: Crema se aplica zilnic, dimineata si seara, pe fata si pe gat, dupa demachierea in profunzime a epidermei. Crema este usoara, patrunde rapid in piele si este ideala ca baza de machiaj. Este recomandata si in tratarea unor afectiuni dermatologice : iritatii, puruit.

BIOTEN - Crema cu miere, nuc si castan.

Actiuni: Extractul din frunze de nuc are rolul de a purifica epiderma si de a inchide porii. Modul sau de a actiona ca astrigent si antiseptic il transforma intr-un extract ideal pentru tenurile grase, acneice.

Extractul din frunze de castan normalizeaza secretia de sebum si influenteaza permeabilitatea vaselor capilare.

Uleiul de eucalipt tonifica, revitalizeza si purifica epiderma supusa actiunii factorilor interni (oboseala, stres, fumat) si externi (praf, vant). Mierea de albine, prin continutul sau de substante bioactive restructureaza tesutul conjuctiv, tonifica si reda pielii prospetimea naturala.

Administrare: Crema se aplica yilnic, dimineata si seara, pe fata si pe gat, dupa demachierea in profunzime a epidermei.

Crema este usoara, patrunde rapid in piele si este ideala ca baza de machiaj.

Indicatii: Se adreseaza persoanelor cu tenul mixt sau gras, acneicm cu pori deschisi.

Compozitie: extract frunze de nuc, frunze de castan, ulei de eucalipt, miere de albine.

BIOTEN - Lapte demachiant cu miere, unt de shea si musetel

Bioten Lapte Demacheant

Pentru ingrijirea tenului tau, Laboratoarele Elmiplant iti propun Gama Bioten bazata pe ingrediente naturale, atent selectionate. Specifice fiecarui tip de ten, produsele din Gama Bioten au o combinatie unica de ingrediente naturale: mierea de albune asociata cu principii active din extracte din plante.

Detalii: Acest produs este potrivit oricarui tip de ten, are pH-ul neutru si nu irita ochii. Seara si dimineata, o cantitate mica de lapte demachiant se intinde pe toata fata si se maseaza usor o jumatate de minut. Apoi, cu o dicheta demachianta, produsul se indeparteaza de pe fata, insistand in zona ochilor si a buzelor.

Dupa demachiere, tenul trebuie curatat cu o lotiune tonica pentru indepartarea profunda a urmelor de machiaj. Pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa, hidrateaza-ti epiderma cu o crema de fata adecvata tipului tau de ten. Extractul de musetel are proprietati antiinflamatoare si dezinfectante.

Untul de shea are rol nutritiv, mareste elasticitatea pielii so ofera protectie UV. Continutul sau ridicat in acizi grasi ( mai ales acid stearia si acid oleic) face ca untul de de Shea sa fie remarcabil pentru piele. Mierea de albine este un produs natural care hidrateaza si confera stralucire tenului.

Complexul de miere, untul de Shea si musetrl curata in profunzime si elimina celulele moarte de la suprafata tenului.

Compozitie: Unt de Shea (Karite), miere de albine, Extract de musetel.

BIOTEN - Crema cu miere si catina

Bioten Crema cu Miere si Catina

Actiuni: Uleiul de catina este caracterizat prin continutul ridicat de bete-caroten, vitamine liposolubile (A, D, E, F) si hidrosolubile (B1, B9, C, K). Vitamina A stimuleza formarea fibrelor de colagen, impiedicand asatfel imbatranirea prematura a tenului, mentinandu-i elasticitatea. Vitamina E contribuie la cesterea gradului de hidratare a pielii, iar Vitamina C stimuleaza regenerarea celulara. Acizii gasi esentiali regleaza permeabilitatea celulara si functia de bariera a membranei celulare. Deficitul lor determina aparitia ridurilor , imbatranirea prematura a epidermei si pierderea elasticitatii si fermitatii. Complexul de vitamine B confera epidermei vitalitate si prospetime. La toate acestea se adauga Miere de albine, un produs 100% natural, compatibil cu orice tip de ten, care are rolul de a asigura tenului hidratarea si aportul necesar de substante nutritive.

Compozitie: miere de albine, ulei de catina.

Continut: 50 ml.

Indicatii: Se adreseaza persoanelor cu tenul sensibil, cu tendinte de uscare, predispus la iritatii.

Administrare: Crema se aplica zilnic, dimineata si seara, pe fata si pe git, dupa demachierea in profunaime a epidermei. Se insista pe zonele iritate si sensibile.

NOTA: Produsele prezentate se pot administra fara prescriptie medicala. Va rugam sa cititi cu atentie informatiile prezentate pe ambalaj sau prospectele acestora inainte de folosire.

BIOTEN - Crema antirid cu miere, germeni de grau si unt de shea

Ten ridat, imbatranit - BIOTEN - Crema antirid - miere, grau + ulei de shea - 50 ml

Pentru ingrijirea tenului tau, Laboratoarele Elmiplant iti propun Gama Bioten bazata pe ingrediente naturale, atent selectionate. Specifice fiecarui tip de ten, produsele din gama Bioten au o combinatie unica de ingrediente naturale: mirea de albine asociata cu principii active din extracte din plante.

Detalii: Se adreseaza persoanelor cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani, ce doresc prevenirea aparitiei ridurilor sau atenuarea celor existente. Crema se aplica zilnic, dimineata si seara, pe fata si gat, dupa demachierea in profunzime a epidermei. Se insista pe zonele din jurul ochilor si buzelor unde riurile se formeaza usor si sunt vizibile. Creme este usoara, partunde rapid in piele si este ideala ca baza de machiaj. Datorita continutului bogat in proteine si complex de vitamine B, extractul din germeni de grau este un exceptional regenerant celular. Untul de Shea are rol nutritiv, mareste elasticitatea pielii si ofera protectie UV. Continutul sau ridicat in acizi grasi (mai ales acid stearic si acid oleic) face ca untul de Shea sa fie remarcabil pentru piele. Mierea de albine este un produs natural care hidrateaza si confera stralucire tenului. Complexul antirid cu miere, germeni de grau si unt de Shea are efect de netezire a ridurilor, regenereaza celulele si tonifica epiderma.

Compozitie: Unt de Shea (Karite), miere de albine, estract din germeni de grau.

APITEN:

apiten.jpg

Apiten, emulsie antirid cu laptisor de matca este un foarte bun remediu pentru intretinerea si hidratarea tenului care are tendinta de ridare.

ANTIRID - emulsie pentru corp

Antirid emulsie pentru corp, are in compozitie laptisor de matca, ceara de albine, cetaceum si lanolina. Produsul hidrateaza pielea, o hraneste, redandu-i supletea naturala.GELFLOR

Gelflor, gel pentru maini cu mire de albine, elementul activ de baza al produsului care asigura, datorita proprietatilor sale complexe o actiune tonica, hidratanta a produsului.

FLORAMIN:

Demchiant cu miere de albine are actiune hranitoare, emolienta si demachianta pentru orice fel de ten. Prezenta mierii bogata in enzime , fermenti, acizi organici, vitamine, si zahruri, imprima produsului proprietatea de a da tenului aspru si ofilit un aspect fraged si catifelat.

APIDERMIN LUX:

apidermin_lux.jpg

Crema de fata cu Laptisor de matca Apidermin Lux este un produs hranitor, nutritive, avand calitatea sa cuprina intr-un volum mic multe concentrate biologice, bogat in substante proteice, lipide, glucide, vitamine ca: Vitamina A si B, hormonisi factori vitali specifici care influenteaza ca biocatalizatori procesele intime celulare si asigura mentinerea echilibrului biologic al pielii. Ea se adreseaza tenurilor obosite, uscate si deshidratate.

FLORAL:

Crema de fata cu extract de propolis, este o crema emolienta si are o actiune regeneratoare asupra pielii, avand un efect antiseptic si dezinfectant permanent, calitate datorata propolisului bogat in rasini si balsamuri vegetale precum si uleiuri eterice. Are o actiune calmanta asupra tenurilor vultoase cu tendinta la congestionare.

TENAPIN:

tenapin.jpg

Lotiune nutritiva de fata cu Laptisor de matca si pollen este un produs cu actiune demachianta, d ingrijire si hranire a tenului. Se recomanda pentru toate tipurile de ten, lotiunea fiind absorbita usor de piele. Dupa folosire, pielea ramane catifelata si curata.

APIDERMIN:

Crema de fata cu laptisor de matca este indicata pentru ingrijirea tenului, fiind o crema nutritiva, avand calitatea de a contribuii la revitalizarea pielii. Crema poate fi folosita si in cazul tenurilor neridate, impiedicand formarea acestora. Crema nu lasa luciu si nici urme grase pe piele, nu declanseaza fenomene de intoleranta, fiind bine suportata si de cele mai sensibile tenuri.

DERMAPIN - lotiune pentru par cu laptisor de matca si pollen

Produsul se foloseste pntru ingrijirea si regenerarea parului. Combate tendinta de cadere a acestuia, seboreea si matreata si are o actiune dezinfectanta si degresanta.

CREMA MATCA:

Este o crema de fata recomandata pentru ten gras si dupa barbierit, avand proprietatea de a patrunde imediat in piele si a nu lasa urme grase sau luciu. Are actiune dezinfectanta si cicatrizanta, in urna folosirii pielea fetei capata un aspect catifelat.

FLORAMIN:

Crema de fata cu miere de albine este indicata pentru imbunatatirea si ingrijjirea tenurilor uscate, normale si chiar a celor cu tendinta spre gras. Are o actiune regeneratoare asupra pielii impiedicand formarea ridurilor. Este indicata in mod deosebit pentru ingrijirea tenului sensibil.

FLORAL - apa de gura cu propolis

Apa de gura are un miros placut, aromatic, in contact cu mucoasa bucala, dand o senzatie de rece, impiedicand aparitia fermentilor bucali. In contact cu procesul de carie dentara nescoperita, face sa inceteze acest fenomen.

DEMON - sampon cu propolis

Se foloseste pentru spalarea oricarui rip de par. Produsul are actiune antiseptica, intpreste radacina firului de par, stimuland circulatia sanguina la nivelul capilarelor. Prin utilizarea acestui produs, parul capata un luciu sanatos.

DEMON - sampon cu polen

Se foloseste pentru spalarea oricarui tip de par. Produsul combate seboreea, fiind un bun regenerator al parului prin continutul bogat in acid pantotetic si acizi nucleici.

Stimuleaza circulatia sanguina a epidermei si previne formarea matretii.

PRACTIC - depilator cu ceara

Depilatorul cu ceara de albine, este folosit in scopul indepartarii parului nedorit, depilarea realizandu-se usor. Datorita substantelor continute de propolis, produsul are rol dezinfectant si usor analgezic.

2.3. Mierea folosita in dermatologie

Mierea de albine este folosita in afectiuni ale pielii, rani, eczema, furunculoze, datorita actiunii antimicotice si antimicrobiene; se foloseste prin aplicarea directa pe suprafata ranii; dar mierea este si o hrana pretentioasa pentru piele, astfel ca, sub actiunea ei, pielea devine moale si elastica; se poate folosi ca atare, sau in amestec cu albus de ou sau glicerina.

Mierea de albine este unul dintre remediile cele mai eficiente in arsuri.

Bubele dulci se vindeca daca sunt unse cu mire amestecata cu zeama de morcovi.

Buzele crapate si sanii rugosi ai femeilor care alapteaza se vindeca daca sunt tratati cu miere simpla sau miere amestecata cu camfor.

2.4. Propolisul folosit in dermatologie

Propolisul este un stimulator al refacerii tesuturilor afectate de rani, taieturi si mai ales arsuri, degeraturi.

La toate afectiunile pielii, in special la bataturi si cheratite, rani vechi, arsuri si micoze, locurile bolnave se pot vindeca 100% prin tamponare cu tinctura de propolis, aceasta avand actiune cicatrizanta ajutand la formarea noilor tesuturi.

Propolis 30%, unguent folosit in foliculita pentru uz extern, de doua ori pe zi.

Propolis spraz 10%, folosit in furunculoza se pulverizeaza locurile bolnave.

Bogat in balsamuri, uleiuri eterice, ceruri si mai ales in flavonizi naturali, propolisul are proprietati eutrofice, biostimulatoare, antiseptice cicatrizante, keratolitice. La administrare topica prezinta efecte analgezice si anestezice fiind foarte bine tolerat.

Alifie de propolis 20%, folosita in dermatomicoze. Se unge de doua ori pe zi partile bolnave.

Solutie propolis %, 500-1000 ml, folosita in actimicoza. Se bea cate 100 ml de trei ori pe zi.

Propolis solutie 30%, plus apa si miere in parti egale. Se foloseste in candidoze. Se tamponeaza locul bolnav, de trei ori pe zi, cu acesta solutie iar la sugari inainte de supt.

Propolis alifie 20%, se foloseste in acnee. Se unge locurile bolnave, de doua ori pe zi.

ACNEOL PROP:

Poze Acneol Prop Complex Apicol

Se foloseste ce dezinfectant si cicatrizant in diferite afectiuni ale fetei dar mai ales in acneea juvenila. Fiind un produs cu baza activa natirala, este garantat pentru eficacitatea optima si este lipsit de reactii adverse. Se tamponeaza usor zona afectata de 2-3 ori pe zi.

TINCTURA DE PROPOLIS:

Propolisul este un produs natural, recoltat de la albine de pe mugurii si scoarta unor arbori si arbusti. Produs cu actiune bacteriostatica, bactericida, antifungic si antivirala, analgesic, cicatrizant si regenerator al tesuturilor.

Tinctura de propolis 20% in 100 ml alcool de 86.

Se iau cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi, in pitina apa cu o jumatate de ora inainte de mese. Indicat in neurodermita.

Tinctura de propolis 20 g propolis la 100 g alcool de 88.

Se face tamponaj al regiunii bolnav. Este indicata in herpes.

PROPODERM:

Indicat pentru arsuri de gradul I si II, ulcer varicos, radiodermite, fisuri perianale, hemoroizi si unele eczeme. Este un produs apicol cu o compozitie complexa.

Propoderm, solutie concentrata 50% in alcool de 96.

Se foloseste prin tamponare si spalare, inainte de ungerea cu alifie. Indicat in tuberculoze cutanate.

Propolis, solutie alcoolica 20 - 30%.

Se pun 30- 40 picaturi, de trei ori pe zi, in apa calduta, care se bea inainte de mesele principale. Se foloseste in psoriazis.

Propolis, produs apicol unguent 20% in vaselina.

Se aplica un strat subtire in zona focarului regiunii bolnave, dupa care este pansata. Pansamentul se schimba zilnic, Indicat in neurodermite.

Propolis sub forma de alifie 30% cu care se unge, de doua ori pe zi, concomitant cu solutia alcoolica de 30% care se ia pe cale orala. Se iau cate 30 - 40 picaturi, dizolvate in apa calduta, care se beau de trei ori pe zi, ininte de mese, cu o ora. Indicat in cicatrice cheloide.

APIREVEN:

Unguentul are la baza veninul de albine si s-a afirmat in ultimele decenii in tratamentul reumatismului acut si cronic, dureri reumatismale, musculare si articulare, lumbago, sciatica, degeraturi etc., precum si pentru masajul sportivilor.

3. MIEREA IN COSMEOTOLOGIE

Cosmetica sau cosmeotologia este disciplina care se ocupa cu ingrijirea externaa corpului (intretinere si infrumusetare) cu ajutorul unor preparate sau tratamente.

Prin produs cosmetic se intelege orice substanta sau preparat destinat sa fie aplicat pe diferite parti superficiale ale corpului sau pe dinti sau mucoase bucale in scopul spalarii, protejarii si mentinerii acestora sau pentru a modifica aspectul esteticsau corija mirosurile corporale.

Datorita faptului ca aproape toate preparatele se adreseaza pielii sau unor anexe ale acesteia, domeniul este denumit si dermatocosmetca.

Prin traditie se pepara pomezi, crème, cerate, emulsii, lotiuni utilizate in scop cosmetic si de igiena.

Formularele farmaceutice cuprind uneori si formule de produse cosmetice avand ca materie prima produsele apicole.

Produsele de dermatofamacie sunt preparate pentru intretinerea igienei, protejatea sau infrumusetarea pielii sau a organelor sale anexe. Pentru conceperea, prepararea si elaborarea acestor produse este nevoie de cunostinte stiintifice si tehnice. Unele din aceste produse sunt foarte apropiate de anumite medicamente de uz extern cu care au multiple contingente.

Din acest motiv este necesar sa se faca distinctia intre produsele cosmetice si medicamente. In general nu se admite ca produsele de igiena sa fie prezentate ca avand proprietati preventive sau curative fata de maladii, De asemenea, produsele de igiena nu pot sa contina substante puternic active.

In trecut cosmetologia avea ca scopprincipal infrumusetarea femeii, astazi femeia ca si barbatul cauta sa se protejeze de agresiunea mediului extern datorita modificarilor suferite in modul de viata: dezvoltarea industriala, poluarea.

Sanatatea se caracterizeaza printr-o bunastare fizica si psihica. Este recunoscut faptul ca unul din factorii care influenteaza pozitiv psihicul oamenilor este estetica exterioara.

Studiile farmaceutice constituie o baza pentru o specializare potentiala in dermatocosmetica. Pe plan theoretic cunostintele de chimie, fiziologie, farmacodinamic, toxicologic, controlul medicamenteloe, constituie elemente de apropiere fata de cosmeotologie. Lucrarile practice de tehnica farmaceutica sunt de asemenea o scoala incomparabila pe plan tehnic.

Preparatele dermatologice sunt elaborate pe baza cunoasterii structurii si fiziologiei pielii. Cunoasterea cailor de penetratie a produselor care vin in contact vu pielea, comportarea si reactiile pielii fata de diferitele componente care intra in compozitia preparatelor cosmetice asigurarea afinitatii fiziologice a preparatelor sunt factorii esentiali de care trebuie sa se tina seama la formulare. La aceasta se adauga necesitatea obsinerii unor preparate omogene stabile, ieftine, cu aspect placut.

Produsele dermatocosmetice trebuie sa aiba o aciditate apropiata de cea fiziologica (ph<7), afinitate cutanata si daca este cazul sa se absoarba in straturile pielii. Formulele capata caracteristici aparte dependent de tipul de piele.

Exista cateva tipuri de piele care pot fi caracterizate astfel: piele normala, piele uscata, piele grasa, piele seboreica, pile cu alteratii vasculare, piele ridata.

Pentru fiecare caz in parte ttrebuie puse la punct formule corespunzatoare cu efecte diversificate.

Natura chimica a constituientilor unui produs are o importanta fundamentala in privinta penetratiei si afinitatii fata de piele. Sunt dotate cu afinitate buna produsele cu character lipofil - hidrofile, care au atat proprietati hidrofile cat si lipofile. De altfel, astfel de substante se gasesc si in piele. Din aceasta categorie pot fi citate grasimile si uleiurile vegetale, uleiurile animale, lecitina, lanolina.

Tinand seama de acest punct de vedere ar trebui excluse din preparatele cosmetice destinate sa patrunda in piele produse ca vaselina, uleiul de parafina, parafina, uleiurile si grasimile hydrogenate, o serie de produse sintetice. Ph - ul produselor cosmetice trebuie nu numai sa nu produca o lacanizare dar sa si combata unele cause de alcaloza, regenerand ph - ul fiziologic care este cuprins intre 4 si 6,5. Structura fizico-chimica a produselor trebuie sa se apropie de structura coloidata a pielii si de aceea atarea coloidala, gelurile, emulsiile sunt in general formulele preferate.

3.1. Ingrijirea tenului uscat cu produse apicole

Este     important sa identificam daca tenul este alipic (uscat din lipsa de grasime) sau deshidratat (uscat din lipsa de apa), uscaciunea pielii datorate unei insuficiente secretii a glsndelor sudoripare poate fi consecinta unei predispozitii innascute, a unei ingrijiri nerationale, sau a varstei inaintate. Tenul uscat are tendinta de a se rida de timpuriu, este sensibil, iritabil, se inroseste cu usurinta, se descuameaza. Lipsindu-I stratul protector de grasime care apara pielea in mod normal de actiunea factorilor atmosferici, se impune luarea unor masuri preventive. Este bine ca un asemenea ten sa fie aparat impotriva actiunii prelungite a vantului, frigului sau a soarelui. De asemenea, nu trebuie sa abuzam de apa calda si sapun sau sa folosim prea mult glicerina, solutiile alcoolice sau sub-sicative (pudra in exces). In caz contrar, se poate produce o tulburare in dezvoltarea straturilor epidermului sau o stanjenire a functiilor pielii, ceea ce are cu timpul consecinte negative asupra sanatatii si aspectului tenului. La stabilirea metodelor de ingrijire vom tine seama de gradul de uscaciune a pielii (ten cu temdinte uscate sau ten net uscat). Obrazul va fi spalat cu apa simpla dupa ce in prealabil a fost curatat cu un lapte sau o crema demachianta. Spalarea fetei cu apa si sapun este permisa cel mult o data pe saptamana, in caz contrar pielea se degreseaza prea mult, se subtiaza stratul carnos, se micsoreaza reactia acida a pielii, pielea devenind mai putin rezistenta. Daca totusi obisnuim sa folosim sapunul, atunci vom recurge la sapunurile cu alcalinitate redusa, spre exemplu sapunul de barbierit sau sapunurile grase. Spalarea va fi urmata de stergerea fetei cu apa de fata acida: Cateva picaturi de zeama de lamaie sau solutie de acid boric 3%. Se vor evita solutiile alcoolice deoarece accentueaza uscaciunea pielii. In ingrijirea pielii uscate o importanta covarsitoare o are folosirea cremelor grase, hranitoare, care au rolul de a suplinii insuficienta de grasime. Crema va fi aplicata pe fata bine curatata cu doua trei ore inainte de culcare. Pielea uscata se descuamaza deseori. In asemenea cazuri se vor folosi crème emoliente pe baza de lanolina cetaceum. In alegerea cremei vom tine seamasi de varsta. Astfel dupa 35-40 de ani, cremele pe care le putem folosi cu mai multa eficacitate vor contine substante, adica asa numitele substantele substantele bilogice active ca: vitamine, hormone, fitohormoni, lecitina, fermenti. Acestea influenteaza functiile pielii si ale anexelor ei.

Iata cateva formule pe baza de laoline simple si compuse:

Ø   Rp.1. Laolina 10 g

Cetaceum 5 gCeara alba 4 g

Ulei de parafina uz intern 25 g

Apa 10 g

Borax0,10 g

Ø   Rp.2. Lanolina 25 g

Ceara alba 10 g

Unt de cacao 10 g

Ulei de masline sau ulei de parafina uz intern 65g

Apa 25 g

Borax 0,25 g

Vitamina A 300.000 U.I

Aceste creme se prepara prin topire in baia de apa a substantelor grase peste care se adauga apa inalzita pana la fierbere in care s-a dizolvat boraxul. Se amesteca pana la racire cand se aduga in cazul Rp.2. vitamina A.

O alta formula prevede un adios de colesterina si anume:

Ø   RP.3 Lanolina 4g

Ceara alba 12 g

Ulei de parafina 23 g

Colesterina 1 g

Cetaceum 5 g

Vitamina F 1 g

Borax 0,30 g

Apa 20 g

Se prepara dupa procedeul indicat mai sus. In locul vitaminei E se poate adauga vitamina A, iar in locul colesterinei se poate folosi lecitina.

Din grupa fitohormonilor care se resorb cu usurinta, stimuleaza circulatia sangelui si accelereaza formarea celulelor actionand cu success asupra pielii inbatranite, se recomanda extractele din plante, ca germenele de grau si porumb.

Tenul net uscat al carui grad de uscaciune este foarte mare din care cauza este predispus ridarii va fi ingrijit cu maximum precautie. Astfel este interzisa cu desavarsire, folosirea sapunului, a apei calde, a lutiunilor alcoolice, curatirea si demachierea obrazului facandu.se cu o crema grasa.

La spalat se va folosi apa la temperature camerei, de preferinta apa de ploaie, dupa care obrazul va fi bine sters cu un prosop moale. Ramanerea apei pe fata este interzisa deoarece prin evaporarea ei se raceste peste masura pielea si provoaca o vasoconstrictie, adica o micsorare a secretiei.

Obrazul va fi uns cat mai des cu creme nutritive pe baza de lanolona, colesterina si lecitina. Cu rezultate excelente se pot folosi masti calde, de preferinta, mastile de galbenus de ou si cataplasme cu ulei. Pentru a evita formarea ridurilor "Laba gastei" este bine ca in fiecare seara sa se aplice in jurul ochilor o crema nutritiva.

Tenul deshidratat apare mai ales la persoanele mai in varsta la care cantitatea de apa din cellule se micsoreaza, deshidratarea aparand ca o consecinta normala a imbatranirii.

In ingrijirea unui astfel dten se va pune accentual pe folosirea de crème si lichide hidratante pe tratarea pileii prin comprese, cataplasme care prin inmuierea paielii sa faciliteze patrunderea apei in tesuturi. Crema va fi aplicata zilnic pe un obraz proaspat spalat. Iata formula unei creme hidratante:

Ø   Rp: Lanolina 12 g

Butir cacao 5 g

Ceara alba 7 g

Ulei parafina uz intern 30 g

Apa 20 g

Tenul deshidratat va fi protejat impotriva intemperiilor ungandu-l cu o crema corespunzatoare. Daca apa de spalare este calcaroasa va fi inlocuita cu infuzii de musetel, nalba, apa de plante. Este interzisa folosirea solutiilor cu continut de alcool si glicerina.

3.2. Ingrijirea tenului gras cu produse apicole

Acest ten apare unsuros, lucios, cu porii dilatati, deseori presarat cu puncte negre sau cosuri, toate acestea fiind consecinta unei activitati continue si intense a glandelor sebacee. Pielea grasa este specifica persoanelor brunette al caror sintem glandular este mai active. Se intalneste foarte frecvent la persoanele tinere in special in perioada pubertatii.

Dupa intensitatea secretiei de grasime a pielii distingem:

Ø   Tenul cu tendinta grasa;

Ø   Tenul gras net seboreic.

Va fi ingriit prin curatarea zilnica cu apa si sapun, sau cu emulsii demachiante. In primul rand pielea va fi stearsa dupa spalare cu o solutie acida, pentru a eutraliza urmele de sapun. Solutiile acide vor fi alcolizate, iar cantitatea de alcool nu trebuie sa depaseasca 30%.

Unul din dezavantajele tenului gras este asprirea pielii care trebuie combatuta prin folosirea unor creme adecvate. In acest caz, este permisa aplicarea cremelor semigrase care sa inmoaie pielea si sa-i dea suplete. Ele prezeinta avantajul ca nu ung vizibil pielea, lasand pe ea un strat usor lucios care nu este atat de aparent ca in cazul cremelor grase.

Iata formula unei crème semigrase:

Ø   Rp. Stearina 12g;

Unt de cacao 4g;

Ceara alba 4g;

Cetaceum 2g;

Lanolina anhidra 1g;

Ulei de parafina uz intern 36g;

Alcool 6g;

Carbonat de potasiu 2,5g;

Borax 1g;

Apa 64g.

Se prepara topind in baie de apa primele sase substante grase, se scoate din bsie, se adauga solutia de bicarbonate de potasiu, (cantitatea de bicarbonate de potasiu se dizolva in 10 g apa) se agita bine apoi se introduce din nou in baia deapa si se adauga solutia de borax (1g borax dizolvat in 54g apa), se amesteca pana la fierbere cca ¼ h, se ia de pe foc apoi se amesteca in continuare pana la racire.

Dimineata se recomanda hidratarea usoara a pielii, stiut fiind faptul ca un ten seboreic este totdeauna lipsit la suprafata. In cazul tenului gras pudra joaca un ros important, avand actiunea absorbanta si sicativa.

Inainte de aplicarea mastilor sau de cate ori dispunem de putin timp se recomanda sa aplicam pe fata iaurt sau lapte acidofil care maresc aciditatea pielii. In farmacii exista si game de produse cosmetice cu propprietati antiseboreice destinate ingrijirii pielii grase. Sunt foarte eficace dar trebuiesc folosite la sfatul medicului dermatolog sau a farmacistului, utilizarea lor neadecvata putand duce la iritarea pielii si la eczematizarea ei (caracterizata de mancarime, roseata si descuamare).

3.3. Mastile cosmetice pe baza de produse apicole    

In cosmetica moderna folosirea mastilor a luat proportii datorita rezultatelor bune obtinute prin aplicarea lor. O masca de buna calitate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

sa se usuce repede, formand pe piele un strat aderent;

sa fie inofensiva;

Sa fie indepartata cu usurinta.

Pentru maximum de efeicacitate trebuiesc respectate cateva principii, si anume:

Ø   Pielea va fi curatata in prealabil;

Ø   In timpul aplicarii mastii este necesar o stare de repaos absolute, de preferinta in pozitia culcat;

Ø   Indepartarea mastilor sa se faca cu apa calduta urmata de comprese cu apa rece;

Ø   Pe portiunile din jurul ochilor sa nu se aplice nici un fel de masca (ele vor fi unse cu o crema grasa);

Ø   Inaintea aplicarii mastilor obrazul sa fie aburit sau sa se aplice comprese caldute cu diferite infuzii de plante, in scopul maririi capacitatii de asimilare a pielii.

Materialele folosite la prepararea mastilor:

In compozitia mastilor se pot adauga diferite medicamente sau substante biologice active. Iata cateva formule:

Ø   Rp.1. Parafina 25g;

Lanolina 2g;

Unt de cacaco 5g;

Ceara alba 5g.

Ø   Rp.2. Parafina 30 g;

Ceara alba 10g;

Cetaceum 2g;

Ulei de parafina.

Ø   Rp.3. Masca emolienta:

Caolin20g;

Tarate de grau 20g;

Miere 5g;

Infuzie de musetel - cat trebuie pentru a obtine un amestec usor de intins cu pensula.

3.4. Tratamente cosmetice apicole

Tratamentele apicole au la baza produsele enumerate anterior, combinate, in functie de tipul de ten, cu extracte de plante, flori, uleiuri, alge. Sunt alcatuite dintr-o serie de tehnici specializate:

Ø   Curatirea profunda a pielii: se face cu produse adecvate ( lapte si tonic pentru curatat), expunere la abur, matti tip gomsj sau peeling, aparatura pentru dezinfectat si inchis porii;

Ø   Masaje speciale: cu rol de activarea circulatiei sanguine si limfatice si a tonusului muscular;

Ø   Hidratari tip inoforeza: care au rolul de a introduce principiile active direct in derm de unde tre in circulatia sanguina;

Ø   Hranirea: prin masj facial individualizat cu crème specifice, mastile faciale urmarind scopul tratamentului (astringent, emollient, calmant, hranire, hidratare).

Tratamentele sunt diversificate in functie de tipul de ten si efectul urmarit.

Tratamentul de curatire: este adresat tinerilor care sufera de seboree, acne juvenila, produsul active fiind propolisul. Pielea afectata isi recapata aspectul normal intr-un timp relative scurt.

Tratamentul de intretinere: este destinat oricarui tip de ten, se fac combinatii apicole in functie de necesitati.

Tratamentul de hranire: produsul apicol principal este polenul, fiind conceput pentru pielea obosita cu semen de imbatranire (atonie, palonare, pierderea suportului plastic).

Tratament de hidratare: pentru pielea alipica, predispusa la uscaciune. Se folosesc toate produsele apicole, cu precadere laptasorul de matca.

In cadrul tratamentului apicol poate fi intercalate micro-liftingul, procedeu realizat cu un aparat special ce utilizeaza un fenomen fizic aplicat in cosmatica: un camp electrostatic ce creste si descreste periodic permitand un masaj efficient. Beneficiul este prevenirea imbatranirii tenului si regenerarea tenurilor imbatranite prin suplimentarea celulelor cu substante nutritive.

3.5.Greseli majore de ingrijire a pielii

- Nu face exces de fonduri de ten, pudre si farduri;

- Utilizeaza-le numai la ocazii, o fata tanara incarcata de ele pare "data cu var" si imbatranita!

- Nu te culca niciodata seara fara sa te demachiezi!

- Nu utiliza sapun de casa pentru spalarea fetei!

- Nu utiliza lotiuni alcoolizate sau alcool pentru curatarea fetei!

- Nu utiliza sapun abraziv ( exfoliant) decat la indicstia medicului dermatolog!

- Nu utiliza creme antiacneice, sapunuri sau geluri antiacneice fara indicatie de la medical dermatolog, medical de families au farmacist!

- Nu crede reclamele de la televiziune sau de prin reviste decat atunci cand vezi in farmacii produsele respective si ti-au fost indicate de medic sau farmacist!

4. CONCLUZII

Apiterapia a castigat in ultimii 50 de ani o foarte buna reputatie, nu numai in Europa, ci si in intreag lume.

Exista in prezent foarte multi cercetatori si practicieni care se ocupa exclusiv de proprietatile curative ale produselor apicole, asezandu-le pe o baza stiintifica.

De fapt, apiterapia moderna s-a nascut in Romania, prin cercetarile dr. Alexandru Partheniu, care incepand cu anul 1954, si-a publicat rezultatele remarcabile obtinute in studiul si utilizarea experimentala si apoi terapeutica.

La noi in tara exista cu mult peste 300 de medici care practica apiterapia, ca metoda adjuvanta sau principala, in activitatea de zi cu zi.

Patru campioni MIEREA, PROPOLISUL, LAPTISORUL DE MATCA, APILARNILUL.

Eficienta produselor apicole este pe deplinrelevata de stiinta cosmetica moderna.

Astazi, nu se poate concepe frumusete fara sanatate si igiena, desi poate exista sanatate si fara frumusete.

Natura a ajutat dintotdeauna pe om sa.si realizeze obiectivele si dorintele sale: ea a oferit oamenilor si multiple de infrumusetare.

"Iubiti albinele si ceea ce fac pentru om si natura"

Dr STEFAN STANGACIU

5. BIBLIOGRAFIE

1. Fiica C. - "Tehnica farmaceutica pentru cadre medii", Editura medicala, Bucuresti, 1977.

2. Paunescu T. Maftei, Hossu T, Mosteanu T. - "Apifitoterapia", Editura Apimondia, Bucuresti, 1988
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate