Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
» Practica de specialitate - Fundatia Servicilor Sociale Bethany


Practica de specialitate - Fundatia Servicilor Sociale Bethany
UNIVERSITATEA DE VEST TIMISOARA

FACULTATEA DE SOCIOLOGIE SI PSIHOLOGIE

CATEDRA DE ASISTENTA SOCIALA
Practica de specialitate

Fundatia Servicilor Sociale Bethany este o organizatie neguvernamentala care urmareste imbunatatirea calitatii vietii persoanelor dezavantajate, avand in prin plan copiii si familiile si care ofera servicii sociale si promoveaza practici profesionale in asistenta sociala.

In Romania, Fundatia Servicilor Sociale Bethany si-a inceput activitatea in 1991 cu un curs de lucratori sociali, un program de prevenirea a parasirii copiilor si prin programul de strangere de fonduri Inima Buna, iar in prezent are birouri zonale in trei mari orase Bucuresti, Iasi si Timisoara

In Timisoara, Fundatia isi desfasoara activitatile pe Str. Fagaras nr. 16 A si deruleaza urmatoarele servicii si programe:

Servicii Sociale – programe de prevenire a separarii copilului de familia

biologica sau extinsa, servicii de monitorizare post adoptie:

Programe educationale – Curs lucratori sociali comunitari;

Programe de voluntariat si strangere de fonduri.

Proiectul Europe Direct este unul dintre principalele proiecte defasurate de acesta Fundatie.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a lansat apelul pentru propuneri de proiecte in vederea selectarii organizatiilor care vor gazdui centrele de informare Europe Direct in perioada 2008 - 2012.

Obiectivul global al apelului pentru propuneri de proiecte Europe Direct este ca toti cetatenii, atat din zonele rurale cat si din zonele urbane, sa poata avea un acces facil la informatii privind toate domeniile in care Uniunea Europeana isi desfasoara activitatile si, in special, privind modul in care acestea le afecteaza viata de zi cu zi, printr-o mai buna acoperire geografica a centrelor repartizate in mod echitabil pe intreg cuprinsul Uniunii si al statelor membre.

Un Centru 'Europa in Direct' este un serviciu de informare si documentare prin utilizarea internetului, oportunitatea de a comunica direct cu institutiile din alte state al Uniunii Europene

Proiectul Centrul ”Europe Direct” Timis a fost un proiect finantat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, avand ca perioada de implementare: 9 ianuarie 2008 – 31 decembrie 2008.

Acest proiect a avut ca scop sa raspunda prin intermediul comunicarii nevoilor oamnenilor, sa comunice efectiv cu ei prin promovarea dialogului, implicarea societatii civile in luarea decizilor, imbunatatirea gradului de cunoastere a politicilor si programelor Uniunii Europene de catre cetatenii timisoreni.

Obiectivele proiectului au fost:

Infiintarea unui Centru “Europe Direct” care sa raspunda, sa informeze, sa

consilieze in mod direct nevoilor cetatenilor de a fi informati cu privire la Uniunea Europeana;

Cresterea gradului de informare pentru cel putin 400 de elevi din mediul

rural al judetului Timis cu privire la Uniunea Europeana;

Imbunatatirea nivelului de cunoastere a informatiei cu privire la institutiile

europene: pentru reprezentantii a cel putin 30 de comunitati rurale din judetul Timis (membrii consiliilor comunitare consultative/lideri comunitari si promotorii locali sau persoanele cu atributii in promovarea si dezvoltarea locala);

Implicarea societatii cibvile in luarea decizilor cu impact asupra

cetatenilor.

In cadrul acestui proiect grupurile tinta au fost membrii comunitatii judetului Timis (atat din mediul rural – 30 de comunitati, cat si din mediul urban – Timisoara) care au prezentat interes in aflarea de informatii cu privire la Uniunea Europeana, precum si cel putin 400 de elevi care frecventeaza institutii scolare din mediul rural care au beneficiat de diseminare a informatiei europene la nivelul lor de intelegere, cel putin 30 de promotori locali/persoane cu atributii de promovare si dezvoltare sociala, din cadrul Primariilor din mediul rural, cel putin 46 de membrii ai Consiliilor Comunitare Consultative/lideri comunitari din cadrul celor 30 de comunitati selectate, cel putin 5 reprezentanti ai societatii civile din munnicipiul Timisoara, precum si membrii comunitatii municipiului Timisoara, care au apelat la serviciile Centrului.

Partenerii acestui proiect, care de altfel au ajutat la indeplinirea obiectivelor au fost:

Institutia Prefectului judetul Timis, care a participat la evenimente speciale

derulate de Centru, in vederea cresterii gradului de vizibilitate a acestuia in comunitate, facilitand accesul la resursele necesare desfasurarii activitatilor;

Primariile partenere care au desemnat promotori locali/persoane cu

atributii de promovare si dezvoltare locala si membrii Consiliilor Consultative/lideri comunitari pentru participare la traininguri;

Institutiile scolare partenere care au facilitat accesul echipei de proiect laelevi, in vederea implementarii sesiunilor de diseminare;

Colaboratorii reprezentanti ai societatii civile care au desemnat persoane

care sa participe la intalnirile organizate in scopul capacitatii societatii civile pentru reprezentarea cu succes a cetatenilor si influentarea politicilor institutiilor europene;

Mass Media ( Trustu Agenda si radio Timisoara) care a promovat

proiectul in randul cetatenilor.

Serviciile si facilitatile oferite cetatenilor de catre Centrul Europe Direct au fost:

Un servicu gratuit de documentare si informare prin utilizareaInternetului,

e-mailului, un telefon cu apel gratuit (00 800 678 91011) accesibil din cele 27 de state membre la Bruxelles;

Informatii, consultanta, asistenta si raspunsuri la intrebari privind

legislatia, politicile programelor si oportunitatile de finantare ale Uniunii Europene;

Calculatoare si conexiune la Internet;

Imprimanta, pentru tiparirea documentelor cu informatii din domeniile de

activitate ale Uniunii Europene;

Informatii practicecu privire la drepturile si responsabilitatile cetatenilor

europeni

Publicatii si brosuri cuprinzand informatie europeana, disponibile gratuit

la sediul centrului.

Principalele activitati desfasurate au fost: lansarea Centrului la sediul Fundatiei Bethany unde cetatenii timisoareni si nu numai au putut veni pentru a se informa cu privire la institutiile si politicile Uniunii Europene, organizarea unui eveniment special de “Ziua Europei” , ocazie cu care s-a lansat si e-buletinul informativ “Europa pentru toti” si s-a organizat o masa rotunda pe tema “Sanse egale in Uniunea Europeana”, organizarea de sesiuni de informare pe teme europene pentru elevii din mediul rural si traininguri pe teme de cunoastere europeana pentru promotori locali/lideri comunitari, precum si un serviciu de documenatre si informare.

Acest proiect s-a desfasurat in bune conditii datorita personalului care a fost foarte profesional si s-au implicat foarte mult, si anume: un adiminstrator/coordonator (Cristina Spulbatu), un specialist informare-diseminare, un coordonator retea colaborare, un specialist documenatre, un contabil, precum si un sofer.

Impactul care s-a preconizat a urmarit accesul tuturor la informatie, imbunatatirea nivelului de informare si cresterea capacitatii de a intelege si a folosi informatia europeana, intelegerea avantajelor pe care le au tinerii ca urmare a integrarii (facilitatea studiilor in strainatate, posibilitatea angajarii in statele membre, cresterea sanselor de a gasi un loc de munca prin accesul la o piata a muncii mai vasta), precum si formarea unei retele de colaborare compusa din organizatiile cooptate, dar nu numai, in vederea identificarii de noi oportunitati si implicarea cat mai buna in comunitate.

Astfel, se poate spune ca EUROPE DIRECT a oferit informatii generale  pe teme legate de UE,  raspunsuri la toate  intrebarile legate  de politicile  Uniunii Europene,  informatii practice cu privire la numeroase aspecte, cum ar fi obtinerea unui  permis de  sedere,  demersurile  necesare  pentru  recunoasterea  studiilor   sau modalitatile  de   introducere  a   unei  plangeri   impotriva  produselor periculoase. De asemenea, au putut fi aflate  numele, adresele si  numerele de telefon ale organizatiilor la care cetatenii pot face apel.

Ghid de interviu:

Cristina Spulbatu – Administrator Centrul Europe Direct Timis

Pentru inceput va rog sa-mi spuneti ce responsabilitati ati avut in acest proiect?

Rolul meu in cadrul Centrului Europe Direct a fost acela de a sustine sesiuni de informare, de a raspunde cerintelor comisiei de evaluare, de a raporta intranet precum si de a pastra legatura cu mass-media si cu participantii.

Spuneti-mi in ca a constat acest proiect?Acest proiect a constat in oferirea de informatii tuturor segmentelor societatii despre domeniile de activitate ale Uniunii Europene. Cetatenii s-au putut adresa cu orice probleme legate de Uniunea Europeana sau probleme cu specific local. In cazul in care nu au stiut sa-si intocmeasca vreo plangere, noi iam ajutam sa faca acest lucru. Un lucru important este si faptul ca, la numarul de telefon pus la dispozitie a existat un reprezentant roman care a raspuns in romana celor care i s-au adresat, nefiind nevoie de cunoasterea unei limbi straine.

Care a fost scopul acestui proiect?

Scopul proiectului a fost acela de a raspunde nevoilor oamnenilor, de a comunica, de a promova dialogul, de a implica societatea in luarea decizilor, precum si imbunatatirea gradului de cunoasterea a politicilor si programelor Uniunii Europene.

Care a fost perioada de functionare a acestui proiect?

Perioada de implementarea a Centrului Europe Direct a fost 9 ianuarie 2008 – 31 decembrie 2008.

Cine a finantat acest proiect?

Acest proiect a fost un proiect finantat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Care a fost bugetul de care ati beneficiat?

Bugetul de care a dispus Centrul Europe Direct a fost de 31.660 euro, din care 15.760 euro subventia Comisiei Europene, iar 15.900 de euro, contributia structurii gazda, adica Fundatia Servicilor Bethany Timis, care de altfel a si gazduit acest centru.

Care sunt beneficiarii acestui proiect?

Grupurile tinta selectate pentru acest proiect au fost membrii comunitatii judetului Timis, 400 de elevi care frecventeaza institutii scolare din mediul rural, 46 de membrii ai Consiliilor Comunitare Consultative, 5 reprezentanti ai societatii civile din Timisoara, dar nu in ultimul rand membrii comunitatii Municipiului Timisoara, care au apelat la serviciile Centrului.

Care sunt domeniile/domeniul in care s-a oferit informare?

In cadrul acestui proiect s-a oferit informare despre ceea ce ofera Uniunea Europeana, deoarece inca exista mari lagune in ceea ce priveste facilitatile si oportunitatile pe care le ofera UE: dreptul de a calatori doar cu pasaportul sau cartea de identitate, faptul ca diplomele de studii sunt recunoscute in Uniune, faprul ca putem calatori pe teritoriul UE cu o suma de cel mult 10 000 euro, fara obligatia de a o declara, dar si multe alte lucruri care din pacate nu sunt cunoscute.

Care a fost echipa care s-a ocupat de buna desfasurare a lucrurilor?

Echipa acestui proiect a fost formata din 6 persoane, si anume: un administrator, adica eu, un specialista in informare-diseminare, un specialist in documentare, un coordonator retea colaborare, un contabil si un sofer.

Ati avut programe de pregatire profesionala a echipei sau sunt din cadrul organizatiei?

Nu au existat programe de pregatire a personalului, totii fiind din cadrul Fundatiei Bethany.

Care a fost principalele activitati ale proiectului?

De-a lungul proiectului s-a urmarit informarea cetatenilor cu privire la institutile si politicile UE, s-a organizat o masa rotunda cu tema “Sanse egale in Uniunea Europeana” de Ziua Europei, ocazie cu care s-a lansat si e-buletinul informativ “Europa pentru toti”, s-au organizat de asemenea si sesiuni de informare cu teme europene pentru elevi si traininguri pe teme de cunoastere europeana pentru promotori, precum si ajutarea cetatenilor care vizitau Centrul.

Ati colaborat si cu alte organizatii? Care?

Da, am colaborat si cu alte institutii, fara de care nu ne-am fi putut desfasura programul. Am avut parteneriate cu Institutia Prefectului judetului Timis, cu primariile partenere, adica 30 de primari cu care am colaborat, cu institutiile scolare in cadrul carora ne-am desfasurat programul, dar am colaborat si cu reprezentanti ai societatii civile si ai mass-mediei care ne-au ajutat in promovarea proiectului in randul cetatenilor.

Ati avut anumite cerinte care trebuiau indeplinite pentru admiterea participantilor la proiect?Nu am avut cerinte care trebuia sa fie indeplinite de beneficiari, la sediul Centrului putea veni cine vroia sa afle mai multe detalii si informatii cu privire la Uniunea Europeana.

In calitate de administrator cum ati construit calitatea proiectului si a echipei?

In calitate de administrator am incercat sa indeplinesc obiectivele proiectului, iar echipa cu care am lucrat m-a ajut foarte mult in indeplinierea acestora, deoarece au fost cooperanti si fiecare si-a indeplinit sarcinile, si sper ca acest proiect si-a indeplinit scopul ajutandu-i pe cetateni sa-si inteleaga mai bine drepturile de care beneficiaza.

Care este parerea dumneavoastra despre derularea proiectului? Au fost momente cand va-ti dorit altceva?

Nu pot sa spun decat ca totul s-a derulat conform planului. E adevarat ca am intampinat si mici probleme, dar acest lucru se intampla de altfel in toate proiectele, insa pe ansamblu totul a decurs bine, si pot sa spun ca nu au fost momente cand mi-am dorit sa fac altceva.

Care sunt principalele probleme cu care va-ti confruntat de-a lungul proiectului?

Nu pot sa spun ca au existat probleme majore in desfasurarea acestui proiect, dar pot mentiona lipsa de entuziasm si sa spun putin dezinteres a primariilor cu care am colaborat, precum si cu o mica problema cu internetul care a dus la pierderea unor e-amiluri.

Care ar fi elementele pozitive ale acestui program?

As vrea sa cred ca elementele pozitive ale acestui program au fost acelea

de a ajuta atat cetatenii, cat si reprezentantii comunitatii de a intelege si

a gasi un raspuns la toate intrebarile legate de politicile Uniunii

Europene, de a gasi informatii practice cu privire la numeroase aspecte,

cum ar fi demersurile necesare pentru recunoasterea studiilor sau

modalitatile de introducere a unei plangeri impotriva produselor periculoase.

Cum ati evaluat proiectul?

Evaluarea proievtului s-a facut on-line printr-un program intranet. De asemenea au existat si chestionare pentru elevi si pentru promotorii locali, precum si feed-back de la cei care vizitau Centrul.

Cum ati promovat proiectul? Prin ce mijloace cetatenii au putut afla de el?

Proiectul a fost promovat in randul cetatenilor cu ajutorul Trustului Agenda si Radio Timisoara, dar au existat de asemenea si pliante, fluturasi si afise cu informatii despre derularea evenimentelor.

Veti mai urmari progresul participantilor ?

Se poate spune ca vom urmari progresul participantilor, deoarece cei care vizitau Centrul lasau si datele de contact, si daca vreodata cineva are vrea nelamurire sau are nevoie de vreun sfat noi il vom oferi cu placere.

Ce alte lucruri ar merita stiute despre acest proiect?

Cred ca ar mai trebui stiut despre acest proiect ca a oferit cunostinte de baza depre Uniunea Europeana (istoric, simboluri, valori, voluntariat, geografia Europei), Cultura civiva Europeana, Carta drepturilor fundamenatle, Institutii europene, Valori europene, Politici europene, accesarea fondurilor europene, Fonduri structurale, programe si oportunitati de finantare, potentiali finantatori, lucruri foarte importnate si care sunt de mare ajutor.

Pe viitoar vor mai fi proiecte asemanatoare?

Da, vor mai fi pe viitor proiecte asemanatoare, chiar in Romania s-a lansat apelul pentru propuneri de proiecte in vederea selectarii organizatiilor care vor gazdui centrele de informare Europe Direct, lucru care nu inseamna decat ca acest proiect a avut un succes si se incearca continuitatea lui si in alte parti.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate