Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
INDIVIDUALIZAT DE INTERVENTIE - Stres afectiv-comportamental provocat de moartea partenerului


INDIVIDUALIZAT DE INTERVENTIE - Stres afectiv-comportamental provocat de moartea partenerului


 

INTERVENTIETema Stres afectiv-comportamental provocat de moartea partenerului

Aplicare Interventia centrata pe problema

Mediul social si familial al beneficiarului

Domnul M. Vlasie in varsta de 67 ani, este pensionat de 7 ani, dupa o activitate de 34 ani in calitate de medic la o policlinica privata. Din casatoria dansului cu doamna Vlasie au rezultat 2 copii, baieti, cu varstele de 39 ani, respectiv 36 ani, plecati in stainatate si stabiliti acolo (Canada).

Sotii Vlasie au avut o casnicie fericita ( 40 ani petrecuti impreuna), cu realizari profesionale si personale de-a lungul vietii, erau persoane active din punct de vedere social, cu o stare financiara satisfacatoare ( 1000 RON/luna, locuinta este proprietate personala, mobilata corespunzator ) si cu o sanatate fara probleme---" oameni plini de viata".Datorita modului lor de viata si meseriei pe care o aveau( el- medic, ea- professor) au reusit sa-si faca multi prieteni si cunoscuti care ii provocau sa participle la activitatile mondene. Rolurile de bunici le dau o satisfactie profunda, necaz le este doar ca isi vad nepotii rar din cauza distantei mari dintre acestia si copii lor.

Prezentarea problemei

In luna ianuarie, anul recut, din cauza unor dureri cumplite in zona abdominala, doamnei Vlasie i s-au facut niste analize de urgenta din care au reiesit ca dansa suferea de cancer de col-uterin in faza terminala. In timpul unei vizite la spital a domnului Mihai,sotia lui fiind internata acolo, el aluneca si isi fractureaza colul-femural. La scurt timp doamna a decedat, lasand in urma pe sotul ei singur si neconsolat, care a suferit o cadere psihica de autoinvinovatire ca nu si-a dat seama mai din timp de diagnosticul sotiei sale:"doar eram medic".

Copii lor l-au ajutat cu pregatirile pentru inmormantare si l-au sprijinit cat acesta a fost spitalizat- la recuperare intensiva unde domnul Vlasie a inceput sa programul de gimnastica recuperatorie pentru a putea sa se deplaseze din nou fara prea mari eforturi.

Dupa externarea din spital copii pleaca l-a casele lor, deoarece au niste responsabilitati pe care trebuie sa si-le indeplineasca si nu pot sa stea cu tatal lor. Domnul ramane singur si nu doreste sa vorbeasca cu nimeni, nu iese din casa, in fiece zi se critica si blameaza si il urmareste o stare de vina datorita faptului ca nu a prevenit boala fostei sale sotii. Era izolat total de vecini si prieteni, intr-o permanenta stare de stres, afectat emotional si psihic,nu se alimenteaza sin u continua sa practice gimnastica recuperatorie obligatorie pentru a se putea descurca independent. Domnul V. nu constientizeaza ca poate trai fara consoarta sa de peste 40 ani, nu doreste ajutorul nimanui si refuza pe oricine il invita sa iasa din starea aceasta.

Analiza campului de forte

- persoana casatorita, pensionata - persoana singura, izolata

- persoana independenta - persoana dependenta

- stare materiala satisfacatoare - starea de sanatate precara

- locuinta proprietate personala - piederea legaturii cu cei din jur

- vecini si prieteni care doresc sa-l ajute - copii nu pot sa-l sprijine fizic

- relatii bune cu cei din jur - necesita ingrijire la domiciliu

- viata sociala active - nu are cine sa-l ajute la treburile

gospodaresti

- exista riscul ca starea de sanatate

sa se agraveze.

Interventia

Prietenii au apelat la ajutorul surorii domnului Vlasie, Elena, dintr-o alta localitate, careia i-au adus la cunostinta adevarata situatie a acestuia si care se agraveaza tot mai mult in fiecare zi. Anuntat de ei, doamna ii face o vizita si vede cata dreptate au avut ceilalti si cat de mult "imbatranise" fratele ei.

Doamna Elena este singura persoana care-l face sa inteleaga ca e gresita atitudunea lui fata de sanatatea sa si careia ii asculta cu bunavointa sfaturile. Sora il incurajeaza sa mearga la un specialist pentru a depasi situatia de criza si i-a promis ca il va sprijini pe toata perioada recuperarii. De la spitalul in care a fost internat, domnul Mihai a fost informat de activitatea unui cabinet de consiliere avand ca obiectiv protectia sociala a persoanelor de varsta a III-a.

La prima sedinta domnul a avut ceva rezerve in a relata unei persoane din afara cercului sau de cunostinte de problemele sale. Datorita modului in care a fost tratat, incetul cu incetul beneficiarul nostru capata incredere in profesionalismul consilierului si relateaza ce temeri are dansul, nevoile sale, spune ca este o persoana parasita de cei dragi( sotie si copii), nu are nici o activitate si zice ca este inutila societatii.

Scopul interventiei

Depasirea crizii

Constientizarea pierderii suferite si deprinderea cu "cuibul gol"

Imbunatatirea starii de sanatate.

Cauzele problemelor

Moartea persoanei iubite cu care a convietuit de 40ani, fractura de col femural care-I afecteaza sanatatea si imposibilitatea de a-si exercita un rol, macar cel de bunic.

4 Actiunea propriu-zisa

Dupa ce s-a simtit increderea reciproca si s-a consolidat relatia consilier- beneficiar, s-a decis de comun acord sa se evidentieze problemele prioritare ale clientului si solutionarea acestora prin interventia respectiva.

5 Identificarea nevoilor

a)      gasirea un kineto-terapeut pentru continuarea gimnasticii recuperatorii la domiciliu si imbunatatirea starii de sanatate

b)      sa nu se mai considere o persoana inutila si parasita

c)      ingrijirea la domiciliu

Dupa identificarea nevoilor se face o scala a problemelor in functie de gravitatea lor si se vor observa care sunt cele prioritare. Consilierul il ajuta pe beneficiar sa-si de-a seama de adevarata sa starea si sa constientizeze ca exista solutii pentru problemele sale, pe care el insusi le poate gasi si aplica. Se face o analiza mai nuantata a problemelor pentru a gasi impreuna cat mai bune solutii in rezolvarea lor. Clarificarea acestora este o etapa importanta in procesul consilierii pentru a-l orienta pe client sa actioneze in avantajul lui.

6 Etape ale actiunii

Pentru ca beneficiarul sa aiba posibilitatea de a desfasura activitati gospodaresti sau personale este nevoie sa devina independent vizavi de starea lui de sanatate. Pentru aceasta s-a luat legatura cu medicul de familie si cu o Agentie ce presteaza servicii de ingrijire la domiciliu a persoanelor de varsta a III-a pentru a se gasi un bun kineto-terapeut care sa fie dispus sa vina la domiciliul domnului Vlasie pentru ca acesta sa reinceapa gimnastica recuperatorie necesara sanatatii dansului.

Obstacole: nu se gaseste un terapeut pentru efectuarea programului de recuperare,

nu este sustinut de copii, are dureri prea mari pentru a incepe gimnastica.

Resurse: sora domnului

medical de familie

asistentul social

vecinii si priatenii.

Timp: 2 saptamani

Pentru a nu se mai simti parasit si singur, a fost indrumat catre un " club de batrani" pentru a se integra acolo daca ii va face placere activitatile si persoanele de acolo, care sunt varstnice si singure si care au probleme asemanatoare cu ale lui sip e care prin sprijin moral reusesc sa le depaseasca.

Scop: cunoasterea de noi persoane

ocuparea timpului liber, desfasurarea diferitor activitati.

Initiativa de a merge la "club"o va avea clientul, dar va fi sustinuta in informata, cand va fi cazul, de asistentul social de acolo care cunoaste activitatile clubului, persoanele din cadrul acestuia. S-a observat ca varstnicii care deja frecventau acest "club" au fost deschisi la primirea clientului nostru.

Pentru a depasi sentimentele de frustrare si negare domnul va urma o terapie de suport.

Tehnici: Ascultare active

Abordarea cognitiva

Scop: consolidarea relatiei client- consilier

evaluarea gandirii clientului

explorarea si colaborarea cu clientul.

Terapia rational-emotiva a lui ELLIS.

Disputarea imaginara: sa-si imagineze o situatie in care sa se comporte altfel decat intr-o situatie reala.

Disputarea gandurilor si a credintelor.

Disputarea cognitiva- clientul va fi invatat si distinga intre gandurile rationale si cele rationale.

Durata terapiei: 4 saptamani( 2 sedinte pe saptamana).

Obstacole: s-ar putea sa nu-I placa acest club sau sa nu se integreze aici.

Pentru ingrijirea la domiciliu a fost angajata o femeie de serviciu de la Dispensarul de medici de familie de care apartinea domnul Vlasie, prin recomandarea medicului de familie a acestuia. Aceasta urmeaza sa vina de 4 ori pe saptamana cate 3-4 ore si va fi platita din banii copiilor (acestia ii trimit tatalui lor pachet in fiecare luna si vorbesc la telefon saptamanal).

Resurse: copii

menajera

sora

vecinii.

Schimbari: reintoarcerea la viata sociala

cunoasterea de noi persoane

crearea de noi relatii de amicitie

imbunatatirea starii de sanatate

are mai multa activitate deoareca s-a integrat in club

starea afectiva s-a imbunatatit.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate