Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
Evolutia retelei de asistenta sociala din romania


Evolutia retelei de asistenta sociala din romania
Reteaua de asistenta sociala

Curs

Evolutia retelei de asistenta sociala din romania

Primele forme de asistenta sociala au fost organizate in comunitati pe baza de vecinatate, rudenii, prietenii,etc. Ulterior, asistenta sociala a fost organizata pe langa biserici, iar mai tarziu aceasta a fost in parte organizata si de catre conducerile administrative. In Romania, din punct de vedere didactic, asistenta sociala organizata de catre administratie poate fi impartita in:

  1. Perioada voievozilor si domnitorilor

Acestia, conducand destinele tarii, au fost nevoiti sa se implice si in actele de protectie sociala, in opera de de asistenta a saraciei. Asa de pilda s-au implicat in procesele de adapostire a persoanelor lipsite de adapost. S-au organizat pe langa domniile din Moldova si Tara Romaneasca colonii de calici. Acesti calici fara adapost, ori avand alte probleme sociale (orbi, schiopi, ologi) primeau uneori donatii in bani din partea administratiei. Uneori trezoreriile din Tara Romanesca si din Moldova tineau o evidenta stricta a acestor neajutorati care primeau o para′ pe zi, echivalentul pretului a una sau doua paini. A fost o prima forma de venit minim garantat ce s-a practicat in Tarile Romanesti. Desigur, a fost in vederea administratiilor in decursul istoriei sa nu incurajeze saracia datorata viciilor, minciunii sau trandaviei. Asa de exemplu, legenda spune ca, in vremea lui Tepes, inmultindu-se foarte mult cersetorii, multi dintre ei acuzand si simuland tare (probleme) fizice au pus probleme administratiei- probleme la care acesta nu mai putea face fata. Din aceste motive au fost adunati sub pretextul oferirii unor ajutoare si li s-a dat foc. Tot legenda spune ca metoda s-a aplicat doar simulantilor.
  1. Perioada moderna

Este perioada in care actele caritabile premerg actualului sistem de asistenta sociala. In aceasta perioada au fost adoptate primele legi pentru protectia copilului (1775-in Tara Romaneasca). Au fost infiintate asezaminte de asistenta socialasi asezaminte spitalicesti (Coltea, Pantelimon- Bucuresti). Au luat fiinta orfelinate pentru copii si aziluri pentru batrani (Elena Doamna- Bucuresti). Asistenta sociala pentru unii incepe sa devina profesie. In anul 1912 apare in Romania prima lege a pensiilor ca forma majora de asigurari sociale. In anul 1920 este infiintat Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale. Intrucat se simtea nevoia de personal calificat- in anul 1929 se creeaza Scoala Superioara de Asistenta Sociala ˝Principesa Elena˝. In anul 1930 se promulga legea Serviciului Social- lege prin care se infiinteaza oficii de ocrotire la nivel judetean, precum si case de ocrotire la nivel local. In perioada 1929-1936 a aparut si revista de asistenta sociala. Aparitia ei va fi reluata in 2002. In vremea statului comunist, asistenta sociala din romania cunoaste o perioada de decadere, deoarece se considera ca in statul comunist nu exista probleme sociale. Profesia de asistent social a fost eleiminata din nomenclatorul de meserii iar reteaua de asistenta sociala practic nu a existat.Dupa anul 1990 in multe centre universitare din tara s-au infiintat facultati de asistenta sociala. A demarat formarea retelei de asistenta sociala. Perioada de tranzitie insa s-a caracterizat prin confuzie guvernamentala si in ceea ce priveste asistenta sociala. La ora actuala a fost insa adoptat cadrul legislativ necesar sistemului de asistenta sociala.

Exemple: legea privind : sistemul national de asistenta sociala

venitul minim garantat

impotriva marginalizarii sociale

legea administratiei publice locale

sistemul pentru somaj si pentru stimularea fortei de munca

statutul asistentului social

promovarea si protectia drepturilor copilului

promovarea si protectia persoanelor cu handicap

Reteaua de asistenta sociala se afla in plin proces de transformare si modernizare, pe masura dezvoltarii societatii.

Asistenta sociala in alte state

1.Asistenta sociala in SUA

Din punct de vedere didactic si asistenta sociala in SUA a fost impartita in trei perioade :

  1. Perioada voluntariatului- inainte de 1915. In aceasta perioada in SUA a existat o vasta perioada de voluntariat in ceea ce priveste asistenta sociala. Treptat aceste activitati caritabile voluntare au luat caracter oficial- voluntarii au inceput sa fie recrutati si plasati in anumite programe de asistenta sociala pentru a-i ajuta pe cei bolnavi, fara adapost, handicapati etc. Au aparut primii asistenti comunitari. Acesti asistenti comunitari se ofereau voluntar sa locuiasca si sa traiasca in cartierele sarace, in mijlocul celor cu nevoi sociale pentru a intelege aceste nevoi. Treptat, multe dintre aceste slujbe au fost oficial recunoscute si platite. S-a trecut astfel la cea de-a doua perioada care este :
  2. Perioada asistentei sociale ca ocupatie (1915-1950). Ocupatia era cea de asistent social. Acesti asistenti sociali au inceput sa fie preocupati de imbunatatirea conditiilor de trai si de munca a populatiei nevoiase. Profesia, dezvoltandu-se, au aparut grupuri profesionale de asistenta sociala. S-a ajunns la cea de-a treia perioada:
  3. Perioada asistentei sociale ca profesie (1950-prezent). Au luat fiinta institutiile de invatamant superior acreditate. Organizatiile asistentilpr sociali au devenit to mai cunoscute si recunoscute pe plan national si international. In prezent in SUA exista o retea puternica de asistenta sociala, iar asistentului social ii revine o mare responsabilitate dar are si putere de decizie. Activitatea de asistenta sociala in SUA este puternic finantata de stat, existand o mare diversitate de programe sociale ce se adreseaza nevoilor comunitare.


2.Repere istorice in dezvoltarea asistentei sociale in Europa

In privinta filozofiei asistentei sociale in Europa intalnim doua mari tendinte:

  1. sisteme de protectie sociala de tip Bismark (Germania, Franta, Italia, Luxemburg) in care prevaleaza principiul solidaritatii sociale, iar prestatiile si serviciile depind de cotizatiile muncitorilor si patronilor la bugetul asigurarilor sociale.
  2. sisteme de inspiratie Beveridge (Marea Britanie, Danemarca), unde prevaleaza un sistem de asigurari generalizat iar prestatiile si serviciile se acorda diferentiat, in functie de necesitati. In multe tari din Europa functioneaza mixaje ale acestor tendinte.

In anul 1883 a aparut in Germania legea asigurarilor de boala a muncitorilor din industrie, lege ce prevedea asigurarea obligatorie a membrilor a caror venit nu depasea un anumit plafon.

In 1884 a aparut legea asigurarii pentru accidentele de munca.

In 1889- legea privind asigurarile de invaliditate.

In prezent, in Germania, sistemul de protectie sociala este format din asigurari de boala, de accidente de munca, depensii de batranete, de somaj, de handicap. Este prevazut un venit minim garantat sub forma de ajutor social, precum si servicii de asistenta sociala.

In Anglia, obiectivul central este eliminarea saraciei si in sistemul asigurarilor sociale in general se merge pe principiul solidaritatii. Sistemul actual de protectie sociala acopera intreaga populatie, riscurile facand referire la familia in dificultate, boala, invaliditate, somaj, saracie, vaduvie, batranete, etc. Finantarea sistemului se realizeaza prin contributiile salariatilor si a patronilor la fondul de asigurari. Complementar acestui fond exista si fondul suplimentar constituit din impozite. Autoritatile locale nu au ele obligatia de a oferi servicii sociale ci sa incheie contracte cu furnizorii de servicii.

Danemarca detine cel mai generos sistem de protectie sociala din Europa. Venitul minim garantat sub forma de ajutor social este acelasi pentru cetatenii danezi si pentru emigranti.

Celelalte tari europene au sisteme de asistenta sociala axate pe una sau alta din cele doua teorii. In toate tarile europene reteaua de asistenta sociala se afla in plin proces de transformare.   
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate