Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Asistenta sociala


Index » sanatate » Asistenta sociala
DOSAR DE CERCETARE LA M.T.C.S. - Explorarea aspectelor motivationale ale consumului de alcool la studentii din Hasdeu


DOSAR DE CERCETARE LA M.T.C.S. - Explorarea aspectelor motivationale ale consumului de alcool la studentii din Hasdeu


UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI CLUJ-NAPOCA

FACULTATEA DE SOCIOLOGIE SI ASISTENTA SOCIALA

SPECIALIZAREA: ASISTENTA SOCIALA

ANUL II, GRUPA C

DOSAR DE CERCETARE LA M.T.C.S.Explorarea aspectelor motivationale ale consumului de alcool la studentii din Hasdeu

A. PLANIFICAREA CERCETARII

1.ALEGEREA, DEFINIREA, FORMULAREA TEMEI DE CERCETARE

Motivarea relevantei

Pentru cercetarea noastra am ales ca tema explorarea aspectelor motivationale ale consumului de alcool in randurile studentilor, in conditiile in care acest consum depaseste o anumita cantitate considerata normala, cu scopul de a determina daca acest consum prezinta sau nu riscuri in ceea ce privesc performantele scolare ale studentului sau viata lui, in general.

Mentionam ca nu vom trata alcoolismul ca problema sociala, din considerente de natura metodologica( esantionul nostru-restrans la 10 subiecti-este prea mic pentru a-l declara reprezentativ si a putea generaliza la intreaga populatie de studenti existenta unei astfel de probleme) dar si pentru ca, evident, nu face obiectul cercetarii noastre. Scopul nostru este de a evidentia cum este perceput consumul alcoolului in randurile studentilor de catre studenti.

Consideram ca la nivelul societatii consumul de alcool devine o problema sociala in momentul in care acesta afecteaza normala desfasurare a activitatii zilnice a oamenilor, prin scaderea performantelor lor profesionale si nu numai, ci si in viata lor personala, in relatiile cu ceilalti.

Culegerea informatiilor referitoare la tema are ca finalitate practica intocmirea unor liste a factorilor motivationali ai consumului de alcool la studentii din Hasdeu care sunt utile pentru studenti, pentru cercetator, pentru anumite centre neguvernamentale.

2. OBIECTIVELE CERCETARII:

- identificarea motivelor pentru care studentii consumul alcool;

- explorarea aspectelor motivationale ale consumului de alcool la studenti

- precizarea consecintelor care decurg din acest fapt;

- conturarea unei imagini referitoare la consumul de alcool de catre studenti;

3.ELABORAREA SI DEFINIREA UNOR CONCEPTE

a. Precizarea sensului conceptelor-cheie cu care am lucrat:

- consum de alcool reprezinta o invatare sociala de fenomenului de a consuma, in sensul ca adolescentii si copii invata de la cei mai mari; folosirea unor substante toxice pentru satisfacerea nevoilor;

- alcool: substanta toxica, lichida obtinuta prin fermentarea fructelor sau a cerealelor si este tipul de drog cel mai des folosit;

- motiv: ratiunea, pricina unei actiuni, imboldul care impinge la o actiune sau care determina o actiune, mobil;

- cauza: fenomen sau complex de fenomene care preceda si in conditii determinate provoaca aparitia altui fenomen, denumit efect, caruia ii serveste ca punct de plecare;

- consecinta: rezultat al unei fapte, al unei actiuni, al unui principiu, urmare;

- risc: posibilitatea de a ajunge intr-o primejdie, de a avea de infruntat un necaz sau de suportat o paguba;

- anturaj: totalitatea persoanelor care constituie mediul social particular, care inconjoara in mod obisnuit pe cineva;

- invatare sociala: observarea comportamentului unor persoane de referinta, importante, stimate, admirate care determina dezvoltarea unor atitudini de natura pozitiva fata de efectele alcoolului;

- performanta: rezultat obtinut de cineva intr-o intrecere;

- camin: asezamant universitar care asigura cazarea studentilor, pe langa acesta functionand cateodata si cantina;

Toate aceste concepte ne-au ajutat in formularea intrebarilor din ghidul de interviu: printr-o mai buna intelegere a sensului acestora am reusit sa construim intrebari cunoscand semnificatia acestora, astfel incat sa fiu capabile sa culegem informatiile necesare pentru a raspunde obiectivelor noastre de cercetare.

b. Sinteza ideilor rezultate in urma consultarii lucrarilor de specialitate

Istoric.

Bauturile alcoolice au aparut din timpuri stravechi, din motive practice (era folosit la serbari si petreceri sau oficiere unor ceremonii cu specific religios dar se considera ca era si un bun tratament pentru anumite afectiuni).

Mai tarziu, utilizarea lui s-a schimbat, oamenii producand si consumand mai multe tipuri de alcool, astfel incaat s-a ajuns treptat la abuz.

In prezent, exista o mare diversitate de bauturi alcoolice al caror consum exagerat are puternice efecte negative asupra activitatii mentale, emotionale si comportamentale. Consumul de alcool este perceput ca fiind un comportament normal si benefic de majoritatea oamenilor. Acestia se gandesc prea putin ca de fapt, alcoolul este un drog si chiar foarte puternic, ale carui efecte se aseamana cu cele ale drogurilor interzise.

Efecte ale alcoolului.

Acestea pot fi de scurta si de lunga durata. Primele dintre acestea sunt si cele care apar imediat dupa consumarea unei bauturi alcoolice: mai putine inhibitii, relaxare, buna dispozitie. Ideea este ca pe masura ce consuma tot mai mult alcool, modificarile la nivel cognitiv, emotional si comportamental sunt tot mai m ulte si mai grave.

Asupra organismului, alcoolul are efecte negative la nivelul stomacului si intestinelor, asupra ficatului, creierului si musculaturii. Dar si asupra personalitatii individului, a familiei acestuia si asupra capacitatii de munca. Apar tulburari mintale, psihiatrice sau nevrotice grave, tulburari de comportament si tulburari pasagere de caracter.

Consecintele consumului de alcool la tineri.

Cele mai multe accidente de masina avandu-i 'protagonisti' pe tineri, s-au datorat abuzului de alcool. Tot consumul de alcool ii determina pe tineri sa intretina raporturi sexuale neprotejate, crescand riscul de comtamionare a virusului HIV(SIDA) sau cu alte boli cu transmitere sexuala. De asemenea, consumul de alcool reprezinta una dintre cauzele majore ale violentei si agresivitatii.

Motivele invocate de tineri pentru consumul de alcool.

Printre posibilele explicatii oferite de tinerii consumatori privind consumul de alcool, se numara: tentatia, pofta de a ingera, 'stare de dupa', scimbarea dispozitiei, ' sa para altfel', conformismul la majoritate, refugiul din calea unei probleme, eliberarea de inhibitii.

Cum ajung tinerii sa consume alcool?

In randurile tinerilor, consumul de bauturi alcoolice a devenit o moda, un fel de a-si petrece timpul liber, o modalitate de a se relaxa sau distra.

Comportamentul de a consuma alcool este rezultatul unui proces de invatare sociala. Tinerii vad la oamenii maturi din jurul lor si la anumite persoane pe care le considera modele demne de urmat ca, a consuma alcool e un lucru placut pentru ca sunt veseli si se simt bine. Din acest punct de vedere, curiozitatea ii determina sa adopte un comportament asemanator.

Astfel, alcoolul devine un pericol tot mai mare, dat fiind faptul ca nu numai ca este acceptat dar este si incurajat de catre anturaj.

Adolescentii care consuma alcool pot fi

● " sclavi ai grupului" - cei care nu pot spune "NU" grupului de apartenenta; care doresc prin adoptarea acestui comportament sa fie acceptati sau sa isi castige o anumita pozitie in grup! " Beau fiindca si prietenii mei o fac", " Beau fiindca altfel ceilalti vor rade de mine!"

" sclavi ai propriei imagini " - persoane care recurg la acest comportament pentru a-si crea sau mentine o anumita . " Beau fiindca asta fac barbatii ", " Beau fiindca voi fi mai puternic si mai interesant!

● " sclavi ai propriilor slabiciuni persoane care consuma alcool fiindca cred ca acesta le va rezolva problemele. Am o groaza de probleme pe care nu stiu sa le rezolv! Beau fiindca imi place!".

Concluzie:

Asadar, atata timp cat este caracterizat de moderatie, consumul de alcool nu are efecte negative, dar motive care tin atat de propriul eu cat si de raportarea la conjuctura siciala, ii determina pe anumiti tineri sa nu mai faca deosebirea intre normal si patologic.

Consumul de alcool nu reprezinta o problema sociala decat in momentul in care abuzul acestuia duce la dependenta.

4.INTEROGATII DE CERCETARE

Formularea intrebarilor de cercetare

Eu imi doresc sa aflu pentru tema mea urmatoarele

1.Ce motive au studentii atunci cand consuma alcool?

2.Cum incep tinerii sa consume alcool si in ce imprejurimi?

3.Ce cunostinte au studentii despre alcool

4.Ce parere au studentii cu privire la influenta pe care o au prietenii, grupul din care fac parte pentru a consuma o cantitate tot mai mare de alcool

5.De ce afirma studentii ca beau?

6.Faptul ca sunt cazati intr-un camin studentesc a avut vreo oarecare influenta asupra cantitatii de alcool consumate de studenti Daca da, in ce fel?

7.Ce consecinte percepute de studenti are alcool in viata lui, asupra performantelor sale scolare si de ce natura sunt ele daca au existat

5.MOTIVAREA ALEGERII METODEI DE CERCETARE

Pentru cercetarea noastra am ales ca metoda ancheta sociologica. Consideram ca este metoda cea mai adecvata pentru cercetarea de fata, in primul rand, datorita faptului ca fiind vorba de o cercetare cantitativa, este nevoie de metode de natura cantitativa, iar dintre acestea cea mai potrivita este ancheta deoarece prin intermediul ei pot colecta informatiile necesare pentru a raspunde la interogatiile mele de cercetare, intr-un mod mult mai rapid si eficient decat as fi reusit sa o fac folosind alte metode. Informatiile pe care le-as fi putut culege cu ajutorul altor metode, nu ar fi fost atat de valide si nici suficiente pentru a indrazni sa trag concluzii despre motivele sau perceptia studentilor privind consumul de alcool( de exemplu, observand pur si simplu studentii de pe o terasa care beau, nu mi-as putea da seama de ce anume gandesc ei referitor la alcoolul pe care il consuma); puteam doar presupune, dar nu aveam o baza solida care sa imi permita sa concluzionez 'de ce ?' , 'cum ?', 'care ?'( sa raspund la intrebari precum: de ce consuma alcool ?, cum este perceput acest consum ?, care sunt motivele pentru care o fac ?, care sunt consecintele acestui consum ? etc.), intrebari la care reusesc sa raspund- bineinteles cu o anumita marja de eroare, ca in orice situatie- mult mai complet, utilizand metoda anchetei.

6.PREZENTAREA INSTRUMENTELOR DE CERCETARE

Metode: Ancheta sociologica

Metoda anchetei este specifica cercetarilor din spatiul socio-uman si este de departe cea mai vizibila metoda de cercetare. Caracteristicile acestei metode este tipul de interactiune dintre subiectul chestionat si cercetator. In functie de tipul de interactiune avem urmatoarele categorii de anchete:

ancheta directa sau orala- situatie in care exista comunicare directa, de tipul fata in fata intre subiectul chestionatsi persoana care culege datele, raspunsurile subiectilor apar in urma adresarii de intrebari din partea operatorilor de ancheta

ancheta indirecta sau in scris ( subiectul citeste chestionarul ) dupa care completeaza raspunsurile necesare fara insa a avea interactiune directa cu cel care culege datele. In aceasta categorie, ancheta indirecta, se incadreaza si anchetele realizate telefonic. Alegerea uneia sau alteia dintre formele specifice de ancheta depinde de scopul cercetarii.

Ca instrument de cercetare am folosit chestionarul. Intrebarile din acest chestionar (25) vizeaza obtinerea unor informatii necesare pentru obiectivele noastre de cercetare( se refera la aspecte privind motivele, circumstantele in care se consuma alcool, cantitatea de alcool consumata, precum si consecintele care decurg din acest fapt).

7.DESCRIEREA SUBIECTILOR SELECTATI

Subiectii au fost selectati pornind de la o persoana despre care se stia ca are' obiceiul ' de a consuma alcool peste limitele stabilite de noi ca fiind normale( peste 4 beri sau/si 500 ml de bautura alcoolica spirtoasa pe saptamana) si de aici la indicarea altei si altei persoane pana am ajuns la un esantion de 10 subiecti.

Singurul criteriu de care s-a tinut cont a fost ca subiectii sa fie neaparat studenti si neaparat cazati intr-unul din caminele studentesti din campusul universitar Hasdeu.

Ca varsta subiectii sunt omogeni (19-23 ani), baieti si fete din medii de provenienta diferite.

Unitatea de cercetare

Unitatile de cercetare ale noastre sunt studentii sau mai precis studentul care reprezinta cazul pe care noi il studiem. Vom avea zece cazuri care alcatuiesc unitatea noastra de cercetare si care vor fi diferite de la student la student, de la care vom obtine informatii pentru atingerea obiectivelor.

8.DESCRIEREA LOCATIEI( ' TERENULUI')

Terenul cercetarii mele este complexul studentesc Hasdeu( situat in centrul municipiului Cluj-Napoca) ce cuprinde in jur de 20 de camine, pentru baieti, fete si mixte. Complexul are o multime de terase si cluburi, unde studentii isi pot petrece timpul liber si unde pot consuma alcool.

Chestionarele au fost aplicate in camerele de camin ale studentilor unde subiectii, respectiv studentii, aflandu-se in mediul lor natural de viata( cel putin pe perioada anului universitar), se simt mai stapani pe situatie, mai in siguranta si am considerat ca raspunsurile astfel primite vor fi mai complete si mai adecvate realitatii decat daca chestionarul ar fi fost aplicat intr-o locatie straina sau neutra.

9. IDENTIFICAREA MODALITATILOR DE ACCES LA TEREN

Modalitatea de acces la terenul studiat este una informala prin acord verbal, acesta fiind un consimtamant informat, sau poate fi si prin intermediul unui prieten.

D. CONCLUZII

Analizand chestionarele, am ajuns la concluzia ca perceptia studentilor despre consumul de alcool in si inafara caminelor studentesti este una cat se poate de 'sanatoasa', majoritatea considerand consumul de alcoolul ca pe o activitate sau un comportament firesc si chiar avand efecte pozitive,atunci cand nu se exagereaza.

Motivele pentru care studentii afirma ca consuma alcool sunt dintre cele mai variate: din placere, pentru a se distra mai bine, pentru o mai buna dispozitie, pentru starea placuta pe care o produce, pentru 'a se racori' cand e cald, din plictiseala, din obisnuinta. O parte din respondenti considera ca in camine consumul de alcool este peste limita normala, cealalta parte ca se incadreaza in limite normale. Pentru ei insisi cantitatea de alcool consumata s-a redus in ultimul timp deoarece au constientizat ca e bine sa mentii un echilibru si sa nu depasesti limita pentru a preintampina efectele negative

Realizarea acestui raport de cercetare a constituit pentru noi o experienta inedita si agreabila, in ciuda unor obstacole intalnite pe teren. Adevarul este ca fiind pusa pentru prima oara intr-o situatie de acest gen, nu am stiut la ce sa ne asteptam.

Partea cea mai dificila a fost aplicarea chestionarului, datorita aspectelor imprevizibile care au aparut pe parcursul desfasurarii acestuia. Respondentii nu au raspuns pur si simplu la intrebarile din chestionar, a fost nevoie de intrebari suplimentare, de lamurire a aspectelor neclare.

Lucrul cel mai important este ca am invatat mai mult din aceasta experienta despre o ancheta sociologica si realizarea unui raport de cercetare decat am invatat prin parcurgerea textelor din carti pe aceasta tema.

C. BIBLIOGRAFIE

1. Baban, A. (2003), Consiliere educationala, Cluj- Napoca: Presa Universitara Clujana

2. Dictionarul explicativ al limbii romane (1984), Bucuresti: Academia Republicii Socialiste Romania

3. Marshall, G. (2003), Dictionar de Sociologie, Bucuresti: Univers Enciclopedic

4. Ministerul Justitiei: Directia de Reintegrare Sociala si Supraveghere( 2004), Manual de practica in domeniul reintegrarii sociale si supravegherii, Bucuresti: Oscar Print

5. Neil, K.; Walton, H. (1987), Alcoholism: a reappraisal- its causes, problems and treatment, U.S.A.: Penguin

6. Rascanu, R. (2003), Alcool si droguri:'virtuti' si capcane pentru tineri, Bucuresti: Editura Universitatii

7. Alcoolul si pericolele sale. Salvat in data de 15.05.2008, de pe adresa: https:// www. postamedicala. ro

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate