Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Sistemul dreptului hindus


Sistemul dreptului hindus


Sistemul dreptului hindus

Dreptul hindus - alaturi de dreptul musulman unul dintre cele mai conservatoare sisteme juridice cunoscute - nu reprezinta dreptul Indiei ci dreptul comunitatii care, in India sau in alte tari ale sud-estului asiatic, adera la hinduism (religia brahmanica).

Acest drept presupune un mod de viata caracteristic, bazat pe sistemul castelor.

Fiecare dintre cele patru categorii de caste: brahmani, satria, vaisia si sudra, urmata de categoria celor fara casta, li se aplica reguli de drept proprii. Asadar, caracteristic sistemului hindus este multiplicarea numarului reglementarilor cu cel al castelor. Este mentionat, in total, un numar de 2000 la 3000 de caste sau subcaste, fiecare dintre acestea avand o cutuma proprie. Solutionarea litigiilor dintre membrii castei se face de catre panceaite - adunarile generale ale castelor, care aplica uneori sanctiuni severe, dintre care cea mai aspra este excluderea din casta, pedeapsa ce echivaleaza mortii civile.

Marea diversitate a normelor de drept este amplificata prin existenta unor scoli in egala masura teologice si juridice.

Scolile impun un mod specific de interpretare a cutumei realizand in felul acesta o diversitate atat de mare, incat sa poate spune ca promoveaza fiecare un sistem juridic propriu. Izvorul principal al doctrinei religioase, dar si al dreptului, este reprezentat de textele sacre denumite Sruti, considerate ca expresia adevarului insusi. Ele cuprind patru Vede (Rig-Veda, Sama-Veda, Yadur-Veda si Atharva-Veda), cartile sfinte ale brahmanilor.In realitate, normele de drept nu-si gasesc sursa juridica in aceste carti sacre, ci in cutuma formata in randul populatiilor care traiesc potrivit preceptelor acestor carti. De aceea s-a apreciat de catre autorii comparatisti ca dreptul hindus este un drept cutumiar mai mult sau mai putin dominant de o doctrina religioasa, hinduismul, care stabileste regula de conduita si in conformitate cu care cutumele au fost, in diferite grade, modificate, orientate sau interpretate.

Dreptul hindus s-a aplicat de-a lungul timpului, chiar in clandestinitate - cum a fost cazul perioadei de secole de stapanire mongola care introdusese dreptul islamic - in cadrul adunarilor generale de casta. Colonizand India, englezii au recunoscut dreptul islamic pentru populatia mahomedana si cel hindus pentru cea brahmanica. La acestea s-au adaugat in cazul unui proces de osmoza complex, incercarile de codificare si actele normative emise de puterea coloniala, desigur in spiritul common-law-ului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate