Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Forma de guvernamant a statului


Forma de guvernamant a statului


Forma de guvernamant a statului.

Prin forma de guvernamant se intelege modul de organizare a puterii supreme de stat, competenta organelor supreme ale puterii de stat, caracterul autoritatii pe care ele o exercita asupra populatiei. Aceasta forma ne arata cine se afla in fruntea statului, cum este organizata institutia sefului statului etc.

Dupa forma de guvernamant, statele se impart in monarhii si republici.

Monarhia este o forma de guvernamant in care seful statului este stabilit pe calea succesiunii. Monarhul, avand diferite denumiri (imparat, rege, tar, sultan, faraon, emir etc.), nu este responsabil juridiceste si nu poate fi schimbat fara voia lui.Monarhia poate fi nelimitata (cand monarhul este unicul organ suprem de stat) sau limitata (cand alaturi de monarh exista si anumite organe ale puterii de stat care ingradesc autoritatea monarhului (de exemplu, monarhia constitutionala in societatea moderna).

Republica este o forma de guvernamant in care puterea suprema apartine unui organ ales pe un timp limitat. Persoanele care compun organul suprem al puterii de stat sunt responsabile juridiceste pentru activitatea lor. Eligibilitatea sefului statului este trasatura principala in care forma de guvernamant republicana se deosebeste de monarhie. In statele moderne, presedintele republicii sau organul colectiv(consiliul de stat, de exemplu) se aleg pe un timp limitat (de patru sau cinci ani).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate