Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Primirea de foloase necuvenite: continut legal, elemente de structura si deosebirea de luare de mita


Primirea de foloase necuvenite: continut legal, elemente de structura si deosebirea de luare de mita
Primirea de foloase necuvenite: continut legal, elemente de structura si deosebirea de luare de mita.

Consta in primirea de catre un functionar, direct sau indirect, de bani ori alte foloase, dupa ce a indeplinit un act in virtutea functiei sale si la care era obligat in temeiul acesteia. Obiect juridic special sunt relatiile sociale privind desfasurarea normala a activitatii autoritatilor publice, pe baza unui comportament cinstiti si corect al functionarilor, chiar si dupa indeplinirea atributiilor lor. Nu exista obiect material. Banii sau alte foloase constituie bunuri dobandite prin savarsirea infractiunii.

Subiect activ nemijlocit este un functionar public sau functionar in intelesul art. 147 C.pen., fiind calificat. Participatia e posibila in oricare din formele sale. Subiectul pasiv este autoritatea publica, institutia publica sau orice alta persoana juridica in al carei serviciu se gaseste faptuitorul. Se cere ca fapta sa fie comisa dupa ce a fost indeplinit actul pentru care s-a primit folosul necuvenit.

Primirea banilor sau a altor foloase sa aiba loc ulterior indeplinirii actului determinat si fara existenta unei intelegeri anterioare ori in timpul indeplinirii actului, altfel fapta constituie infractiunea de luare de mita.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate