Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Darea de mita: continut legal, continut constitutiv, cauza ce exclude infractiunea


Darea de mita: continut legal, continut constitutiv, cauza ce exclude infractiunea
Darea de mita: continut legal, continut constitutiv, cauza ce exclude infractiunea.

Consta in promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in modurile si scopurile aratate in art. 254 C.pen. Fapta nu constituie infractiune atunci cand mituitorul a fost constrans prin orice mijloace de catre cel care a luat mita. Mituitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai inainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea infractiune. Elementul material poate fi realizat prin una din urmatoarele actiuni prevazute alternativ: promisiunea, adica obligatia fata de un functionar public de a-i remite in viitor bani sau alte foloase; oferirea, adica prezentarea, etalarea de bani sau alte foloase; darea de bani sau alte foloase, care presupune inmanarea acelor valori. Se cere ca promisiunea, oferirea sau darea sa aiba ca obiect bani sau alte valori, acestea sa fie necuvenite, iar actiunea sa fie comisa anterior indeplinirii sau neindeplinirii unui act privitor la indatoririle de serviciu.

Urmarea imediata presupune crearea unei stari de pericol concretizata in posibilitatea indeplinirii incorecte a indatoririlor. Trebuie sa existe legatura de cauzalitate. Vinovatia cunoaste forma intentiei directe, iar pentru intregirea laturii subiective se cere existenta unui scop: indeplinirea, neindeplinirea sau intarzierea indeplinirii unui act.

Cauza ce exclude existenta infractiunii presupune constrangerea prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate