Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Deosebiri dintre filiatia fata de mama si filiatia fata de tata


Deosebiri dintre filiatia fata de mama si filiatia fata de tata


Deosebiri dintre filiatia fata de mama si filiatia fata de tata

In toate cazurile filiatia produce efecte juridice numai in masura in care este stabilita in conditiile determinate de lege.

Ca ordine de prioritate in stabilirea filiatiei, aceasta se stabileste mai intai fata de mama si apoi fata de tata. Aceasta pentru faptul material al nasterii copilului, care nu poate fi decat din mama sa, ca apoi conceptia sa fie stabilita tot in functie de data nasterii. Aceasta duce obligatoriu la prioritatea maternitatii fata de paternitate.

Intre aceste doua feluri de filiatie exista deosebiri fundamentale:

a) Certitudinea maternitatii si prezumtia paternitatii.Filiatia fata de mama rezulta din faptul material si evident al nasterii, ceea ce face dovada maternitatii sa fie directa si neindoielnica. In schimb, paternitatea nu poate fi dedusa din acest fapt material al nasterii, chiar daca nasterea a avut loc in timpul convietuirii celor doi soti. Pentru stabilirea paternitatii legiuitorul a recurs la prezumtie. Prin aceasta prezumtia urmareste stabilirea posibilitatii faptice ca barbatul respectiv sa fie tatal copilului, adica de faptul material si sigur.

Din acestea rezulta si certitudinea mamei prin insasi nasterea copilului dar si incertitudinea tatalui care nu are rol in nasterea copilului ci numai in conceptia acestuia, fapt de asemenea material, dar care are loc cu mult inaintea nasterii si in conditii diferite.

Conceptia nu poate fi precizata cu certitudine in timp. Nu poate fi stabilit barbatul care a procreat intr-un moment in care mama a intretinut relatii sexuale cu mai multi barbati concomitent. Acest fapt face ca paternitatea sa fie incerta si stabilirea ei nu poate fi facuta decat in baza unei prezumtii.

b) Lipsa de deosebire dintre maternitatea din casatorie si cea din afara casatoriei si deosebirea legala a paternitatii din casatorie si cea din afara casatoriei.

Legiuitorul nu face deosebirea nasterii unui copil a carui mama la data nasterii a fost casatorita sau nu. Nasterea fiind un fapt material nu are relevanta juridica daca mama a fost casatorita sau nu la data nasterii.

La stabilirea paternitatii aceasta stare civila a tatalui are relevanta juridica.

Un copil nascut din mama casatorita sau necasatorita va avea aceleasi legaturi de rudenie cu rudele mamei sale, in schimb un copil nascut din casatorie va avea relatii depline cu rudele tatalui si cu parintele sau, la fel si copilul din afara casatoriei va avea aceiasi situatie ca a copilului din casatorie, cu conditia sa aiba paternitatea stabilita.

Maternitatea este cert stabilita, prin faptul material al nasterii, pe cand paternitatea trebuie stabilita prin prezenta legii.

c) Elementele de stabilire a maternitatii si a paternitatii sunt diferite.

Codul Familiei in art. 47 alin. 1 stabileste ca: "filiatia fata de mama rezulta din faptul nasterii". Acesta este primul element pentru stabilirea maternitatii. Cel de-al doilea element in stabilirea maternitatii este identitatea copilului care trebuie sa fie aceea a copilului pe care femeia respectiva l-a nascut.

Ca urmare stabilirea maternitatii rezulta din stabilirea faptului ca o femeie a nascut un copil si acel copil este cel pe care ea l-a nascut. Din aceasta cauza oricare ar fi modul de stabilire a maternitatii, certificatul de nastere, recunoasterea sau hotararea judecatoreasca, elementele sau faptele materiale in temeiul caruia se face stabilirea maternitatii sunt intotdeauna nasterea si identitatea copilului .In ce priveste stabilirea paternitatii nici unul dintre aceste elemente nu constituie baza stabilirii acesteia.

Asa cum prevede Codul Familiei in art. 53 alin 1 si 2 paternitatea copilului se stabileste pe baza prezumtiei legale. In alin. 1 din art.53 legiuitorul stabileste prezumtia de paternitate a copilului nascut in timpul casatoriei, iar in alin.2 din acelasi articol se stabileste prezumtia de paternitate a copilului conceput in timpul casatoriei.

Faptul nasterii leaga doar momentul de stabilire a paternitatii prin stabilirea existentei casatoriei in momentul nasterii sau a conceptiei fata de data nasterii.

d) Modul de stabilire a paternitatii si maternitatii.

Maternitatea poate fi stabilita prin certificatul de nastere prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca.

In ce priveste paternitatea copilului, trebuie sa facem distinctia intre copilul din casatorie si cel din afara casatoriei, lucru ce nu are importanta la stabilirea maternitatii.

Paternitatea copilului din casatorie se stabileste prin prezumtiile legale de paternitate, dupa caz prin prezumtia de paternitate a copilului nascut in timpul casatoriei (art.53 alin. 1 Codul Familiei) sau prin prezumtia de paternitate a copilului conceput in timpul casatoriei (art.53 alin. 2 Codul Familiei ). Observam ca in ambele cazuri legea conditioneaza stabilirea paternitatii copilului prin existenta unei stari civile a parintilor si anume aceea de casatoriti.

In ceea ce priveste stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei conform art. 56 Codul Familiei, aceasta poate fi prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca.

Aceste moduri de stabilire a filiatiei sunt proprii paternitatii copilului din afara casatoriei pentru care exista in mod special numai prezumtia legala prevazuta de art. 53 Codul Familiei. Ca urmare a acestor dispozitii legale, atat timp cat exista aceasta prezumtie de paternitate, nu poate fi atribuita copilului nici o alta paternitate.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate