Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Abuzul in serviciu contra intereselor publice: continut legal, subiecti, continut constitutiv


Abuzul in serviciu contra intereselor publice: continut legal, subiecti, continut constitutiv
Abuzul in serviciu contra intereselor publice: continut legal, subiecti, continut constitutiv.

Infractiunea consta in fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, cu stiinta nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati din cele la care se refera art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia. Subiect activ este functionar public sau functionar in acceptiunea art. 147 C.pen., fiind calificat. Coautoratul e admis cand toti coautorii au calitatea speciala ceruta de lege, iar instigatori sau complice poate fi orice persoana. Subiect pasiv este institutia sau orice alta unitate din cele aratate in art. 145 C.pen., unde se includ autoritatile publice, institutiile publice, institutii sau alte persoane juridice de interes public. Elementul material se realizeaza fie printr-o inactiune (neindeplinirea unui act, adica omiterea, neefectuarea unui act ce trebuia indeplinit), sau printr-o actiune, respectiv indeplinirea actului in mod defectuos, adica in alte conditii, termene decat cele prevazute de lege.

Urmarea imediata poate consta intr-o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau institutie de stat ori intr-o paguba adusa patrimoniului acesteia. Urmarile imediate fiind explicit prevazute si conditionand existenta infractiunii, e necesara stabilirea legaturii de cauzalitate. Vinovatia imbraca forma intentiei, care poate fi directa sau indirecta. Mobilul sau scopul nu prezinta importanta.
loading...

Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate