Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Tipologia investigarii ADN


Tipologia investigarii ADN


Tipologia investigarii ADN

Descoperirea acidului dezoxiribonucleic (ADN) a condus la intelegearea conceptului de ereditate si ulterior la identificare prin decodarea informatiilor genetice pe care molecula de ADN le are in componenta;ADN-ul are structura moleculara si este continuta de toate celulele vii ale organismelor (singurele celule fara ADN sunt globulele rosii).

Sub raportul valorii de identificare, specialistii geneticieni clasifica urmele biologice in 3 categ:

Probe cu inalt grad de precizie in identificarea profilului ADN: sangele, lichidul seminal, saliva;Probe cu potential in definirea profilului ADN: fluidul vaginal, secretiile nazale, parul (cu bulb - ADN-ul e cuprins numai in celulele care inconjoara radacina), bucati de carne, celule ale pielii, urina, parti de corp, oase (maduva osoasa chiar si in cazuri de descompunere avansata).

Probe cu potential in analizele ADN mitocondrial - orcie proba care nu se presteaza la alte analize poate fi analizata astfel.

Particularitati ale cercetarii la fata locului

Cercetarea urmelor apte sa serveasca la identificari genetice parcurge aceleasi etape tehnice, tipice urmelor biologice de la descoperire, la fixare fotografica si ridicare, se impun insa precautii suplimentare. Ob sau suporturile purtatoare de urme biologice care se ridica in vdr analizarii ADN vor fi verificate pt a fi puse in evidenta alte urme imp, de ex urmele papilare. Pt fiecare proba se va fol un tip special de recipient care sa ofere o conservare optima si un transport sigur. Sangele lichid, tesuturile, organele sau oasele se containerizeaza si se refrigereaza in vdr trasportarii in conditii optime. Petele de sange aflate pe ob vor fi uscate inainte de impachetare. Parul tr colectat cu grija pt a evita ruperea tijei sau atingerea radacinii. O problema importanta este cea a evitarii condaminarii probelor. Se fol manusi si pensete adecvate, instrumentajul se curata cu alcool dupa ridicare fiecarui obiect. Se recomanda purtarea de masti (evita stropii de saliva in caz de stranut, tusit).

Analiza profilului ADN in lab specializate se desfasoara prin 2 metode:

Analiza prin metoda enzimei de restrictie - este necesara o cantitate suficienta de ADN ce este supusa izolarii si purificarii cu ajutorul unor detergenti si enzime cu mare specificitate; cea de-a doua etapa o constituie decuparea ADN-ului cu ajutorul unor enzime de restrictie. Rezultatul analizei il constituie vizualizare fragmentelor ADN sub forma unor benzi intunecate care pot fi folosite pentru comparatie cu cele rezultate din prelucrarea probelor ridicate de la fata locului.

Analiza prin metoda reactiei in lant a polimerazei ( PCR = polymerase chain reaction). Avantajul consta in sensibilitatea ac metode, putandu-se folosi o sg molecula de ADN pt a fi amplificata.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate