Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Cercetarea urmelor seminale


Cercetarea urmelor seminale


Cercetarea urmelor seminale

Pr. rezolvate de expertiza biocriminalistica

Urmele de sperma - sau urmele seminale. Prezenta lor este caracteristica savarsirii de infractiuni de un grad de periculozitate deosebit sau al caror mod de savarsire prezinta anumite particularitati. Si anume omorul, infractiunile privitoare la viata sexuala ( violul, pedofilia, incestul, seductia) .

Formarea urmelor de sperma are loc prin depunere pe diverse suporturi a lichidului spermatic ejaculat in momentul unui contact sexual, al masturbarii,sau ca o consecinta a unor tulburari nuro-psihice. In stare uscata, daca se formeaza pe suporturi absorbante de tipul tesaturilor din fibre naturale, prezinta contur neregulat, culoare gri-albicioasa, sunt aspre la pipait. La suporturile mai putin absorbante, cum sunt tesaturile sintetice, urmele au un aspect de crusta solzoasa si lucioasa.

Cautarea urmelor seminale impune examinarea corpului victimei, a lenjeriei de corp si de pat, a imbracamintei. Urmele sunt usor de descoperit datorita fluorescentei lor specifice, de nuanta albastruie, determinata de radiatiile ultraviolete.

Ridicarea: intregul obiect sau se taie portiunea cuprinzand pata fara a se indoi. Urmele dispuse pe suprafata tare (parchet, podea) nu se razuie ci se decupeaza. Picaturile aflate pe par se recolteaza prin taierea firelor iar de pe piele recolt se face prin umezire cu apa distilata si transpunere pe hartie filtru. Se ambaleaza in stare uscata, ferit de lumina si caldura.Expertiza biocriminalistica a urmelor seminale este destinata stabilirii faptului daca urma este de sperma si daca aceasta este de origine umana sau animala, determinarea caracterului de secretor sau nesecretor a individului, grupei sanguine( daca individul este secretor), vechimii petei, substantelor straine prezente in urma si a eventualelor boli venerice.

Posibilitatile de examinare a urmelor de sperma fata de alte urme biologice sunt amplificate de capacitatea de supravietuire a spermatozoizilor. Astfel, la o femeie in viata, spermatozoizii supravietuiesc intravaginal circa 48 ore, iar la un cadavru ei se pot conserva un timp mai indelungat, mergand pana la 19 zile, in ipoteza cadavrelor inghetate.

O particularitate o repr posib individualizarii persoanei a carei spermatozoizi au fost descoperiti; la fiecare individ exista si spermatozoizi cu forme deosebite sau anormale, aceste tipuri alcatuiesc o mare varietate de combinatii, se considera imposibil ca 2 barbati sa prezinte acelasi procentaj de celule atipice. Ele   insa nu prezinta caracter de stabilitate, variaza in cursul vietii, de aceea concluziile de identitate tb privite cu prudenta.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate