Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
CARTOTECA MODULUI DE OPERARE ,,Modus Operandi"¹


CARTOTECA MODULUI DE OPERARE ,,Modus Operandi"¹


CARTOTECA MODULUI DE OPERARE ,,Modus Operandi"¹

1.Organizarea cartotecii

Cartoteca cuprinde doua categorii de date: prima se refera Ia infractorii recidivisti, cunoscuti ca autori ai unor omoruri, talharii, furturi, inseIaciuni, falsuri si violuri. In cartoteca se completeaza si informatii despre semnalmentele infractorilor si modul lor de operare, a doua cuprinde constatarile si concluziile rezultate din activitatea de cercetare Ia fata Iocului, in cazul aceIorasi categorii de infractiuni, atunci cand acestea sunt savarsite de autori neidentificati.

Modul de operare aI infractorului cuprinde complexul de aptitudini, deprinderi si procedee specifice folosite de acesta inainte in timpul si dupa comiterea unei infractiuni intentionate.In majoritatea cazurilor se constata existenta unei specializari si deprinderi (in cautarea mediului, Iocului si imprejurarile favorabile comiterii faptei, in efectuarea anumitor actiuni inainte, in timpul si dupa comiterea infractiunii), care devin cu atat mai stabili si mai bine fixate cu cat experienta infractionala este mai vasta.

Anumite elemente ale modului de operare privind pregatirea si comiterea infractiunii, valorificarea, produsului acestuia, sau unele ,,originalitati''2 din comportamentul infractorului prezinta o relativa stabilitate, respectandu-se atunci cand sunt intrunite conditii asemanatoare de Ia o infractiune Ia alta.

Introducerea sistemelor automate de prelucrare a informatiilor cu ajutorul calculatorului in domenii de activitate a facut posibil ca din anul 1975 sa se implementeze un sistem automat cu datele cuprinse in cartoteca modului de operare. Datele ce fac obiectul cartotecii sunt trimise (transmise) de unitatile teritoriale direct sistemului de calcul din cadrul Institutului de Criminalistica din Bucuresti.

Formulare tipizate pentru fiecare categorie de persoana sau fapta cate o fisa din cele prezentate mai jos, astfel:

Ø Fisa faptei = omor;

Ø Fisa faptei = taIharii;

Ø Fisa faptei = viol;

Ø Fisa faptei furt = spargere;

Ø Fisa faptei = escrocherie;

Ø Fisa persoanei = fals;

Ø Fisa persoanei = viol;

Ø Fisa persoanei = preabil de omucidere;

Ø Fisa persoanei = hot - spargator;

Coordonator Ion Anghelescu - ,,Tratat practic de criminalistica''. vol. V. cap. H. Sectiunea a IV - a Ed. Bucuresti 1985 p. 129-133.

Coordonator Ion Anghelescu - ,,Tratat Practic de criminalistica'' Dr. Les Leggat, Comment Ia fichier ,,Modus operandi'' a facilite Ia capture de un violeure recidiviste, in Revue internationale de Police Criminelle'' nr.339 iunie-iulie Ed. 1980. p.130.

Ø Fisa persoanei =falsificator;

Ø Fisa persoanei = avort.

Intrucat datele care sunt cuprinse in aceste fise au o structura comuna atat pentru persoana cat si pentru fapta, vom proceda Ia descrierea numai; a faptei privind categoria hot - spargator si a fisei faptei privind categoria furt - spargere.

Fisa persoanei hot - spargator

Aceasta fisa este structurata pe urmatoarele date:

Ø unitatea in care a fost completata fisa,

Ø datele de stare civila, domiciliul si legaturile infractionale,

Ø semnalmente - semne particulare,

Ø descrierea elementelor specifice in comiterea faptelor,

Ø alte informatii.

Fisa faptei furt - spargere

Aceasta fisa se va completa numai pentru faptele ai caror autori nu sunt cunoscuti, cu datele rezultate de cercetare Ia fata locului. In cuprinsul ei se gasesc urmatoarele informatii:

Ø unitatea unde a fost inregistrat cazul si sub ce numar,

Ø partea vatamata, cu domiciliul sau sediul acesteia,

Ø date referitoare Ia modul de operare constatat cu ocazia cercetarii Ia fata locului,

Ø semnalmente - semne particulare ale propusilor autori.

2. Tehnica completarii fisei

Datele ce se completeaza in fisa persoanei se vor scrie cu Iitere de tipar si citet, in zonele Iibere ale fisei, iar elementele specifice modului de operare si ale semnalmentelor, semnelor particulare se marcheaza prin incercuirea cuvintelor care sunt specifice persoanei pentru care se completeaza fisa. AceIasi procedeu se utilizeaza si in completarea fisei faptei, cu deosebirea ca se vor descrie semnalmentele, semnele particulare probabile ale autorilor. In prima etapa de lucru cu acest sistem fisele se vor completa si inainta Ia laboratorul din cadrul Institutului de Criminalistica din Bucuresti, urmand ca in cea de a doua etapa datele descrise in fise sa fie transmise prin telex direct Ia calculator.

3. Functionarea cartotecii

Ø Actualizarea cartotecii

Valorificare optim si operativa a cartotecii ,,Modus Operandii'' propune o judicioasa cooperare, pe baza atributiilor de serviciu, intre organele operative de Politie, care vin in contact cu infractorii si specialistii ce deservesc cartoteca, prin ei trebuind sa se asigure continua completare a informatiilor si tot in aceIasi timp eliminarea celor inutile.

Ø Functionarea cartotecii

Cartoteca ,,Modus Operandii", se organizeaza pe doua niveluri: Ia nivel central functioneaza cartoteca centrala automat, ce cuprinde date despre infractorii cunoscuti si infractiuni cu autori neidentificati savarsite pe intregul teritoriul tarii, iar Ia nivelul fiecarei politii judetene si al sectorului municipiului Bucuresti functioneaza cate o cartoteca locala manuala, cuprinzand date referitoare Ia infractorii domiciliati pe teritoriul judetuIui (sectorului) respectiv a infractiunilor savarsite de autorii neidentificati pe raza de activitate a acestor organe.

Produsul activitatii cartotecii ,,Modus Operandii" spre deosebire de alte cartoteci nu imbraca o forma procedurala. Cercurile de suspecti indicate de calculator si Iistele de infractiuni cu A.N., savarsite prin acelasi mod de operare, constituie indicii pentru activitatea operativa a organelor de politie.

ANEXA 1

Simboluri pentru formula suplimentara a diagramelor de tip lat

Tipul

Subtipul

Varietatea

simbol

Lat simplu

Is

Lat simplu bifurcat

Isb

Lat liniar

II

Lat biliniar

Ib

Lat triliniar

It

Lat multiliniar

Im

Lat liniar bifurcat

IIb

Lat liniar cu inel sau butoniera

IIoLat

Destro si

Laturi suprapuse

Is

Sinistro deltic

Laturi suprapuse liniare

Isl

Laturi comune

L

Laturi comune liniare

Icl

Laturi duble (paralele)

Id

Lat duble liniare

Idl

Lat semn de intrebare

Ii

Lat racheta

Ir

Lat concav

Iv

Lat neregulat

In

Ion Anghelescu. - "Tratat practic de criminaIistica". Serviciul Editorial si Cinematografic (MI.). vol. V. Bucuresti. Editia 1995. pag.30-31

ANEXA 1 - continuare

Simbolurile pentru formula suplimentara a diagramelor de tip cerc

Tipul

Subtipul

Varietatea

simbol

Cercuri concentrice

Cc

Cerc legat

CI

Circular

Cerc spiral spre dreapta

Csd

Cerc spiral spre stanga

Css

Cerc cu punct

Cp

Cerc neregulat

Cn

Spirala simpla spre dreapta

Sd

Spirala simpla spre stanga

Ss

Cerc

Spirala

Spirala dubla spre dreaptaSdd

Spirala dubla spre stanga

Sds

Lat spiral spre dreapta

Isd

Lat spiral spre stanga

Iss

Ovoidal

Ovoidal

Co

Racheta

Raheta

Cr

Laturi gemene

Laturi gemene (contrare)

Ig

Laturi gemene avand forma unor rachete (in dreapta, in stanga, ori in ambele parti)

Igr

Buzunar

Laturi buzunar

Ib

Neregulat

Bideltic format din combinarea unui adeltic cu monodelic

Am

Alte variante

Ce

ANEXA 2

SISTEMUL CARTOTECILOR DE IDENTIFICARE A PERSOANELOR


Coordonator Ion Anghelescu - op. cit.. pag. 196.

ANEXA 3


Coordonator Ion Anghelescu - op.cit.pag.197

ANEXA 4

Subsistemul cartotecii modului de operare a infractorului (prezentam schema de functionare a cartotecii modului de operare a infractorului, pentru a intelege conceptul de sistem si subsistem)


Coordonator Ion Anghelescu - op. cit. pag. 199Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate