Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Cercetarea la fata locului trebuie efectuata in mod amanuntit (minutios)


Cercetarea la fata locului trebuie efectuata in mod amanuntit (minutios)


Cercetarea la fata locului trebuie efectuata in mod amanuntit (minutios)

Cu ocazia cercetarii la fata locului trebuie cautate, ridicate si fixate, in vederea examinarii lor ulterioare, toate urmele si mijloacele materiale de proba rezultate ca urmare a savarsirii faptei, intrucat printr-o examinare ulteriora ar putea ajuta la stabilirea unei stari de fapt reale.

Unele urme sau anumite obiecte din perimetrul locului faptei, chiar daca nu au legatura nemijlocita cu savarsirea infractiunii, este posibil sa fie considerate de organul judiciar, importante pentru solutionarea cauzei, iar altele, desi create in procesul comiterii infractiunii exista posibilitatea de a nu li se da importanta cuvenita si, drept urmare, prezenta lor sa fie neglijata.Tot la fata locului pot fi identificate anumite obiecte sau urme, detalii neinsemnate la prima vedere, fara legatura directa cu fapta, dar care prin prezenta, pozitia si starea in care se afla intr-un ansamblu probator, putand fi utilizate la explicarea unor ,,situatii controversate" de la locul faptei.

Rezolvarea imprejurarilor controversate de la locul faptei vor avea explicatie mai tarziu, dupa ce se intreprind si alte activitati tactice de urmarire penala, iar cercetarea la fata locului se face obiectiv, amanuntit prin fixarea a tot ce se gaseste in perimetrul locului cercetat, inclusiv acele detalii care par nesemnificative.

Totusi, daca toate obiectele aflate la locul faptei s-ar examina si fixa cu aceiasi minutiozitate, pentru executarea acestei operatii ar fi nevoie de prea mult timp, iar procesul-verbal intocmit cu prilejul cercetarii locului faptei nu ar mai permite o reprezentare clara si precisa a aspectului acestui loc.

Intr-un asemenea proces-verbal, detaliile esentiale si urmele infractiunii s-ar pierde in masa detaliilor care nu au legatura cu fapta. De aceea, cu ocazia cercetarii locului faptei este necesar sa se stabileasca care anume detalii pot avea legatura cu fapta anchetata si care anume detalii nu au in mod evident legatura cu aceasta.

In practica insa, se fixeaza mai multe lucruri care nu au legatura cu fapta, urmarind sa nu se neglijeze unele detalii, a caror legtura cu fapta nu este certa in momentul efectuarii cercetarii, dar care ulterior sunt necesare anchetei

La locul faptei exista deseori, un numar mare de obiecte care trebuie examinate. Atunci, membrii echipei, este necesar sa lucreze cu perseverenta si rabdare si sa acorde toata atentia cercetarilor pe care le efectueaza. In anumite situatii s-au descoperit urme de importanta deosebita pentru solutionarea cazului si care se aflau in locuri care nu aveau legatura cu drumul parcurs de faptuitor. In alte cazuri, asemenea urme au fost descoperite numai dupa ce a fost identificat faptuitorul si dupa ce acesta a descris activitatea pe care a desfasurat-o la locul faptei. Atunci cand faptuitorul a fost identificat la mult timp de la cercetarea la fata locului, descoperirea unor astfel de urme poate deveni imposibila din cauza distrugerilor sau alterarii lor.

In cazul in care locul faptei prezinta o mare complexitate sub raportul numarului de obiecte care trebuie cercetate, pentru a se realiza o buna operativitate este necesar sa se imparta sarcini exacte intre membrii echipei de cercetare, in scopul de a se lucra concomitent in mai multe sectoare.

Apreciem ca este edificatoare, in acest sens, speta in care cu prilejul cercetarii la fata locului, in cazul unui dublu asasinat savarsit asupra sotilor M, s-a constatat ca in bucataria apartamentului se aflau in dezordine, un numar impresionant de vase si pahare. Dintre acestea au fost cercetate numai cateva. Dupa identificarea si prinderea criminalului, acesta a declarat ca a folosit unul din multele pahare aflate impreuna cu celelalte vase. Paharul, precum si numeroase alte vase, nu au fost examinate de echipa.

Relevanta este de asemeni, speta Parchetului de pe langa Tribunalul Arad, in care printr-o cercetare minutioasa, in echipa, al locului faptei, a fost posibila descoperirea operativa si tragerea la raspundere penala a autorului unei infractiuni de omor deosebit de grav. Astfel in noaptea de 24 pe 25 noiembrie 1998, politia judetului Arad a fost sesizata de catre statia de Salvare, ca pe strada Cozia, la imobilul cu numarul 73, se afla decedata numita I.M., care prezinta multiple leziuni pe corp. cu maxima operativitate a fost constituita echipa operativa, care s-a deplasat la fata locului si a constat ca una din camerele imobilului era locuita de numitul C.V., de 23 de ani, fara ocupatie si concubina sa, victima I.M., in vrsta de 33 de ani.

Pe un pat se afla cadavrul numitei I.M., care prezenta multiple plagi taiat-intepate, escoriatii si echimoze, iar imbracamintea era imbibata de sange.

La fata locului era prezent si C.V., impreuna cu mai multe persoane, rude din familia sa, precum si vecini.

De mentionat ca imbracamintea lui C.V., prezenta urme de sange; acesta era foarte agitat si afirma ca "vrea sa se omoare". Declara de asemeni ca nu cunoaste absolut nimic in legatura cu decesul concubinei sale.

A mentionat ca in seara zilei respective au participat la o petrecere la familia C.M., si ca de aici concubina sa a plecat mai devreme. Cand a revenit si el la domiciliu si-a gasit concubina decedata; incercand sa-i acorde primul ajutor si-a patat hainele de sange.

Examinand cu minutiozitate camera in care fusese gasit cadavrul, s-a descoperit sub pat, intre niste presuri uzate, un cutit cu lama din inox de 18 cm lungime, ce prezenta urme de sange.

Pe pardosea au fost gasite doua aschii de lemn care prezentau pete de culoare rosiatica, ce pareau a fi de sange.

Un amanunt care a atrs atentia echipei de cercetare a fost acela ca tavanul camerei, situat la joasa inaltime (aproximativ 1,85 m), prezenta in portiunea de deasupra patului, mai multe puncte in care tencuiala era recent dislocata.

Continuandu-se cercetarile si intr-o magazie, ce se invecina cu camera, a fost gasit un bat din lemn, de esenta tare, cu lungimea de 0,77 m, cu profil dreptunghiular, de 33-37 cm, acesta prezentand si el pete asemanatoare cu sangele.

Totodata se putea observa ca la ambele capete existau urme recente de desprindere a doua aschii, ce pareau a fi cele ridicate din camera.

Fata de aceasta imprejurare, s-a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice traseologice, care a stabilit, ca cele 2 aschii si lemnul din magazie sunt de aceeasi esenta iar linia rupturii prezinta continuitati de la aschie la bat.

Medicul legist l-a supus pe C.V., unei examinari corporale, ocazie cu care a constatat ca prezinta o serie de leziuni de violenta pe fata, pe brate si pe intreg corpul, leziuni ce au fost produse recent prin lovire cu corpuri dure sau de corpuri dure.

In final, in urma administrarii probelor testimoniale, C.V., a recunoscut ca el este autorul omorului comis, astfel incat prin rechizitoriul din 30 ianuarie 1999, a fost trimis in judecata in stare de arest pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav, prev. de art. 174 cu ref. la art. 176, lit. a, Cod Penal, fiind condamnat prin sentinta penala numarul 21 din 8 aprilie 1999 a Tribunalului Arad, la 20 de ani inchisoare.I. Mircea, op.cit., p.237 si I. Mircea, Imprejurari controversate de la locul pastrarii infractiunii de furt, in "Studia Universitatis Babes-Bolyai", Jurisprudenta nr. 2/1987, Cluj-Napoca, p. 80

I. Mircea, Criminalistica, Ed. A II-a, Ed. Fundatiei "Chemarea", Iasi, 1994, p.239

I. Mircea, op.cit., p. 233

Nepote J, op.cit., p. 88

Dosar nr. 82/P/ al Parchetului de pe langa Tribunalul Arad (nepublicat)

Dosar numarul 326/P/1998 a Parchetului de pe langa Tribunalul Arad si Dosarul 118/1999 a Tribunalului Arad

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate