Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
» Importanta si dezvoltarea probatiunii in Romania


Importanta si dezvoltarea probatiunii in Romania
Importanta si dezvoltarea probatiunii in Romania

Potrivit Rodicai Stanoiu (Ministru Justitiei in anul 2002) institutia probatiunii este una importanta din cel putin urmatoarele puncte de vedere: peste tot in lume s-a demonstrat statistic ca recidiva persoanelor supravegheate de serviciul de probatiune este mai mica decat cea provenita din randul fostilor detinuti, costurile financiare sunt de cateva ori mai mici in cazul persoanelor supravegheate de serviciul de probatiune decat cele presupuse de incarcerarea lor, probatiunea incearca sa ofere o solutie sociala la o problema sociala.

In Romania, probatiunea este inca un serviciu nou adoptat ce a fost introdus la inceput prin intermediul centrelor pilot cu ajutorul unor specialisti din Marea Britanie.


In anul 1996 incepe derularea unui proiect pilot de probatiune in cadrul penitenciarului din Arad, prin implicarea Ministerului Justitiei in parteneriat cu Fundatia ,,Europa pentru Europa’’si cu asistenta tehnica din partea fondului ,,Know How” . Scopul acestui program a fost aplicarea unor metode si tehnici moderne de lucru cu infractorii minori si tineri in vederea reintegrarii lor sociale. A fost un succes si prin Ordinul Ministrului Justitiei au fost infiintate inca 10 centre de probatiune (experimentale) in 8 judete si in Bucuresti.

In plan legislativ prima reglementare a fost Ordinul 510 din 18 aprilie 1997 al Ministrului Justitiei prin care a fost autorizata infiintarea la penitenciarul Arad a unei sectii de aplicare a activitatii specifice probatiunii.

In Mai anul 1997 demareaza proiectul pilot de la Centrul de reeducare Gaesti.In luna August a anului 1997 este infiintat Centrul de Probatiune Focsani in parteneriat cu Serviciul Social Vrancea. Doua luni mai tarziu apare Centrul de Probatiune de la Penitenciarul Gherla in parteneriat cu Centrul de Probatiune din Marea Britanie si Universitatea Babes Bolyai.

In 1998 se infiinteaza Serviciul Experimental de Probatiune Cluj Napoca si proiectul pilot de la Dej, de data aceasta activitatea de probatiune desfaurindu-se in Spitalul Penitenciar Dej pe baza de voluntariat. In anul 1999 apare Centrul Experimental de Probatiune Iasi, prin parteneriatul incheiat de Ministerul Justitiei si Penitenciarul din Iasi. In acelasi an, prin parteneriatul dintre Ministerul Justitiei si GRADO, se infiinteaza proiectul experimental Pitesti cu competente in Arges si Dambovita. Acest proiect a vizat minorii si tinerii infractori cu varsta de 18-20 ani din Pitesti, Mioveni, Algota ,Bascov. A urmat la doua luni Centrul Eperimental Targoviste in parteneriat cu GRADO. La sfartitul anului 1999 cu sustinerea Asociatiei Umanitare Sfantul Petru si Pavel debuteaza activitatea Centrului Experimental de Probatiune Timisoara.In anul 2000 pe baza unui protocol incheiat intre Ministerul Justitiei, GRADO, Fundatia pentru Ocrotirea Familiei, primariile Sectorului 1 si 3 si Tribunalul Bucuresti, a luat fiinta Centrul Experimental Bucuresti. Activitatea centrului viza minorii si tinerii de pana la 21 de ani care au comis infractiuni in sectorul 3, dar care au domiciliul in Bucuresti.

Pana in anul 2000 au fost create 11 proiecte pilot, cele mai multe au functionat in cadrul unor ONG-uri, numai patru dintre ele si-au desfasurat activitatea in penitenciare.Witec, Smaranda, Institutia probatiunii in Romania, Interviu cu Rodica Stanoiu, Ministrul Justitiei, in „Revista de asistenta sociala”, nr.1 / 2002, p. 94.

Firtala, Valeriu, Probatiunea in Romania (suport de curs), Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti, 2008, p.13.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate