Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
CARTOTECA URMELOR DIGITALE


CARTOTECA URMELOR DIGITALE


CARTOTECA URMELOR DIGITALE

1. Organizarea cartotecii urmelor digitale

Cartoteca urmelor digitale se organizeaza, in cadrul aceluiasi Iaborator in care sunt organizate si cartotecile monodactilare si palmare, care sunt cuprinse intr-un sistem care au in alcatuire cartoteci judetene si o cartoteca centrala.

Cartotecile judetene cuprind: fotogramele urmelor digitale ridicate de la infractiunile comise pe raza de competenta teritoriala (municipii, orase si comune); fotogramele urmelor digitale sunt primite spre verificare de Ia alte judete, in baza unei aprobari a Institutului de Criminalistica si cu numar de inregistrare in cartoteca centrala.Cartoteca - Totalitatea fiselor de evidenta care cuprind date privitoare Ia materialele sau Ia persoanele dintr-o institutie oranduite dupa anumite criterii: cartoniera - cutie sau dulap in care se pastreaza fisele clasate dupa anumite norme

Gh. Pasescu, I.R.Constantin - Secretele amprentelor papilare - Ed. National, Bncuresti. 1996.

Cartoteca centrala cuprinde urmele digitaIe de Ia infractiunile comise pe teritoriul intregii tari. Sistemul cartotecilor monodactilare si aI urmelor digitale trebuie sa asigure compararea tuturor urmelor cu fondul de fise cuprinzand impresiunile infractorilor aflati in evidenta, precum si compararea impresiunilor persoanelor nou amprentate cu toate fotogramele urmelor digitale, astfel incat sa se creeze posibilitatea ramaneri, vreunei fise, sau urme necomparate.

2. Clasificarea si subclasificarea cartotecii urmelor digitale

In cazul in care urma nu este apta unui examen dactiloscopic comparatia in cartoteca monodactilara, se va comunica acest lucru Ia dosarul cauzei. Dupa toate acestea, in functie de desenul papilar ce i se poate stabili, se va carta Ia grupul ,,fragmente neclare" si va fi folosita in compararea cu impresiunile persoanelor din cercurile de suspecti Ia cererea organelor operative.

Cand prin comparatii se stabiIeste degetul care a creat urma sau ca Ia alt caz se gaseste o urma creata de aceIasi deget, se va comunica Ia dosarul cauzei prin una din formele procedurale legale. Fotogramele ramase in cartoteca vor fi cartate astfel: adeltice, monodeItice bideltice si exceptionale. La cartotecile judetene (inclusiv cea din municipiul Bucuresti) urmele se mai pot carta si in functie de organul de politie (sector din Bucuresti), care are spre soIutionare cauza respectiva. In cartoteca centrala, cu fotogramele urmelor se vor executa operatii ca si cele din cartoteca judeteana, dupa care vor fi cartate pe tipuri dactiloscopice adeltice, monodeltice, bideltice, exceptionale, neclare (nu se poate stabili formula). Separat se vor retine fotogramele urmelor papilare de la infractiunile mai deosebite: omoruri, talharii, spargeri, etc. Acestea pot fi cartate pe judete (organe) si cazuri; indiferent de tipurile de forme. In cadrul fiecarui tip, urmele se carteaza in ordine cronologica. Urmele digitale ridicate de catre specialistii criminalisti din serviciile independente de politie; transporturiIe vor fi inaintate de catre acestia, dupa ce au efectuat anumite comparatii eliminatorii1, Ia celelalte servicii independente si Ia lnstitutul de Criminalistica, prin brigada de politie si transporturi.

3. ACTUALIZAREA CARTOTECII URMELOR PAPILARE.

Cartoteca urmelor digitale trebuie permanent actualizata, in scopul mentinerii in cadrul ei numai a cazurilor aflate in lucru, eliminandu-se in schimb toate celelalte cazuri care nu mai fac obiectul de studiu aI acesteia. Se vor scoate din cartoteca si urmele de Ia cauzele, la care s-au descoperit autorii. In situatia in care urmele nu apartin autorilor descoperiti de organele de poIitie prin alte mijloace, sau in cauza, s-a dat o alta solutie (ne efectuarea urmariri penale), urmele respective vor fi pastrate intr-o evidenta pasiva, pana Ia termenul legal de

Prin comparatii eliminatorii Se intelege operatia de excludere a urmelor ridicate de Ia fata Iocului ale persoanelor care in mod firesc au avut acces in campul infractiunii.

prescriptie a faptei de Ia care au fost ridicate urmele.

4.Functionarea cartotecii urmelor digitale

,,Exploatarea cartotecii urmelor digitale are ca obiect identificarea autorilor care au creat urme in campul infractiunii. La primirea urmelor digitale, acestea vor fi audiate, examinate, pentru a se stabili formula dactiloscopica primara, de clasificare (1 - 3 variante), iar pentru formula secundara se vor numara crestele ce se intersecteaza pe linia delto-centrala, comparandu-se cel putin si Ia 1 - 2 creste plus, minus, fata de urma in cauza"1.

Stabilirea formei se va face pa baza metodologiei de clasificare prin exaiminarea nucleului urmei si numaratoarea crestelor de Ia centrul acestuia Ia delta. Urmele vor fi comparate cu impresiunile digitale de Ia formulele corespunzatoare in cadrul cartotecii monodactilare. Exista trei situatii cand de Ia fata Iocului se ridica grupuri de urme reprezentand trei si cinci degete.

Fotogramele urmelor care nu permit stabilirea formulei dactiloscopice monodactilare se vor compara cu impresiunile persoanelor incluse de organele judiciare in cercurile de suspecti. Rezultatul compararilor dactiloscopice, intre fotogramele urmelor si impresiunilor din cartoteca, se va comunica Ia organul ce poseda dosarul cauzei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate