Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contabilitate


Index » legal » Contabilitate
Factori care actioneaza asupra patrimoniului intreprinderii


Factori care actioneaza asupra patrimoniului intreprinderii


Factori care actioneaza asupra patrimoniului intreprinderii

Asupra structurii financiare a unei intreprinderi actioneaza o varietate de factori: tehnici, economici, strategici, conjuncturali.

Fig.1 Factorii Structurii Patrimoniale ai Intreprinderii

Factorii tehnici legati de natura activitatii (durata de viata a imobilizarilor, viteza de depreciere a acestora, intensitatea capitalizarii) se reflecta in structura activelor, in primul rand in ponderea imobilizarilor corporale in bilant. Durata procesului de productie, care depinde de asemenea de natura activitatii, actioneaza asupra marimii, respectiv a ponderii stocurilor in totalul activelor.

Natura relatiilor cu partenerii externi influenteaza asupra ponderii stocurilor si duratei creditului-funizori. Astfel, o intreprindere care beneficiaza de un raport favorabil de forte, vis-a-vis de furnizorii ar putea obtine reducere relativa a stocurilor, prin fractionarea livrarilor si corelarea cu fluctuatia nevoilor. In plus, in functie de relatiile cu partenerii situati "in amonte", intreprinderea poate beneficia de termene de plata favorabile sau dimpotriva, poate fi obligata sa accepte conditiile impuse de acestia. Relatiile cu clientii si alti parteneri situati "in aval" influenteaza asupra ponderii creantelor.Marimea intreprinderii exercita o influenta complexa asupra structurii financiare. Din analizele statice a rezultat ca intreprinderile mici au mai multe fonduri proprii si mai putine resurse externe, iar in cadrul acestora ele au mai multe resurse pe termen scurt, comparativ cu marile intreprinderi. Marimea intreprinderii influenteaza si asupra structurii activelor, imobilizarile, mai ales cele financiare, cresc odata cu dimensiunea intreprinderii. Aceasta sugereaza faptul ca dezvoltarea operatiunilor ramane apanajul marilor firme.

Structura financiara se afla, de asemenea, sub incidenta optiunilor tactice si strategice ale intreprinderii respective. Prin analiza financiara pot fi deprinse numai anumite caracteristici ale ansamblului, anumite aspecte generale privind nevoile de finantare, capacitatea de autofinantare, situatia trezoreriei, etc.

Factorii conjuncturali actioneaza preponderent asupra structurii activelor circulante. De exemplu, evolutia favorabila a costurilor de aprovizionare pe piata, poate sa conduca la un suprastocaj tranzitoriu, iar o diminuare a ratei dobanzii pe piata creditelor poate genera cresterea ponderii obligatiunilor in totalul pasivelor.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate