Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contabilitate


Index » legal » Contabilitate
» Evolutia si fundamentarea contabilitatii ca stiinta in Romania


Evolutia si fundamentarea contabilitatii ca stiinta in Romania


Evolutia si fundamentarea contabilitatii ca stiinta in Romania

Primele forme de evidenta economica din Romania le-au constituit tinerea catastifelor si registrelor de catre comercianti si mosieri, in vederea urmaririi si cunoasterii afacerilor comerciale, cheltuielilor si veniturilor. Acest tip de documente le intalnim din cele mai vechi timpuri atat in orasele-cetati care erau sub stapanirea domnilor romani, cat si in Transilvania.

In timp, formele de inregistrare au evoluat in functie de conditiile existente si s-au perfectionat prin introducerea registrelor comerciale ce marcheaza aparitia contabilitatii in partida simpla.

"Registrele aflate in Arhivele Statului de la Brasov, Iasi, Bucuresti, Sibiu, Cluj, Dej si Tg.Mures sunt dovezi ale folosirii contabilitatii in partida simpla. Astfel de registre sunt cele ale Casei de comert Gh.Marcu din Brasov, datand din anii 1773-1797, ale lui M.Zimbru din Brasov, I.Marian si Gh.Dimitriu din Craiova, ale lui V.Basota din Iasi etc." (Caciuc, Megan, 2003, p.362)Ca urmare a relatiilor comerciale cu Triest, Venetia, Neapole, Mesina, in anumite registre, cum ar fi cele ale casei Marcu si Zimbru din Brasov, exista inregistrari ale operatiilor economice facute dupa anumite reguli ale contabilitatii in partida dubla, inspirate din metoda venetiana. (vezi I.Marculescu, E.Macoveiciuc, Contributii la studiul aparitiei contabilitatii in partida dubla in tara noastra, Revista "Evidenta contabila", nr.9/1964)

Aceste inregistrari demonstreaza ca negustorii brasoveni cunosteau regulile lui Luca Paciolo din "Scrittura doppia", care au aparut la noi in prima jumatate a secolului al XIX-lea, perioada in care constatam existenta primelor registre comerciale tinute dupa principiile contabilitatii in partida dubla de origine italiana, germana si franceza.

Prima lucrare de contabilitate a fost tiparita la Brasov, in 1837, sub titlul "Pravila comerciala" si a fost scrisa de E.I.Nechifor. Lucrarea reprezinta o traducere din limba germana a principiilor contabilitatii duble si a altor notiuni de calcul economic, drept, etica si masuri de organizare comerciala si a fost importanta pentru dezvoltarea invatamantului si vietii economice. E.I.Nechifor a fost primul autor roman care a incercat sa fundamenteze o terminologie contabila romaneasca.

D.Iarcu este o personalitate marcanta a epocii sale datorita diversitatii domeniilor pe care le-a abordat. De numele lui se leaga prima traducere din franceza in romana a lucrarii "Doppia Scrittura" de J.Jaclot si multe lucrari de contabilitate comerciala, domestica/menajera si agricola. A contribuit si la clarificarea mecanismului contabilitatii in partida dubla, la formarea terminologiei si definirea obiectului contabilitatii.

Un alt reprezentant de frunte al literaturii contabile din secolul al XIX-lea a fost Ion Ionescu de la Brad. Acesta a militat pentru dezvoltarea cunostintelor contabile la sate si a considerat contabilitatea in agricultura ca un mijloc de control, de stabilire a rezultatelor si drept busola in orientarea activitatii viitoare. Tot el a elaborat prima lucrare de analiza economica romaneasca ce era bazata pe principiile teoretice si practice ale contabilitatii.

Un loc important in evolutia contabilitatii romanesti il ocupa Th.Stefanescu, profesor la Scoala Comerciala din Bucuresti si director al B.N.R. Meritul sau a fost de a publica, in 1880, primul curs complet de contabilitate, cu titlul "Curs de contabilitate in partida dubla". El a si organizat contabilitatea B.N.R. si a fost deschizatorul de drum al contabilitatii duble in intreprinderile romanesti, impunand tuturor industriasilor, comerciantilor si bancherilor care lucrau cu B.N.R. sa tina contabilitatea dubla. Th.Stefanescu a definit contabilitatea ca fiind "stiinta care ne invata arta de a stabili conturile si de a uni socotelile". (Caciuc, Megan, 2003, p.364)

Un fost elev al lui Th.Stefanescu, Constantin Petrescu, a publicat, in 1901, "Contabilitatea si administratia", lucrare in care a dezvoltat principiile logismografiei lui Cerboni. S-a mai remarcat, prin lucrarile sale, prof. Gr.Trancu-Iasi, fost elev al lui Ctin. Petrescu, care a publicat, in 1913, "Curs de comert si contabilitate". Prof. Gr.Alessianu a fost un alt promotor al contabilitatii si s-a ocupat de reorganizarea contabilitatii publice din Romania.

Eforturile autorilor romani s-au intensificat in secolul al XX-lea, prin preocuparile unor ganditori interesati de fundamentarea teoretica a obiectului si metodei contabilitatii pe baze stiintifice. I.C.Pantu a publicat, la Brasov, in 1907, "Stiinta conturilor sau contabilitatea in partida dubla". Spiridon Iacobescu, fost profesor la Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti, a fost preocupat de stabilirea definitiva a caracterului de stiinta a contabilitatii si a publicat, impreuna cu prof. Al.Sorescu, in perioada 1923-1928, cursul de "Contabilitate comerciala generala in legatura cu dreptul si legile speciale ale comertului". De asemenea, au elaborat o teorie materialista proprie, bazata pe conceptia economica-patrimoniala, juridica, numita "teoria juridica patrimoniala".

Reprezentant al scolii patrimoniale de la Bucuresti, Sp.Iacobescu a fost primul autor roman care a demonstrat valabilitatea permanenta a egalitatilor de schimb dintr-un patrimoniu privite din punct de vedere juridic. Inspirandu-se dupa Cerboni, Iacobescu a sustinut ca teoriile contabile sunt bazate pe drept deoarece raporturile juridice patrimoniale sunt inregistrate de contabilitate.

La Cluj s-a remarcat prof. D.Voina, care si-a adus o contributie de valoare la precizarea caracterului stiintific al contabilitatii romanesti. D.Voina a publicat, in 1932, la Cluj, "Fazele evolutiei contabilitatii" si, in 1947, la Brasov, cursul de "Contabilitate generala". El a dezvoltat si "teoria economico-juridica" la baza careia este argumentul ca cine vrea sa gandeasca contabil trebuie sa gandeasca si economic. In lucarile sale, D.Voina a asociat contabilitatea cu notiunea de economicitate (productivism rational) si cu cea de relatii juridice pe care le provoaca obiectiv miscarile de valori intr-un organism economic.

"Contabilitatea observa fenomenele economice si raporturile juridice prin care se realizeaza miscarile de valori, le descrie, le reprezinta cifric si tinde a stabili relatiile de cauzalitate ce stau la baza lor" (Voina, 1947, p.19), preciza D.Voina. Teoria economico-juridica este fundamentata pe principii stiintifice, ca atare poate fi considerata cea mai apropiata de adevar. Prin legatura organica dintre aceasta teorie, considerata de unii autori doctrina contabila (vezi D.Voina, 1947, p.17), dintre contabilitate si economia politica, s-au adaugat elemente noi pentru fundamentarea stiintifica a teoriei contabilitatii.

Si prof. I.Evian a avut o contributie insemnata la promovarea teoriei economice a contabilitatii prin lucrarile "Teoria conturilor" (1940), "Contabilitatea dubla, intelegere rationala a economiei acestui sistem de inregistrari contabile" (1946) si "Contabilitatea industriala" (1947). In 1941, prof. I.Evian a elaborat si primul ante-proiect de lege pentru normarea contabilitatii, iar din 1943, in calitatea sa de presedinte al Comitetului permanent pentru normarea contabilitatii din cadrul Ministerului Economiei Nationale, a initiat, organizat si condus aceasta activitate. I.Evian a dorit dezvoltarea contabilitatii romanesti in vederea apropierii acesteia de gandirea contabila americana si germana, contemporane lui, care se afirmau pe plan mondial.

Mai putem aminti, ca autori ai unor lucrari de contabilitate importante, pe prof. I.Garbacea de la Cluj, care a publicat, in 1927, prima lucrare de contabilitate industriala in limba romana, cu titlul "Organizarea si conducerea industriei", prof. St.Dumitrescu, din Bucuresti, care a publicat, in 1947, "Elemente si principii de stiinta contabila", V.M.Ioachim, T.Voiculescu, C.G.Demetrescu, M.I.Mihailescu, I.Marculescu, R.Topala, D.Rusu, V.V.Protopopescu, Gh.Enache, A.Dorwagen, G.Trancu-Iasi etc.

In dezvoltarea si propagarea stiintei contabile un rol insemnat l-au avut Academiile de Inalte Studii Comerciale si Industriale infiintate, in 1913, la Bucuresti si in 1922 la Cluj. Academia din Bucuresti a adoptat, in principal, ideile scolii franceze, iar cea din Cluj pe cele ale scolii germane. Au fost create scoli de cercetare stiintifica contabila si au fost pregatiti temeinic economisti.

In Romania acelor vremuri au fost organizate manifestari stiintifice in domeniu cum ar fi Congresul International de Contabilitate (Bucuresti, 1931) la care V.Madgearu, de la Academia din Bucuresti si vice-presedinte al Camerei de Comert din Romania, afirma: "Astazi in mijlocul luptelor pentru debusee, in lupta preturilor si calitatii, contabilitatea se dovedeste a fi unul din instrumentele cele mai necesare. Prin precizia cu care inregistreaza toate elementele pretului de revenire propriu industriei da omului de afaceri indicatii precise care sa-i permita a economisi resursele, de a proceda, printr-o organizare corespunzatoare, de asa masura incat sa obtina rezultate maxime cu eforturi minime. Acestea sunt motivele pentru care comertul si industria considera progresul stiintei si tehnicii contabile ca fiind in avantajul lor ()". (Madgearu, 1931, p.363)

Datorita faptului ca organizarea invatamantului economic din Romania a fost apreciata ca fiind reusita, "Asociatia pentru promovarea invatamantului comercial" din SUA a cerut, in 1930, traducerea in limba franceza a lucrarii Conf.Dr. Draganescu Brates intitulata "Invatamantul economic in Romania". (vezi "Revista generala de Comert si Contabilitate", nr.4/1930)

Anumite lucrari de contabilitate agricola au stat la baza tratatului de contabilitate agricola al Prof.Dr. Marios Tsimaros din Grecia, intitulat "Recherches agro-economique et comptabilité agricole", Atena, 1936. ("Revista generala de Comert si Contabilitate", nr.4/1937) In plus, Legea privind organizarea corpului contabililor autorizati si a contabililor experti, al carei promotor a fost prof. Trancu-Iasi, a fost apreciata in tari ca Franta, Polonia etc. Asociatia contabililor din Polonia a acordat prof. Trancu-Iasi diploma de onoare ca membru corespondent al acesteia. (vezi "Revista generala de Comert si Contabilitate",nr.5/1939)

Un alt reprezentant de frunte, profesor si director al contabilitatii la Administratia Domeniilor Coroanei, August E.Dorwagen, a fost cooptat de catre Academia Regala de contabilitate din Bologna (Italia) ca membru corespondent. Cea mai cuprinzatoare lucrare a lui A.E.Dorwagen este "Studii analitice de contabilitate agricola", vol.I, II, Ed.Socec, Bucuresti, 1938.

In perioada 1950-1989, cand Romania a avut o economie de comanda, contabilitatea s-a practicat pe baza normelor legale. Cu toate acestea, datorita unor mari personalitati, au fost publicate lucrari de reala valoare, atat in domeniul teoretic, cat si in cel al aplicarii ei in diferite ramuri cum ar fi industria, agricultura, comertul etc. Aceste lucrari au fost elaborate de profesori de la Facultatile de Stiinte Economice de la Iasi, Cluj, Timisoara, Craiova si de la ASE Bucuresti.

Dupa 1990, avand in vedere noile conditii, invatamantul superior economic s-a extins prin infiintarea de noi centre universitare cum ar fi, de exemplu, cele din Brasov, Oradea, Arad, Suceava, Galati etc. si prin cresterea numarului de specializari la centrele existente.

Contabilitatea ca stiinta, este, in tara noastra, in plin proces de adaptare la cerintele economiei de piata si se incadreaza din ce in ce mai mult in conceptele contabilitatii normalizate practicate de tarile ce fac parte din Uniunea Europeana, aliniindu-se atat la directivele europene cat si la standardele internationale ce privesc aceasta stiinta. Ministerul Finantelor afirma ca si inainte de aderarea tarii noastre la UE au fost aplicate anumite standarde internationale, iar dupa integrare am aplicat Directivele Europene, Ministerul nemaiobligand unitatile economice sa treaca la standarde.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate