Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contabilitate


Index » legal » Contabilitate
CONTABILITATE DECONTARILOR CU PERSONALUL LA S.C."NICO" S.R.L.


CONTABILITATE DECONTARILOR CU PERSONALUL LA S.C."NICO" S.R.L.


CONTABILITATE DECONTARILOR CU PERSONALUL LA S.C."NICO" S.R.L.

1.Istoricul firmei

"NICO" este o societate organizata sub forma de societate cu raspundere limitata cu asociat unic in pesoana d-nului Tica Viorel, cetatean roman.

Obiectul de activitate al societatii este comertul cu amanuntul de imbracaminte, activitate desfasurata intr-un spatiu inchiriat de pe strada Tudor Vladimirescu, respectiv vanzarea de piese - auto second-hand, activitate desfasurata in cadrul spatiului propriu de pe strada Republicii.Societatea a fost fondata in anul 1998 si si-a inceput functionarea prin infiintarea a doua magazine de imbracaminte. Personalul angajat la vremea respectiva era de cate doua vanzatoare pentru fiecare magazin. Politica de preturi abordata pentru realizarea obiectului de activitate a fost aceea a preturilor medii si stabile pentru cresterea vandabilitatii.

Datorita rentabilitatii pe care o prezenta activitatea de comert cu imbracaminte, in anul 1999 a mai fost infiintat un magazin cu acelasi obiect de activitate in Ineu. Insa, in cursul anului 2003 doua dintre cele trei magazine cu vanzare de imbracaminte au fost inchise.

In prezent functioneaza 3 magazine de imbracaminte, cu un numar total de 3 angajati pe postul de vanzator. Personalul din acest magazin este calificat, avand experienta in vanzarea articolelor de imbracaminte, dand dovada de profesionalism in activitatea desfasurata.

Aprovizionarea pentru acest magazin se realizeaza direct de la producatorii interni, si indirect prin intermediul frunizorilor de la producatorii straini.

Gama de imbracaminte comercializata este diversificata pe sortimente, marimi, adresandu - se atat femeilor, cat si barbatilor si copiilor. Hainele sunt achizitionate in conformitate cu cererea de pe piata autohtona.

Preturile practicate sunt accesibile cumparatorilor cu veniturii medii, iar la sfarsit de sezon societatea ofera o reducere la anumite articole. Aceasta politica este menita in primul rand sa atraga noi clienti, cu venituri mai mici, dar si pentru a pastra o loialitate in randul clientilor deja existenti.

Comercializarea articolelor de imbracaminte in cadrul magazinului se realizeaza cu un adaos comercial de pana la 30%.

In anul 2003 asociatul unic a hotarat extinderea obiectul de activitate al firmei. Dispunand de resursele necesare a inceput constructia unei hale destinate a fi un depozit de piese auto second-hand. In cadrul spatiului special amenajat se desfasoara activitatea de dezmembrari auto, realizata cu echipamente si personal performant. In urma dezmembrari se urmareste identificarea pieselor care pot fi valorificate drept piese de schimb second - hand si comercializarea acestora.

Politica adoptata fata de consumator este aceea de satisfacere a nevoilor in cel mai scurt timp si in cele mai performante conditii. Totodata, clientii pot face comenzi pentru anumite piese, pe care societatea se angajeaza sa le procure la un termen stabilit de comun acord cu clientul, tinand cont de oferta furnizorului strain.

Masinile supuse procedurii de dezmembrare au provenit de la un singur furnizor strain. Insa, ulterior acest furnizor a hotarat reducerea activitatii pe piata este - europeana, fapt care a dus la o restructurare organizatorica in cadrul societatii.

Daca la inceput in cadrul depozitului de piese auto au lucrat 3 angajati, dupa o perioada in care cererea pentru acest tip de piese a crescut pe piata autohtona, angajatorul a fost nevoit sa mai angajeze personal. Astfel, numarul de angajati in 1998 si anii urmatori a fost de 12 angajati.

Insa datorita restructurarii, personalul a fost redimensionat, astfel incat pe parcursul anului 2005 au fost concediati un numar de 5 angajati. In luna martie 2007 numarul de persoane angajate cu contract de munca la societatea "NICO" in cadrul depozitului de piese - auto a fost de 5. Acestia formeaza o echipa restransa, dar performanta de profesionosti calificati care reusesc sa indeplinineasca sarcinile care revin posturilor pe care le ocupa.

Structura si evolutia personalului in cadrul S.C."NICO" este prezentata in cele ce urmeaza, prin analiza dinamicii si structurii personalului pe categorii de varsta si sexe.

Dimensionarea si structura personalului

Tabelul 3.

Specificare

Anii

Total personal din care:

- muncitori

- conducere

Dinamica si structura personalului pe categorii de varsta

Tabelul

Categoria de varsta (ani)

Personal de conducere

Personal executiv

O alta particularitate analizata a personalului este varsta. Din acest punct

de vedere personalul societatii "NICO" este tanar. Atat personalul de conducere, cat si cel executiv avand varste cuprinse intre 20 si 49 ani.

La nivelul conducerii nu sunt inregistrate schimbari in ultimii trei ani, insa personalului executiv inregistreaza o evolutie negativa, scazand cu preponderenta in ultimi doi ani. Cele mai mari schimbari inregistrandu - se la categoriile de varsta 26 - 31ani, respectiv 38 - 43 ani. Aceasta se datoreaza diminuarii activitatii de vanzare a pieselor auto, precum si a prestarilor de servicii din cadrul atelierului de reparati auto.

Dinamica si structura pe sexe

Tabelul 5.

Specificatie

Masculin

Feminin

Personal executiv

Personal conducere

In cadrul structurii pe sexe a personalului societatii se observa ca ponderea personalului feminin a ramas neschimbata pe toata perioada analizata.

O schimbare esentiala are loc in cadrul personalului masculin, care inregistreaza o scadere incepand cu anul 2004 si continuand cu anul 2005. Acest fapt se datoreaza dupa cum am mai amintit diminuarii personalului din cadrul atelierului de reparatii auto, respectiv al depozitului de piese -auto unde posturile au fost ocupate in exclusivitate de personalul masculin. Numarul mediu de 9 angajati in anul 2004 se datoreaza tocmai acestei restructurari a personalului si a fluctuatiei de personal care a avut loc pe parcursul anului.

Cifra de afaceri totala a societatii "NICO" pentru anul 2005 a fost de 50000 RON. Defalcat pe activitatile desfasurate de societate, s-a inregistrat o cifra de afaceri de 24500 RON din activitatea de comert cu imbracaminte, 15500 RON din activitatea de vanzare a pieselor auto second - hand si 12000 RON din activitatea de reparatii de masini.

Astfel, firma a inregistrat un profit net pentru anul precedent, 2005, de 38000 RON.

2. Situatia personalului in luna martie 2008

S.C. "NICO" S.R.L. are 9 angajati in luna martie. Pentru 4 dintre acestia angajatorul

a hotarat de comun acord cu cei in cauza desfacerea contractului de munca. Astfel, trei angajati au fost lichidati la sfarsitul lunii martie, in 31.03.2006, iar unul a fost lichidat dupa efectuarea concediului de odihna, in data de 03.03.2006. In urma cererilor de lichidare depuse de catre cei trei angajati s-au intocmit note de lichidare in doua exemplare, unul care ramane la firma (anexa nr.15) si unul care ramane la angajat (anexa nr.16), precum si deciziile de lichidare pentru fiecare persoana(anexa nr.17).

Un angajat, Halmagean Ciprian beneficiaza de concediu fara plata la cerere pentru intreaga luna martie.Deasemenea, trei angajati au efectuat ore suplimentare, lucrand si sambata, dupa cum reiese din foaia colectiva de prezenta (anexa nr.1).

Exemplu: Calculul sporului de lucru peste timpul programului

In cele ce urmeaza voi prezenta calculul sporului de lucru peste timpul programului pentru angajatul Popa Adrian. Functia pe care acesta o detine in cadrul societatii la care este angajat este aceea de vanzator.

Potrivit foii colective de prezenta (anexa nr.1) acesta a lucrat 192 ore, din care 16 ore suplimentare, lucrate in fiecare sambata din luna martie.

Salariul de incadrare al anagajatului Popa Adrian este de 500 lei/luna. Potrivit foii colective de prezenta, angajatul a efectuat 22 zile din cele 23 de lucru, deoarece in ultima zi din luna martie, acesta a fost lichidat..

Sporul pentru orele suplimentare efectuate este dupa cum am prezentat in cadrul cap.II, conform legii, de 200% din salariul de incadrare.

Astfel, suma datora pentru orele suplimentare se stabileste in felul urmator:

Impartim salariul de incadrare la numarul de ore lucrate in timpul programului din luna martie (luna martie a avut 23 zile lucratoare x 8 ore = 184 ore) pentru a afla salariul tarifar pentru o ora de lucru:

500 lei / 184 ore = 2.72 lei/ora

Acum determinam pe baza salariului tarifar pe ora, suma cuvenita pentru o ora suplimentara de lucru, astfel:

2.72 lei/ora x 200 % = 5.44 lei/ora

Tinand seama ca salariatul a lucrat 16 ore peste timpul programul, determinam totalul de plata pentru orele suplimentare:

5.44 lei/ora x 16 ore = 87.04 lei

Salariatul a lucrat doar 22 de zile din cele 23. Astfel, el a acumulat un numar de 176 ore lucrate in timpul programului, suma cuvenita pentru acestea este de:

176 ore x 2.72 lei/ora = 479 lei

Astfel, venitul brut pe luna martie al angajatul Popa Adrian este format din:

salariul de baza 479 lei, plus

sporul pentru orele suplimentare 87 lei

Total brut: 566 lei.

Exemplu: Calculul concediului de odihna

In cadrul SC "NICO" angajata Pusca Florica a efectuat concediul de odihna in luna februarie, respectiv martie. In martie angajata mai are de efectuat 2 zile de concediu de odihna. Indemnizatia de concediu a fost calculata dupa cum urmeaza:

Salariul de incadrare pentru angajata Pusca Florica fiind de 500 lei/luna, indemnizatia de concediu este:

Ico = 2 zile x 500 lei/luna 23 = 43 lei

Din acest venit brut se scad contributiile conform legii, prezentate in tabelul urmator

Tabelul 6.

Venit brut

43 lei

C.A.S

(43 lei x 9,5%)

Contributia la somaj

(43 lei x 0.5%)

Contributia la asigurarile de sanatate

(43 lei x 6,5%)

4 lei

1 leu

3 lei

Total contributii

8 lei

Venit net

35 lei

3.Inregistrarea statului de plata si a platilor legate de acesta la S.C.

"NICO" S.R.L.

inregistrarea cheltuielii cu forta de munca in baza statului de salarii:

641 "Cheltuieli cu salariile = 421 " Personal - salarii datorate" 4500 lei

personalului"

inregistrarea retinerii pentru contributia personalului la fondul pentru ajutorul de somaj:

421 " Personal - salarii datorate" = 4372 "Contributia personalului 23 lei

la fondul de somaj"

inregistrarea retinerii contributiei personalului la asigurarile sociale de sanatate:

421 "Personal - salarii datorate" = 4314 "Contributia angajatilor 293 lei

pentru asigurarile

sociale de sanatate"

inregistrarea retinerii contributiei personalului la asigurarile sociale:

421 "Personal - salarii datorate" = 4312 "Contributia personalului 428 lei

la asigurarile sociale"

inregistrarea retinerii la sursa a impozitului pe venit:

421 "Personal - salarii datorate" = 444 "Impozitul pe salarii" 243 lei

inregistrarea cheltuielii intreprinderii cu contributia la asigurarile sociale:

6451 "Contributia unitatii la = 4311 "Contributia unitatii la 878 lei

asigurarile sociale" asigurarile sociale"

inregistrarea cheltuielii intreprinderii privind contributia la fondul de somaj:

6453 "Contributia unitatii pentru = 4371 "Contributia unitatii 45 lei

ajutorul de somaj" pentru ajutorul de somaj"

inregistrarea cheltuielii intreprinderii privind asigurarile sociale de sanatate:

6453 "Contributia angajatorului = 4313 "Contributia angajatorului 248 lei

pentru asigurarile sociale pentru asigurarile sociale

de sanatate" de sanatate"

se inregistreaza contributia unitatii la fondul de riscuri si accidente: (0.5%)

6458 "Alte cheltuieli = 447 "Fonduri speciale, taxe si 23 lei

privind asigurarile varsaminte asimilate -

si protectia sociala" fondul de risc si accidente"

inregistrarea comisionului datorat Camerei de Munca teritoriale:

635 "Cheltuieli cu late taxe, impozite = 447 "Fonduri speciale - taxe si 34 lei

si varsaminte asimilate - varsaminte asimilate -

comision carti de munca" comision carti de munca"

se ridica bani din contul de la banca in vederea acordarii salariilor:

581 "Casa in lei" = 5121 "Conturi la banca in lei" 3513 lei

Incasarea banilor in casa:

3513 lei

achitarea salariilor nete:

421 "Personal - salarii datorate" = 5311 "Casa in lei' 3513 lei

se achita contributia unitatii la asigurarile sociale din contul de la banca cu O.P. nr.46:

4311 "Contributia unitatii la = 5121 "Conturi la banci in lei" 878 lei

asigurarile sociale"

se achita contributia unitatii la fondul de sanatate din contul de la banca in baza O.P. nr.40:

4313 "Contributia angajatorului la = 5121 "Conturi la banci in lei" 248 lei

asigurarile sociale de sanatate"

se achita din contul de la banca in baza O.P. nr.47, contributia unitatii la fondul de riscuri si accidente:

447 "Fonduri speciale, taxe si = 5121"Conturi la banca in lei" 23 lei

varsaminte asimilate -

fondul de risc si accidente"

se achita din contul de la banca in baza O.P. nr.44, comisionul datorat de catre unitate Inspectoratului Teritorial de Munca :

447 "Fonduri speciale- taxe = 5121 "Conturi la banca in lei" 34 lei

si varsaminte asimilate -

comision carti de munca"

pe baza O.P. nr.45 se achita prin banca contributia angajatilor la asigurarile sociale:

4312 "Contributia personalului la = 5121 "Conturi la banci in lei" 428 lei

asigurarile sociale"

se efectueaza plata contributiei angajatilor la asigurarile de sanatate din contul de la banca, cu O.P. nr.39:

4314 "Contributia angajatilor pentru = 5121 "Conturi la banci in lei" 293 lei

asigurarile sociale de sanatate"

se efectueaza plata contributiei personalului la fondul de somaj din contul de la banca, cu O.P. nr. 41:

4372 "Contributia personalului = 5121 "Conturi la banci in lei" 23 lei

la fondul de somaj"

se achita prin contul de la banca cu O.P. nr.43 impozitul asupra veniturilor din salarii datorat de angajati:

444 "Impozit pe venit" = 5121 "Conturi la banci in lei" 243 lei

se achita prin contul de la banca cu O.P. nr.42 fondul de garantare a creantelor salariale

447.1=5121"Conturi la banci in lei" 11 lei

se achita prin contul de la banca cu O.P. nr.41 conturi pentru concedii si indemnizatii:

4315=5121"Conturi la banci in lei" 38 lei

Procurarea si acordarea tichetelor de masa

Cadru legislativ

Beneficiarii tichetelor de masa sunt salariatii cu contract individual de munca. Tichetele

de masa reprezinta o alocatie individuala de hrana, suportata de angajator. Destinatia tichetelor   este achitarea mesei sau achizitionarea produselor alimentare.

Fiecare tichet de masa este valabil numai daca are inscris numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta si daca cuprinde, cel putin urmatoarele mentiuni:

numele si adresa emitentului;

valoarea nominala a tichetului;

date referitoare la perioada de valabilitate;

interdictia de a utilizat pentru achizitionarea de tigari sau de produse alcoolice;

spatiu pentru inscrierea numelui si a prenumelui salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de masa;

spatiu destinat inscrierii datei si aplicarii stampilei unitatii la care tichetul de masa a fost utilizat.

Valoarea nominala a unui tichet de masa pentru semestrul I 2008 incepand cu luna martie este de 7.88 RON.

Angajatorul distribuie salariatilor un numar de tichete de masa corespunzatoare numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare.

Sumele corespunzatoare tichetelor de masa acordate de angajator, in limitele valorii nominale sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venitul sub forma de salariu.

Salariatul poate utiliza tichetele de masa pe baza legitimatiei de serviciu, vizata la zi, numai in unitatile de alimentatie publica cu care angajatorul - unitatea emitenta are incheiate contracte.

Procurarea si evidenta tichetelor de masa:

Presupunand ca S.C."NICO" ar fi incheiat in prealabil un contract de prestare de servicii cu o unitate emitenta de tichete de masa, de ex. S.C. Accor Services S.A. am intocmit intai factura de livrare a tichetelor( factura exemplu este anexata lucrarii).

Se procura un numar de 184 tichete de masa in valoare nominala de 1450lei/tichete.

Comisionul emitentului este de 10%, la care se datoreaza TVA:

Tabelul 6.

Valoarea tichetelor

(7.88lei/tichet x 184 tichete)

1450 lei

Comisionul emitentului

(1450 lei x 10%)

145 lei

TVA

(145 lei x19%)

27.55 lei

Total factura a furnizorului de tichete

1622.55 lei

Inregistrarea facturii in contabilitate:

Tabelul 7.

401 "Furnizori"

1622.55 lei

5328 "Alte valori"

1450 lei

628 "Alte cheltuieli cu servicile

executate de terti"

145 lei

4426 "TVA deductibila"

27.55 lei

Acordarea tichetelor de masa:

Se inregistreaza pe parcursul lunii, pe baza pontajului de prezenta a personalului la lucru.

Tabelul 8.

6458 "Alte cheltuieli privind

asigurarile si protectia

sociala"

5328 "Alte valori"

1450 lei

Soldul contului 5328 "Alte valori" exprima tichetele de masa ramase neconsumate.

Angajatorul are obligatia sa intocmeasca cateva situatii cu privire la tichetele de masa, precum:

"Situatia analitica a tichetelor de masa distribuite salariatilor de catre angajator", anexa nr.18 ;

"Situatia analitica a tichetelor de masa returnate de salariati angajatorilor in luna martie anul 2008", anexa nr.19;

"Situatia centralizatoare a tichetelor de masa achizitionate, utilizate si returnate de catre angajatori in luna martie 2008".

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate