Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contabilitate


Index » legal » Contabilitate
CONCEPTUL DE ACTIVE CIRCULANTE


CONCEPTUL DE ACTIVE CIRCULANTE


CONCEPTUL DE ACTIVE CIRCULANTE

Stocurile, sunt active circulante detinute pentru a fi vandute , in curs de productie in vederea vanzarii sau sub forma de materii prime , materiale si alte consumabile ce urmeaza a fi folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii.

Conform OMPF 306/2002 , un activ se clasifica ca circulant atunci cand:

-este achizitionat sau produs pentru consum propriu sau in scopul comercializarii si se asteapta a fi realizat in termen de 12 luni de la data bilantului;

-este reprezentat de creante aferente ciclului de exploatare;-este reprezentat de numerar sau echivalente de numerar a caror utilizare nu este restrictionata;

Activele circulante se utilizeaza o perioada scurta in activitatea intreprinderii si in general participa la un singur circuit economic modificandu-si in permanenta forma.

Cuprind ansamblul de bunuri si servicii care intervin in ciclul de exploatare al intreprinderii si sunt destinate fie a fi consumate la prima lor utilizare , fie a fi prelucrate in procesul de productie, ori a fi vandute in starea in care au fost procurate.

Stocurile de materii prime si materiale pot intra in intreprindere pe mai multe cai:achizitie, productie proprie, aport,donatie, etc.

Din punct de vedere financiar, tinand cont de perioada scurta in care sunt regasite in structura patrimoniului, sunt considerate alocari ciclice.Din punct de vedere al gradului de lichiditate, stocurile sunt considerate active cu o lichiditate partiala.

Stocurile de materii prime si materiale , prezinta o serie de caracteristici care le particularizeaza in structura activelor:

-se afla succesiv si neintrerupt in diferite faze ale procesului de productie si comercializare;

-descriu mai multe rotatii (circuite) in cadrul unei perioade de gestiune;

-sunt destinate a fi consumate la prima lor utilizare (materii prime, materiale consumabile), sau a fi vandute in acceasi stare (marfurile) sau a fi vandute dupa prelucrare (produsele);

-contribuie la realizarea cifrei de afaceri a unitatii si la valorificarea capitalului.

Aceste caracteristici fac ca stocurile sa detina un rol important in activitatea firmelor. Din acest motiv este foarte important ca gestiunea stocurilor sa vizeze mentinerea unui nivel corespunzator al acestora din punct de vedere al calitatii, cantitati, si al volumului productiei si a modului de realizare al acesteia. Nu orice nivel al stocurilor este favorabil intreprinderilor. Un nivel minim poate genera disfunctionalitati pe relatia furnizor-beneficiar si opriri ale procesului de productie. Un nivel ridicat al acestora, poate determina imobilizari importante de stocuri care vor fi lipsite de miscare o anumita perioada, fapt ce generreaza dificultati in fluxurile financiare ale firmei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate