Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
Instrumente elaborate sub auspiciile Consiliului Europei


Instrumente elaborate sub auspiciile Consiliului Europei


Instrumente elaborate sub auspiciile Consiliului Europei

Organisme europene cu preocupari in combaterea criminalitatii internationale

Recrudescenta actelor de terorism, falsificarea de moneda si traficul de monede false devenit tot mai acerb, crima organizata in continua perfectionare, toate au determinat in aceasta parte de lume una din cele mai complexe si dese retele de cooperare internationale cuprinzand toate sferele unei colaborari eficiente. Mai jos sunt redate principalele intelegeri in acest domeniu:A.- Grupul TREVI. Nascut in 1976, in cadrul geografic al celor 12 tari din cadrul CEE, Grupul Trevi se imparte in patru grupuri:

a.- Trevi I este grupul cel mai vechi, el functioneaza inca din 1976 si reuneste specialisti in lupta contra terorismului;

b.- Trevi II are competente multiple:

-schimb de experienta si de informatii in domeniul mentinerii ordinii publice. Reprezentantii fiecarei tari in cadrul intrunirilor prezinta solutii practice adaptate in domeniul mentinerii si restabilirii ordinii;

-schimb de informatii privind dotarea si pregatirea cadrelor de politie.

c.- Trevi III este organismul de lupta contra criminalitatii organizate. Serviciile specializate efectueaza permanent schimb de informatii privitoare la modalitatile de actiune in scopul definirii unor noi tactici si strategii internationale.

d.- Trevi '92 este ultimul nascut din familia Trevi. A fost creat in urma deschiderii frontierelor in scopul rezolvarii problemelor de siguranta sociala a cetatenilor tarilor semnatare.

B.- Acordul SCHENGEN a fost semnat in iunie 1990 la 7 din cele 12 tari ale CEE.

El constituie in primul rand un instrument economic vizand libera circulatie a produselor, a bunurilor, a capitalurilor si a serviciilor. Aspectele privind cooperarea cuprinse in partea a doua a Acordului nu sunt decat niste masuri compensatorii destinate estomparii deficitului de securitate care va insoti desfiintarea frontierelor interne.

In mod concret, masurile de cooperare privesc doua domenii:

represiunea traficului de stupefiante ;

dreptul de urmarire peste frontiera a unei persoane suspecte.

C.- Clubul de la Berna, creat in 1971, reuneste sefii politiilor de informatii din 8 tari ale CEE plus Elvetia si SUA.

Preocuparea principala a acestui organism o constituie gasirea cailor si mijloacelor pentru combaterea terorismului international, considerat ca una din infractiunilor cele mai grave.

D.- Clubul celor cinci sau Clubul de la Viena, creat in anul 1979 reuneste reprezentantii din Franta, Italia, Germania, Austria si Elvetia. Reprezentarea statelor respective are loc la doua niveluri: de ministri si de inalti functionari cu responsabilitati in politiile de origine. Obiectul intrunirilor - terorismul si mijloacele de lupta impotriva acestei infractiuni.

E.- Grupul QUATICO, un grup de munca, a fost creat in anul 1979 la initiativa F.B.I. si cuprinde in sanul sau cu preponderenta tari europene. Grupul si-a propus initial sa dezbata problema terorismului croat, apoi sfera s-a largit cu problematica terorismului armean si mai ales siit.

Organisme cu vocatie continentala sau regionala

a.- Organisme europene

-Grupul Pompidou a fost creat in 1971 la initiativa presedintelui Frantei, G.Pompidou, si a fost integrat in Consiliul Europei in anul 1980, avand ca membre toate statele CEE, Finlanda, Suedia, Norvegia, Elvetia, Austria, Turcia, Malta si Cipru. Din 1986, Comisia CEE este asociata la actiunile grupului.

Obiectivul Grupului Pompidou il constituie executarea intr-o optica pluridisciplinara a problemelor abuzului si ale traficului de droguri, avand astfel de obiective de cooperare si cu tarile est-europene.

In intervalul dintre reuniunile de ministri, reuniunile de corespondenti permanenti supervizeaza activitatile Grupului si pregatesc intalnirile intre ministri. Printre altele, diferitele grupe de experti se reunesc regulat, pe diferite teme privind prevenirea si reprimarea traficului si consumului de droguri.

-Acordul Schengen a fost creat ca urmare a semnarii Acordului cu acelasi nume, la 14 iunie 1985, intre tarile Benelux, R.F.G. si Franta.
Obiectivul sau este acela de a permite libera circulatie a resortisantilor, marfurilor si serviciilor din tarile membre.

Art.8 al Acordului precizeaza ca statele semnatare se angajeaza sa lupte, pe teritoriul lor, contra traficului de droguri si sa-si coordoneze actiunile in acest domeniu, iar art.19 precizeaza ca partile trebuie sa-si armonizeze legislatiile si reglementarile din acest punct de vedere.

-Grupul TREVI a fost creat la Roma in 1976, ca loc de intalnire intre ministerele insarcinate cu ordinea publica ale tarilor din CEE.

Permite tratarea directa a problemelor de securitate si luarea in considerare a coordonarii masurilor necesare.

Este structurat pe trei nivele:

Conferinta ministrilor;

Grupa de inalti functionari TREVI, care coordoneaza activitatea grupelor de actiune specializate si care prezinta rapoarte ministrilor;

Patru grupe de actiune dintre care grupa 3 este insarcinata cu reprimarea criminalitatii ridicate si a celei legate de droguri precum:

Grupul TREVI 1992 - Printre actiunile realizate sau in curs de realizare se pot mentiona:

proiectul de creare a unei centrale europene unite pentru informatii in materie de droguri;

elaborarea unui fisier european de stupefiante;

cooperarea tehnica politieneasca intre tarile membre ce se infrunta cu productia si traficul ilicit de droguri.

-Grupul de Asistenta Mutuala (SAM) a fost creat in 1967, o data cu semnarea Conventiei de la Napoli si grupeaza administratiile vamale ale statelor membre CEE.

Lupta contra traficului de droguri este unul dintre obiectivele esentiale ale SAM.

In anul 1992 a fost creat SAM 92 pentru tratarea problemelor referitoare la adoptarea de strategii in conditiile necesitatilor pietei europene a anului 1993.

-CELAD este instanta din cadrul CEE care permite reuniunea celor doisprezece coordonatori nationali numiti de catre sefii de stat si de guvern.

Misiunea atribuita CELAD-ului este de a elabora un plan european de lupta contra drogurilor, traducand in modalitati de actiuni concrete obiectivele prealabil definite in domeniul sanitar si social, precum si in domeniul reprimarii traficului ilicit de droguri.Ion Suceava, Flolrian Coman - Criminalitatea si organizatiile internationale, op.cit., pag. 150.

I.Closca, I.Suceava - Tratat de drepturile omului, Editura Europa Nova, Bucuresti,p.214, 1995.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate