Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
Factorii dezvoltarii activitatii de relatii publice


Factorii dezvoltarii activitatii de relatii publice


Factorii dezvoltarii activitatii de relatii publice

Relatiile publice au avut o evolutie spectaculoasa ,de la momentul aparitiei lor pana in societatea zilelor noastre , fiind desigur influentata de foarte multi factori care i-au coordonat oarecum traseul ascensiunii .

Principalii factori care au dus la dezvoltarea relatiilor publice sunt urmatorii : diversificarea pietelor bunurilor de larg consum , explozia tehnologica si a sistemului informational , cresterea competitiei , declinul publicitatii prin retelele de televiziune , impactul aparaturii video , cresterea costurilor publicitatii la televiziune , facilitatile oferite de televiziune si radio si facilitatile oferite de presa .
Primul factor, si anume diversificarea pietelor bunurilor de larg consum, se refera la faptul ca relatiile publice ,oricat s-ar modifica sau diversifica piata de desfacere , isi mentin capacitatea de a se adresa tuturor consumatorilor pretentiosi , moderni, cu gusturi extravagante si chiar imposibile uneori.Explozia tehnologica si a sistemului informational reprezinta cel de-al doilea factor deoarece traim in secolul tehnologiei si al mecanicii. Tehnologia , si ea in perpetua dezvoltare, a permis relatiilor publice sa dobandeasca un statut mai important dar a si revolutionat modul de practicare al acestora .Mijloacele tehnologice care au permis aceasta practicare sunt dintre cele mai diverse (telefonul , faxul , computerele si mass-media ) .

Factorul care tine mereu in alerta companiile este cresterea competitiei . Acestea trebuie asadar sa creeze noi si noi produse si sa le imbunatateasca pe cele care exista deja pe piata . Este stiut faptul ca pentru prosper este nevoie de folosirea unei mase cat mai largi de mijloace , incluzand relatiile publice . Pentru afaceristii noi lansati relatiile publice sunt cu atat mai necesare pentru a le promova produsele si imaginea si astfel sa fie capabili sa ajunga sa creeze firmelor lor un brand care sa fie pe buzele tuturor .

Televiziunea este de multe ori benefica , insa declinul publicitatii prin retelele de televiziune reprezinta un factor de dezvoltare al relatiilor publice. Noile televiziuni comerciale au detronat in ultimii ani canalele de televiziune traditionale astfel incat au ajuns sa inregistreze o crestere cu 20 % in perioada de maxima audienta .

Publicul este pretentios si ca atare extreme de diversificat , fiind impartit pe segmente (ex. : canalele sportive-cuprind un public majoritar masculin , canalele stiintifice -adresate cunoscatorilor in principal , etc.). Exista insa si programe pentru un public mai numeros : cele extreme de comerciale care difuzeaza de la stiri cotidiene pana la desene animate , doar asa putandu-si mentine audienta cat de cat constanta .

Un fapt bine cunoscut insa este ca , folosindu-se de aceasta audienta existenta , isi ofera dreptul de a transmite publicului un numar tot mai mare de mesaje publicitare care in ultima perioada au atins cote greu digerabile , exagerandu-se . Publicul nu mai are timpul si dispozitia cu atat mai putin nevoia de a viziona aceste reclame, intrucat exista o gama larga de alte programe. Canalele romanesti au abordat o alta tehnica, dupa parerea mea , pentru a nu da mai multe sanse unei singure televiziuni , astfel incat publicitatea se difuzeaza pe toate canalele aproximativ in acelasi timp. Telespectatorii sunt dispusi sa vizioneze o reclama doar in cazul in care aceasta este extreme de bine realizata . Feed-back-ul pozitiv il reprezinta retinereaa celui care vizioneaza reclama in fata televizorului pe durata intregii reclame si in cel mai bun caz, reflectarea la mesajul transmis de aceasta.

Specialistii au efectuat un studiu in urma caruia s-a constatat fenomenul de zapping (schimbarea frecventa a canalelor de televiziune.) Acest lucru are ca efect includerea televiziunii ca fiind o posibilitate in transmiterea mesajelor publicitare si nu ca singura sau cea mai buna modalitate de realizare a acestui lucru . Auditorii si-au dat seama ca investesc inutil sume foarte mari de bani tocmai pe acele mesaje publicitare care nu sunt vizionate de numarul dorit de telespectatori , datorita efectului de zapping.

Ramanand in sfera tehnologiei , urmatorul factor care poate fi mentionat in dezvoltarea relatiilor publice este impactul aparaturii video .Aparatura video si-a adus si ea aportul in pierderea unui numar de public al televiziunii prin cablu tocmai pentru ca numarul de oameni care isi achizitioneaza aparatura video este intr-o continua crestere. S-a incercat luarea unor masuri pentru a contracara acest fenomen (ex. : introducerea reclamelor si pe inregistrarile video) dar fara nici un efect , cu exceptia celui de zapping pe durata acestora .

Cresterea costurilor publicitatii la televiziune reprezinta un alt factor care a determinat dezvoltarea relatiilor publice . Aceasta crestere putea fi observata doar prin aflarea costurilor unui spot publicitar care dureaza 30 de secunde : 185 000 USD. Un pret foarte ridicat. Imediata solutie a fost reducerea timpului de difuzare al acestui spot publicitar la 15 secunde dar nu mai avea nici un impact asupra largului public . Acest fenomen de crestere a costurilor a reprezentat asadar un factor clar care a dus la dezvoltarea relatiilor publice intrucat acestea din urma sunt capabile sa vehiculeze mult mai multe informatii , comparativ cu un spot publicitar de 30 de secunde.

Radioul si televiziunea au contribuit de asemenea la dezvoltarea relatiilor publice , oferindu-le acestora multiple facilitati . Consecintele oferirii acestor facilitati au fost pozitive pentru ca relatiile publice au dus la modificarea structurii programelor , rezultand asadar programe cu larga audienta la public. in cadrul televiziunilor de specialitate se mentioneaza tot mai multe denumiri de firme si produse.radioul isi aduce si el contributia , programele lor incluzand tot mai multe emisiuni informative , sportive si mese rotunde in care nu numai ca se mentioneaza denumirea produselor dar se fac cunoscute si actiunile de promovare pe care le desfasoara firmele.

Facilitatile oferite de presa au plusat si ele in cresterea importantei relatiilor publice. Contributia adusa de aceasta ramura a presei scrise este de asemenea semnificativa insa ea nu face decat sa sporeascaa activitatea de relatii publice . Cresterea numarului de cumparatori a publicatiilor de sfarsit de saptamana , cu largi continuturi de publicitate , duce la adaugarea treptata a articolelor specifice activitatii de relatii publice.

Revistele de anumite profile au insa replica finala intrucat numarul mare de cititori zilnic duce , indirect , la o considerabila dezvoltare a relatiilor publice .

Asadar , existenta diferitilor factori ca in orice activitate poate propulsa activitatea unei companii sau o poate declina in favoarea competitiei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate