Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Proprietati ale fluidelor


Proprietati ale fluidelor
Proprietati ale fluidelor

a)     greutatea specifica

Greutatea pe unitatea de volum d a unui fluid se numeste greutate specifica, fiind egala cu produsul dintre densitatea de masa r si acceleratia gravitationala g:
Greutatea specifica a unui lichid este adesea exprimata ca raportul densitatii lichidului r la o densitate standard (de obicei cea a apei), la presiunea atmosferica normala si la temperatura de 0 C:

- pentru lichide, in care densitatea apei este rapa = 998 kg/m3;

Similar:

- pentru gaze, in care densitatea aerului este raer = 1,204 kg/m3.

b)     vascozitatea

Text Box: zSe considera doua suprafete solide plane A si B asezate la o anumita distanta una de alta intr-un fluid vascos in repaus (fig.2.3). Actionam cu o forta F asupra suprafetei A deplasand-o cu o viteza v constanta in raport cu suprafata B. In timp ce suprafata A se deplaseaza in propriul sau plan, suprafata B are tendinta sa se deplaseze in aceeasi directie. Astfel, in interiorul fluidului exista mai multe straturi paralele care aluneca unele fata de altele, intre care apar forte de frecare interna sau de vascozitate. Stratul care se afla in contact cu suprafata mobila are aceeasi viteza cu aceasta, in timp ce lichidul in contact cu cealalta suprafata se afla in repaus.


Observatii:

daca grosimea z a stratului de fluid dintre suprafete creste, aplicand aceeasi forta F suprafetei A, aceasta va capata o viteza mai mare v, deci v ≈ z;

daca se mareste aria S a suprafetei A se constata o micsorare a vitezei placii, cand este actionata de aceeasi forta, deci v ≈ 1/S;

o crestere a fortei F produce o crestere proportionala a vitezei, deci v ≈ F.

Din cele trei observatii, obtinute experimental, rezulta:

, din care rezulta

in care: h este un factor care depinde de natura fluidului si temperatura sa si se numeste coeficient de vascozitate a fluidului sau vascozitate dinamica

(decapoise)

Observatii:  • pentru lichide vascozitatea scade cu cresterea temperaturii;
  • pentru gaze vascozitatea creste cu cresterea temperaturii.

Raportand vascozitatea dinamica h la densitatea fluidului r se obtine vascozitatea cinematica n

,

sau

c)     miscari laminare si miscari turbulente

Se considera un rezervor R1 din care lichidul se scurge printr-un tub cilindric de sticla T1, prevazut cu un robinet r. Nivelul lichidului din R1 este mentinut constant prin alimentarea de la conducta C si printr-un preaplin P, astfel incat in tubul T1 se poate realiza o viteza medie constanta a lichidului. Printr-un tub T2, de sectiune mica, se injecteaza in axa tubului T1 un jet din acelasi lichid, dar colorat, continut in rezervorul R2 (fig.2.4).

Daca lichidul colorat este injectat paralel cu axa tubului T1 si daca viteza lichidului din T1 nu este prea mare, jetul colorat se mentine rectiliniu si de aceeasi grosime pe lungimea lui T1, deci traiectoriile particulelor de lichid sunt paralele cu axa tubului T1, caz in care miscarea lichidului se numeste laminara.

Daca marim viteza de curgere prin T1, deschizand robinetul r, jetul colorat devine sinuos si in cele din urma tot lichidul din tubul T1 se coloreaza uniform, deci exista miscari transversale si longitudinale ale particulelor de lichid in raport cu tubul T1, caz in care miscarea lichidului se numeste turbulenta.

Se defineste numarul lui Reynolds:

in care: v este viteza medie de curgere a fluidului;

D diametrul conductei prin care curge fluidul;

n vascozitatea cinematica.

In functie de numarul lui Reynolds miscarea lichidului poate fi:

  • laminara, daca Re < 2000,
  • turbulenta, daca Re > 2000.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate