Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
PROCESUL DE FREZARE


PROCESUL DE FREZARE


PROCESUL DE FREZARE

Frezarea reprezinta procedeul de generare prin aschiere a suprafetelor, ce se executa cu scule aschietoare speciale de forma unor corpuri de rotatie prevazute cu mai multe taisuri denumite freze, pe masini-unelte de frezat

Procedeul permite generarea suprafetelor exterioare sau interioare, plane, cilindrice sau profilate. Prin frezare se realizeaza prelucrari de degrosare a suprafetelor, precum si prelucrari de semifinisare.

Procedeul de frezare consta in efectuarea simultana a unei miscari de rotatie si a unei miscari rectilinii cu caracter continuu.

Miscarea de rotatie este executata intotdeauna de freza, ea fiind miscarea principala, iar miscarea rectilinie este executata, de regula, de piesa semifabricat, fiind o miscare de avans in sens longitudinal, transversal sau vertical. Cel mai des se folosesc pentru prelucrarea prin frezare scule de tipul frezelor cilindrice sau frezelor cilindro-frontale.

In fig.1 sunt prezentate principalele elemente ale procedeului de frezare.Fig.1 Principalele elemente ale frezarii.

La frezarea unei suprafete plane cu o freza cilindrica (fig.1,a) planul miscarii principale I (cu turatia sculei nas) este perpendicular pe suprafata prelucrata, miscarea rectilinie de avans longitudinal II cu viteza vsl fiind executata de catre piesa semifabricat.

In cazul frezarii cu o freza cilindro-frontala (fig.1,b) planul de rotatie este paralel cu suprafata prelucrata 1 si perpendicular pe suprafata prelucrata 2, suprafete ce se genereaza in acelasi timp.

Generarea suprafetelor plane prin ambele scheme prezinta o caracteristica specifica frezarii si ea consta in aceea ca miscarea de avans se efectueaza intotdeauna intr-o directie perpendiculara pe axa de rotatie a frezei (ce coincide cu axa arborelui principal al masinii de frezat) si, in acelasi timp, in planul miscarii principale de rotatie a frezei.

Prin utilizarea si a altor tipuri de freze si combinatii de miscari de avans si miscari complementare de generare (circulare, rectilinii etc.) se pot genera prin frezare multiple forme de suprafete.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate