Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Organe de masini - notiuni de baza (fundamente)


Organe de masini - notiuni de baza (fundamente)


ORGANE DE MASINI - NOTIUNI DE BAZA (FUNDAMENTE)


Definitie: Organele de masini sunt piese sau ansambluri de piese cu un rol functional bine stabilit (de ansamblare si de antrenare a miscarii) care intra in componenta oricaror masini, agregate, mecanisme sau dispozitive .

Astfel fiecare organ de masina poate fi analizat , proiectat si separate, fiind considerat independent ca solicitari si uzura de .

Organe de masini cu care se ansambleaza. In vderea obtineri unor performante functionale si tehnice cat mai indicate ale masinilor si agregatelor, trebuie asigurata o conceptie de proiectare si caracterisici ale fiecarui element component de o calitate cat mai buna.Astfel organele de masini trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii generale:

1-sa corespunda integral scopului functional pentru care sunt constituite elasticitate ,anduranta ,finisarea suprafetelor , proprietati ale suprafetelor,temperatura pentru care pot lucra;viteza de deformare.

2-sa fie simple si sa prezinte siguranta in functionare (sa reziste bine solicitarilor la care sunt supuse)

3-sa aiba durata de viata necesara ,in raport cu rolul lor,calitatea materialelor si tehnologi de executie folosite

4-sa poata fi obtinute si reconditionate prin procede de prelucrare mecanice cat mai simple

5-sa poata fi interschimbabile intr-o masura cat mai


INTERSCHIMBABILITATEA este definita prin insurile calitative ale unei multimi de piese , de a fi schimbate in ansamblare cu oricare din piesele unei multimi identice ,cu respectarea inegrala a conditiilor functionale ale sistemului tehnic din care face parte.

Interschimbabilitatea permite inlocuirea rapida a pieselor uzate ,fara a fi supuse nici unei prelucrari suplimentare,deci sa asigure astfel restabilirea performantelor initiale ale ansamblului respective ,de asemenea piesele respective pot avea mai multe utilizari la diferite tipuri de masini si utilaje.

Pentru a avea o rezistenta ,o durabilitate si o fiabilitate cat mai mare ,organele de masini trebuie sa aiba anumite caracteristici ale materialelor din punct de vedere tehnic printre care :

- rezistenta mecanica propriu-zisa (la intindere ,la compresiune,la forfecare ,la incovoiere ,la rasucire )

-rigiditatea

-rezistenta la uzura(oboseala)

-rezistenta la temperaturile ridicate sau scazute ale mediului de folosire


Principalele etape ale tehnologiei de executie ale organelor de masini sunt:

1-Semifabricarea,prin turnare, forjare,laminare ,ansamblare prin sudura,lipire,nituire,incleiere,chituire,obtinandu-se astfel semifabricatele;

2-Operatiile de prelucrare mecanica a semifabricatelor laminate, turnate,forjate,etc.,prin frezare, ,strunjire,rectificare,etc.,si/sau de prelucrare mecanica a acestor prin acoperiri galvanice ,tratamente termice ,etc.,in urma carora se obtin piese finite

3- Ansamblarea organelor de masini finite in procesul de montaj al masini respective

FORMA GEOMETRICA a organelor de masini trebuie astfel conceputa si realizata incat sa corespunda nu numai rolului lor functional ,ci si cerintelor de optimizare a tehnologilor de executie si de montaj precum si de transportul acestora .


Organele de masini se pot clasifica dupa mai multe criteri printre care:rol, constructie ,mod de functionare si de explotare.

Astfel dupa rolul lor sunt :

-organe de masini cu destinatie generala asamb demontabile si nedemontabile

-organe de masini specifice instalatilor frigorifice :rezervoare, recipienti,etansari conducte si elementele lor,armaturi ,etc.

Dupa modul lor de functionare sunt:

-organe de masini de ansamblare :suruburi,prezoane ,nituri,pene,etc.

-organe de masini pentru transmiterea miscarii(mobile):arbori, osii,roti dintate,curele ,lanturi,pistoane,biela-manivela

MASINILE sunt sisteme tehnice care inglobeaza mai multe mecanisme,motoare,elemente de reglare si control.

Masinile pot realiza transformarea energiei dintr-o forma in alta (masini motoare) executarea unui lucru mecanic util (masini de ridicat si transportat),modificarea parametrilor de stare (pome, compresoare, ventilatoare )sau schimba forma semifabricatelor (masini unelte)

MECANISMELE sunt parti componene ale masinilor formate a organelor de masini asamblate intre ele corespunzator (prin cuple cinematice) care au rolul de a transmite sau transforma miscarea uneia sau mai multe cuple din componenta mecanismului.

Instalatiile sunt reuniuni de sub ansamble mecanice ,electrice, termice,masini si A.M.C.-uri asamblate si amplasate astfel incat sa prezinte desfasurarea anumitor procese de natura termica,electrica,chimica,mecanica,etc.In general organelle d masini sunt calculate sa reziste solicitarilor la care sunt supuse ,deci din punct de vedere al rezistentei mecanicein conditi.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate