Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
» Manual de utilizare Și de intreȚinere motostivuitor - fd 20t / 25t / 30t
Trimite pe WhatsApp


Manual de utilizare Și de intreȚinere motostivuitor - fd 20t / 25t / 30t

MANUAL DE UTILIZARE ȘI DE INTREȚINERE MOTOSTIVUITOR - FD 20T / 25T / 30T
CONȚINUT


Nota

1.    Instrucțiuni de siguranța
2.    Date tehnice

3.    Parțile componente

4.    Verificarea inainte de utilizare

5.    Componentele electrice

6.    Mecanismul de ridicare

7.    Diagrama de lubrifiere (ungere)

8.    Intreținerea saptamanala

9.    Repararea de catre utilizatori

 1. Planul de intreținerea periodica

Nota


In acest manual este descris modul de operare, intreținere și verificare a utilajului Forklift pentu uz industrial. Chiar daca tot ce ține de utilaj va este foarte bine cunoscut, sunteți rugați sa citiți totuși acest manual, deoarece conține cateva informații speciale ale diferitelor serii de utilaje. Daca aveți probleme sau sugestii, nu ezitați sa contactați agentul nostru.

1.   Instrucțiuni de siguranța


Siguranța este responsabilitatea dumneavoastra. Inainte de a folosi utilajul, trebuie sa citiți și sa ințelegeți aceste instrucțiuni care va asigura siguranța.


(1)   Obținerea permisiunii utilizarii

Doar persoanele instruite și autorizate au permisiunea de a folosi utilajul.

(2)   Cunoașterea utilajului

Este necesar sa ințelegeți ”Diagrama sarcinilor” și ”Placuța din fabrica”.


1). Placuța din fabrica
v    Sarcina maxima

Sarcina maxima are la baza o inalțime de ridicare de 3000mm. Aceasta poate fi redusa cand inalțimea de ridicare e mai mare de 3000mm sau centrul de greutate al incarcaturii e mai mare de 500mm, de aceea este necesara o verificare amanunțita a ”Diagramei sarcinilor” inainte de a incarca bunurile de preluat pe utilaj. De asemenea, sarcina maxima mai poate fi redusa și atunci cand utilajul are atașament.

v    Greutatea proprie

Verificați greutatea proprie a utilajului inainte de ridicarea sau mutarea acestuia folosind alt echipament.

v    Numarul de serie/ numarul de fabricație

Numarul de serie/numarul de fabricație este marcat pe cadru și pe placuța din fabrica. Cand se dorește a se primi informații referitoare la utilaj, intotdeauna sunteți rugați sa comunicați și numarul de serie/numarul de fabricație.

2). Diagrama sarcinilorDiagrama sarcinilor pentru FD 30T


Trebuie sa știți ca greutatea bunurilor de preluat trebuie sa fie in acord cu aceasta diagrama. Capacitatea poate fi schimbata pentru diferite inalțimi de ridicare și centrul de greutate al incarcaturii.


(3) Evitați expunerea la foc

v    Nu conduceți utilajul in apropiere de materiale inflamabile, ca de exemplu iarba uscata și hartie nefolositoare/uzata .

Parcați utilajul la cel puțin 300mm distanța de lemn, furnir, hartie și alte

materiale asemanatoare.

v    Nu folosiți foc deschis (flacara) cand verificați nivelul sau scurgerile la combustibil, electrolit sau apa rece.

v    Nu fumați in timp ce verificați bateria, manevrați combustibilul sau lucrați la sistemul de alimentare, deoarece exista pericolul de explozie.

v    Nu alimentați niciodata utilajul cu combustibil, avand motorul pornit.(4) Incalzirea și racirea

v    Incalziți și raciți utilajul pentru aproximativ 5 minute inainte și dupa lucrul cu acesta.

v    Cand folosiți utilajul intr-un spațiu inchis, asigurați-va ca acel spațiu dispune de vențilație suficiența. Daca este nevoie se poate folosi un ventilator.

v    Nu deschideți capacul radiatorului atata timp cat motorul este fierbinte.(5) Urcarea corespunzatoare

v    Nu montați sau demontați echipamentele atașabile in timp ce utilajul se afla in mișcare. Folosiți dispozitivul de prindere din fața utilajului și urmați pașii de siguranța atunci cand montați sau demontați aceste echipamente.(6) Nu umblați la comenzi daca nu va aflați pe scaunul operatorului

v    Este interzis sa va deplasați cu motostivuitorul daca nu va aflați pe scaunul operatorului.

v    Inainte de a incepe activitatea, reglați scaunul operatorului și asigurați-va ca aveți accesul ușor la toate comenzile de mana sau de picior.(7) Pornirea in siguranța

v    Inainte de a utiliza motostivuitorul, asigurați-va ca:

Frana de mana este decuplata

Levierul pentru schimbarea direcției inainte/inapoi este in poziție neutra

Oglinzile retrovizoare sunt poziționate corect

v    La pornire, nu țineți angajata cheia de contact pentru mai mult de 10 secunde o data. Așteptați aproximativ 20 secunde dupa care incercați din nou.

v    Inainte de a porni utilajul, asigurați-va ca nu este nimeni sub, pe sau aproape de acesta.(8) Parcarea corespunzatoare

v    Parcați utilajul pe o suprafața mai inalta și trageți maneta franei de mana. Cand parcați pe o suprafața inclinata, asigurați-va ca roțile sunt blocate.

v    Coborați furcile și inclinați-le puțin in fața. Opriți motorul și scoateți cheia.


(9) Este interzis sa folosiți alte persoane ca sarcina auxiliara

v    Nu permiteți niciodata altor persoane sa se așeze pe furci, paleți sau in utilaj pentru a fi deplasate cu ajutorul acestuia.(10) Deplasarea pe un pod de lemn sau pe o platforma inclinata/de incarcare

v    Inainte de deplasarea pe pod de lemn sau pe o platforma inclinata/de incarcare, operatorul trebuie sa se asigure ca acesta este poziționat și fixat corespunzator și ca este suficient de solid incat sa susțina greutatea utilajului. Verificați inainte condiția suprafeței pe care se vor efectua lucrarile cu utilajul.

v    Trageți frana de mana și blocați roțile pentru a preveni mișcarea utilajului, remorcii sau a tirului atunci cand se incarca, descarca sau se transporta. Cricuri fixe pot fi necesare pentru a susține o semi-remorca in timpul incarcarii, descarcarii sau transportului, cand remorca nu este cuplata la un tractor.(11) Atenție la caile de acces

v    Fiți atenți la ramuri de copaci, cabluri, cai de acces sau diferite lucruri ce atarna. Luați-va masuri de protecție cand lucrați intr-o zona aglomerata.


(12) Reduceți viteza la colțuri

v    Reduceți viteza utilajului și claxonați atunci cand traversați pe intervale sau in alte locații unde vizibilitatea este redusa.(13) Atenție la bunuri/marfa transportata

v    In mod special fiți atenți cand efectuați manevre de mers cu spatele sau de intoarcere. Aveți grija sa nu izbiți ceva cu varful furcilor.

v    Din cauza roții din spate, spatele utilajului se balanseaza inspre exterior cand realizeaa manevre de intoarcere. Fiți precauți cand utilizați motostivuitorul in apropiere de curbe.

v    Utilajul de ridicat ce are ca atașament o incarcatura de marime mai mare necesita o mai mare raza de acțiune pentru intoarcere.

v    Asigurați-va ca incarcatura este bine stivuita și egal poziționata peste ambele furci. Luați-va masuri de protecție suplimentare atunci cand traversați o suprafața denivelata.


(14) Țineți departe produsele inflamabile

v    In timpul utilizarii motostivuitorului țineți departe de acesta bidoanele cu substanțe fluide, baloți de materiale inflamabile (bumbac) hartie sau produse chimicale, deoarece exista pericolul de a se aprinde sau a exploda din cauza evacuarii gazului din țeava de eșapament.

v    Nu va apropiați cu nici o parte a utilajului de cablurile de tensiune aflate deasupra acestuia.


(15) Reduceți viteza pe timp de noapte

v    Exista posibilitatea ca operatorul utilajului sa aiba o imagine distorsionata a distanței sau a unor denivelari de pamant. Circulați la o viteza care sa va permita sa opriți utilajul in siguranța.

v    Utilizați farurile frontale, farurile care sunt cerute de munca facuta și farurile din spatele utilajului.


(16) Verificați zona unde se va folosi utilajul

v    Controlați suprafața pe care urmeaza sa va deplasați cu motostivuitorul. Verificați sa nu fie pe suprafața unde va deplasați cu utilajul gropi, obstacole, etc și locuri cu suprafața accidentala. Asigurați-va ca nu exista nimic care ar putea duce la pierderea controlului utilajului, cufundarea in suprafețe mlaștinoase ori rasturnarea acestuia.

v    Curațați suprafața de gunoi și moloz. Indepartați orice ar putea produce pana de cauciuc sau ar slabi echilibrul incarcaturii.

v    Daca va deplasați pe o suprafața umeda și alunecoasa reduceți viteza. Pastrați distanța corespunzatoare fața de marginea drumului. Daca acest lucru nu se poate evita, luați-va masuri de protecție extreme.(17) Transportarea incarcaturilor joase

v    Este periculos sa va deplasați cu furcile ridicate mai sus decat inalțimea lor adecvata, indiferent daca sunt sau nu incarcate. Pastrați poziția corecta de deplasare. (In timpul deplasarii,furcile trebuie sa se afle intre 15-30 cm/ 6-12 inci deasupra solului).

v    Nu puteți opera la schimbarea mechanismului de pe o parte pe alta, daca utilajul este echipat adecvat, atunci cand furcile sunt ridicate și incarcate, deoarece acest lucru ar cauza un dezechilibru al utilajului.(18) Inclinați inapoi cand utilajul este incarcat

v    Deplasați-va cu incarcatura cat de jos e posibil și inclinata inapoi. Daca exploatați cu paleți din oțel sau material asemanator, asigurați-va sa inclinați inapoi catargul pentru a preveni alunecarea paleților de pe furci.

v    La utilajele cu piston, furci prinse in balamale sau furci de descarcare, butonul de control al atașamentului este plasat in poziția ”UP” cand este incarcat.(19) Evitați sa franați brusc

v    Evitați sa franați brusc sau sa coborați o panta cu viteza mare. Exista pericolul ca incarcatura sa cada sau utilajul sa se rastoarne.(20) Opriți, apoi dați inapoi

v    Franați de tot utilajul inainte de a schimba direcția de mers.


(21) Masuri de siguranța pe suprafețe cu inclinație

v    Cand coborați pe o rampa, folosiți motorul pe post de frana (tipul de frecare stransa), in timp ce nu acționați asupra manetelor de direcție și control al vitezei. Daca utilajul depașește viteza stabilita, folosiți pedala de frana.


(22) A da inapoi & a conduce in sus

v    Cand lucrați cu utilajul incarcat, indreptați roata din spate in jos. Cand urcați pe o suprafața inclinata, utilizați treapta de viteza de mers inainte, iar cand coborați utilizați treapta marșarier.

v    Niciodata nu va intoarceți intr-o parte pe o suprafața inclinata. Exista pericolul ca utilajul sa se rastoarne.


(23) Nu ridicați incarcaturi instabile

v    Asigurați-va ca incarcatura este bine stivuita și egal poziționata pe cele doua furci. Nu incercați sa incarcați numai cu o singura furca.

v    La utilajul ce are atașament, cum ar fi cu carlig de tractare, asigurați-va ca incarcatura este sigur și corect trasa, și apasați levierul de control al incarcaturii la maxim (pentru a crește presiunea).

v    Cand folosiți utilajul cu schimbarea direcției pe o parte sau care are ca atașament o sarcina lunga, cum ar fi: lemne, țevi, bare, sarcini de dimensiuni mari cu accesorii extinse, trebuie sa fiți atenți la devierea incarcaturii. ( Centru de greutate al incarcaturii trebuie sa fie alineat la centrul utilajului atat de mult cat e posibil).


(24) Nu ridicați incarcaturi cand se afla persoane sub utilaj

v    Nu permiteți nici unei persoane sa stea sau sa umble sub furcile ridicate sau alt atașament. Daca nu se poate evita, utilizați o bariera de blocare sau un suport pentru a preveni ca furcile sau atașamentul sa cada sau sa se miște neașteptat.(25) Nu inclinați catargul cand este incarcat

v    Utilizați inclinația inainte și inapoi minima cans stivuiți sau dați jos incarcaturi. Nu inclinați niciodata in fața inainte ca incarcatura sa fie stivuita sau sa fie la cea mai mica inalțime de ridicare.

v    Cand stivuiți sarcini intr-un loc inalt, intai ridicați catargul vertical pana la 15-20 cm( 6-8 inchi ) deasupra pamantului, iar apoi ridicați sarcina mai departe. Nu incercați sa inclinați catargul mai mult decat in poziție verticala cand sarcina este ridicata la inalțime mare.

v    Pentru a da jos incarcaturi dintr-un loc inalt, intorduceți furcile in paleți, ridicați ușor și conduceți in spate, apoi coborați incarcatura. Dupa coborare, inclinați catargul in spate. Nu incercați sa inclinați catargul cu incarcatura ridicata mult.(26) Nu stivuiți incarcatura prea mare pe furci

v    Nu stivuiți sarcini pe furci astfel ca varful acestora sa depașeasca inalțimea spațiului destinat susținerii sarcinilor. Daca acest lucru nu se poate evita, faceți incarcatura sa fie stabila. Cand manevrați incaracturi voluminoase, avand vizibilitatea redusa, operați cu utilajul in marșarier sau folosiți-va de ajutorul unui ghid.


2.   Datele tehnice

2 tone

2.5 tone

3 tone

1

Producator


EP

2

Model


FD20T

FD25T

FD30T

3

Tip motor


Diesel

4

Capacitatea nominala

Kg

2000

2500

3000

5

Centrul de greutate al incarcaturii

mm

500

500

500

6

Inalțimea de ridicare

mm

3000

3000

3000

7

Inalțimea libera de ridicare

mm

120

120

120

8

Dimensiunea furcilor

LxWxT

mm

1070*130*45

1070*130*45

1070*130*45

9

Inclinarea catargului

Fața/Spate

mm

6/12

6/12

6/12

10

Inclinare furca (centrul roții la baza furcii)

mm

440

440

440

11

Inclinare spate

mm

485

550

590

12Dimensiuni de baza

Lungimea pana la baza furcii

mm

2530

2600

2730

13

Lațimea totala

mm

1150

1150

1250

14

Inalțimea catargului coborat

mm

1995

1995

2005

15

Inalțimea catargului ridicat

mm

4200

4200

4210

16

Inalțimea peste cabina

mm

2130

2130

2180

17

Raza de intoarcere

mm

2170

2240

2450

18

Lațimea minima a unghiului drept al intervalului

mm

3680

3750

3950

19


Viteza

De deplasare (fara sarcina)

Km/h

20

20

18.5

20

De ridicare (cu sarcina)

mm/sec

450

450

400

21

De coborare (cu sarcina)

mm/sec

450

450

400

22

Forța de tractare (cu sarcina)

N

17500

17500

21000

23

Capacitatea de urcare (cu sarcina)


20

20

20

24

Roțile

Fața

mm

7.00-12-12PR

7.00-12-12PR

28*9-15-12PR

25

Spate

mm

6.00-9-10PR

6.00-9-10PR

6.50-10-10PR

26

Ecartament

Fața

mm

970

970

970

27

Spate

mm

970

970

970

28

Baza roții

mm

1600

1600

1600

29

Spațiu sol

Sub echipamentul de ridicare

mm

120

120

140

30

Masa proprie

Kg

3570

39004450

31Greutați

Cu incarcatura

Fața

4846

5568

6488

32

Spate

724

832

962

33

Fara incarcatura

Fața

1428

1560

1810

34

Spate

2142

2340

2640

35

Bateria

Voltaj/capacitate (20 HR)

V/AH

12/60

12/60

12/60

36


Model


TD27

37

Producator


NISSAN DIESEL

38

Capacitatea de deplasare

kw

44/2500

39

Motor

Capacitatea de ridicare

N.m

172/1600

40

Numarul de cilindri


4

41

Flux*Timp

mm

96*92

42

Deplasare

cc

2663

43

Capacitatea rezervorului

L

65

44

Transmisia


Electronic

45

Presiunea de operare

Pentru atașamente

Mpa

17.5

17.5

17.5


3.   Parțile componente01 Catarg

02 Convertorul cuplului de torsiune hidraulic

03 Transmisia hidraulica

04 Motor

05 Ghidaj ax pendulant

06 Controlerul și panoul de bord

07 Protecție de siguranța

08 Contragreutatea

09 Furcile

10 Axul de direcție3.1. Indicatoare


Luminile panoului de bord sunt destinate pentru a da lumina pe timp de noapte. Setați butonul de lumina in poziția ”ON” și lumina se va aprinde.


 1. Contorul orelor
 2. Indicatorul de avertizare pentru presiunea uleiului
 3. Indicatorul de avertizare pentru filtru (pentru motoare diesel)
 4. Indicatorul de incalzire
 5. Indicatorul de alimentare
 6. Termometrul apei
 7. Indicatorul de combustibil
 8. Indicatorul de avertizare al temperaturii pentru uleiul cuplului de torsiune


(1)   Contorul orelor

Acesta funcționeaza numai cand butonul cheiei este pornit. Pe el sunt afișate totalul orelor de lucru ale utilajului. De la stanga spre dreapta, unitatea ultimului afișaj este 1/10 ore. Este utilizat pentru a inregistra timpul de lucru și pentru a reaminti operatorilor timpul de intreținere periodica.

(2)   Indicatorul de avertizare pentru presiunea uleiului

Cand motorul este in funcțiune, acesta palpaie pentru a indica faptul ca presiunea uleiului este prea scazuta.

 1. In condiții normale, va palpai cand cheia este in poziția ON și se va opri cand motorul se pornește.
 2. Cand motorul funcționeaza bine, și indicatorul nu este aprins, nivelul de ulei poate fi unul redus sau ceva nu este in regula la sistemul de lubrifiere. Opriți utilajul, verificați și reparați.

(3)   Indicatorul de avertizare pentru filtrul decantor

Filtrul este folosit pentru a separa apa de combustibil.

 1. Cand motorul este in funcțiune și apa din filtru urca pana la nivelul fixat, acest indicator se va aprinde.
 2. In situație normala, se va aprinde cand se pornește butonul cheii și se oprește cand motorul este pornit.
 3. Daca motorul este in funcțiune și indicatorul este aprins, scurgeți imediat apa din filtru. (Pentru scurgere, consultați partea de ”Repararea utilajului de catre utilizator”).

(4)   Indicatorul de incalzire

Acesta indica daca radiatorul de intrare a aerului se incalzește.

 1. Porniți butonul cheii și acest indicator se va aprinde. Acest lucru arata faptul ca incalzirea incepe. Se va stinge atunci cand incalzirea s-a terminat. Din acel moment, motorul va fi ușor de pornit.
 2. Timpul de incalzire se poate schimba in funcție de cat de rece este motorul. Daca temperatura de racire a motorului este prea mica sau daca este iarna, incalzirea va lua ceva mai mult timp.

PRECAUȚIE: Cand motorul este in lucru și daca acest indicator nu se stinge, atunci poate fi ceva in neregula cu radiatorul și trebuie verificat urgent.

(5)   Indicatorul de alimentare

 1. Cand motorul este pornit, acesta indica faptul ca sistemul de alimentare funcționeaza anormal.
 2. In caz obișnuit, acesta se va aprinde cand cheia este invartita pentru a fi pornit și se va stinge in momentul in care se pornește motorul.
 3. Daca motorul funcționeaza, iar acest indicator este aprins, incetați imediat lucrulși verificați daca nu este rupta sau slabita cureaua ventilatorului. Dupa verificare, porniți din nou motorul pentru a continua lucrarea.

Daca acest indicator nu se stinge, ceva poate sa fie in neregula cu sistemul de alimentare. In acest caz, utilajul trebuie sa fie verificat și reparat de catre persoane autorizate.

(6)   Termometrul apei

Indica temperatura de racire a apei din motor.

 1. Acesta incepe sa funcționeze cand se pornește utilajul.
 2. In situație normala, se va mișca in interiorul parților centrale verzi.
 3. Daca acul se oprește in dreptul parților roșii, acest lucru indica faptul ca motorul este prea cald. Parcați utilajul intr-un loc sigur și lasați ca motorul sa funcționeze la viteza redusa, iar cand acul se mișca incet, opriți motorul.
 4. Pierderile de apa, cureaua venitlatorului slabita sau ceva neregularitați la sistemul de racire pot duce ca motorul sa se incalzeasca temporar. Daca acest lucru se intampla, verificați sistemul de racire.

(7)   Indicatorul de combustibil

Indica nivelul de combustibil care se afla in rezervor.

Dupa alimentarea cu combustibil și pornirea motorului, este nevoie de puțin timp pentru ca acul sa funcționeze normal.

Cand acul se apropie de linia roșie, rezervorul trebuie umplut cu combustibil. In mod special, in cazul utilajelor diesel, in momentul in care motorul are combustibil redus, sistemul de alimentare cu combustibil poate sa duca la golirea acestuia. Din aceasta cauza, asigurați-va sa alimentați cu combustibil inainte ca motorul sa se opreasca.


(8) Indicatorul de avertizare al temperaturii pentru uleiul cuplului de torsiune

Indica temperatura cuplului de torsiune

 1. Daca temperatura combustibilului este normala, acest indicator nu se va aprinde.
 2. Daca acesta se aprinde, opriți-va din lucru și verificați nivelul uleiului pentru a vedea daca nu este nevoie de ulei. ( Pentru mijloacele de verificare și umplere, va rugam sa verificați nivelul de ulei al uleiului cuplului de torsiune).


Butoane și manete


(0)   Contactul

Introduceți cheia.
[OFF].este poziția in care motorul este oprit. In aceasta poziție cheia poate fi inserata sau scoasa afara.

[ON]este poziția in care motorul se afla in funcțiune. Din poziția [OFF] invartiți cheia in poziția [ON].

La motoarele diesel, inainte de a porni motorul, lasați intai sa intre aer și sa se incalzeasca, pana ce indicatorul se stinge.

[START]este poziția in care motorul pornește. Din poziția [ON] rotiți cheia in sensul acelor de ceasornic pentru ca motorul sa porneasca. Apoi lasați cheia libera și ea va reveni inapoi in poziția [ON].

Pentru utilajele cu cuplu de torsiune, motorul va porni doar daca maneta de control va fi pe poziția neutra.


PRECAUȚIE: Cand motorul nu funcționeaza, nu plasați cheia in poziția [ON] pentru a preveni o descarcare excesiva a bateriei. Cand motorul merge, nu schimbați butonul pe poziția [START], deoarece ar putea cauza probleme la pornirea motorului.

Nu lasați acționat continuu motorul  pentru mai mult de 30 de secunde, rotiți pe poziția [OFF] și abia dupa 30 de secunde incercați sa porniți din nou.


(1)   Butonul farurilor și butonul de semanlizare

Aceste doua butoane sunt folosite pentru a controla farurile și semnalul de schimbare a direcției.

Butonul farurilor
1 – Intoarceți la stanga

2 – Intoarceți la dreapta


Nu conteaza in care poziție este cheia, acest buton poate funcționa, poate aprinde sau stinge farurile. Acest buton are 2 poziții, in diferite poziții, farurile for lumina dupa cum se poate vedea in imagine.


PRECAUȚIE: Cand motorul se oprește, nu lasați farurile aprinse pentru mult timp. Acest lucru va duce la descarcarea bateriei prea mult și motorul se poate sa nu mai porneasca din nou.


Butonul de semnaliare

Cum sa faci ca semnalizarea sa lumineze:


Stangaimpingeți in fața

Dreapta.apasați in spate

Dupa ce direcția a fost schimbata, butonul de semnalizare se va intoarce in poziția sa originala.


Maneta de control

1 – Poziția inainte

2 – Poziția inapoi

Este utilizata pentru a schimba intre mișcarile inainte și inapoi.

Inainte.apasați in fața

Inapoi..trageți in spate

Poziția neutra este intre cele doua mișcari.

PRECAUȚIE: Numai atunci cnd maneta de control este in poziția neutra, motorul poate sa fie pornit. Cand vreți sa schimbați intre inainte și inapoi, intai de toate incetiniți utilajul.


Butonul de claxon

1 – Apasați

Apasați butonul d claxon din mijlocul volanului pentru a face ca acesta sa sune.

Nu conteaza daca in contact este sau nu introdusa cheia și utilajul este sau nu pornit, prin apasarea acestui buton, claxonul va suna.


Maneta de ridicare

1 – Ridicare

2 - Coborare

Este utilizata pentru a ridica și a cobori furcile.

Ridicaretrageți in spate

Coborare..apasați in fața

Viteza de ridicare poate fi ajustata prin controlarea manetei și pedalei de accelerație in timp ce viteza de coborare poate fi reglata numai prin controlul asupra manetei.


Maneta de inclinare

1 – Inclinare inainte

2 – Inclinare inapoi


Catargul poate fi inclinat prin acționarea asupra acestei manete.

Inainteapasați in fața

Inapoi.trageți in spate

Viteza de inclinație poate fi reglata prin controlarea acestei manete.


Maneta franei de mana

1 – Poziția Blocata

2 – Poziția Eliberata

3 – Butonul de eliberare

4 – Maneta


Apasați aceasta maneta la inclinația maxima pentru a bloca utilajul. Pentru a elibera frana de mana, apasați butonul de eliberare.

Cand operați aceasta maneta, apasați pedala de frana.PRECAUȚIE: Asigurați-va ca nu va prindeți de nici o parte, doar de maner, cu scopul de a evita sa va accidentați la degete. De exemplu, cand incepeți sa coborați și eliberați frana de mana, prindeți-va de partea de sus, cea mai proeminenta a manerului. In cazul in care parcați in panta, roata trebuie sa fie blocata cu ajutorul unei caramide fixe.Inclinarea manetei de intoarcere

1 – Poziția manetei este in jos


1.     Cand aceasta maneta este jos, poziția volanului poate fi reglata in spate și in fața.

2.     Poziționați maneta intr-o poziție potrivita și fixați volanul in acea poziție.

3.     Dupa ajustare, mișcați volanul pentru a verifica daca a fost fixat.


PRECAUȚIE: Inainte de a porni utilajul, reglați poziția volanului. Asigurați-va ca nu il veți regla in timpul mersului. De la dreapta spre stanga sunt poziționate pedala de accelerație, pedala de frana și pedala de ambreiaj.


Parțile componente


(1) Scaun operator

Scaunul operatorului și centrua de siguranța sunt cu scopul de a oferi siguranța (centura este opționala). Ridicați maneta de ajustare și scaunul va putea fi mutat in fața sau in spate. Scoateți centura de siguranța și fixați-o strans.


PRECAUȚIE: Dupa ajustare, mișcați in fața și in spate pentru a va asigura ca scaunul este bine fixat.


AVERTIZARE: Cand conduceți utilajul, operatorul trebuie sa aiba centrua de siguranța bine stransa. Cu scopul de a proteja operatorul in cazul rasturnarii utilajului la producerea unui accident, cea mai eficienta metoda este ca operatorul sa se așeze pe scaun cat mai aproape de spatar. Scaunul și centura de siguranța poate ajuta la protecția siguranței personale. Daca se produc rasturnari ale utilajului, nu incercați sa ieșiți din utilaj, doar apucați-va de volan, departați-va picioarele, aplecați-va catre direcția de rasturnare și ramaneți in utilaj.


Cutia motorului

1 – Trageți in spate și eliberați maneta

Hole – Prindeți de deschizatura

2 – Impingeți


Deschidere

1.     Trageți in spate inchizatoarea, eliberați maneta cutiei motorului și stalpul pivotant se va inclina in fața și cutia motorului se va deschide.

2.     Ridicați cutia motorului ținand de deschizatura.

3.     Deschideți cutia in totalitate și agațați cilindrul in suport.

Inchidere

1.     Impingeți inchizatoarea, apoi apasați cutia motorului pana se aude un click.

2.     Trageți in spate volanul in poziția lui originala.

PRECAUȚIE:

4.     Asigurați-va ca agațatoarea cilindrului in suport este apasata inainte de a inchide cutia motorului.

4.     Asigurați-va ca, inainte de a conduce utilajul, ați inchis bine cutia motorului. A-l conduce fara ca aceasta cutie sa fie inchisa bine este foarte periculos.


(2)   Deschiderea de urgența


Daca cutia motorului nu poate fi deschisa prin mijloacele descrise mai sus, aceasta se va putea deschide astfel:

1.     Coborați maneta de intoarcere și faceți ca stalpul pivotant sa se incline in fața. (Așa cum se vede in figura de jos).

2.     Așezați un obiect neted intre cutia motorului și soclu. Impingeți carligul ca sa deschideți agațatoarea.

3.     Introduceți-va mana și ridicați cutia.


(3)   Blocarea furcilor


Ridicați toate știfturile de blocare a furcilor și apoi eliberați-le pentru ca furcile sa se poata mișca in dreapta și in stanga. Reglați furcile in poziția care este cea mai potrivita pentru incarcatura.

Stabiliți ca centrul de greutate al incarcaturii sa fie același cu al intregului utilaj.

Dupa reglare, intoarceți inchizatoarea pentru ca furcile sa se blocheze.

AVERTIZARE: Asigurați-va ca furcile sunt bine locate inainte de a ridica bunuri.


(4)   Carligul de tractare

1 – Carligul de tractare


Este localizat in spatele incarcaturii și este utilizat pentru a trage utilajul in cazul in care roțile au intrat intr-un șanț sau atunci cand se dorește ca utilajul sa fie tras dupa un alt vehicul.


PRECAUȚIE: Carligul de tractare nu este folosit pentru a trage alt utilaj sau vehicul.


(5)   Ridicarea utilajului

Dupa cum se poate observa și in figura, ridicați utilajul tragand carligul din fața și din spatele utilajului.


4.   Verificați inainte de utilizare


Verificați inainte de a utiliza stivuitorul și realizați operațiunile de intreținere periodice, cu scopul de a preveni problemele bruște, a imbunatații eficacitatea și a asigura lucrul in siguranța a utilajului.

(1)   Verificați intreg utilajul

Daca utilajul este in poziție verticala:

Verificați daca utilajul se balanseaza intr-o parte sau in alta. Daca acest lucru se produce, verificați daca cauciucurile sunt sparte sau daca sistemul de deplasare are ceva neregularitați.

Verificați sa nu fie scurgeri de apa sau ulei.

Verificați daca șuruburile de fixare sunt desfacute sau avariate.


(2)   Verificați cauciucurile

1. Masurați presiunea din anvelope cu ajutorul contorului și reglați-o la un nivel potrivit.

Presiunea standard a anvelopelor:

FD20T/25T: - Front – 850 Kpa

- Rear – 850 Kpa

FD30T: - Front – 820 Kpa

- Rear – 800 Kpa


2. Dupa acesta, verificați sa nu fie scapari de aer.

Verificați daca anvelopa nu este avariata sau roata indoita.


(3)   Verificați rulmentul butucului

Verificați gradul de strangere al rulmentului. Deșurubați rulmentul și evitați ca cuplul de torsiune sa fie asimetric.

Strangerea cuplului de torsiune:

FD20T/25T: - Front – 250-300N•m

- Rear – 150-200 N•m

FD30T: - Front – 450-600 N•m

- Rear – 150-200 N•m


(4)   Verificați farurile

Verificați daca filamentul și farurile sunt toate in condiții bune și mențineți farurile curate.


(5)   Verificați motorul și adaugați lichid pentru racire                        Acesta ar trebuie sa treaca prin, dupa ce lichidul din motor este racit.

Opriți motorul, dechideți-i capota, verificați nivelul lichidului de racire din recipientul in care se afla.


NOTA: daca radiatorul este insuficient pentru lichidul de racire, atunci, radiatorul impreuna cu recipientul acestuia vor aproviziona cu lichid de racire.

Nivelul lichidului de racire poate oscila intre limita superioara și cea inferioara. Cand nivelul este sub limita inferioara, adaugați lichid de racire, pana nivelul ajunge la limita superioara.

Concentrația pentru o durata mai lunga a lichidului de racire ( abreviat ca LLC) in motor a lichidului de racire trebuie menșinuta la 50%.

1 - recipientul

NOTA: daca nu exista lichid de racire al motorului in recipient, nivelul acestuia in radiator trebuie de asemenea verificat.

Cum se  poate verifica nivelul lichidului in radiator.

1). Luați jos capacul radiatorului.

2). Verificați nivelul lichidului prin orificiul de adaugare a fluidului.

3). Daca lichidul de racire nu poate fi vazut prin orificiu, adaugați LLC diluat.

NOTA: cand inchideți și deșurubați capacul radiatorului, indreptați spinul din spatele capacului spre spațiul gol al orificiului de adaugare a fluidului, apasați in jos și in același timp, rotiți in sensul acelor de ceasornic pana la sfarșit.

2 – Cutia radiatorului


AVERTIZARE: Cand capacul motorului este cald, este periculos sa se ridice. Verificați lichidul de racire, dupa ce motorul se racește.


(6)   Verificați nivelul uleiului hidraulic

Pentru a putea verifica nivelul uleiului hidrauluic, mai inainte de toate parcați utilajul pe o suprafața dreapta, opriți motorul și coborați furcile la sol.

1). Deschideți capota motorului și luați jos capacul de la ulei.

2). Ștergeți indicatorul de ulei din capacul uleiului și introduceți-l in recipientul de ulei.

3). Scoate-ți ușor indicatorul uleiului și observați daca uleiul aderent este deasupra liniei stabilite.

NOTA: nivelul de pe indicatorul de ulei este diferit in funcție de diferite modele de utilaje.

4). Daca uleiul hidraulic nu este suficient, adaugați pana se ajunge la nivelul marcat și ștergeți uleiul care a dat pe dinafara.


(7)   Verificați nivelul uleiului

1). Parcați utilajul pe o suprafața dreapta. Altfel, citirea nu va fi corecta.

2). Asigurați-va ca motorul nu este pornit atunci cand verificați nivelul uleiului.

3). Scoateți indicatorul de ulei și ștergeți-l, introduceți-l și scoateți-l iar pentru a vedea daca uleiul este intre linia de jos și cea de sus.

4). Daca uleiul este sub linia de jos, adaugați ulei pana ajunge la linia de sus.


Adaugarea uleiului

1). Desfaceți capacul uleiului și adaugați ulei prin orificiul corespunzator. Asigurați-va ca uleiul nu va depași linia de sus.

2). Utilizați diferite tipuri de ulei in funcție de sezon.

SAE No.30: peste 16 s C

SAE No.20: sub 16 s C

PRECAUȚIE: Daca e posibil, este bine sa folosiți ulei de la același producator.


Verificarea scurgerilor

Verificați motorul pentru a fi siguri ca nu exista scurgeri de apa sau ulei.


(8)   Verificarea lichidului de frana

1 – Rezervorul uleiului


Opriți motorul și verificați nivelul lichidului de frana, care se presupune ca trebuie sa fie pana la nivelul aratat in figura de alaturi. Asigurați-va ca nivelul lichidului de frana este peste limita inferioara, iar daca utilajul consuma lichid de frana prea repede, verificați sa vedeți daca nu sunt probleme de scurgere la sistemul de franare.


AVERTIZARE: Nu utilizați orice tip de ulei in afara de uleiul de frana. Nu lasați sa intre nici o impuritate in recipientul uleiului. Este foarte periculos chiar deoarece chiar și numai o mica impuritate poate cauza probleme grave la franarea utilajului.


(9)   Verificați pedala de frana

1). Apasați pedala de frana pentru a verifica spațiul podelei (spațiul dintre pedala și podea).

2). Asigurați-va la fixarea franei, ca pedala de frana care este apasata nu va aluneca in jos.

3). Asigurați-va ca pedala poate fi apasata in jos și poate reveni normal in poziția inițiala.

4). Pentru a verifica intinderea libera a pedalei, apasați pedala cu mana pana simțiți rezistența.


(10)        Verificați frana de mana

Verificați forța necesara pentru a impinge frana de mana pana la sfarșit. (forța standard: 250-300 N•m)


AVERTIZARE: Daca observați ceva in neregula, va rugam sa anunțați agenții noștri pentru a verifica.


(11) Pedala de accelerație și de frana (pentru tipurile de utilaj cu cuplu de torsiune)

1). Apasați pedala de accelerație și de frana cu mana pana simțiți rezistența, iat apoi verificați intinderea libera a acestora.

2). Apasați pedalele de accelerație și frana și verificați daca sunt neregularitați.


(12) Verificați indicatoarele

Porniți motorul și asigurați-va ca indicatoarele sunt in regula.

(13) Verificați nivelul combustibilului și alimentați

1 – Capacul rezervorului


1). Uitați-va la indicatorul de combustibil  și verificați daca este suficient.

2). Pentru a alimenta, intai opriți motorul, desfaceți capacul de la rezervor deșuruband in sens invers al acelor de ceasornic și adaugați combustibil.

3). Dupa ce ați alimentat, asigurați-va ca ați strans la loc capacul rezervorului.


PRECAUȚIE: Inainte și in timp ce se alimenteaza cu combustibil, fumatul și lucrul cu focul sunt strict interzise. In timp ce se alimenteaza sa se aiba grija ca nu cumva sa intre apa sau murdarie in recipientul de ulei.


(14) Verificați motorul

Porniți motorul pentru a se incalzi.

1). Verificați tot instrumentalul și indicatoarele.

2). Verificați daca motorul face anumite zgomote sau mișcari anormale.

3). Verificați daca este normala culoarea fumului de pe țeava de eșapament.

O culoare acromatica sau albastra inseamna o ardere completa; culoarea neagra a fumului inseamna o ardere incompleta, iar culoarea alba ne spune ca uleiul este ars impreuna cu combustibilul.


AVERTIZARE: Fumul de pe țeava de eșapament este daunator, de aceea cand utilajul este folosit in spații inchise, asigurați-va ca ventilația este suficienta și funcționeaza in bune condiții.


(15) Mecanismul de ridicare și coborare

1). Verificați daca furcile sunt fisurate sau indoite.

2). Verificați daca este distorsiune intre poli, daca lanțul este prea strans sau daca sunt scurgeri de ulei.

3). Verificați maneta de ridicare și coborare prin acționare la nivelul acestora.


(16) Verificați volanul

NOTA: dupa ce ați pornit motorul, verificați, urmand procedura urmatoare:

1). Indreptați roata din spate in direcție dreapta și verificați jocul periferic liber al volanului. ( jocul standard liber: 30 mm sau mai puțin)

2). Invartiți volanul și mișcați-l in sus și in jos pentru a verifica daca nu este slabit.

3). Apasați claxonul pentru a verifica daca sunetul acestuia este normal.

4). Verificați presiunea hidraulica

 • Verificați daca nivelul lichidului din rezervorul lichidului hidraulic este corespunzator și inlaturați dopul din orificiul valvei de control.
 • Ajustați presiunea folosind manometrul.
 • Porniți motorul. Rotiți volanul in stanga și dreapta de 2 sau 3 ori.
 • Invartiți motorul la roata dințata intermediara, rotiți volanul total spre dreapta sau stanga, iar apoi accelerați in direcția in care v-ați rotit.
 • Citiți manometrul și intoarceți volanul in poziția drept inainte. Verificați daca preiunea hidraulica masurata este egala cu cea specificata. Standardul [Mpa(kg/cm˛)]:17.5

Cand conduceți la o viteza redusa (pentru utilajele ce au cuplu de torsiune)

Apasați pedala de accelerație pentru a verifica starea de imbinare a ambreiajului.


PRECAUȚIE: dupa ce confirmați ca butoanele funcționeaza corect, realizați și verificarea de mai sus la o viteza redusa.


(17) Efectul de franare

Apasați pedala de frana pentru a verifica daca sunt ceva anormalitați sau efect doar pe o singura parte. Trageți frana de mana pentru a verifica daca utilajul poate fi oprit și intors in situația de oprire. Intr-un loc sigur, conduceți utilajul la o viteza mica pentru a verifica daca volanul este funcționabil.


5. Sistemul electric


AVERTIZARE: inainte de a verifica sau repara sistemul electric, trebuie sa inchideți toate butoanele și sa deconectați bateria.


(1) Diagrama electrica


In diagrama electrica, indicatoarele sunt:

1.     Indicatorul de avertizare pentru presiunea uleiului

2.     Indicatorul de incarcare

3.     Indicatorul de alertare pentru temperatura uleiului cuplului de torsiune

4.     Indicatorul de incalzire

5.     Indicatorul de avertizare pentru filtrul decantor

6.     Termometrul apei

7.     Indicatorul combustibilului

8.     Contorul orelor


(2) Verificarea/Inlocuirea siguranțelor


Verificați și inlocuiți siguranțele daca este necesar, așa cum arata figura. Daca siguranța arata ca ”NU”, inlocuiți-o cu alta noua. Siguranța noua ar trebui sa fie de aceeași capacitatea dupa cum se arata in lista urmatoare.Descriere

Capacitate

1

Farul de deasupra

30A

2

Claxon

10A

3

Instrumentarul

10A

4

Panoul de curent

30A

5

Luminile de control

10A

6

Siguranța de rezerva

30A/10A(3) Inlocuirea becurilor

Cand inlocuiți orice bec ars, verificați tabelul de mai jos:


Tipul becului

Capacitate

Farul de deasupra

12V/55W

Fața

Semnalizarea

Farul de poziție


12V/23W

12V/10W

Spate

Farul de frana

Semnalizarea

Farul de operare in marșarier


12V/21W

12V/10W

12V/10W

Instrumentarul

Becul indicator

Becul de avertizare


12V/2W

12V/2W


6. Mecanismul de ridicare


6.1. Verificarea furcilor

Examinați vizual furcile și inlocuiți daca sunt fisurate sau avariate. (Pentru a identifica fisurile rapid, folosiți metoda de penetrare a vopselei.)

Daca furcile sunt uzate 3 mm sau mai mult comparativ cu cele noi, inlocuiți-le. (Partea de la baza a furcilor care e la sol este mult mai predispusa la uzura).


6.2. Examinarea / Ajustarea inalțimii șasiului

(1) Poziționați catargul vertical și coborați in totalitate șasiul.


PRECAUȚIE: Inainte de a examina și ajusta inalțimea șasiului, indepartați furcile sau parcați utilajul pe o suprafața unde furcile sa nu atinga solul.


(2) Masurați distanța de la nivelul solului pana la partea de jos a șasiului pentru a vedea daca indeplinește criteriul standard [Standard (mm): 76]

(3) Daca nu este specificat, slabiți piulița de blocare și ajustați-o cu lanțul de ridicare regland piulița.

6.3. Examinarea/Ajustarea intinderii lanțului de ridicare


PRECAUȚIE: Inainte de operațiunea de intreținere, intotdeauna asigurați-va ca inalțimea  șasiului este cea potrivita.


(1) Poziționați catargul vertical și ridicați furcile la 20-30 mm de la sol.

(2) Pentru catarg de 2W, trageți lanțul de ridicare la mijloc și verificați devierea. Pentru catarguri de 2F și 3F apasați lanțul de ridicare pana la punctul de mijloc și verificați devierea.  [Standard (mm): 25-30]

(3) Daca devierea este in afara distanței specificate, slabiți piulița de blocare și ajustați intinderea lanțului cu piulița de ajustare de la lanțul de ridicare.

PRECAUȚIE

Asigurați-va ca este aplicata o intindere echivalenta atat in partea dreapta, cat și in partea stanga a lanțului de ridicare.

Dupa ajustare, intotdeauna verificați operațiunea de transport cu scopul netezirii.


6.4. Verificarea tamburului șasiului

Daca tamburul șasiului nu opereaza constant sau daca este supus deformarii, urme de uzura sau avarii, inlocuiți-l.

Verificați spațiul dintre rulmentul tamburului șasiului din fața și catargul interior. Daca spațiul este in afara distanței specificate, inlocuiți tamburul cu unul nou de marime corespunzatoare. [Standard (mm): 0.1-0.6]

6.5. Verificarea cilindrului catargului

Daca cilindrul catargului nu opereaza  constant sau sau daca este supus deformarii, urme de uzura sau avarii, inlocuiți-l.

Verificați spațiul dintre rulmentul cilindrului catargului din fața și șina catargului. Daca aceasta distnața este in afara celei specificate, inlocuiți cilindrul cu unul nou de marime coresounzatoare. [Standard (mm): 0.1-0.8]

6.6. Ajustați distanța cilindrului catargului

(1) Examinați vizual șanțul catargului. Inlocuiți-l daca este uzat excesiv sau avariat.

(2) Verificați distanța dintre șanțul catargului și catargul interior. Daca aceasta nu este cea specificata, ajustați-o folosind pana speciala [Standard (mm): 0.1-0.6]


7. Diagrama de lubrifiere
8. Intreținerea saptamanala


PRECAUȚIE: nu neglijați nici o mica anormalitate, care poate cauza accidente grave. In timpul operațiunii, daca se intampla ceva anormal, incetați imediat munca și verificați utilajul.


Pe langa aceasta, trebuie verificați de asemenea și urmatorii itemi:

Saptamanal (la fiecare 40 de ore) verificați

Filtrul de aer – curațat

Cureaua de transmisie a ventilatorului – verificata

Nivelul uleiului cuplului de torsiune – verificat

Șurub și piulița – restranse

Cilindrul și maneta de intoarcere – lubrificate

Lanțul – uns cu ulei


8.1. Curațarea filtrului de aer


Desfacand cele trei cleme care fixeaza filtrul, scoateți afara partea din mijloc a filtrului.

Curațați partea din mijloc a filtrului.

(1). Loviți hartia filtrului fara a produce rupturi sau sa suflați murdaria cu ajutorul aerului comprimat (7kg/cm2 sau mai mic).

(2). Apoi eliminați murdaria in supapa de golire.

NOTA:

1). Daca hartia filtrului a fost rupta sau sparta, inlocuiți-o cu alta noua.

2). Inlocuiți partea din mijloc a filturlui daca e patat mult.


Curațarea parții centrale a filtrului

1 – Supapa de golire

(1)   Cufundați-o in apa pentru o curațare neutra pentru aproximativ 30 minute și apoi curațați-o.

(2)   Clatiți filtrul cu apa curata (presiunea apei sa fie mai mica de 8kg/cm).

(3)   Curațați-o in mod natural sau cu ajutorul unui suflator de vant rece, dar nu prin intermediul aerului comprimat sau a focului.

NOTA:

Inlocuiți partea centrala a filtrului dupa ce a fost curațata de 6 ori sau daca a fost folosita un an de zile. Este foarte important ca parțile interioare și exterioare ale filtrului sa fie inlocuite impreuna.


Verificarea curelei de transmisie a ventilatorului

Verificați daca aceasta este stricata sau tare.

Verificarea uleiului convertorului cuplului de torsiune

(1) Parcați utilajul pe o suprafața dreapta, plasați schimbatorul de viteze in poziția libera, porniți motorul la o viteza mare și apoi verificați uleiul cuplului de torsiune.

PRECAUȚIE: cand verificați, trageți maneta franei și coborați furcile la sol.

(2) Deschideți capota motorului și scoateți partea din fața a bordului.

(3) Scoateți afara masuratorul uleiului și ștergeți-l.

(4) Puneți-l la loc și scoateți-l iar pentru a vedea daca uleiul ajunge la linia marcata.

(5) Daca uleiul doar este aproape de aceasta linie sau este sub ea, adaugați ulei ca sa treaca peste linia marcata.


8.5. Restrangeți șuruburile și piulițele

Fiecare șurub și piulița de la șasiu și de la sistemul de ridicare și coborare trebuie sa fie stranse din nou.8.6. Ungeți cilindrul și maneta de intoarcere

Va rugam sa respectați tabelul de lubrifiere.

PRECAUȚIE: inainte de lubrifiere, curațați limba ascuțita a lubrificatorului, iar dupa lubrifiere ștergeți uleiul curs pe dinafara.9. Repararea de catre utilizatori


9.1. Inlocuirea anvelopelor

Luați masurile de siguranța necesare pentru a sprijini utilajul cu ajutorul unui cric. Nu intrați sub utilaj sau sub furci. Daca janta este detașabila, inainte de a slabi piulița și șurubul asigurați-va ca ați scos aerul din anvelopa.

Daca presiunea din anvelopa este prea mare, foarte ușor janta se poate deforma sau se poate sparge, deci, nu depașiți preiunea normala din anvelope.

(1) Roțile din fața

Descarcați utilajul și parcați-l pe o suprafața dreapta.

Trageți frana de mana și blocați utilajul punand sub roata din fața un ic de caramida și introduceți cricul acolo, asigurandu-va ca acesta este poziționat bine.

Ridicați cu cricul pana roata nu mai atinge pamantul și piulița slabește.

Expulzați aerul din roata, strangeți piulița și scoateți roata.

Dupa inlocuire, montați roata exact dupa acești pași, dar in sens contrar.

Verificați și ajustați presiunea aerului din roți.

(2) Roțile din spate

Parcați utilajul pe o suprafața dreapta.

Trageți frana de mana și blocați utilajul punand sub roata din spate un ic de caramida și introduceți cricul acolo.

PRECAUȚIE

Daca marginea este detașabila, inainte de a slabi piulița și a scoate roata, asigurați-va sa scoateți mai intai aerul din roți.

Slabiți piulița in momentul in care roata nu mai atinge pamantul.

Expulzați aerul din roți, strangeți piulița și scoațeti roata.

Dupa inlocuire cauciucurilor, montați roata exact dupa acești pași, dar in sens contrar.

NOTA: plasați cricul doar sub sarcina.

Strangeți piulița exact in același mod cum a fost prezentat la roata din fața.

Verificați și ajustați preiunea aerului din roți.


9.2. Inlocuirea siguranței

Daca luminile, indicatoarele sau dispozitivele electrice nu funcționeaza corect, verificați daca nu sunt siguranțe arse. Cutia siguranțelor este in partea din fața stanga a cutiei motorului.

NOTA:pentru siguranțe și dispozitivele corespunzatoare acestora, va rugam sa faceți referire la diagrama electrica.

Inlocuiți siguranțele urmand pașii de mai jos:

(1). Rotiți butonul cheiei pe poziția OFF.

(2). Luați capacul de pe cutia siguranțelor și prindeți-o cu clama.

(3). Strangeți siguranța și scoateți-o afara.

(4). Daca siguranța este sparta, inlocuiți-o cu alta noua.

PRECAUȚIE: noua siguranța trebuie sa aiba aceleași specificații cu cea veche. Pentru aceasta, consultați partea de date electrice.


9.3. Eliminarea aerului din sistemul de alimentare

Eliminați aerul dupa urmatoarele etape, atunci cand combustibilul a fost folosit la maxim sau cand se efectueaza operațiuni de intreținere ale sistemului de alimentare.

(1). Dechideți capota motorului.

(2). Acționați cu ajutorul pompei pentru a scoate aerul afara.


9.4. Drenajul filtrului decantor

(pentru motoare de tip diesel)
1 – Pornirea pompei

2 – Supapa de drenare

3 – Tubul de drenare


Filtrul decantor separa apa de combustibil și este integrat impreuna cu filtrul de alimentare.

Daca indicatorul pentru filtrul decantor se aprinde, aceasta inseamna ca apa din el a depașit nivelul maxim și trebuie drenata.

(1). Apa va fi drenata de la tubul de drenaj de sub filtrul de alimentare.

(2). Rotiți supapa de drenare o data sau de doua ori și acționați cu ajutorul pompei pentru a realiza drenarea apei.

(3). Cand uleiul incepe sa dea pe dinafara, strangeți supapa de drenare cu șuruburi.

PRECAUȚIE: Șterge-ți uleiul care a curs.


9.5. Intreținerea bateriei

(1). Borna slabita și oxidata va duce la conexiuni nereușite. Daca pe aceasta este praf alb, inlaturați-l prin stropirea cu apa calda pentru a-l dizolva, iar apoi ungeți borna cu vaselina.

(2). Daca borna este oxidata grav, luați-o jos și inlaturați coroziunea cu ajutorul unei hartii dure sau sarma de oțel. Dupa aceasta conectați borna la baterie și ungeți cu vaselina.

NOTA: deconectați borna catodului inainte de a lucra cu alte borne.

PRECAUȚIE:

1). Opriți motorul inainte de a lucra cu bateria sau cu bornele.

2). Fixați capota bine și nu lasați nimic sa intre in baterie.

3). Nu faceți scurt circuite la baterie și țineți departe de orice sursa de foc, deoarece gazul care iese din baterie este inflamabil.

4). Nu atingeți electrolitul. Daca va stropiți cu electrolit in ochi sau pe piele, clatiți repede cu apa din abundența.

5). In locuri bine ventilate, scoateți capacul și incarcați bateria.

6). Spalați locul in care s-a stropit cu electrolit.10. Intreținerea periodica

Planul de inlocuire periodica


Termenii de realizare a inlocuirilor (in funcție de numarul total de ore sau de lunile de utilizare, realizați la standardul precedent)

6 sapt.

3 luni

6 luni

12 luni

200h

600h

1200h

2400h

Uleiul motorului

Filtrul de ulei

Sistemul de racire a apei (LLC o data la fiecare 2 ani)

Curațarea aerului

Curațarea combustibilului

Uleiul convertorului cuplului de torsiune

Filtrul convertorului cuplului de torsiune

Uleiul cutiei de viteze

Uleiul hidraulic

Filtrul uleiului hidraulic

Lichidul de frana

Furtunul activ de intoarcere
2 ani

Piesele de schimb de cauciuc pentru intoarcerea activa
2 ani

Furtunul hidraulic
2 ani

Furtunul de la rezervorul de ulei
2 ani

Furtunl de combustibil
2 ani

Furtunul de cauciuc al convertorului de cuplu
2 ani

Lanțurile
2 ani


Planul de intreținere periodica

Revizia / Service-ul

6 sapt.

3 luni

6 luni

12 luni

200h

600h

1200h

2400h

Revizia strangerii corpului cilindrului

Revizia strangerii colectorului

Revizia/ajustarea supapei de curațare

Revizia presiunii de comprimare

Revizia/ajustarea curelei de transmisie a ventilatorului

Revizia nivelului uleiului din motor

Revizia nivelului de racire

Revizia radiatorului

Revizia parții de sus a radiatorului

Golirea filtrului de combustibil (diesel)

Revizia/ajustarea jiclorului de injectare a combustibilului pentru presiunea de injecție (diesel)

Revizia jiclorului de injectare a combustibilului pentru poziția de injecție (diesel)

Revizia injecției aprinderii combustibilului (diesel)

Revizia/ajustarea vitezei roții intermediare

Revizia/ajustarea rpm maxime cu sau fara incarcaturaTermenii de verificare (in funcție de numarul total de ore sau de lunile de utilizare, realizați la standardul precedent)

6 sapt.

3 luni

6 luni

12 luni

200h

600h

1200h

2400h

Transmisia

Convertorul cuplului de torsiune și transmisie

1.     Pierderi din uleiul motorului

2. Funcționarea și desfacerea mecanismelor de operare

3. Funcționarea supapei de control și a ambreiajului

4. Funcționarea supapei de impingere

Sistemul de comanda

Roțile

1. Presiunea din cauciucuri

2. Urme de taiere, daune sau structura asimetrica a cauciucurilor

3. Desfacerea marginii și piuliței pivotului

4. Adancimea structurii cauciucurilor

5. Bucați de metal, piatra sau alte murdarii in cauciucuri

6. Daune ale marginii, laturilor jenții și structurii de tabla a roții

7. Sunete neobișnuite și slabirea axului roții frontale

8. Sunete neobișnuite și slabirea axului roții din spate

Axul frontal

9. Rupere sau daune la capacul axului

Sistemul de direcție

In cazul volanului verificați urmatoarele

1. Extinderea libera și slabirea

2. Condițiile de lucru

3. Supapa de direcție

4. Pierderi de ulei

5. Strangerea parților care sunt slabite

6. Secțiunea de intoarcere

7. Slabirea varfului principal al secțiunii de intoarcere

8. Ruperea și deformarea

Sistemul de franare

Pedala de frana

1. Intinderea libera și spațiul de la podea

2. Efectul de frana

Frana de mana

3. Forța de operare

4. Efectul de frana

5. Slabirea și avariile axului și cablului

Țeava și furtunul franei

6. Pierdei, ruperi și condiții de asamblare

Uleiul de frana

7. Nivelul uleiului de frina

Pompa principala și pompa de rotor a franei

8. Funcționarea, avariile și slabirea asamblarii

Tamburul franei și talpa franei

9. Distanța dintre tamburul franei și zona de frecare

10. Alunecarea talpei franei și uzura zonei de frecare

11. Uzura și avariile tamburului franei

12. Condițiile de lucru ale talpei franei

13. Oxidarea bolțului de ancorare

14. Uzura resortului de intoarcere

15. Ajustarea automata a funcțiilor

Rezistența placii

16. Deformarea, fisurarea și avarierea

17. Slabirea asamblarii


Sistemul de incarcare și descarcare

Furcile

1. Starea furcilor și a bolțului de ancorare

2. Uniformitatea la dreapta și stanga a furcilor

3. Fisurarea bazei furcilor și a parților componente

Cilindrul și platforma de ridicare

4. Deformarea, avarierea sau fisurarea parților componente

5. Slabirea cilindrului și a poliței de ridicare

6. Uzura și daune a garniturii cilindrului

7. Uzura, avariile și condițiile de rotire ale tamburului

8. Uzura și avariile bolțului tamburului

9. Uzura și avariile parților mobile ale cilindrului

Lanțul și lanțul de rotație

10. Intinderea lanțului, deformarea și avariile

11. Ungerea lanțului

12. Starea șurubului de baza a lanțului

13. Uzura, avariile și condițiile de invartire a lanțului de rotație

Sistemul hidraulic

Cilindrul hidraulic

1. Slabirea și avarii ale cilindrului hidraulic

2. Distorsiunea și avariile axului pistonului și pivotului

3. Funcționarea cilindrului hidraulic

4. Caderea și inclinarea libera

5. Scurgeri de ulei

6. Uzura și avariile consolei care susține pivotul și cilindrul

7. Viteza de ridicare

8. Mișcarile asimetrice

Pompa de ulei

9.  Sunete neobișnuite și scurgeri de ulei

Recipientul uleiului hidraulic

10. Nivelul uleiului și a impuritaților

11. Filtrul de ulei din recipientul pentru ulei

12. Scurgeri de ulei

Maneta de control

13. Slabirea axului

14. Condițiile de lucru

Supapa de control a uleiului

15. Scurgeri de ulei

16. Capacitatea de decuplare

17. Funcționarea supapei de decuplare și a supapei de blocare a balansarii

Țeava de presiune a uleiului

18. Scurgeri de ulei

19. Distorsiune și avariere

20. Slabirea axului


Sistemul electric (Verificați urmatorii itemi)

Sistemul de pornire

1. Fisuri ale obiectelor de protecție

2. Arderea bujiei

3. Arderea bornelor

4. Uzura și avarierea obiectelor de protecție din partea de sus

5. Deconectarea firelor din interiorul prizei

6. Reglarea aprinderii

Pornirea

7. Jocul pinionului

Incarcatorul

8. Efectul incarcarii

Bateria

9. Slabirea cablului de conectare

10. Scurgeri

Circuitul electric

11. Avarierea cablului

12. Siguranțele

Incalzirea

13. Fisuri ale rezistenței bobinei de incalzire

14. Circuitul de aer deschis al radiatorului

Instalația de siguranța

Protecția de deasupra

1. Fisurarea parților componente

2. Distorsiunea și avarierea

Sistemul de iluminare

3. Condițiile de lucru

Claxonul

4. Condițiile de lucru

Indicatorul de direcție (opțional)

5. Condițile de lucru

Indicatoarele

6. Condițiile de funcționare ale acestora

Sirena (opțional)

7. Condițiile de lucru

Scaunul operatorului

8. Slabirea sau avarierea

9. Avarierea centurii de siguranța

Caroseria utilajului

10. Avarierea și fisurarea cadrului și traverselor

11. Sabirea pivoților

Oglinda retrovizoare

12. Avarierea și murdarirea acesteia

13. Reflectarea vederii din spateNOTA: in condiții de operare grele, verificați utilajul la fiecare 170 de ore sau in fiecare luna.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate