Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Manual de exploatare - compresor cu surub


Manual de exploatare - compresor cu surub


MANUAL DE EXPLOATARE

COMPRESOR CU SURUBBELT 4 - 37

Instructiuni de siguranta

Instructiuni de siguranta

Prezentul manual a fost conceput pentru a va familiariza cu compresorul elicoidal si cuprinde informatii necesare pentru o utilizare in siguranta si fara disfunctionalitati a sistemului. Va rugam sa aveti in vedere faptul ca orice disfunctionalitate aparuta din cauza utilizarii inadecvate nu se afla sub incidenta conditiilor de garantie!   

Din acest motiv va rugam sa pastrati prezentul manual intr-un loc care sa permita accesul liber tuturor utilizatorilor compresorului in orice moment

Sistemul a fost conceput, produs, testat si documentat avand in vedere tehnologia momentului si respectand toate standardele curente de siguranta.

In conditii normale, sistemul nu reprezinta un pericol pentru personal cu care vine in contact sau pentru spatiul in care este amplasat, atata vreme cat utilizatorul se supune stipulatiilor manualului de functionare si daca transportul, asamblarea, service-ul si metodele de operare sunt efectuate in conformitate cu recomandarile.

Chiar si asa, anumite riscuri raman posibile!

Simbolurile utilizate in manual

PERICOL

Acest simbol este utilizat atunci cand apar circumstante periculoase pentru utilizator din cauza neglijentei sau a ignorarii instructiunilor.

ATENTIE

Acest simbol este utilizat atunci cand apar circumstante periculoase pentru spatiul in care este amplasat compresorul din cauza neglijentei sau a ignorarii instructiunilor.

Textul inclinat este folosit spre a va atrage atentia in mod special asupra unor informatii .

 

Utilizarea adecvata

Instalatia este conceputa exclusiv pentru:

. generarea de aer comprimat si

. pentru functionarea intr-un mediu fara riscul exploziilor.

Aceste utilaje sunt proiectate pentru o presiune minima de 5 bar (suprapresiune de functionare)!

Orice alta utilizare este considerata ca nefiind in concordanta cu scopul cu care a fost conceputa instalatia!

Producatorul / vanzatorul nu sunt considerati vinovati pentru daunele care pot aparea daca sistemul nu este folosit in conformitate cu scopul pentru care a fost conceput!

Aerul comprimat generat nu poate fi folosit pentru respiratia umana. In cazul in care aerul comprimat este folosit in scopuri farmaceutice sau sanitare, acesta trebuie sa fie supus unui tratament ulterior. Aceleasi observatii sunt valabile in cazul in care aerul comprimat este folosit la cultivarea unor plante si vine in contact direct cu produsele alimentare..

Personalul calificat

Prezentul manual se adreseaza "personalului calificat" care este imputernicit cu transportul, montarea, operarea sau asigurarea service-ului sistemului. Acesti indivizi trebuie sa parcurga capitolul relevant pentru sarcinile lor.

"Personalul calificat" il reprezinta indivizii care:

. pe baza pregatirii profesionale, cunostintelor si experientei precum si intelegerii cerintelor relevante, pot asigura buna functionare a instalatiei avand in vedere si toate eventualele pericole.

sau

. pe fondul multor ani de activitate intr-un domeniu asemanator au acelasi nivel de cunostinte ca o persoana cu pregatire de specialitate.

Operatiile care nu sunt descrise in acest manual pot fi efectuate numai de departamentul nostru de service pentru clienti sau de personal tehnic autorizat.

Operatii necalificate sau care nu tin seama de avertizarile mentionate in acest manual precum si cele asociate produsului pot genera grave leziuni personalului sau distrugerea materialului!

 

Instructiuni generale de siguranta

PERICOL

Pierderea sau scaderea sigurantei compresorului!

Reabilitarea sau modificarile asupra sistemului ii pot reduce gradul de siguranta! Urmarile pot reprezenta pericole pentru personal, daune materiale sau de mediu. Din aceste motive, eventualele reabilitari sau modificari aduse sistemului prin utilizarea de componente sau echipamente produse de o terta parte trebuie sa fie mai intai aprobate de noi.

PERICOL

Pierderea protectiei de contact!

Peretii laterali ai echipamentului fac parte din sistemul de aparare de contact a carui scop este de a proteja personalul de paletele ventilatorului care pornesc automat, de partile mobile ale instalatiei, de suprafete fierbinti sau tensiuni periculoase!

Mai mult decat atat, aceasta se impune pentru izolatia fonica si conducerea aerului de racire. De aceea peretii nu trebuie indepartati in timp ce instalatia este in stare de functionare.

1. Instructiuni de siguranta

Pentru punerea in functiune initiala se cere indepartarea peretilor laterali ai sistemului. Mai mult decat atat, in cadrul procesului de punere in functiune initiala a instalatiei comutatoarele principale trebuie sa fie pornite. Din aceste cauze punerea in functiune initiala poate fi efectuata numai de personal tehnic calificat!

PERICOL

Rani din cauza paletelor ventilatorului care pornesc in mod automat, parti mobile ale instalatiei, suprafete fierbinti sau scurgeri de vapori ai lichidului de racire!

Montarea, service-ul sau reparatiile de intretinere pentru componentele sistemului trebuie, daca nu se specifica altceva, sa fie efectuate numai asupra instalatiei oprite, racite suficient si depresurizate! Sistemul trebuie asigurat impotriva pornirii ilicite sau accidentale. Dispozitivul de inchidere pentru reteaua de aer comprimat trebuie sa fie inchis.

Daca sunt necesare lucrari de masurare sau testare a componentelor electrice in timp ce sistemul este in stare de functionare, acestea trebuie sa fie intreprinse de un electrician care sa urmeze toate prevederile de siguranta relevante.

PERICOL

Expunerea la riscuri pentru organele de simt!

Jetul de aer comprimat nu trebuie sa fie directionat spre persoane. In contact cu aerul comprimat particulele de praf pot fi purtate de jetul de aer. Din aceasta cauza se recomanda protejarea ochilor cu ochelari de siguranta atunci cand se opereaza cu aer comprimat.

1. Instructiuni de siguranta

ATENTIE

Pierderea sau scaderea fiabilitatii compresorului!

Se impune folosirea exclusiva a pieselor de rezerva si lubrifiantilor originali!

Recomandam ca un set de piese de schimb sa fie pastrat pe stoc pentru a garanta disponibilitate sporita compresorului.

Serviciul nostru de relatii cu clientii va sta la dispozitie pentru a va ajuta sa va selectati componentele.

ATENTIE

Avaria sistemului poate genera probleme de mediu!

Inainte de punerea in functiune initiala sistemul trebuie sa fi fost montat corespunzator in conformitate cu Capitolul 6!

Pentru actionarea compresorului (echipamentului care face obiectul Directivei echipamentelor sub presiune 97/23/CE) va rugam sa respectati reglementatile in vigoare pe plan national. In Germania, aceste echipamente trebuie sa fie actionate in conformitate cu reglementarile din ordonanta privind sanatatea si siguranta in industrie (BetrSichV)!

Indepartati toate materialele folosite sau defecte in mod corespunzator! Aceasta recomandare are in vedere mai ales componentele / materialele care contin lichid de racire. Va rugam sa aveti in vedere faptul ca lichidul cumulat in urma condensarii care contine lichid de racire nu poate fi evacuat in sistemul de canalizare!

Va oferim in acest context un separator adecvat de apa / lichid de racire pentru procesul de condensare.

Recipientele de aer comprimat trebuie supuse periodic unor inspectii tehnice!

Va rugam informati autoritatea care se ocupa cu inspectia tehnica pentru dumneavoastra cu privire la punerea in functiune a sistemului.

Aceasta autoritate va inspecta sistemul si va oferi un registru de testare.

Inventariati toate activitatile efectuate (ex. sub forma de tabele).

Efectuati toate activitatile din capitolele urmatoare in ordinea data.

Descrierea modului de functionare

2.1 Actionarea

Motorul electric actioneaza treapta de compresie prin intermediul unei curele trapezoidale.

2.2 Circuitul aerului

Aerul proaspat furnizat de ventilatorul integrat de racire a aerului este filtrat prin filtrul (filtrele) de aer. Aerul este apoi directionat prin regulatorul de aspiratie spre aria compresorului unde acesta este compresat la presiunea finala de compresie cu ajutorul lichidului de racire injectat.

In rezervorul cu lichid de racire aerul comprimat este separat in proportie de 98 % de lichidul de racire, iar separatorul in flux descendent indeparteaza ramasitele de lichid de racire din aerul comprimat. Fluxul de aer traverseaza apoi supapa unisens de presiune minima spre racitorul final de aer comprimat, unde este racit pana la 10 - 15 C peste temperatura ambientala, inainte de a parasi compresorul prin tubul de evacuare a aerului comprimat.

Regulatorul de aspiratie se deschide imediat dupa ce compresorul a demarat procesul de producere a aerului comprimat. Regulatorul se inchide atunci cand compresorul trece in starea de operare fara incarcatura si/sau devine inactiv si descarca sistemul prin supapa de evacuare.

2.3 Circuitul lichidului de racire

Lichidul de racire este pulverizat in blocul de compresie si are urmatoarele functii:

. Inlatura caldura rezultata din cresterea de temperatura cauzata de procesul de compresie.

. Asigura inchiderea ermetica pentru ungerea reciproca a rotoarelor si protejarea acestora cu o pelicula de lichid de racire.

. Asigura lubrifierea rulmentilor

. Amortizeaza zgomotul

Lichidul de racire paraseste blocul de compresie impreuna cu aerul comprimat sub forma unui amestec fierbinte de lichid de racire si aer utilizat.

Lichidul de racire este separat de aerul comprimat intr-ul rezervor de separare de catre separatorul de lichid de racire si dupa ce separarea a fost facuta, acesta curge spre schimbatorul de caldura pentru lichidul de racire. Regulatorul de temperatura pentru lichidul de racire amesteca lichidul rece de racire cu schimbatorul de caldura al lichidului de racire - lichidul de racire fierbinte din derivatie dupa cum prevede temperatura prescrisa. In final, filtrul lichidului de racire curata lichidul de racire inainte ca acesta sa fie injectat iarasi inblocul de compresie.

La solicitarea clientului se poate instala un incalzitor aditional in rezervorul de separare, care poate fi achizitionat fie de la bun inceput, fie pe parcurs. Acesta impiedica pagubele de

condensare ca de exemplu in cazul unor medii de compresie reci sau umede.

2.4 Racirea

Racitorul final de aer comprimat a schimbatorului de caldura a lichidului de racire este racit fie prin

. un ventilator incorporat de racire a aerului sau

. racirea cu apa.

Motorul electric este intotdeauna racit cu ajutorul propriului sau ventilator.

In cazul compresoarelor cu racire cu apa, un ventilator de aer proaspat asigura in mod aditional un aer admis de o suficienta prospetime pentru a indeparta caldura radiata

2.5 Graficul fluxului

2.6 Componente

2.7 Legenda

01 Dulap de comanda

02 Motor electric

03 curea trapezoidala

04 Filtru de aer

05 Regulator de aspiratie

06 Nivelul compresorului

07 Rezervorul lichidului de racire

08 Supapa de siguranta

09 Scurgere

10 Racord de umplere

11 Incalzitor aditional (optional)

12 Separator al lichidului de racire

13 Supapa unisens de presiune minima

14 Supapa de evacuare

15 racitor final aer comprimat

16 Conector pentru aerul comprimat

17 Racitor al lichidului de racire

18 Regulator al temperaturii lichidului de racire

19 Filtru al lichidului de racire

20 Ventilator pentru racirea aerului

21 Admisia apei de racire

22 racitor final aer comprimat cu supapa de reglare a debitului (supapa fluture)

23 Ventil electromagnetic

24 Admisia apei HCR

25 Schimbatorul de caldura HCR

26 Termostatul HCR

27 Evacuarea apei HCR

28 Supapa termostatica HCR

3. Depozitarea si transportul

Pentru dimensiuni si greutati vedeti capitolul 9

Va rugam sa depozitati sistemul numai in incaperi uscate si care nu ingheata

PERICOL

Trebuie sa aveti in vedere reglementarile locale sau alte prevederi corespunzatoare cu privire la folosirea utilajelor, echipamentul de transport si ridicare, precum si standardele valabile si normele pentru prevenirea accidentelor.

Transportati intotdeauna sistemul in pozitia sa normala de functionare fara ca acesta sa fie sub presiune. Inclinarea si asezarea in pozitie orizontala nu sunt permise.

Pentru transport folositi un camion cu ascensor bifurcat. Pentru transport pe distante scurte se poate folosi un utilaj cu ascensor in forma de paleta.

4. Punerea in functiune

4.1 Montarea

Montati sistemul in locatii care indeplinesc urmatoarele conditii:

. Inaltime maxima peste nivelul marii: 1000 m

. Temperatura ambientala: +5 pana la +40 C

. Temperatura ambientala pentru versiunea T: de la +5 pana la +45 C

. Conditii ambientale: loc racoros, uscat si fara praf

Normele privind spatiul si greutatea sistemului depind de tipul de compresor achizitionat. Pentru dimensiuni si greutati: vezi capitolul 9

Pastrati intotdeauna distanta minima de la pereti sau fata de alte obiecte astfel incat service-ul sistemului sa poata fi efectuat fara impedimente. Pentru intreaga serie distanta minima este de 250 mm.

Recomandam instalarea compresoarelor intr-o incapere separata, numai pentru acestea.

PERICOL

Este interzisa flacara deschisa sau focul, precum si operatiile de sudura in apropierea sistemului

4.2 Ventilatia

Aerul care intra prin deschizatura de admisie este folosit compresie si pentru racirea compresorului

Ventilatia trebuie sa indeplineasca cel putin urmatoarele conditii

Sa furnizeze cantitati adecvate de aer de racire dupa cum este prevazut in Capitolele 9.2 si 9.3

. Sa indeparteze aerul in exces dupa cum este prevazut in Capitolul 9 pentru a preveni incalzirea ariei compresorului

. Aerul de racire trebuie sa fie rece, uscat si fara praf

Asigurati-va ca aerul folosit nu contine amestecuri de gaze explozive sau periculoase, aburi, praf sau impuritati agresive.

Asigurati-va ca locul instalarii este fara praf, se incadreaza in temperaturile de functionare recomandate si este cat mai racoros posibil. Daca este cazul instalati dispozitive performante de ventilatie cu aer conditionat, de filtrare, racire sau incalzire a incaperii.

ATENTIE

Asigurati-va ca locul de instalare este aerisit in mod profesionist.

Asigurati-va ca nu pot aparea conditii de scurt-circuit cu aerul care circula (admisia de aer cald uzat)

Flux aer de racire: vezi Capitolul 9.

4.3 Ventilatie fortata (optional)

Ventilatia fortata trebuie sa fie dimensionata astfel incat, avand in vedere presiunea ramasa disponibila de la ventilatorul compresorului, sa furnizeze aerul proaspat necesar si sa evacueze aerul uzat.

Pentru dimensiunile nominale ale legaturilor in forma de canale si informatii cu privire la presiunea ramasa: vezi Capitolul 9.

Daca fantele de ventilatie sunt conectate la sistem, atunci in schema de planificare a legaturilor se impune includerea unor ventilatoare de sustinere suplimentare.

Aerul uzat poate fi folosit in scopul recuperarii caldurii.

4.4 Racirea cu apa (optional)

Pentru instalatiile cu racire cu apa, temperatura de post-racire a aerului comprimat din schimbatorul de caldura a lichidului de racire este scazuta cu apa rece din exterior.

Pentru cantitatile de apa de racire, temperaturi, presiuni si bransamente vedeti Capitolul 9.

Apa de racire trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

. Temperatura de admisie mai scazuta de + 35 C

. pre-presiune de la 4 bar la10 bar

. pre-filtrare cu pasi de cel putin 0,1 mm

conductivitate electrica: 10 - 500 S/cm

PH: 7,5 - 9,0

Duritate totala: 0,716 - 1,52 mMol/l

Inainte de admisia apei de racire ar trebui instalat (optional) un ventil electromagnetic.

Fluxul de apa de racire prin racitorul final al aerului comprimat ar trebui directionat cu o supapa fluture incorporata astfel incat temperatura de emisie a aerului comprimat sa fie cu 15 C mai mare decat cea a aerului admis.

Racordurile la alimentarea cu apa de racire trebuie sa fie flexibile si rezistente la apa.

4.5 Recuperarea de caldura pentru incalzirea apei / apa potabila (optional)

Compresoarele pot fi prevazute, optional, cu sistem de recuperare a caldurii

. pentru incalzirea apei sau

. pentru apa potabila (schimbator de caldura de siguranta cu mediu de blocare)

Pentru cantitati de apa, temperaturi si presiuni: vedeti capitolul 9.

Recuperarea de caldura trebuie conectata in mod adecvat dupa cum se prevede in Capitolul 9.

Apa pentru recuperarea caldurii trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:

. Presiune de pana la 10 bar

. Pre-filtrare cu pasi de cel putin 0.1 mm

4.6 Bransamentul la reteaua de aer comprimat

Se presupune existenta unei retele de aer comprimat profesionist conceputa, instalata si intretinuta.

Instalati o supapa de inchidere aditionala la admisia retelei de aer comprimat.

Conectati sistemul la reteaua de aer comprimat numai printr-un tub flexibil de aer comprimat. Lungimea tubului nu trebuie sa depaseasca 1.5 m.

PERICOL

Miscarile neprevazute ale tubului de aer comprimat!

In timpul functionarii sub presiune a retelei de aer comprimat tubul se poate misca brusc si cu forta puternica. Din aceasta cauza furtunul trebuie ancorat si fixat in mod adecvat.

4.7 Legaturi electrice

Unitatea este prevazuta cu conectare la un sistem de alimentare trifazat. (in sensul acelor de ceasornic). In circuitul de furnizare a energiei trebuie sa fie prevazut un echipament de siguranta corespunzator pentru protectia personalului si a unitatii.

Toate informatiile relevante pentru legaturile electrice pot fi gasite:

. in Capitolul 9

. pe placuta sistemului

PERICOL

Tensiunea electrica!

Sistemul poate fi conectat la reteaua de curent electric numai de electricieni calificati

Inainte de a face conectarile in conformitate cu cerintele compresorului verificati daca sursa de furnizare a curentului este adecvata. Nu sunt permise deviatii mai mari de 10 % de la voltajul potrivit.

Instalati cablurile de furnizare a curentului in mod profesionist. Asigurati-va ca instalarea acestora nu pun in pericol indivizi sau proprietati. Tineti seama de diametrele cablurilor necesare, de solicitarea la care sunt supuse, si de lungimea maxima permisa.

Conectati sistemul in conformitate cu graficul circuitului. Diagrama circuitului se afla in dulapul de control al sistemului..

ATENTIE

Exista pericolul ca sistemul sa se defecteze!

Inainte de a porni procedura de producere a aerului comprimat trebuie sa fie executata corect punerea in functiune initiala conform Capitolului 7

Testati functionarea corecta a tuturor dispozitivelor de siguranta. (protectie prin legarea la pamant, intrerupatoare de protectie etc.).

Incuiati cu grija dulapul de control dupa ce operatiunea de conectare a fost efectuata.

5. Afisajele si indicatoarele de functionare

5.1 Intrerupatorul principal al instalatiei

Intrerupatorul principal al instalatiei care se afla pe dulapul de control conecteaza sau deconecteaza unitatea de la sursa de curent.

PERICOL

Intrerupatorul principal al compresorului trebuie sa intrerupa alimentarea cu curent electric in timpul efectuarii service-lui sau lucrarilor de montare si trebuie sa fie protejat de pornirea accidentala sau rauvoitoare. (ex. amplasati un semn de avertizare pe intrerupatorul principal prin care se interzice pornirea instalatiei)!

5.2 Oprirea de urgenta

Sistemul poate fi oprit cu butonul OPRIRE DE URGENTA in cazul unei urgente reale

Opriti motorul in caz de urgenta: apasati butonul

PERICOL

Asigurati-va ca sistemul de inchidere este protejat suficient impotriva repornirii!

Repuneti in activitate sistemul numai atunci cand cauza pericolului a fost indepartata in mod profesionist si este posibila functionarea in conditii de siguranta

Activarea sistemului:

1. Trageti butonul de oprire de urgenta.

2. Apasati butonul pentru a confirma defectiunea

3. Apasati butonul pentru a reporni sistemul

5.3 Air Control 3 (optional)

Panoul cu afisaje si indicatori de functionare ai Air Control 3

. Afiseaza stadiul instalatiei / date cu privire la functionare

. Porneste sau opreste generarea de aer comprimat

. Este folosit pentru stabilirea parametrilor instalatiei.

Butoane pentru functii

Modificarea valorilor parametrilor

Selectarea sub-meniurilor

Confirmarea schimbarii parametrilor

Editarea modurilor din sub-meniuri

Afisarea de informatii de operare suplimentare

Pornirea compresorului

Are integrat un led verde

Lumina intermitenta: compresorul nu functioneaza si poate fi pornit in mod automat in orice moment.

Lumina continua: Compresorul functioneaza.

Oprirea compresorului

Semnalizeaza o avertizare / disfunctionalitate si are integrat un led rosu

5.3.1 Afisajul initial

Dupa pornirea intrerupatorului principal sau in timpul functionarii normale Air Control 3 va va informa cu privire la starea instalatiei

Informatii suplimentare

Perioadele de functionare si oprire sunt programate

Simbolul palpaie: Compresorul a fost oprit de cronometru

Simbolul este aprins: Compresorul a fost pornit de cronometru

Perioadele de presurizare sunt programate

Dispozitivul anti-inghet este activ, compresorul nu porneste.

RESTART

Este programata repornirea automata

REMOTE

Este programat modul de control la distanta

Simbolul palpaie: Compresorul nu functioneaza (OFF)

Simbolul este aprins: In modul de control la distanta compresorul functioneaza (ON)

LLC MODE

Incarcarea / descarcarea este controlata la nivel superior

AUTOMATIC OPT.

Semnificatie: Afisarea controlului programat pentru functionarea fara incarcatura

Functionarea motorului

Ventilul electromagnetic este deschis

Incalzitorul aditional este pornit

Intrerupatorul de pornire/oprire (ON/OFF) pentru generarea aerului comprimat

Pentru pornire (ON): apasati butonul:

Compresorul este pregatit si poate porni automat in orice moment.

Pentru oprire (OFF): apasati butonul:

In intervalul de repaus compresorul trece in stare pasiva si apoi se inchide complet.

5.3.3 Intrebuintarea tastelor de functii in afisajul initial

In afisajul initial tastele de functii pot accesa urmatoarele imagini informative

Modul 1 = intrebuintarea 1

Cu butoanele se pot schimba modurile si astfel intrebuintarile tastelor

de functii din afisajul initial

Modul 2 = intrebuintarea 2

In urma apasarii butonului dorit pe monitor apare informatia solicitata.

Cu tasta F4 va intoarceti la afisajul initial de la orice afisaj de date solicitat.

5.3.3.1 Utilizarea capacitatii

(Modul 1 - F 1)

Schimbarea modului

Acest grafic arata orele de functionare, mers in sarcina, mers in gol si cele de repaus sub forma unor diagrame cu bare. Pe grafic este de asemenea afisat numarul curent de ore.

Exemplu:

Cu exceptia orelor de functionare fara incarcatura, toate graficele sunt reprezentate de la stanga crescand spre dreapta. Suma orelor de functionare cu sarcina si orelor fara sarcina reprezinta totalul orelor de functionare.

Unitatile de masura ale graficului sunt in conformitate cu orele de functionare. In cazul in care numarul orelor de repaus este mai mare decat al orelor de functionare atunci graficul cu orele de repaus va fi scos. In acest caz luati in calcul numaratoarea orelor afisate in grafice

5.3.3.2 Service-ul (Modul 1 - F 3)

Schimbarea modului

Graficul pentru service arata intervalul de timp ramas, in ore, pana cand acesta trebuie efectuat

Daca timpul ramas pana la service-ul urmator este de mai putin de 100 de ore, graficul respectiv incepe sa palpaie si pe afisaj apare un semnal de avertizare.

Statutul LLC (Modul 1 - F 2)

Schimbarea modului

Aceasta afisare este posibila numai daca "Lead lag control" (Controlul integral diferential) a fost activat prin selectarea "YES" (DA) in meniul Lead lag control (vezi Capitolul 5.3.4.8).

Aceasta afisare arata statutul compresoarelor atunci cand acestea sunt actionate in modul LLC.

Tipul compresorului

Modul 1 - F4)

Schimbarea modului

Datele de identificare ale compresorului stocate in meniul de date ale utilajului sunt necesare personalului care asigura service-ul.

5.3.3.5 Graficul presiunii nete

Modul 2 - F1)

Schimbarea modului

In acest grafic se afiseaza presiunea curenta neta

Graficul temperaturii de compresie finala Modul 2 - F2) Schimbarea modului

In acest grafic se afiseaza temperatura de compresie finala

5.3.3.7 Graficul cantitatii de aer comprimat / profilul zilnic Modul 2 - F3) Schimbarea modului

In acest grafic se afiseaza nivelul curent al cantitatii de aer comprimat pentru o zi.

5.3.3.8 Graficul cantitatii de aer comprimat / profilul saptamanal Modul 2 - F4) Schimbarea modului

In acest grafic se afiseaza nivelul curent al cantitatii de aer comprimat pentru o saptamana.

5.3.3.9 Modificarea setarilor graficelor

setarile X-AUTO

Unitatile scarii axelor pot fi schimbate prin tastarea altor valori pentru axe

Axa y: Valorile de pe axa y pot fi schimbate in orice grafic. Datele din grafice sunt actualizate permanent, chiar si dupa functia de tastare

Axa x: In diagrama "air qty.wk." (calitatea aerului) valorile axei x nu pot fi schimbate ci doar cele din toate celelalte grafice.

- Dupa tastarea valorilor de pe axa x graficul nu se mai actualizeaza in continuare.

X-AUTO: - Tasta F1 activeaza sau dezactiveaza X-AUTO

- daca "X-AUTO ON", (in functiune) valorile de pe axa x se actualizeaza automat. X-AUTO foloseste valorile initiale stabilite in meniul "Display parameter diagrams (Afisajul graficelor parametrilor) "(vezi Capitolul 5.3.4.6). Tastarea manuala a valorilor de pe axa x nu mai este valabila.

Modul de programare pentru unitatile de masura ale axelor

1. Selectarea valorilor axiale se face cu butoanele

2. Confirmarea selectarii se face cu ENTER

3. Modificarea valorii care palpaie se face cu

Cursorul se misca cu F1 si F2

4. Confirmarea modificarilor se face cu ENTER.

Tasta F2 "X/Y- Init" este utilizata pentru a reseta unitatea de masura pentru valorile initiale presetate in X-AUTO.

Tasta F3 sterge valorile de masurare inregistrate ale graficului de timp afisat curent.

5.3.4 Meniul

Toate setarile de baza ale sistemului pot fi vizualizate in meniu. Daca modificarile nu au influenta asupra sigurantei functionarii acestea pot fi modificate prin introducerea unui cod.

Dupa apasarea tastei INFO meniul este afisat cu solicitarea de a introduce codul.

. Codul 0000: Vizualizarea setarilor de baza

. Codul 0001: Vizualizarea si schimbarea setarilor de baza

1. Modificarea valorilor care palpaie se face cu

Cursorul se misca cu F1 si F2.

2. Confirmarea modificarilor se face cu ENTER.

In continuare meniul principal apare cu urmatoarele sub-meniuri

 

 

Sub-meniul poate fi selectat cu tastele

Selectarea este confirmata cu ENTER.

La fiecare nivel de operare tasta F4 va conduce la urmatorul nivel superior

de operare.

Daca se introduce codul 0001, atunci parametrii sub-meniului trebuie sa

se schimbe dupa cum urmeaza

1. Selectarea pozitiei dorite din meniu se face cu tastele

2.Selectarea este confirmata cu ENTER.

3. Modificarea valorilor care palpaie se face cu tastele

Cursorul se misca cu F1 si F2.

4. Confirmarea modificarilor se face cu ENTER

5.3.4.1 Sub-meniu

Valori limita

Acest meniu contine valorile limita pentru presiune / temperatura:

 

Presiunea de pornire

Valoarea mai scazuta pentru reglarea presiunii

Poate fi editat

Presiunea de oprire

Valoarea mai mare pentru reglarea presiunii

Poate fi editat

Presiunea de siguranta

Presiunea maxima admisa pentru declansarea erorilor (intotdeauna cu 0.8 bar mai mare decat presiunea de oprire)

Afisat

Temperatura de compresie finala min.

Temperatura de compresie finala minima admisa

Afisat

Temperatura de compresie finala max

Temperatura de compresie finala maxima admisa

Afisat

Selectarea pozitiei meniului

Modificarea valorilor care palpaie

ENTER

Confirmarea selectarii / modificarii

F 4

Inapoi la urmatorul nivel superior

5.3.4.2 Sub-meniu

Parametri de functionare

Acest meniu contine parametrii care influenteaza reglarea temporara a compresorului.

Timpul de functionare

Timpul de functionare al motorului in operare automata

Afisat

Timpul de repaus

Timpul de functionare al motorului pentru amanarea opririi manuale si pentru repornirea automata

Afisat

Timpul stea/triunghi

Timpul stea/triunghi

Afisat

Repornirea automata

Pornirea dupa revenirea tensiunii

Poate fi editat

Modul de functionare:

Comportamentul la pornire cu sarcina Aria de setari:

AUTOMATIC

ON-/OFF-LOAD

AUTOMATIC OPT.

Poate fi editat

Pierderea de presiune maxima

Pierderea de presiune maxima

Afisat

Numarul maxim al pornirilor motorului

Numarul maxim al ciclurilor de comutare ale motorului pe ora.

Afisat

Selectarea pozitiei meniului

Modificarea valorilor care palpaie

ENTER

Confirmarea selectarii / modificarii

F 4

Inapoi la urmatorul nivel superior

Modul de functionare "Automatic"

Textul "AUTOMATIC" este afisat in afisajul initial. Dupa atingerea presiunii de oprire, sistemul trece in modul fara sarcina (dupa timpul de functionare) pe perioada timpului de functionare si afisajul de baza arata textul "run-on time" cu timpul ramas. La consumarea timpului de functionare motorul se opreste. Compresorul poate fi pornit automat in orice moment cand scade sub presiunea de pornire

Modul de functionare "On-/off-load"

Textul "ON-/OFF-LOAD" este afisat in afisajul initial. Compresorul este comutat intre functionarea on-load si off-load (cu sarcina si fara sarcina) ceea ce inseamna ca timpul sau de functionare este nelimitat.

Modul de functionare "Automatic Optional"

Textul "AUTOMATIC OPT." Este afisat pe afisajul initial. Dupa atingerea presiunii de oprire sistemul intra in modul fara sarcina. Dupa 10 si dupa 40 de secunde presiunea neta este masurata. Daca presiune scade sub pragul "Max. pressure drop", atunci sistemul intra in stare pasiva pentru durata de functionare. In afisajul initial textul "Run-on" apare impruna cu timpul ramas dupa cum a fost definit. Daca valoarea se afla deasupra pragului "Max. pressure drop", atunci sistemul se opreste dupa terminarea perioadei OFF

Max. no. of motor starts (Numarul maxim de porniri ale motorului)

Daca este depasit numarul maxim posibil al pornirilor motorului atunci compresorul este comutat temporar la modul de functionare on-/off-load.

5.3.4.3 Sub-meniu

Intervalele de service

In acest meniu sunt afisate toate intervalele de service sau recunoscute supa efectuarea unei lucrari de intretinere specifice. (vezi Capitolul 5.3.5).

Pentru recunoastere, se reseteaza timpul ramas afisat pentru intervalele de service respective. (vezi Capitolul 8.1)

Intervalul de service ASF

Intervalul de service pentru filtrul de aer

Afisat

Intervalul de service OLF

Intervalul de service pentru filtrul lichidului de racire

Afisat

Intervalul de service OLAB

Intervalul de service pentru separatorul lichidului de racire

Afisat

Intervalul de service la motor

Intervalul de service pentru lubrifierea motorului

Afisat

Intervalul de service compr.

Intervalul de service pentru compresor

Afisat

Service hours (orele de functionare

Totalul orelor de functionare (cu motorul pornit)

Afisat

Load hours (Orele de functionare cu sarcina)

Orele de functionare cu sarcina acumulate

Afisat

Standstill hours (Orele de repaus

Orele de repaus acumulate (cu sistemul in forma motor oprit)

Afisat

Volum total refulat

Volumul acumulat refulat al compresorului

afisat

5.3.4.4 Submeniu

Cronometru

In acest meniu se afla ceasul integrat cu timp real care poate fi ajustat precum si toate procesele de comutare care depind de acesta

Data / ora

Setarea datei si orei curente

Atentie: Ajustarea este introdusa in ceasul in timp real atunci cand secundele sunt confirmate cu ENTER

Editat

Timpii de comutare ale compresorului

Ramura a sub-meniului

Editat

Timpii de presiune ai compresorului

Ramura a sub-meniului

Editat

Timpii de comutare LLC

Ramura a sub-meniului

Editat

Timpii de presiune LLC

Ramura a sub-meniului

Editat

Timpii de comutare Prioritati

Ramura a sub-meniului

Editat

Selectarea pozitiei meniului

Modificarea valorilor care palpaie

ENTER

Confirmarea selectarii / modificarii

F 4

Inapoi la urmatorul nivel superior

Timpii de comutare precum si timpii de presiune pot fi programati cu ajutorul cronometrului in mod independent unii fata de altii.

Atunci cand se face programarea timpilor de comutare compresorul nu mai trebuie sa fie pornit si oprit manual. Aceasta pentru a preveni posibilitatea ca compresorul sa porneasca in mod automat, noaptea de exemplu, pentru a compensa pierderile in reteaua de aer comprimat.

Pentru un interval limitat, valorile care deviaza de la valorile limita predefinite (vezi capitolul 5.3.4.1) pot fi programate pentru presiunea de pornire si oprire. In acest fel intotdeauna se genereaza presiunea minima de operare ceruta. Astfel incat sa se economiseasca energie

Timpii de comutare pentru compresor

In acest meniu sunt definiti timpii de pornire si de oprire pentru compresor.

Pentru activarea cronometrului parametrul trebuie setat pe "ON" in prima linie de sus a meniului.

Daca cronometrul este setat pe "ON" si

. Daca cronometrul este activat pe afisaj apare un ceas.

. Daca cronometrul nu este activat pe afisaj apare un ceas care palpaie.

Pot fi programate sase timpi de comutare cu canalele K1 -K7.

Un canal este activ atunci cand cel putin una din zilele saptamanii este marcata cu negru. Pentru a activa permanent cronometrul pentru o zi sau un numar de zile timpul de comutarea trebuie setat la 00:00.

Pentru stabilirea timpilor de comutare (zilele saptamanii trebuie marcate cu negru

Selectarea canalelor se face cu tastele

2. Confirmarea selectarii se face cu ENTER.

3. Cursorul se misca pentru a alege zilele saptamanii folosind tastele F1 si F2. (Pentru a anula o zi a saptamanii deja selectata apasati sageata in sus.)

4. Setati cursorul pe timpul ales cu F1 si F2 si folositi tastele pentru a modifica valorile care palpaie.

5. Inregistrati setarile cu tasta ENTER.

ATENTIE

Daca cronometrul pentru comutarea timpilor este activat, atunci compresorul functioneaza numai in timpul intervalelor de comutare selectate

Timpii de presiune ai compresorului

In acest meniu sunt definiti timpii de presiune ai compresorului (Presiune crescatoare / presiune descrescatoare).

Pentru a activa cronometrul, cel mai de sus rand din meniul cu parametri pentru canalele de cronometrare trebuie sa fie setat pe "ON".

Un canal este activ atunci cand cel putin una din zilele saptamanii este marcata cu negru. (Pentru setarea timpilor de comutare vedeti paragraful "Timpi de comutare ai compresorului")

Canalele se cauta folosind K1 pana la K7 pentru a stabili daca un canal este activat pentru timpul curent. Daca nu este gasit nici un canal valid atunci setarile din meniul "limit values" (valori limita) sunt valide. Pentru a activa cronometrul pentru o zi sau o serie continua de zile trebuie introdus ca timp de comutare 00:00

Timpii de comutare / presiune LLC

Timpii de comutare sau presiune pot fi introdusi numai daca in sistemul de control este instalat modulul suplimentar pentru Lead lag control (LLC) (Control integrat diferential). Setarile se vor efectua dupa cum se precizeaza in "Timpii de comutare ai compresorului" sau "Timpii de presiune ai compresorului"

5.3.4.5 Sub-meniu

Indicator de defectiuni

In acest meniu puteti vizualiza ultimele 20 de operatiuni de service, avertizari si erori cu indicarea datei si a orei acestora

5.3.4.6 Sub-meniu

Afisajul parametrilor

In acest meniu sunt stocati si afisati parametrii pentru produs

Dimensiunea presiunii

Selectarea unitatii pentru afisarea presiunii in conducta

Editat

Dimensiunea temperaturii

Selectarea unitatii pentru afisarea temperaturii de compresie finale

Editat

Unitate de volum

Selectarea unitatii pentru indicarea volumului refulat

Editat

Limba

Selectarea limbii folosite la afisare

Editat

Deviatia presiunii

Posibilitate de resetare a senzorului de presiune neta

Afisat

Grafice

Setarea graficelor

Editat

Texte

Texte pentru tranzitul compresorului

Afisat

Selectarea pozitiei meniului

Modificarea valorilor care palpaie

ENTER

Confirmarea selectarii / modificarii

F 4

Inapoi la urmatorul nivel superior

Grafice

In acest meniu pot fi setati parametri de afisare a graficelor (valorile X-AUTO - vezi capitolul 5.3.3.8)

Intervale de salvare

Intervalul de salvare pentru inregistrarea presiunii liniei de operare, a temperaturii de compresie finale a cantitatii care trebuie evacuate momentan. Sistemul de control salveaza cele mai recente 8000. Pentru un interval de salvare de 12s (setarea de baza) exista o durata de inregistrare a datelor de 12s x 8000 = 96000s = 26.7h

Numarul de puncte X-auto

Numarul de valori inregistrate pentru functia X-auto pe axa timpului la un interval de salvare de 12 s si in sus pana la 300 de puncte pentru X-Auto, rezulta o gradare pe axa timpului de 12s x 300 =3600s =1h

Presiunea liniei scazuta

Valoarea scalara scazuta pe axa x a graficului "line pressure" (presiunea liniei) (vezi 5.3.3.5)

Presiunea liniei crescuta

Valoarea scalara crescuta pe axa x a graficului "line pressure" (presiunea liniei) (vezi 5.3.3.5)

Temperatura scazuta

Valoarea scalara scazuta pe axa x a graficului "Final compression temperature" (temperatura finala de compresie) (vezi 5.3.3.6)

Temperatura crescuta

Valoarea scalara crescuta pe axa x a graficului "Final compression temperature" (temperatura finala de compresie) (vezi 5.3.3.6) (setarea initiala 120 oC

Cantitatea de aer zilnic scazuta

Valoarea scalara scazuta pe axa x a graficului "Compressed air quantity daily profile" (Cantitatea de aer comprimat - profil zilnic) (vezi 5.3.3.7)

Cantitatea de aer zilnic crescuta

Valoarea scalara crescuta pe axa x a graficului "Compressed air quantity daily profile" (Cantitatea de aer comprimat - profil zilnic) (vezi 5.3.3.7)

Cantitatea de aer saptamanal scazuta

Valoarea scalara scazuta pe axa x a graficului "Compressed air quantity weekly profile" (Cantitatea de aer comprimat - profil saptamanal) (vezi 5.3.3.8)

Cantitatea de aer saptamanal crescuta

Valoarea scalara crescuta pe axa x a graficului "Compressed air quantity weekly profile" (Cantitatea de aer comprimat - profil saptamanal) (vezi 5.3.3.8)

5.3.4.7 Sub-meniu

Configuratie

Tipul instalatiei

Selectia tipului predefinit al instalatiei

Afisat

Presiunea maxima

Presiunea maxima admisa pentru instalatie

Afisat

Fluxul de aer maxim

Cantitatea de aer livrat la viteza maxima in functionarea cu sarcina

Afisat

Modul la distanta

Sistemul de pornire / oprire

Editat

Functionarea LLC

Functionare cu comutare alternativa de sarcina electrica

Editat

Oprirea la pana de curent

Oprirea atunci cand se identifica voltaj scazut

Afisat

Transformatorul de frecventa

Setarile transformatorului de frecventa

Afisat

Comunicare

Setarile pentru comunicarea in serie

Afisat

Incalzire

Setarile pentru incalzirea aditionala

Afisat

Selectarea pozitiei meniului

Modificarea valorilor care palpaie

ENTER

Confirmarea selectarii / modificarii

F 4

Inapoi la urmatorul nivel superior

Modul la distanta

Stabileste cum este pornit sau oprit compresorul.

Operarea locala: Compresorul poate fi pornit sau oprit numai de la panoul de operare / afisaj al Air Control 3.

Controlul la distanta: Compresorul poate fi pornit sau oprit cu un semnal electric sau de la butonul:

In afisajul de baza apare textul care palpaie: "REMOTE

ATENTIE

Daca utilajul a fost oprit cu ajutorul tastei

pentru pornirea compresorului trebuie apasata tasta

chiar daca este activ controlul de la distanta.

LLC OK: Este folosit pentru ca un sistem de control superior sa anunte compresorul ca este gata de functionare (vezi de asemenea Functionarea LLC 5.3.4.8

Modul LLC

Compresoarele sunt controlate de un sistem de control de nivel superior. Textul "LLC MODE" (vezi de asemenea Modul la distanta 5.3.4.8) apare in afisajul initial.

5.3.4.8 Sub-meniu

Control integrat diferential (LLC)

Acest meniu contine setarile pentru operarea ca si Master LLC

Pentru utilizarea functiei "Lead lag control", Air Control 3 trebuie sa fie dotat cu o interfata RS-485.

Selectarea pozitiei meniului

Modificarea valorilor care palpaie

ENTER

Confirmarea selectarii / modificarii

F 4

Inapoi la urmatorul nivel superior

ATENTIE

Functia de coordonare LLC poate fi activata numai cand compresorul este folosit efectiv ca unitate coordonatoare de baza

Controlul integral diferential

Parametru pentru activarea caracteristicilor coordonarii LLC (setarea de baza : NO

Afisat

Presiunea de pornire

Pragul de presiune scazut pentru pornirea compresorului

Editat

Presiunea de oprire

Pragul de presiune ridicat pentru oprirea compresorului

Editat

Intarzierea pornirii

Timpul minim dintre pornirea a doua compresoare (setarea initiala : 5 s)

Editat

Intarzierea opririi

Timpul minim intre oprirea a doua compresoare

(setarea initiala : 2 s

Editat

Intervalul de comutare

Prioritatea 1

Timpul intre comutari de LLC pentru compresoare avand prioritatea 1

Editat

Intervalul de comutare

Prioritatea 2

Timpul intre comutari de LLC pentru compresoare avand prioritatea 2

Editat

Intervalul de comutare

Prioritatea 3

Timpul intre comutari de LLC pentru compresoare avand prioritatea 3

Editat

Prioritati

Atribuirea succesiunii prioritatilor

Editat

vedeti de asemenea capitolul

5.3.4.9 Sub-meniu

Accesorii

Acest meniu contine setarile pentru conectarea accesoriilor.

Pentru a putea utiliza aceste functii Air Control 3 trebuie sa fie dotat cu modulele de accesorii.

Modulul de accesorii

Modulul aditional pentru accesoriile disponibile

Afisat

Configuratia intrarii

Functia intrarii digitale

Editare

Configuratia iesirii

Functia iesirii digitale

Editare

Timpii de comutare

iesire 1

Timpii de comutare definiti pentru accesorii 1

Editare

Timpii de comutare iesire 2

Timpii de comutare definiti pentru accesorii 2

Editare

Timpii de comutare

Iesire 3

Timpii de comutare definiti pentru accesorii 3

Editare

Timpii de comutare iesire 4

Timpii de comutare definiti pentru accesorii 4

Editare

Timpii de comutare

In acest meniu sunt definiti timpii de pornire / oprire ai unui releu de intrare accesoriu

Pentru a activa cronometrul, cel mai de sus rand din meniul cu parametri pentru canalele de cronometrare trebuie sa fie setat pe "ON".

Cu canalele K1 -K7 pot fi programati 7 timpi de comutare.

Un canal este activ cand cel putin o zi a saptamanii este marcata cu negru.

Pentru setarea timpilor de comutare vedeti paragraful "Timpi de comutare ai compresorului" capitolul 5.3.4.4.

Pentru a activa continuu produsul cronometrat pentru una sau mai multe zile setati timpul de comutare la 00:00

Configuratia intrarii

Admisiile de la 1 la 8 pot fi folosite pentru a comuta compresorul la disfunctie sau atentionare.

5.3.4.10 Sub-meniu

Diagnosticare

Acest meniu descrie stadiile curente ale admisiilor si produselor digitale

5.3.5 Avertizari / Intretinere

O avertizare se manifesta prin palpairea unei lumini rosii.

Compresorul nu este oprit.

Afisajul contine informatii aditionale:

. simbolul triunghiului de avertizare palpaie

. tipul avertizarii

. numarul de telefon al celor care asigura service-ul

Ce trebuie facut in caz de avertizari / diverse lucrari de intretinere este descris in capitolul 8.

ATENTIE

Este posibila avarierea sistemului!

Lucrarile de intretinere necesare apar sub forma de avertizari.

Confirmati aceste avertizari numai dupa ce lucrarea de intretinere corespunzatoare a fost facuta efectiv!

Neefectuarea operatiilor de intretinere scade viata serviciilor si fiabilitatea sistemului. Va rugam sa aveti in vedere faptul ca daunele provocate de folosirea necorespunzatoare pot sa genereze pierderea garantiei!

Se pot folosi doar iese de rezerva originale.

Informatii cu privire la service: vezi capitolul

Lucrari de service recunoscute:

1. Dupa cum se descrie in capitolul 5.3.4, accesati meniul principal si apoi sub-meniul Calendar de intretinere.

2. Selectati lucrarea de intretinere care va fi executata folosind tastele

3. Apasati butonul F 3 pentru a recunoaste lucrarea.

4. Prin dubla apasare a tastei F 4 va veti intoarce la afisajul de baza..

5.3.6 Disfunctionalitati

Aparitia unei disfunctionalitati este marcata de aprinderea permanenta a luminii rosii.

Compresorul este oprit automat.

In completare, afisajul mai arata:

. tasta cu o unealta palpaie

. Tipul disfunctionalitatii

. numarul de telefon al celor care asigura service-ul

Disfunctionalitatile pot fi recunoscute numai cand cauza a fost reparata in mod profesionist. Reparatiile si remedierea defectiunilor trebuie sa fie facute exclusiv de personal calificat!

Recunoasterea mesajelor de eroare:

1. apasati tasta

2. pentru a reporni producerea de aer comprimat apasati tasta

5.3.7. Ajustarea contrastului pe display

Contrastul displayului a fost in asa fel ales pentru a asigura o lizibilitate optima in aproape toate conditiile de functionare. Totusi, este necesara ajustarea contrastului in anumite conditii (de ex. Conditii slabe de iluminare, lumina directa de la soare), urmati urmatorii pasi:

 1. Asigurati-va ca compresorul este deconectat de la alimentarea cu curent actionand comutatorul principal.
 2. Deschideti dulapul de comanda al compresorului.
 3. In partea din spate a panoului se poate vedea o mica deschidere in partea de sus.

Inserati in aceasta deschizatura o surubelnita mica lata pentru a ajunge la surubul de ajustare si a corecta contrastul.

 1. Pentru a mari contrastul, intoarceti usor in sensul acelor de ceasornic; pentru a reduce contrastul, intoarceti in sensul opus acelor de ceasornic.
 2. Inainte de a repune in functiune compresorul, inchideti usa dulapului de comanda.

5.4 Air Control 1

Panoul cu afisaje si indicatori de functionare ale Air Control 1

. Afiseaza stadiul instalatiei / date cu privire la functionare

. Porneste sau opreste generarea de aer comprimat

. Este folosit pentru stabilirea parametrilor instalatiei.

Modificarea valorilor parametrilor

Confirmarea schimbarii parametrilor

Afisarea de informatii de operare suplimentare

Pornirea compresorului

Are integrat un led verde

Lumina intermitenta: compresorul nu functioneaza si poate fi pornit in mod automat in orice moment.

Lumina continua: Compresorul functioneaza.

Oprirea compresorului

Semnalizeaza o avertizare / disfunctionalitate si are integrat un led rosu.

5.4.1 Afisajul initial

Dupa pornirea intrerupatorului principal sau in timpul functionarii normale Air Control 1 va va informa cu privire la starea instalatiei

Presiunea curenta

Avertizare prezenta (vezi Capitolul 5.4.5.)

Motorul functioneaza

Compresorul comprima aer

Exista o defectiune (vezi Capitolul 5.4.6.)

Restart Repornire automata dupa activarea alimentarii cu curent

Automatic Modul de functionare Automat sau Automat ca si optiune

Remote - Intermitent: Generarea de aer comprimat este pornita/oprita

(ON/OFF) printr-un comutator de la distanta

- Continuu: Generarea de aer comprimat este controlata de un sistem de control de nivel superior

Temperatura curenta a compresorului

In loc de temperatura curenta a compresorului, pe afisaj poate sa apara si temperatura curenta a lichidului de racire: apasati tasta . Pentru vizualizarea informatiilor suplimentare de operare, vezi Capitolul 5.4.3.

5.4.2. Pornirea/oprirea (ON/OFF)

generarii de aer comprimat

Pornirea (ON): apasati butonul   

Compresorul este pregatiti si poate porni automat in orice moment.

Compresorul porneste doar cand:

 • Presiunea curenta din conducta scade sub presiunea de pornire sau
 • Temperatura compresorului este de cel putin 1*C.

Oprirea (OFF): apasati butonul

Pe durata perioadei de oprire compresorul trece in faza de mers in gol, iar apoi se opreste.

In cadrul procesului de oprire, utilajul trece mai intai in modulul de mers in gol (motorul functioneaza, insa compresorul nu comprima aer; pe afisaj apare un punct intermitent) pe durata "timpului de oprire" (45 s). Doar dupa aceea unitatea se opreste (motorul se opreste).

5.4.3. Vizualizarea datelor de functionare suplimentare

ATENTIE

Apasati in mod repetat butonul INFO pentru a vizualiza urmatoarele date de functionare in ordinea descrisa mai jos.

1x

Presiunea de pornire in bar. Compresorul porneste de indata ce presiunea din conducta scade sub aceasta valoare.

2x

Presiunea de oprire in bar. Utilajul trece in modul de mers in gol de indata ce presiunea din conducta creste peste aceasta valoare.

3x

Presiunea de siguranta in bar (= presiunea de oprire + 0.8 bar). Cand se atinge aceasta presiune de siguranta, compresorul se opreste si este afisat un mesaj de eroare.

4x

Temperatura minima permisibila pentru compresor

5x

Temperatura maxima permisibila pentru compresor

6x

Total ore de functionare

7x

Ore de functionare in sarcina

8x

Durata de service ramasa pentru filtrul de aer

9x

Durata de service ramasa pentru lichidul de racire si filtrul lichidului de racire

10x

Durata de service ramasa pentru separatorul fin

11x

Durata de service ramasa pentru lubrifierea motorului

12x

Timpul ramas pana la efectuarea lucrarilor de service la compresor.

Este dezactivata afisarea disfunctionalitatilor/avertizarilor!

Atata timp cat sunt afisati parametrii de exploatare de mai sus, nu pot fi semnalate mesajele de eroare sau de avertizare. Prin urmare, se recomanda iesirea din acest program cat mai repede posibil.

Meniu sistem

Toate setarile de baza ale sistemului pot fi vizualizate in meniul sistem. In cazul in care modificarile nu au nici o influenta asupra sigurantei de exploatare, acestea se pot face prin introducerea unui cod de intrare.

5.4.1. Stabilirea parametrilor unitatii

Se pot stabili parametrii unitatii doar atunci cand este oprita generarea de aer comprimat. Vezi Capitolul 5.4.2.

Parametrii permit reglarea unitatii la solicitarile specifice ale clientului. In acest scop, Air Control 1 trebuie sa fie comutat pe modulul de stabilire a parametrilor.

Parametrii individuali se pot selecta cu un cod, iar apoi se pot schimba. O descriere a numerelor de cod disponibile poate fi gasita in Capitolele 5.4.4.3. , pana la 5.4.4.13.

Procedura de stabilire a parametrilor:

1. Apasati butonul

pana cand pe display apare mesajul "cod". In acest moment Air Control 1 se afla la nivelul principal al modulului de stabilire a parametrilor.

Cod

(intermitent)

 

2. Selectati codul solicitat cu ajutorul

butoanelor

3. Apasati tasta ENTER pentru a activa codul.

Air Control 1 trece la primul sub-nivel.

Cu anumite coduri, se pot introduce, unul dupa altul, mai multi parametrii. In acest caz, trebuie sa apasati doar tasta ENTER pentru a selecta parametrul urmator.

4. Folositi butoanele

pentru a schimba setarea curenta a codului selectat in conformitate cu solicitarile dumneavoastra.

5. Apasati tasta ENTER pentru a prelua noile

setari sau apasati tasata

pentru a lasa setarea neschimbata si pentru a va intoarce la nivelul superior urmator.

5.4.3. Vizualizarea datelor de functionare suplimentare

ATENTIE!

In timpul procesului de oprire, compresorul trece mai intai in modulul fara sarcina (motorul functioneaza, insa compresorul nu comprima aer; pe display apre un punct care palpaie) pe toata durata timpului de "oprire" (45 s). Numai dupa aceea unitatea este oprita (motorul se opreste).

Apasati de mai multe ori tasta INFO pentru a vizualiza urmatoarele date de functionare in ordinea de mai jos.

1x Presiunea de pornire in bar. Compresorul porneste de indata ce presiune din conducte scade pana la aceasta valoare.

2x Presiune de oprire in bar. Unitatea trece in modul fara sarcina de indata ce presiune din conducte depaseste aceasta valoare.

3x Presiunea de siguranta in bar (= presiunea de oprire + 0,8 bar). La atingerea acestei presiuni de siguranta, compresorul se opreste sau se afiseaza un mesaj de eroare.

4x temperatura min permisibila a compresorului

5x temperatura max permisibila a compresorului

6x nr total ore de functionare

7x ore in sarcina

8x Timpul ramas pana la service pt filtrul de aer

9x Timpul ramas pana la service pt lichidul de racire si filtrul lichidului de racire

10x Timpul ramas pana la service pt separatorul fin

11x Timpul ramas pana la service pt lubrifierea motorului

12x Timpul ramas pana la efectuarea lucrarilor de intretinere asupra compresorului

Afisarea de disfunctionalitati/avertizari este dezactivata!

In timpul vizualizarii datelor de functionare mai sus mentionate , nu pot fi afisat mesaje de eroare sau avertizare. Prin urmare, ar trebui sa se iasa din acest program cat de repede posibil.

5.4.4. Meniu sistem

Toate setarile de baza ale sistemului pot fi vizualizate in meniul sistem. In cazul in care modificarile nu au nici o influenta asupra sigurantei de exploatare, acestea se pot face prin introducerea unui cod de intrare.

5.4.4.1. Stabilirea parametrilor unitatii

Se pot stabili parametrii unitatii doar atunci cand este oprita generarea de aer comprimat. Vezi Capitolul 5.4.2.

Parametrii permit reglarea unitatii la solicitarile specifice ale clientului. In acest scop, Air Control 1 trebuie sa fie comutat pe modulul de stabilire a parametrilor.

Parametrii individuali se pot selecta cu un cod, iar apoi se pot schimba. O descriere a numerelor de cod disponibile poate fi gasita in Capitolele 5.4.4.3. , pana la 5.4.4.13.

Procedura de stabilire a parametrilor:

 1. Apasati butonul

pana cand pe display apare mesajul "cod". In acest moment Air Control 1 se afla la nivelul principal al modulului de stabilire a parametrilor.

2. Selectati codul solicitat cu ajutorul

butoanelor

3. Apasati tasta ENTER pentru a activa codul.

Air Control 1 trece la primul sub-nivel.

Cu anumite coduri, se pot introduce, unul dupa altul, mai multi parametrii. In acest caz, trebuie sa apasati doar tasta ENTER pentru a selecta parametrul urmator.

4. Folositi butoanele

pentru a schimba setarea curenta a codului selectat in conformitate cu solicitarile dumneavoastra.

5. Apasati tasta ENTER pentru a prelua noile

setari sau apasati tasata

pentru a lasa setarea neschimbata si pentru a va intoarce la nivelul superior urmator.

5.4.4.2. Stabilirea parametrilor de baza

Se pot stabili parametrii unitatii doar atunci cand este oprita generarea de aer comprimat. Vezi capitolul 5.4.2.

Parametrii de baza pregatesc utilajul pentru functionare.

Cod (intermitent)

1. Apasati tasta

pana cand pe display apare mesajul "cod".

2. Selectati codul 11 cu ajutorul butoanelor

, iar apoi apasati tasta ENTER.

3. Apasati tasta INFO.

Presiune de pornire (intermitent)

Air Control 1 prezinta acum presiunea de pornire. Compresorul va comprima aer de indata ce presiunea din conducta scade sub aceasta valoare. Intervalul de reglare posibil: 3.5 la presiunea maxima a unitatii.

4. Reglati presiunea de pornire necesara

folosind tastele

, confirmati setarea folosind tasta ENTER.

Apasati tasta INFO.

Presiune de oprire

(intermitent)

Air Control 1 arata presiunea de oprire. Compresorul trece in modulul de mers in gol de indata ce presiunea din conducta depaseste aceasta valoare. Interval de reglare posibil: 3.5 la presiunea maxima a unitatii.

Presiunea de oprire trebuie sa fie mai mare decat presiunea de pornire!

6. Selectati valoarea necesara a

parametrului folosind tastele

si confirmati setarea folosind tasta ENTER.

7. Apasati tasta

pentru a incheia setarea parametrilor de baza.

5.4.4.3. Cod 2: modul de functionare

Determina modul in care trebuie sa raspunda unitatea cand se atinge presiunea de pornire sau de oprire. Ambele valori limita sunt setate ion cadrul stabilirii parametrilor de baza (vezi Capitolul 5.4.4.2.).

Automat:

Simbolul "Automatic" apare pe display.

Motorul porneste, iar compresorul comprima aer (= functionare in sarcina), de indata ce presiunea din conducta scade sub presiunea de pornire. Unitatea trece in modulul de mers in gol (motorul functioneaza, insa compresorul nu mai comprima aer), de indata ce presiunea din conducta depaseste presiunea de oprire. La inceperea etapei de mers in gol, timpul de mers in gol se scurge (pentru stabilirea parametrilor vezi Codul 51, Capitolul 5.4.4.9.). Motorul se opreste la expirarea timpului de mers in gol.

In sarcina / Mers in gol

Simbolul "Automatic" nu apare pe display.

Spre deosebire de modulul de functionare automat, in acest caz motorul nu se opreste din functionare. Compresorul incepe sa comprime aer de indata ce presiunea din conducta scade sub presiunea de pornire. Unitatea trece in modulul de mers in gol (motorul functioneaza, insa compresorul nu comprima aer), de indata ce presiunea din conducta devine mai mare decat presiunea de oprire.

Automat (optional)

Pe display este afisat simbolul "Automatic" si un punct suplimentar in fata temperaturii.

Este similar modulului automat. In acest caz, utilizatorul poate influenta frecventa opririlor motorului. In acest scop, parametrii "pierderi maxime de presiune" (interval de reglare de la 0.0 la 9.9 bar) si "nr. maxim de porniri ale motorului" (interval de reglare de la 1 la 55 cicluri/ora) sunt interogati suplimentar.

Functia "pierderi maxime de presiune"

Cand unitatea trece de la modulul de mers in sarcina la modulul de mers in gol, Air Control 1 salveaza presiunea curenta din conducta dupa 10 si dupa 40 de secunde. In cazul in care pierderea de presiune astfel stabilita este mai mare decat "pierderea maxima de presiune" , motorul se opreste dupa ce timpul de mers in gol a expirat (parametrizare cu codul 51, vezi Capitolul 5.4.4.9.), altfel, dupa "timpul de mers in gol" (45 s).

Functia "Nr. maxim de porniri ale motorului":

Motorul nu este oprit dupa scurgerea "timpului de mers in gol", cand nr. ciclurilor de pornire ale compresorului depaseste "nr. maxim de porniri ale motorului".

5.4.4.4. Cod 3: Repornire automata dupa o pana de curent

Determina daca generarea de aer comprimat sa se reporneasca automat dupa o pana de curent.

Repornire automata: OFF

Generarea de presiune ramane dezactivata dupa o pana de curent. Este afisat mesajul de avarie: "defect de alimentare cu energie".

Repornire automata : ON

Cand este activata aceasta functie, display-ul afiseaza simbolul "restart". Daca generarea de presiune a fost activata inainte de producerea panei de curent, unitatea reporneste automat dupa timpul "de mers in gol". In acest caz, mesajul de avarie "defect de alimentare cu energie" nu mai este afisat. In cazul in care generarea de presiune a fost dezactivata inainte de pana de curent, aceasta ramane dezactivata.

5.4.4.5. Cod: 8 : Control local, de la distanta, LLC - OK

Determina modalitatea in care generarea de presiune este oprita/pornita.

Control local

Generarea de aer comprimat poate sa fie pornita/oprita doar de la panoul de control al Air Control 1.

Control de la distanta

Generarea de aer comprimat poate fi pornita doar cu ajutorul unui capat pozitiv (24 VDC) la borna 23 si poate fi oprita doar cu ajutorul unui nivel scazut (0 V) la borna 23 sau apasand

tasta

Aceasta functionalitate este semnalata pe display-ul Air Control 1 printr-un text intermitent "Remote" (de la distanta) . In cazul in care este

apasata tasta

de pe panoul de control al Air Control 1, unitatea se opreste dupa 45 secunde si, din motive de siguranta, poate fi repornita prin control de la distanta doar dupa ce s-a apasat tasta

de pe panoul de control al Air Control 1 (constatare). Acest lucru se aplica si in cazul in care se face pornirea cu PLANT CONTROL V/T.

LLC - OK

Admisia de la borna 23 este folosita pentru a semnala faptul ca un dispozitiv de control extern este pregatit de operare. Dispozitivul extern de control poate fi comutat intre functionarea in sarcina si mersul in gol cand este aplicat (vezi codul 18, valoarea 1, capitolul 5.4.4.7.) un nivel inalt (24 VDC). Cand se aplica un nivel scazut, functionarea LLC este automat oprita si este folosit senzorul de presiune interna.

5.4.4.6. Cod 11 : Presiunea de pornire si de oprire

Determinarea presiunii de pornire si de oprire; pentru a vedea procedura, vezi Capitolul 5.4.4.2.

5.4.4.7. Cod 18 : Control integral diferential (LLC)

Determina daca schimbarea intre functionarea in sarcina si mersul in gol sa fie controlata de senzorul de presiune interna sau de un dispozitiv de control de nivel superior.

Schimbarea intre functionarea in sarcina si mersul in gol se face prin intermediul senzorului de presiune interna.

Schimbarea intre functionarea in sarcina si mersul in gol se face prin intermediul unui dispozitiv extern de control (de ex. PLC).

Functionare in sarcina cand se aplica un nivel inalt (24 VDC) la borna 22.

Mers in gol cand se aplica un nivel scazut    (0 V) la borna 22. Aceasta functionalitate este semnalata de textul "remote" (la distanta) care apar constant pe display-ul Air Control 1.

5.4.4.8. Cod 21 : Confirmare mentenanta

Este folosit pentru a confirma un mesaj de avertizare privind necesitatea curenta de efectuare a mentenantei: pentru a afla semnificatia numerelor de mentenanta si confirmarea avertizarilor, vezi Capitolul 5.4.5.

 

ATENTIE

Posibila avariere a unitatii!

Lucrarile de mentenanta necesare sunt semnalate sub forma unor avertizari.

Confirmati aceste avertizari doar dupa ce lucrarile de mentenanta in cauza au fost efectuate!

In cazul in care nu se realizeaza aceste lucrari de service, sunt reduse durata de exploatare si fiabilitatea utilajului.

Luati in considerare faptul ca avariile aparute din cauza utilizarii neadecvate nu intra in conditiile de garantie!

Folositi doar piese de schimb originale.

Mai multe informatii privind operatiile de service in Capitolul 8.

5.4.4.9. Cod 51 : Timp de mers in gol, oprire, stea/triunghi

Timpii relevanti pot fi introdusi consecutiv la nivelele de functionare de la 0 la 2.

Timp de mers in gol

Interval de reglare : 10 - 1200 s. Functionare in legatura cu Codul 2 (modul de functionare). Se foloseste in modulele de functionare  "Automat" si "Automat optional".

Timp de oprire

Interval de reglare: 0 - 60 s.

 
Ar trebui sa se mentina setarea din fabrica de 45 s. Pe parcursul timpului de oprire motorul functioneaza in modulul de mers in gol, nu se genereaza aer comprimat. Timpul de oprire expira cand :

- cand este apasata tasta

pentru oprire

- in functie de modulul Automat optional

Cand este selectata functia de "repornire automata dupa o pana de curent", pornirea motorului este intarziata pentru timpul setat de oprire.

Timp stea/triunghi

Interval de reglare : 3 - 30 s.

Determina dupa care timp va avea loc schimbul de la circuitul in stea la cel in triunghi cand este pornit motorul.

5.4.4.10. Cod 65: Supapa de condensat

Este folosit pentru a regla timpii de impuls si de pauza ai supapei de condensat.

Timp de impuls

Ciclu de lucru al supapei de condensat.

Timp de pauza

Timp de repaus al supapei de condensat

5.4.4.11. Cod 90 : Unitate pentru indicarea presiunii

Determina unitatea pentru indicarea presiunii :

bar

Mpa

psi

5.4.4.12. Cod 95 : Unitatea pentru indicarea temperaturii

Determina unitatea pentru indicarea temperaturii:

Grad Celsius (0C)

Grad Fahrenheit (0F)

Kelvin (K)

5.4.4.13. Cod 9999 : Versiunea de soft

Indica versiunea de soft a Air Control 1.

5.4.5. Avertizari / Lucrari de mentenanta

Nr. mentenanta

(intermitent)

Simbol pentru avertizari

(intermitent)

 


ATENTIE

O avertizare este semnalata cu o lumina rosie intermitenta.

Compresorul nu este oprit.

Pe display apar urmatoarele :

Semnificatia numerelor de mentenanta :

Temperatura de compresie finala excesiva

Presiune din conducta excesiva

Temperatura de compresie sau temperatura uleiului prea mica

Timp ramas pana la service-area filtrului de aer < 100 h

Timp ramas pana la service-area lichidului de racire / filtrului lichidului de racire

< 100 h

Timp ramas pana la service-area separatorului fin < 100 h

Timp ramas pana la lubrifierea motorului

< 100 h

Timp ramas pana la service-area compresorului < 100 h

Posibila avariere a unitatii!

Lucrarile de mentenanta necesare sunt semnalate sub forma unor avertizari.

Confirmati aceste avertizari doar dupa ce lucrarile de mentenanta in cauza au fost efectuate!

In cazul in care nu se realizeaza aceste lucrari de service, sunt reduse durata de exploatare si fiabilitatea utilajului.

Luati in considerare faptul ca avariile aparute din cauza utilizarii neadecvate nu intra in conditiile de garantie!

Folositi doar piese de schimb originale.

Mai multe informatii privind operatiile de service in Capitolul 8.

Confirmarea lucrarii de mentenanta:

 


1. Apasati tasta (ca. 3 sec.) pana

pana cand pe display apare mesajul "cod".

2. Selectati Codul 21 folosind tastele

 


 
3. Apasati ENTER, apoi

5.4.6. Disfunctionalitati

Simbol al disfunctionalitatii

(intermitent)

Nr. eroare

(intermitent)

Text eroare

alterneaza cu temperatura

de compresie finala

Este prezenta o disfunctionalitate atunci cand lumina rosie este aprinsa permanent.

Compresorul este oprit automat.

Pe display apar urmatoarele :

Semnificatia numerelor si textelor care indica eroarea :

Par

Valori setate pentru presiune incorecte

EPROM

Parametrii de setare incorecti

LoAC

Tensiune minima

NoAC

Pana de curent

OEFEC

Air Control 1 defect

Emerg

EMERGENCY OFF (Urgenta dezactivata) actionata

Rotat

Directie de rotatie gresita

Mot t

Temperatura excesiva a motorului

Hi cur

Supracurent

Hi P

Suprapresiune

Dif P

Presiune diferentiala a separatorului fin

Se t

Senzor pentru temperatura de compresie finala

Se oil

Senzor pentru temperatura lichidului de racire

Se P

Senzor de presiune

Hi t

Temperatura de compresie finala excesiva

Hi P

Presiune in instalatie excesiva

Disfunctionalitatile pot fi confirmate doar atunci cand cauza a fost remediata profesional. Detectarea disfunctionalitatilor si lucrarile de reparatie trebuie sa fie facute doar de un personal calificat!

 
Confirmarea mesajelor de avarie :

 
1. Apasati tasta .

2. Apasati tasta pentru a reporni

generarea de aer comprimat.

5.4.7. Ajustarea contrastului pe display

Contrastul displayului a fost in asa fel ales pentru a asigura o lizibilitate optima in aproape toate conditiile de functionare. Totusi, este necesara ajustarea contrastului in anumite conditii (de ex. Conditii slabe de iluminare, lumina directa de la soare), urmati urmatorii pasi:

 1. Asigurati-va ca compresorul este deconectat de la alimentarea cu curent actionand comutatorul principal.

2. Deschideti dulapul de comanda al compresorului.

3. In partea din spate a panoului se poate vedea o mica deschidere in partea de sus.

Inserati in aceasta deschizatura o surubelnita mica lata pentru a ajunge la surubul de ajustare si a corecta contrastul.

4. Pentru a mari contrastul, intoarceti usor in sensul acelor de ceasornic; pentru a reduce contrastul, intoarceti in sensul opus acelor de ceasornic.

 1. Inainte de a repune in functiune compresorul, inchideti usa dulapului de comanda.

6. Corectarea disfunctionalitatilor   

Defect

Cauza

Masuri

Temperatura de compresie prea ridicata (lampa rosi este aprinsa

Capacul pentru izolare fonica nu este inchis

Verificati si remediati izolarea fonica.

Temperatura ambientala sau de a aerului admis este prea ridicata

Aerisiti camera cu compresorul

Admisia sau eliberarea aerului de racire este blocata

Creati spatiu suficient

Filtrul pentru lichidul de racire este defect

Inlocuiti filtrul pentru lichidul de racire

Lichid de racire insuficient

Adaugati lichid de racire

Schimbatorul de caldura al lichidului de racire extern este defect!

Atentie: Elicea racitorului trebuie operata intotdeauna cu o cheie inversa; Nu solicitati racitorul la torsiune.

Curatati cu aer comprimat. In caz de defectiuni multiple: dezasamblati racitorul si curatati-l cu un dispozitiv cu mare presiune .

Atentie: Pericol de scurt circuit! Nu puneti elementele electrice sub tensiune.

Presiunea in instalatie scade

Consumul de aer comprimat este mai mare decat cantitatea eliberata de compresor

Se impune folosirea unui compresor care sa elibereze cantitate mai mare de aer comprimat.

Filtrul de aer este defect

Inlocuiti filtrul de aer

Supapa de evacuare sufla aer in timpul compresiei

Verificati supapa de evacuare si daca este necesar inlocuiti dispozitivele de etansare

Regulatorul de aspiratie nu se deschide

Verificati carcasa regulatorului cu supapa solenoidala si inlocuiti daca este cazul.

Scurgeri in reteaua de conducte

Faceti reteaua de conducte sa se inchida ermetic.

Presiunea sistemului este evacuata prin supapa de siguranta

Presiunea in instalatie este setata la un nivel prea ridicat

Corectati presiunea in instalatie

Defect

Cauza

Masuri

Supapa de siguranta functioneaza defectuos

Verificati supapa de siguranta si daca este necesar trebuie sa o schimbati.

Supapa de presiune minima este blocata

Schimbati supapa solenoidala

Cartusul separatorului de lichid de racire este defect.

Inlocuiti cartusul separatorului de lichid de racire.

"Supra-presiune defectuoasa"

sau "presiune in instalatie prea mare" (lumina rosie este aprinsa

Separatorul lichidului de racire este defect

Inlocuiti separatorul lichidului de racire

Presiune externa mai mare in reteaua de aer comprimat

Egalizati presiunea exterioara sau indepartati-o din retea

Compresorul nu porneste automat sau nu elibereaza aer dupa inchiderea anterioara la atingerea presiunii finale sau din starea de functionare fara sarcina.

Setarea presiunii nete este prea ridicata

Ajustati presiunea neta.

Intreruperea in circuitul curentului de control.

Verificati circuitul electric pentru intreruperi numai de catre un electrician profesionist)

Temperatura ambientala este sub +1

C; mesajul "Cooling fluid

temperature too low Temperatura lichidului de racire este prea scazuta)

Instalati un incalzitor aditional sau pastrati o temperatura optima in camera compresorului.

Timpii de comutare au fost activati de Air Control 3

Verificati timpii de comutare si timpii de presiune din Air Control

Sistemul nu porneste la apasarea pe butonul

Presiune in instalatie este mai mare decat presiunea de pornire

Verificati valoarea presiunii in instalatie

Defect

Cauza

Masuri

Este activate controlul la distanta

Simbolul "remote " palpaie

Tensiune absenta in compresor

Verificati daca este alimentat cu tensiune

Eroare electrica in sistemul de control.

Verificati (numai de catre un electrician profesionist

Timpii de comutare au fost activati de Air Control 3

Verificati timpii de comutare din Air Control 3

Aerul comprimat contine cantitati mari d lichid de racire

(consumul de lichid de racire este prea mare

Conducta prin care curge la intoarcere lichidul de racire este infundata

Curatati conducta prin care curge la intoarcere lichidul de racire

Separatorul lichidului de racire este defect

Inlocuiti separatorul lichidului de racire.

Sistemul se opreste inainte de atingerea presiunii finale

lumina rosie este aprinsa

Temperatura prea mare sau supratensiune

Rectificati eroarea dupa cum se impune.

Intrerupere in spirele curentului de control

Verificati spirele curentului de control. (numai de catre un electrician profesionist

Apa in reteaua de conducte

Uscatorul este oprit.

Porniti uscatorul.

Evacuatorul de condens nu functioneaza

Curatati / schimbati deversorul

Condensatorul legat in derivatie este deschis

Inchideti condensatorul legat in derivatie

Punctul de condensare este prea ridicat

Solicitati service-ul clienti

Scaderea presiunii

Presiunea diferentiala din filtru este prea ridicata.

Schimbati filtrul.

7. Punerea initiala in functiune

7.1 Activitati pregatitoare

Asigurati-va ca atunci cand intrerupatorul principal al compresorului este comutat la pozitia oprire nu poate interveni o pornire ilicita sau accidentala a acestuia

2. Verificati toate fitingurile compresorului. Daca este necesar, restrangeti-le!

Asigurati-va ca sistemul este conectat corespunzator la reteaua de aer comprimat. Asigurati-va ca atunci cand supapa de inchidere a retelei de presiune este inchisa nu pot interveni factori iliciti sau accidentali care sa o deschida

Verificati nivelul lichidului de racire Verificati nivelul lichidului de racire / reumpleti cu lichid de racire

Asigurati-va ca scurgerile de lichid de racire pot fi recuperate.

2. Verificati nivelul lichidului de racire pe dispozitivul de picurare al ungatorului: Dispozitivul trebuie sa fie complet umed cu lichid de racire. Desfaceti dispozitivul de umplere. Nu desfaceti inelul de etansare. La compresoarele noi nivelul lichidului de racire trebuie sa fie mai scazut decat gatul dispozitivului de umplere.

3. Daca este cazul reumpleti cu lichid de racire (vedeti capitolul 8)

Lubrifierea initiala a instalatiei compresorului

Dupa o perioada mai indelungata de repaus, de exemplu de la livrarea din fabrica si punerea initiala in functiune, sau pe timpul unei vacante mai lungi a companiei, in camera cu palete rotative a terminalului de aer s-ar putea sa nu fi ramas lichid de racire. Acest lichid de racire este absolut necesar pentru functionare si lubrifierea paletelor rotative in etapa de pornire.

Inainte de pornirea compresorului turnati aprox. 0.5 litri de lichid de racire in dispozitivul de umplere a treptei compresorului.

2. Rotiti blocul de compresie numai cu mana si in directia corecta de rotire pana cand rezistenta initiala dispare si lichidul de racire trece prin blocul de compresie.

Daca nu aveti la dispozitie surplus de lichid de racire (poate fi utilizat numai lichid de racire de acelasi fel!), acesta poate fi luat din scurgerea lichidului de racire.

Daca sistemul este folosit numai la intervale neregulate sau daca este oprit la sfarsit de saptamana acesta ar trebui sa fie pus sa functioneze o ora pe saptamana in modul fara sarcina pentru a evita coroziunea cauzata de condensarea permanenta.

Verificarea directiei de rotatie

Verificati directia de rotatie a motorului principal.

ATENTIE

Functionarea motorului in directie gresita de rotatie poate cauza defectiunea sistemului! Este suficienta rotirea in directie gresita de rotatie chiar si pentru cateva secunde pentru a avaria sistemul! Pentru a verifica directia de rotatie puteti porni motorul numai pentru intervale extrem de scurte

Indepartati panourile de acoperire ale sistemului astfel incat sa fie vizibila o parte a curelei trapezoidale.

2. Porniti compresorul de la intrerupatorul principal.

3. Observati arborele motor, apoi actionati foarte scurt

tasta   

, apoi tasta    . Directia de rotatie trebuie sa corespunda cu directia de rotatie a sagetii de pe carcasa cuplajului.

In cazul unei directii incorecte de rotatie, un electrician profesionist ar trebui sa corecteze secventa fazica prin schimbarea celor doua faze de alimentare. Aceasta operatiune trebuie efectuata in timp ce instalatia este oprita si securizata impotriva pornirii accidentale.

Setari initiale

Pentru a intelege setarile de baza va rugam cititi capitolul 5 "Afisaje si indicatoare de functionare ".

Controlul instalatiei prin Air Control 1

Instructiuni mai precise cu privire la setarile initiale ale sistemului pot fi gasite in urmatoarele capitole

Capitolul 5.4 Air Control 1,

. Capitolul 5.4.1 Afisajul initial

. Capitolul 5.4.4 Meniul sistemului

Se recomanda setarea parametrilor de afisare dupa cum este descris in urmatoarele capitole:

 • Unitatea de presiune, Capitolul 5.4.4.11.
 • Unitatea de temperatura, capitolul 5.4.4.12.

Valorile limita pentru:

. presiunea de pornire

. presiunea de oprire

pot fi modificate dupa cum este descris in Capitolul 5.4.4.2.

7.5.2 Controlul instalatiei prin Air Control 3

Instructiuni mai precise cu privire la setarile initiale ale sistemului pot fi gasite in urmatoarele capitole

Capitolul 5.3 Air Control 3,

. Capitolul 5.3.1 Afisajul initial

. Capitolul 5.3.4 Meniul sistemului

Parametrii de afisaj

. dimensiunea presiunii,

. dimensiunea temperaturii,

. limba

pot fi modificati dupa cum este descris la pozitia 5.3.4.6.

Valorile limita

. presiunea de pornire

. presiunea de oprire

pot fi modificate dupa cum este descris la pozitia 5.3.4

Daca Air Control 3 v-a fost dotat cu modulul suplimentar LLC, intocmiti setarile dupa cum se prevede la punctele 5.3.4.7 si 5.3.4.9 ale descrierii.

Daca Air Control 3 v-a fost dotat cu modulul suplimentar "accesorii", intocmiti setarile dupa cum se prevede la punctul 5.3.4.10 al descrierii.

Pornirea producerii de aer comprimat

1. Inainte de pornirea sistemului asigurati-va ca nimeni nu este pus in pericol de aceasta procedura. Dispozitivul de izolare fonica este parte a protectiei la contact si printre alte lucruri si pentru tuburile aerului de racire ale instalatiei compresorului. Acest dispozitiv trebuie sa fie inchis in timpul functionarii.

Deschideti cu grija supapa de inchidere din spatele conectorului de aer comprimat si din reteaua sistemului de aer comprimat (receptorul). Sistemul este acum conectat la retea.

Porniti intrerupatorul principal

Asigurati-va ca nu exista unelte sau obiecte uitate pe sau in sistem

Apasati tasta pentru a porni producerea de aer comprimat

Ledul verde din tasta se aprinde cand compresorul functioneaza.

Verificati panoul afisat pentru presiunea in instalatie.

Presiunea in instalatie va creste treptat daca consumul de aer comprimat este mai mic decat cantitatile livrate de compresoare.

PERICOL

Atunci cand ledul de culoare verde palpaie, compresorul se poate porni de la sine in orice moment

Ledul verde licareste cand compresorul este pregatit de functionare.

Compresorul se porneste automat cand

. presiunea curenta in instalatie scade sub nivelul setat initial al presiunii de pornire a compresorului, daca

. temperatura instalatiei creste peste +1 C,

. cronometrul din Air Control 3 este activ,

. sau daca este activat controlul integral diferential (LLC)

Activitati de siguranta

Verificati de scurgeri toate conductele lichidelor de racire si conductelor de aer comprimat.

2. Verificati nivelul lichidului de racire al compresoarelor dupa 10 si inainte de 20 de minute. Daca nivelul lichidului de racire este prea scazut reumpleti cu lichid de racire dupa cum se specifica in capitolul 8

3. Verificati temperatura compresorului. Aceasta nu trebuie nici sa ramana sub aprox. 75 C si nici sa depaseasca 105 C; la 105 C se anunta un avertisment, la 110 C compresorul este inchis automat.

Va recomandam:

- folosirea unui ulei mineral sau a unui ulei sintetic la temperaturile finale de compresie intre 75 si 90C

- folosirea unui ulei sintetic la temperaturi finale de compresie mai mari de 90C

4. Reconsolidati toate legaturile electrice dupa o saptamana.

5. Respectati toate intervalele de service conform capitolului 8.

6. Verificati operarea standard a functiilor efectuate saptamanal conform cu capitolul 8

8. Service-ul

Privire de ansamblu

Intervalele de asigurare a intretinerii

Lucrarile de intretinere necesare sunt afisate ca avertizari (vezi capitolul 5.3.5 sau 5.4.5.

Activitati de service

Capitol

Dupa primele 100 de ore de functio-nare

Dupa primele 500 de ore de functio-nare

Sapta-manal

La fiecare 500 ore de functio-nare

Dupa fiecare 2000 ore de functio-nare, dar cel putin o data pe an

Verificarea nivelului lichidului de racire

O

Verificarea pentru scurgeri

O

O

Verificarea temperaturii compresorului

O

O

Verificarea de defecte a racitorului

O

O

Verificarea condensatului

O

O

Inlocuirea lichidului de racire si a filtrului lichidului de racire **

O

O

Inlocuirea separatorului lichidului de racire **

O

Inlocuirea filtrului de aer **

O

Verificarea supapei de siguranta

O

Verificarea tramsmisiei

O

Lubrifierea motorului

O *

Intretinerea generala a compresorului

O

* Intervalele de lubrifiere a motorului variaza intre 4000 si 20 000 de ore, in functie de tipul de sistem.

** Intervalele de inlocuire specificate sunt relevante pentru:

atmosfera industriala normala

temperatura de compresie finala de aprox. 850C.

Cand se foloseste ulei sintetic ALMIG, intervalele de inlocuire atat pentru racitor cat si pentru filtrul racitorului se prelungesc la 4000 ore.

Acest interval este relevant pentru:

atmosfera industriala normala

temperatura de compresie finala de aprox. 850C

folosirea uleiului sintetic ALUB Syn S

analiza uleiului dupa 2000 ore

Activitati pregatitoare

Apasati tasta pentru a opri generarea de aer comprimat. Va rugam asteptati pana cand compresorul se opreste dupa faza de functionare a ventilatiei. Simbolul "M" de la motorul principal nu se mai vede acum pe afisaj.

Opriti compresorul de la intrerupatorul principal si asigurati-va ca acesta nu poate fi pornit intentional sau accidental. (ex. semnele de avertizare care interzic intreruperea

ATENTIE

Folositi numai piese de rezerva originale

PERICOL

Suprafete fierbinti - lichide de racire fierbinti!!

Asigurati-va, cu precautie corespunzatoare, ca nimeni nu poate fi ars sau oparit! Acordati atentie speciala situatiilor care se ivesc din evacuarea aburului fierbinte al lichidului de racire

. Indepartati panourile laterale ale sistemului.

4. Asigurati-va ca supapa de inchidere laterala a retelei de presiune este inchisa si nu poate fi deschisa accidental sau intentionat.

5. Asigurati-va ca atunci cand lucrati la circulatia lichidului de racire, cantitatea de lichid care se pierde este recuperata.

Verificarea nivelului lichidului de racire / reumplerea cu lichid de racire

Efectuati activitatile pregatitoare

Verificati nivelul lichidului de racire numai dupa ce sistemul a fost oprit pentru cel putin 30 de minute. Aceasta pentru a se asigura ca lichidul de racire s-a depus dupa etapa de functionare.

Nivelul lichidului de racire este in regula daca intregul dispozitiv de picurare al ungatorului este plin cu lichid de racire.

Daca intregul dispozitiv de picurare al ungatorului nu este plin cu lichid de racire atunci trebuie adaugat lichid de racire dupa cum urmeaza:

Desurubati dispozitivul de umplere Aveti grija sa nu pierdeti garnitura de etansare

ATENTIE

Sistemul poate fi distrus prin folosirea altor lichide de racire

Nu trebuie amestecate lichide de racire diferite. Folositi numai lichide de racire originale

2. Pentru umplere folositi o palnie adecvata. Lichidul de racire poate fi adaugat pana la marginea de umplere a instalatiei..

3. Aveti grija ca inchizatorul sa fie corect amplasat si sa etanseze instalatia.

Efectuati activitatile de siguranta.

Verificarea de scurgeri

Efectuati activitatile pregatitoare.

Verificati toate conductele si partea de jos a sistemului pentru resturi de lichid de racire. Daca inca exista lichid de racire in sistem, trebuie identificata cauza si indepartat lichidul de racire.

Efectuati activitatile de siguranta.

Verificarea temperaturii compresorului

Temperatura compresorului, care poate fi vazuta pe afisaj, trebuie sa fie intre 75 C si 105 C

ATENTIE

O temperatura prea ridicata sau prea scazuta a compresorului poate provoca disfunctionalitati compresorului.

Verificarea racitorului pentru disfunctionalitati

Efectuati activitatile pregatitoare

Verificati in interior si exterior post-racitorul de aer comprimat si schimbatorul de caldura pentru lichidului de racire. Daca identificati vreun defect, acestea trebuie indepartate. (ex.. suflanta de aer comprimat unde particulele de murdarie ar trebui sa fie suflate in afara).

Efectuati activitatile de siguranta.

Verificarea condensului

Capacitatea de absorbtie a umiditatii din aer

. scade cu cresterea presiunii

. creste cu cresterea temperaturii.

O temperatura suficient de inalta a compresorului garanteaza ca umiditatea aerului admis nu genereaza precipitat precum condensul. Pornirea si oprirea frecventa a compresorului poate cauza neatingerea temperaturii de operare necesare

ATENTIE

Formarea condensului in circulatia lichidului de racire poate cauza defectiuni ale compresorului. Daca identificati condens in rezervorul de separare luati imediat legatura cu compania care asigura service-ul!

Defectiunile produse din cauza condensului nu sunt acoperite de garantie

Deoarece apa este mai grea decat lichidul de racire, dupa perioade mai lungi de repaus (de ex. in weekend) condensul se depune pe fundul rezervorului de separare. Acesta poate fi evacuat simplu, prin deversare.

Atunci cand sistemul a fost oprit cel putin o noapte, efectuati urmatoarele activitati.

Efectuati activitatile pregatitoare.

1. Deschideti scurgerea si observati cu grija scurgerea de lichid. Inchideti scurgerea indata ce se vede lichidul de racire.

2. Verificati nivelul lichidului de racire conform capitolului 8.3.

Efectuati activitatile de siguranta.

Inlocuirea lichidului de racire / inlocuirea filtrului lichidului de racire

Inlocuiti lichidul doar dupa ce unitatea a functionat in sarcina totala timp de cel putin 15 minute. Astfel, temperatura de schimbare a agentului de racire va fi optima.

PERICOL

Suprafete fierbinti - lichid de racire fierbinte!

Luand masurile necesare, asigurati-va ca nu sunteti in pericol de a va arde sau opari

Efectuati activitatile pregatitoare

Desfaceti dispozitivul de umplere (1). Aveti grija sa nu pierdeti garnitura de etansare

2. Prin deschiderea scurgerii (2) rezervorului de lichid, permiteti lichidului de racire sa se scurga intr-un recipient adecvat. Aceasta operatie ar trebui sa dureze in jur de 5 minute. Apoi, inchideti din nou scurgerea.

ATENTIE

Sistemul poate fi avariat din acuza diferitor lichide de racire!

Lichidele de racire diferite nu trebuie sa fie amestecate

3. Deschideti supapa de drenaj (3) de la racitorul lichidului de racire timp de 5 minute si colectati lichidul de racire ramas intr-un recipient adecvat. Apoi, re-inchideti supapa de drenaj.

Pentru a permite o scurgere mai usoara a uleiului, slabiti filtrul de racire.

4. Pentru umplere utilizati o palnie (4) adecvata. Lichidul de racire poate fi adaugat pana la marginea de umplere a instalatiei.

5. Aveti grija ca dispozitivul de etansare sa fie corect amplasat si sa etanseze instalatia.

6. Desfaceti filtrul lichidului de racire cu o cheie cu banda si indepartati posibilele resturi de etansare din carcasa filtrului pentru lichidul de racire.

7. Lubrifiati usor noul dispozitiv de etansare al filtrelor lichidului de racire.

8. Insurubati noul filtru pentru lichidul de racire pana la oprire si strangeti filtrul pentru lichidul de racire cu mana inca o jumatate de revolutie.

Sa nu folositi nici un fel de unelte de strans asupra noului filtru al agentului de racire. Acestea ar putea avaria filtrul sau garniturile acestuia.

9. Testati filtrul lichidului de racire pentru scurgeri la temperatura de functionare.

Efectuati activitatile de siguranta

Inlocuirea separatorului lichidului de racire

Efectuati activitatile pregatitoare.

1. Desfaceti separatorul lichidului de racire cu o cheie cu banda. Indepartati posibilele resturi de etansare din carcasa separatorului lichidului de racire.

2. Lubrifiati usor noile dispozitive de etansare ale separatorului.

3. Insurubati noul separator pentru lichidul de racire pana la oprire. Strangeti filtrul pentru lichidul de racire cu mana inca o jumatate de revolutie.

4. Testati separatorul lichidului de racire de scurgeri la temperatura de functionare.

Efectuati activitatile de siguranta.

Inlocuirea filtrului de aer

Efectuati activitatile pregatitoare.

ATENTIE

Sistemul se poate defecta prin admisia prafului!

Sistemul nu poate fi utilizat fara filtru de aer.

Indepartati sau desurubati vechil filtru de aer.

2. Introduceti un nou filtru de aer

Efectuati activitatile de siguranta.

Verificarea supapei de siguranta

Efectuati activitatile pregatitoare.

Indepartati supapa de siguranta si reziduurile de la conectarea cu fire.

2. Verificati supapa de siguranta cu un dispozitiv adecvat.

Daca supapa inca functioneaza corect adaugati dispozitivul de etansare la firele de legatura ale supapei de siguranta si insurubati inapoi supapa de siguranta.

4. Daca functionarea adecvata a vechilor supape de siguranta nu mai poate fi garantata insurubati o alta supapa de siguranta.

Efectuati activitatile de siguranta.

Verificarea transmisiei

Efectuati activitatile pregatitoare.

Tensiunea curelei trapezoidale poate fi masurata cu ajutorul unui dispozitiv de testare a tensiunii curelei:

1. Aplicati dispozitivul de testare a tensiunii in unghiurile potrivite in centrul curelei trapezoidale libere.

2. Aplicati forta de testare pt curele trapezoidale , conform Capitolului 9.1.

3. Cititi deflexia curelei trapezoidale de pe dispozitivul de testare a tensiunii.

In cazul in care aceste valori nu corespund valorilor mentionate in capitolul 9.1., curelele trapezoidale trebuie schimbate de catre un inginer de service.

Dupa schimbarea curelelor trapezoidale, re-tensionati curelele trapezoidale la valoarea maxima, dupa o perioada de functionare de 30 minute.

Efectuati activitatile de siguranta.

8.13 Lubrifierea motorului electric

Efectuati activitatile pregatitoare.

1. Trebui urmarite intervalele la care se face lubrifierea motorului electric, intervale care apar pe afisaj.

2. Efectuati lubrifierea obligatorie cu un niplu de ungere.

Daca nu exista nipluri de ungere la motorul electric, atunci acesta este echipat cu dispozitive capsulate cu lubrifiant permanent. Aceste dispozitive ale motorului trebuie sa fie inlocuite cand se uzeaza

Efectuati activitatile de siguranta.

8.14 Activitati de siguranta

Deschideti ventilul de oprire incet, pe partea cu reteaua de presiune.

2. Porniti compresorul de la butonul principal.

3. Asigurati-va ca pe sau in interiorul sistemului nu se afla scule sau alte obiecte.

4. Apasati tasta pentru a porni compresorul.

5. Verificati toate lichidele de racire si conductele de aer comprimat pentru scurgeri.

6. Verificati toate noile cartuse sau componente presurizate montate recent pentru scurgeri ta temperatura de functionare.

7. La final montati panourile laterale ale sistemului.

8. Confirmati ca operatiile de intretinere efectuate de dumneavoastra functioneaza conform capitolului 5.3.5. pentru Air Control 3 sau capitolul 5.4.5. pentru Air Control 1.

9. Cartusele filtrelor folosite, lubrifiantii, dispozitivele de etansare, excesul de condens si materialele de curatat folosite trebuie considerate reziduuri cu risc si aruncate intr-ul mod care sa nu afecteze mediul inconjurator

ATENTIE

Este posibila distrugerea sistemului!

Recunoasteti doar acele operatiuni de service care au fost efectuate in fapt !

Operatiile de intretinere neefectuate degradeaza fiabilitatea si speranta de functionare a sistemului.

Va rugam sa aveti in vedere ca daunele provocate de utilizarea necorespunzatoare nu sunt acoperite de garantie

9. Date tehnice

Dimensiuni pentru racorduri

Compre-sor

L

mm

B

mm

H

mm

Capa-citate de umplere lichid de racire

l

Cone-xiune aer com-primat

G / DN

Recu-pera-rea de cal-dura

Tensionarea curelelor

Forta de testare asamblare initiala

N

Forta de testare re-strangere

N

Cobo-rare

mm

9.2. Date tehnice compresoare cu racire cu aer

Compresor

Greutate

Cant. aer de racire

Deschide-re aspiratie aer

Diametru al canalului de evacuare aer

kg

m3/h

m3/h

m2


9.3 Date despre compresoare cu racire cu apa

Compresor

Greutate

kg

Canti-tatile de aer de racire

m3 /h

Curentul apei de racire la temperatura de admisie/intoarcere

Racor-dul apei de racire

G

10/40 C

m3 /h

25/40 C

m3 /h

35/45 C

m3 /h

9.4 Date electrice

Compre-sor

Puterea moto-rului

Curentul la 220V/60Hz

Curentul la 400V/50Hz

Curentul la 500V/50Hz

Frecventa maxima de comutare

kW

IN

A

IFuse

A gL

IN

A

IFuse

A gL

IN

A

IFuse

A gL

1/h

 

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate