Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Introducere. Istoricul aparitiei si dezvoltarii Masinilor -Unelte si al utilajelor de fabricatie


Introducere. Istoricul aparitiei si dezvoltarii Masinilor -Unelte si al utilajelor de fabricatie


Introducere. Istoricul aparitiei si dezvoltarii Masinilor -Unelte si al utilajelor de fabricatie

Din lexiconul limbii romane putem defini UTILAJUL ca fiind totalitatea uneltelor, aparatelor, masinilor ,etc necesare pentru efectuarea unei anumite lucrari sau pentru asigurarea procesului de lucru intr-o intreprindere, laborator.

Prezentul curs se va referi la utilajele de prelucrare dimensionala a materialelor in constructia de masini si instalatii.

Din aceasta categorie fac parte:masini-unelte de prelucrare mecanica;

utilaje de prelucrari prin deformare plastica;

utilaje pentru prelucrari neconventionale.

Se vor studia: prelucrarea materialelor, prin aschiere (cu ajutorul masinilor-unelte) si prelucrarea neconventionala (desprinderi de particule de material) folosind utilaje de prelucrare neconventionala (eroziune electrica, eroziune cu plasma, eroziune electrochimica, eroziune abraziva in camp ultrasonic, eroziune cu fascicoli de electroni,fotoni, etc).

Prelucrarea (modificarea formei si a dimensiunilor) materialelor a aparut din cele mai vechi timpuri (in epoca omului primitiv), cand omul a avut nevoie sa isi construiasca unelte pentru a-si procura hrana.Primele unelte au fost bata, toporl, sageata cu care reusea sa-si procure mai usor hrana.

Primele scule de prelucrat probabil au fost burghiile din piatra cu care au gaurit alte pietre ascutite ce constituiau taisul de topor.

Prima masina de prelucrare mecanica probabil a fost o tije din lemn care avea un varf de piatra tare care actionata cu o coarda putea da gauri in alte pietre.

Aceste masini de prelucrare mecanic au evoluat in decursul istoriei si au tinut pasul cu descoperirea unor noi materiale (bronzul, fierul, etc)

Lexiconul tehnic roman defineste masina ca fiind constructia care transforma energia din forma mecanica in alta forma si invers, intr-un scop util si un anumit randament.

Se disting doua tipuri de masini:

- masini de forta (energetice) care furnizeaza energie sub diferite forme inclusive cea mecanica;

- masini de lucru, care primesc energie (de obicei electrica) si o transforma , executand    anumite obiecte sau produse.

Domeniul masinilor de lucru este foarte mare, cele din alte industrii decat cele constructoare fiind numite si utilaje tehnologiceMU se incadreaza in categoria masinii de lucru, tinand cont si de factorii:

- productivitate

- calitate a suprafetei

- precizie dimensionala

Masina unealta se defineste ca fiind o masina de lucru avand ca scop generarea suprafetelor prin procesul de aschiere in anumite conditii de productivitate, calitatea suprafetei si precizie dimensionala.

Domeniu de utilizare:

Masinile-Unelte pot lucra:

- independente;

- cuplate in linii tehnologice.

Se deosebesc mai multe genuri:

MU tipice, este un procedeu de prelucrare characteristic (de frezat, de gaurit, de strunjit, etc.);

MU-agregat, alcatuite din elemente tipizate putand utiliza mai multe procedee de lucru (MU-agregat de gaurit si filetat);

Linii automate formate din mai multe MU-agregat dispuse in ordinea fireasca a operatiilor dotate cu sisteme de transport automat intre posturi;

Centre de prelucrare (sau MU multioperatii) care isi schimba automat sculele.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate