Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Dispozitive de cuplare usoara


Dispozitive de cuplare usoara
Dispozitive de cuplare usoara

Cuplarea diferitelor trepte ale cutiilor de viteze cu arborii ficsi si ale cutiilor de distributie se face cu ajutorul rotilor mobile, mufelor de cuplare, sincronizatoarelor sau ambreiajelor de cuplare.

Roti mobile

Utilizarea rotilor mobile (cuplare prin deplasare axiala) ca elemente de cuplare prezinta avantajul unei lungimi de gabarit mai mici a cutiei respective, in schimb apar o serie dezavantaje ca: greutati de natura constructiva in utilizarea danturii inclinate, forte de actionare mari, greutati in privinta stabilirii sincronismului intre rotile care se cupleaza. Din aceste motive in prezent se folosesc rotile mobile numai la realizarea mersului inapoi si la treapta intai de viteza.
Mufe de cuplare

Acest dispozitiv de cuplare usoara inlatura o serie de dezavantaje ale rotilor mobile, dar mareste lungimea cutiei de viteze si nu asigura functionarea silentioasa a angrenajelor. Pentru usurarea cuplarii, dantura mufei se executa cu module mici si numar mare de dinti. Lungimea dintilor mufei, respectiv a danturii de cuplare, este altemativ diferita, dupa cum se arata in figura 1 unde sunt prezentate trei pozitii ale mufei de cuplare usoara.

La inceputul cuplarii, dintii lungi ai mufei intra in golurile danturii de cuplare si, prin lovirea lor pe flancuri, vitezele unghiulare ale partilor conducatoare si conduse se egaleaza, ceea ce permite cuplarea mai departe a dintilor lungi cu cei scurti. Pentru asigurarea unei cuplari stabile, dantura mufei se executa cu o inclinare mica in plan orizontal ; in acest caz ia nastere o forta axiala care mentine mufa in stare cuplata. Obtinerea sincronismului la schimbarea treptelor de viteze cu ajutorul mufei de cuplare se poate face prin dubla ambreiere, care prezinta insa dezavantajul unei obosiri excesive a conducatorului si, ca atare, influenteaza indirect in rau siguranta circulatiei.

Fig. 1

Sincronizatoare

Acestea sunt dispozitive de cuplare usoara, care permit angrenarea rotilor dintate numai dupa ce, in prealabil, s-au adus elementele care intra in angrenare la aceeasi turatie. Constructiv, sincronizatorul este compus din urmatoarele elemente:

- mufa de cuplare ;

- dispozitiv de sincronizare

- dispozitiv de blocare prin inertie. in figura 2 este prezentata constructia unui sincronizator cu bolt de blocare, iar in figura 3 constructia sincronizatorului cu dantura de blocare.

Fig. 2Fig. 3

Utilizarea sincronizatoarelor se recomanda pentru toate treptele de viteze, cu exceptia treptei intai si a mersului inapoi.

Ambreiaje de cuplare

Un alt element de cuplare usoara este ambreiajul multidisc (figura 4).

Fig. 4

Ambreiajul cupleaza roata libera 1 cu arborele 9 cu ajutorul pachetelor de discuri 3 si 4, montate alternativ pe butucul 2, imbinat prin caneluri cu arborele 9 si carcasa fixata de roata 1. Apasand parghiile 8 cu ajutorul mufei 7 spre stanga, pachetul de discuri este strans intre butucul 2 si discul 5. Pentru evitarea uzurii discurilor in stare necuplata, acestea se prelucreaza cu o oarecare conicitate. Totodata, intre butucul 2 si discul 5 se monteaza arcul 6, care permite discurilor sa-si reia forma conica dupa
decuplarea ambreiajului. Utilizarea ambreiajului de frictiune la cuplarea treptelor de viteze are avantajul maririi durabilitatii de functionare a cutiei de viteze si
permite cuplarea treptelor sub sarcina si fara zgomot, dar are si dezavantajul maririi dimensiunilor de gabarit ale cutiei de viteze.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate