Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
DETERMINAREA ABATERILOR DE LA BATAIA RADIALA SI FRONTALA


DETERMINAREA ABATERILOR DE LA BATAIA RADIALA SI FRONTALA


DETERMINAREA ABATERILOR DE LA BATAIA RADIALA SI FRONTALA

1.Scopul lucrarii

Lucrarea are ca scop determinarea abaterilor de pozitie a suprafetelor sub forma circulare, respectiv a bataii radiale si frontale.

2.Notiuni generale

Bataia radiala si cea frontala numite si abateri circulare, sunt abateri de pozitie a suprafetelor. Bataia radiala poate fii definita ca diferenta dintre distanta maxima si cea minima de la suprafata efectiva, la axa de rotatie (vezi fig.1.a) masurata in limitele unei lungimi de referinta. Daca nu se indica in mod precis, bataia radiala se va masura in plane perpendiculare pe axa de referinta.

Fig.1. Bataia radiala si bataia frontala

Bataia frontala (vezi Fig.1.b) este data de diferenta dintre distanta maxima si distanta minima de la suprafata frontala efectiva si un plan perpendicular pe axa de rotatie, masurata in limitele unei lungimi de referinta sau la un diametru impus. In cazul in care suprafata masurata nu este perpendiculara pe axa de rotatie vom vorbi despre bataia oblica.

Pentru masurare se utilizeaza dispozitivul de orientare a piesei intre varfuri (vezi fig.2) care consta in doua varfuri de centrare 1 si 2 intre care este prinsa piesa de masurat si un comparator cu cadran 3 a carui palpator va inregistra abaterile de circularitate dupa rotirea piesei cu 3600.

a

b

Fig.2.Dispozitivul de orientare intre varfuri3.Modul de lucru

o       Se introduce piesa de masurat intre varful fix 1 si cel reglabil 2 si se asigura prinderea ei fara joc. Este necesar ca sa se asigure posibilitatea rotirii usoare a piesei intre varfuri.

o       Se regleaza pozitia comparatorului cu cadran fata de piesa astfel incat sa se asigure o tensionare a palpatorului cu cel putin 2 rotatii a acului indicator.

o       Se pune cadranul la zero.

o       Se roteste piesa cu 3600 si se urmareste deviatia acului, inregistrandu-se deviatia maxima fata de reperul zero (se aduna eventual deviatia in sens pozitiv si negativ fata de pozitia de zero a acului indicator al comparatorului).

o       Valorile citite la cadranul gradat se trec in Tabelul 1.

Tabelul 1

Piesa

Abaterea de la bataia radiala

[mm]

Abaterea de la bataia frontala

[mm]

Abaterea de la bataia oblica

[mm]

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate