Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
COSTURILE DE PRODUCTIE IN SIDERURGIE SI METALURGIA NEFEROASELOR


COSTURILE DE PRODUCTIE IN SIDERURGIE SI METALURGIA NEFEROASELOR


COSTURILE DE PRODUCTIE IN SIDERURGIE SI METALURGIA NEFEROASELOR

Obiectivul unui sistem de productie este obtinerea de profit. Acest lucru este evidentiat de relatia: V - K B unde V este pretul de vanzare al iesirilor din sistem (produse, informatii, servicii etc.), K - costul de productie, B - profitul.

13.1 Costuri de productieCostul de productie reprezinta expresia baneasca a tuturor cheltuielilor ocazionate de realizarea productiei.

Pentru a fi cuprinse in costuri, consumurile productive (cladirile, masinile, utilajele prin amortismente, materiile prime si materialele prin costurile lor si personalul prin salariile sale) trebuie sa se exprime sub forma baneasca.

Exprimarea obligatorie a consumurilor de mai sus sub forma baneasca cu ajutorul unitatilor monetare nu inseamna ca notiunea de cheltuieli de productie este sinonima cu aceea de "plata". Platile constitue cheltuieli numai in sens financiar. Factorul determinat care hotareste daca o plata este sau nu cost, il reprezinta consumul, adica legatura nemijlocita cu productia. De exemplu, achitarea facturilor furnizorilor pentru materialele cumparate nu constitue costuri de productie in momentul efectuarii lor. Numai consumul acestora in procesul de productie devine cost.

In literatura de specialitate sunt prezentate mai multe criterii de clasificare a cheltuielilor generatoare de costuri, a caror imporatnta rezulta din posibilitatile pe care le ofera in relevarea legaturii cheltuieli - factori generatori.

Cele mai utilizate criterii de clasificare sunt:

- dupa modul de repartizare in costul produselor;

- sub aspectul cerintelor postcalculului costurilor;

- dupa raportul dintre volumul cheltuielilor si volumul fizic al productiei.

A.Dupa modul de repartizare in costul produselor, cheltuielile sunt:

- cheltuieli directe, cele care se pot repartiza in mod direct in costul unui produs si pentru care exista posibilitatea de a apare ca pozitie distincta in structura acestuia. (de exemplu: consumul de materii prime, apa, abur etc.) unitatea de produs)

- cheltuieli indirecte, cele care nu se pot identifica si repartiza direct pe fiecare produs in parte. Acestea nu sunt legate direct de fabricarea unui anumit produs ci se aplica partial si pentru alte produse. Din aceasta cauza ele se mai numesc cheltuieli comune. In functie de locul si natura activitatilor care le genereaza se pot grupa in: cheltuieli cu intretinerea si functionarea utilajelor, cheltuieli generale ale sectiei si cheltuieli generale ale intreprinderii.

B. Sub aspectul cerintelor postcalculului costurilor, cheltuielilese grupeaza in elemente primare si pe articole de calculatie. In ambele cazuri se stabileste nomenclatorul acestora. De exemplu in cazul cheltuielilor pe elemente primare nomenclatorul cuprinde: materii prime si materiale din afara, materiale recuperabile (se scad), combustibil, energie si apa, amortizarea mijloacelor fixe, salariile muncitorilor, impozitul pe salariu, contributia pentru asigurari sociale si alte cheltuieli cu munca vie. In cazul cheltuielilor pe articole de calculatie, nomenclatorul cuprinde pozitiile: materii prime si materiale directe, materiale refolosibiel si recuperabile, salarii directe, impozite si contributia la asigurarile sociale pentru salariile directe, cheltuieli cu intretinerea si functionarea utilajelor, cheltuieli generale ale sectiei si cheltuieli generale ale intreprinderii in care sunt cuprinse si cotele de amortisment. In legatura cu nomenclatorul pozitiilor, se remarca faptul ca un nomenclator cu un numar mai redus de pozitii are drept consecinta reducerea lucrarilor de calculatiedar nu poate oferii informatii complete asupra ponderii diferitelor cheltuieli.

C. Dupa raportul dintre volumul cheltuielilor si volumul fizic al productiei se disting:

- cheltuieli variabile cele care cresc sau descresc in functie de volumul productiei. In componenta lor intra costurile materiilor prime si materiale de baza, energie electrica, aburi, apa etc. pentru fabricarea produsului si salariile, impozitul pe salarii si contributia la asigurari sociale aferente muncitorilor de baza (direct productivi).

- cheltuieli fixe (conventional constante) cele care nu isi schimba volumul in raport cu productia fizica. In aceasta categorie intra cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe (calculata dupa sistemul cotelor proportionale in timp), salariile personalului de conducere cu impozitul si contributia la asigurari sociale aferente, furniturile de birou(sau cheltuieli generale ale sectiei si cheltuieli generale ale intreprinderii).

Calculul costurilor de productie are la baza tehnici bazate pe conceptul costurilor integrate sau totale. Acest concept este ilustrat de doua mari grupe de metode de calcul:

- metode clasice de calcul: metoda globala, metoda pe faze de fabricatie, metoda de calculatie pe comenzi, metoda coeficientilor de echivalenta;

- metode moderne: metoda normativa de calculatie, metoda standard - cost, metoda DIRECT - COSTING, metoda costurilor directe, metoda PERT/COST, metoda MHR (Machine-Hour-Rates), metoda GP (Georges Pervin).

Metodele clasice de calculatie a costurilor de productie se bazeaza pe coelctarea cheltuielilor efective si servesc in principal pentru post-calcul.

Metodele moderne pun accent pe antecalculatie, urmarind in paralel costurile efective, oferind astfel posibilitatea stabilirii abaterilor fata de programe (norme). De asemeni, prin disponibilitatile pe care le ofera se preteaza la folosirea eficienta a tehnicii moderne de prelucrare a datelor.

Baza de calcul a costului efectiv o reprezinta datele pe care le furnizeaza evidenta contabila. Sinteze ale acestora sunt necesare periodic pentru informarea actionarilor cat si din motive fiscale (evidenta creditelor, impozite etc.) si se fac pubilce. De exemplu in tabelul 13.1 sunt prezentate Bilantul consolidat si Balanta pe primele noua luni ale anului 1997, comparativ cu aceeasi perioada a anului 1996, ale firmei Universal Stainless & Alloy Products, Inc., specializata in productia de semifabricate (laminate, forjate etc) din oteluri inoxidabile, oteluri de scule si alte oteluri speciale. Pentru a se pastra caracterul veridic al informatiilor prezentate s-a pastrat versiunea originala, asa cum a fost preluata de la adresa, de pe INTERNET, biz.yahoo.com/prnews/

Analiza acestor date indica valoarea ridicata a costurilor de productie in siderurgie (aproximativ 80% din valoarea neta a vanzarilor) ca si valoarea relativ mica a beneficiului brut. Acveasta constatare justifica faptul ca industria siderurgica este considerata in toate tarile industrializate ca o ramura strategica si o componenta a politicii nationale. De exemplu, ca urmare a crizei energetice mondiale din anii 1973 - 1974, industria siderurgica din tarile occidentales-a confruntat cu probleme deosebite, inregistrandu-se pierderi financiare substantiale. In perioada 1973 - 1986, costurile restructurarii si modernizarii siderurgiei in Europa de Vest si Japonia s-au situat la un efort specific de 15 - 27 dolari.tona de otel si an.

Pentru siderurgie, astfel de date pot fi obtinute, contra cost de la adresa www.steele.com care dispune de un serviciu specializat WSD - World Steel Dynamics de analiza a acestei ramuri, la nivel mondial. Costurile de productie pentru 282 unitati din 42 de tari sunt prezentate sub forma sintetica a curbei WCC - Wold Cost Curve, de tipul celei prezentate in figura 13.1.Tabelul 13.1

UNIVERSAL STAINLESS & ALLOY PRODUCTS, INC.

FINANCIAL HIGHLIGHTS

(Dollars in thousands except per share information)

CONSOLIDATED STATEMENT OF OPERATIONS

For the Quarter Ended For the Nine Months Ended

September 30, September 30,

1997 1996 1997 1996

Net sales $22,081 $16,708 $61,661 $43,882

Cost of products sold 17,539 13,005 49,012 35,336

Selling and

administrative expenses 1,223 1,184 3,665 3,558

Operating income 3,319 2,519 8,984 4,988

Interest and other income 3 21 108 186

Interest expense and

other financing costs (64) (36) (185) (97)

Income before taxes 3,258 2,504 8,907 5,077

Income taxes 1,205 952 3,296 1,929

Net Income $ 2,053 $ 1,552 $5,611 $3,148

Net income per share

of Common Stock $0.33 $0.25 $0.89 $0.50

Weighted average shares of

Common Stock

outstanding 6,287,290 6,270,000 6,284,932 6,270,000

Tons shipped 14,783 11,438 41,651 29,039

BALANCE SHEET DATA

September 30, December 31,

1997 1996

Current assets $31,919 $24,041

Net property, plant & equipment 21,989 17,810

Other assets 288 247

$54,196 $42,098

Current liabilities $12,479 $8,060

Long-term debt 4,334 2,534

Other liabilities 1,249 1,007

Stockholders' equity 36,134 30,497

Total $54,196 $42,098 


Fig. 13.1 World Cost Curve

UNIVERSITATEA PETROL-GAZE DIN PLOIESTI

CATEDRA T.C.U.P.

DISCIPLINA: MATERIALE SI TEHNOLOGII PRIMARE

ANUL: II IEDM - IDD

SEMESTRUL 1    DATA .

FISA LUCRARII NR. 13

Tema: Costurile de productie in siderurgie si metalurgia neferoaselor.

Definiti, explicati si dezvoltati termenii si notiunile:

cost de productie;

cheltuieli directe;

cheltuieli indirecte;

cheltuieli variabile;

cheltuieli fixe;

Intocmit:    Verificat:

Nume .

Prenume

Grupa

Semnatura..Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate