Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Film de cinematograf pe baza de nitroceluloza


Film de cinematograf pe baza de nitroceluloza


Film de cinematograf pe baza de nitroceluloza.

Se cunosc filme greu combustibile si filme usor combustibile (nitrofilme). Produsul de baza folosit la fabricarea nitrofilmului este celuloza nitrata (nitroceluloza). Filmul contine 86% nitroceluloza si 10-12% plastifiant, precum si un strat subtire de gelatina.

Pericol de:

-incendiu: banda de film usor combustibila poate arde cu flacara deschisa sau fara flacara. Temperatura de aprindere variaza de la 121 la 180 oC. La arderea benzii de film, in aer se produce o temperatura de aproximativ 1700 oC. La temperatura de peste 40 oC are tendinta la autoaprindere. Puterea calorifica 3600 kcal.kg. O tona de film de cinematograf asezat intr-un depozit de stelaja in cutii de metal arde in 5-6 minute. Filmul de cinematograf are tendinta la descompunere termica. La pastrare de lunga durata creste tendinta la descompunere. Semnele de descompunere a filmului sunt: lipirea peliculei rulate, inmuierea peliculei, aparitia pe suprafata rolei a unei spume aderente. Filmul de cinematograf vechi este mai periculos la incendiu din cauza modificarii compozitiei lui in timp.

Temperatura de aprindere a filmului greu combustibil este de 370 la 425 oC.-explozie: gazele rezultate pe timpul arderii filmului de cinematograf formeaza cu aerul amestecui explozive. Intervalul de explozie este de 4-9%, vol.

-toxicitate: pe timpul arderii si descompunerii filmului se degaja gaje toxice (oxid de carbon 40%, oxizi de azot pana la 20%, acid cianhidric pana la 1% etc).

Masuri de:

-prevenire: filmele se pastreaza in cuti metalice. Pe timp indelungat, cutiile de filme se pastreaza in boxe din materiale incombustibile. In depozite temperautra nu trebuie sa depaseasca 40 oC. Se va asigura o buna ventilare. Rolele cu semne de descompunere trebuie distruse.

-stingere: incendiile se sting cu nisip cu o patura de azbeste, daca numarul rolelor de film este redus. La stingerea incendiilor se mai pot folosi unele din hidrocarburile halogenate. Protectia se asigura cu costume de protectie completa si aparate izolante.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate