Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Acroleina CH2 = CH - CHO


Acroleina CH2 = CH - CHO


Acroleina CH2 = CH - CHO

Acroleina este folosita ca intermediar in sinteza organica. Se obtine sintetic prin distilarea glicerinei cu H2SO4 sau KH SO4, condensarea formolului cu acetaldehida, folosind drept catalizator silicat de sodiu.

Pericol de:

-incendiu: lichid transparent, incolor, volatil, cu miros patrunzator dezagreabil. Densitatea acroleinei este de 0,841, punctul de firbere de 52oC, iar cel de topire - 87,7oC. Este solubila in apa (1:3). Densitatea vaporilor in raport cu aerul fiind 2 , apare posibilitatea acumularii lor la partea inferioara a incaperilor. Din acest punct de vedere pericolul este foarte mare, pentru ca vaporii pot parcurge o distanta considerabila pana la o sursa de aprindere, flacara intorcandu-se la locul de oirigine al vaporilor. Temperatura de inflamabilitate este de  -26oC, iar cea de autoinflamare 294oC.

Acroleina reactioneaza usor cu oxigenul , formand peroxizi instabili explozivi. Este capabila de polimerizare spontana. Reactia de polimerizare energica are loc in contact cu alcali, amonia si amine. In cazul cand polimerizarea are loc intr-un recipient apare posibilitatea spargerii violente a recipientului.

-explozie: vaporii formeaza amestecuri explozive in intervalul de explozie cuprin intre 2,8 - 31% in volum.-toxicitate: o mica cantitate de acroleina este foarte otravitoare. Produsul este foarte iritant pentru ochi, piele si aparatul respirator, putand provoca arsuri grave.

Masuri de:

-prevenire :pentru a se preveni polimerizarea la depozitare este necesar sa se introduca stabilizatori, prin aceasta evitindu-se reactiile insotite de degajare de caldura. Depozitarea acroleinei trebuie facuta in exterior sau in cladiri separate. In spatiile de depozitare a acroleinei nu sunt permise nici un fel de substante alcaline ca hidroxizi alcalini, amoniac sau amine si nici oxidanti. In nici un caz nu se va depozita acroleina in stare neinhibata (nestabilizata).

Vaporii de acroleina sunt neinhibati si pot forma polimeri in instalatiile de aerisire sau in opritoarele de flacari ale rezervoarelor de depozitare, ducand la infundarea deschiderilor de aerisire.

-stingere: incendiuile de acroleina se sting cu jeturi de apa pulverizata, bixid de carbon, spuma speciala, pulbari stingatoare. Protectia servantilor se asigura prin costume complete.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate