Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Izopropilclorcarbonat (CH3)2CHOCOCl


Izopropilclorcarbonat (CH3)2CHOCOCl


Izopropilclorcarbonat (CH3)2CHOCOCl.

Eterul izopropilic al acidului clorcarbonic.

Pericol de:

-incendiu: lichid incolor, cu miros patrunzator. Produsul tehnic poate fi colorat in maro. Densitatea 1,24. Punctul de fierbere 103 oC. Densitatea vaprotilor fata de aer 4,2. Inflamabil. Produsul concentrat continand 96% substanta de baza are temperatura de inflamabilitate 24 oC si temperatura de autoinflamare 610 oC. Se descompune in apa, cu separarea acidului clorhidric. Produsul tehnic contine, de obicei, circa 2% alcool izopropilic si o cantitate oarecare de clorura de izopropil. Prezenta acestuia din urma mareste simtitor pericolul de incendiu al produsului. Astfel, prin scaderea concentratiei eterului la 84%, temperatura de autoinflamare scade la 550 oC, iar in cazul concentratii de eter de 19,7%, temperatura de autoinflamare este de numai 500 oC. In aer, izopropilclorcarbonatul arde cu flacara galben-verzuie. Arderea incenteaza la scaderea concentratiei oxigenului sub 18,8%.

-explozie: produsul tehnci este termic instabil. Prin incalzire pana la 50-60 oC se poate descompune. Stabilitatea termica scade brusc in prezenta clorurii ferice anhidre. La un continut de clorura ferica mai mare de 0,03% este posibila descompunerea exploziva a eterului in produse gazoase, clorura de izopropil si bioxid de carbon. Reactia de descompunere termica se suprima prin introducerea de alcool izopropilic si la trecerea clorurii ferice anhidre in solutie.-toxicitate: in produsele de ardere poate sa existe fosgen - un gaz a carei toxicitate este cunoscuta.

Masuri de:

-prevenire: pentru micsorarea pericolului de descompunere nu se permite depozitarea si transportul la temperaturi ridicate. Se depoziteaza in cladiri reci, rezistente la foc. Se va exclude posibilitatea de a veni in contact cu fierul/

-stingere: incendiile se sting cu spuma, apa pulverizata. In spatii inchise se va folosi azot. Concentratia minima de azot ce trebuie realizata pentru stingere 10%. Se vor folosi aparate izolante.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate