Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
Pregatirea suprafetelor metalice pentru vopsit


Pregatirea suprafetelor metalice pentru vopsit


PREGATIREA SUPRAFETELOR METALICE PENTRU VOPSIT

O foarte mare importanta in cadrul activitatilor marinaresti de la bordul navelor fluviale o constituie piturarea si vopsirea navei .

Activitatea se desfasoara la bordul navei scoala prin repartizarea unor suprafete egale pentru fiecare student pentru raschetere partia;la sau toatal ,curatirea suprafetei ,aplicarea stratului protector anticoroziv si apoi ma stratului de vopsea.

Inate de inceperea operatiunilor se prezinta:

-sculele de curatare-raschete,martagoane,perii sarma,

-materialele de protectie-manusi , ochelari si salopete,-specificatiile tehnice pentru vopselele ce urmeaza a fi aplicate,

-matrerialele pentru aplicarea straturilor de vopsea-pensule,role.

Lucrarile de intrretinere se deruleaza pe parcursul a cinci etape:

A-curatirea suprafetelor metalice prin raschetere,martagonire,slefuire,

B-decaparea/spalarea suprafetelor curatite,

C-Aplicarea stratului de protectie anticoroziva,

D-Aplicarea stratului sau straturilor de vopsea exterioara.

E-Conservarea vopselelor,curatarea su pastrarea sculelor.

Activitatea se desfasoara in doua sedinte distincte :

-prima sedinta se consuma etapele A;B;C, care poate fi repetata pana la prelucrarea intregii suprafete a navei,

-in a doua sedinta se consuma etapa D, care se va repeta pana la vopsirea cu stratul final a intregii suprafete a navei.

A-curatirea suprafetelor metalice prin raschetere, martagonire, slefuire. Este repartizat fiecarui student o suprafata de 1- 2 metri patrati de punte sau suprastructura pe care il curata cu raschete sau martagonul.Curatilea se face pe portiunile unde vopseaua este umflata,partial decojita,sunt zgarieturi sau rugina. Se pune accent pe curatirea manuala deoarece aceasta este metoda folosita la bordul navelor.Curatirea cu role percutoare,cu manunchi de tije percutoare sau perii de sarma actionate electric sau hidraulic, sau cu instalatii de sablare cu jet de apa sau aer sub presiune este o activitate proprie atelierelor de reparatii sau santierelor navale.

B-decaparea/spalarea suprafetelor curatit. In aceasta etapa suprafata poate fi curatata cu o laveta inmuiata in diluantul care este prescris vopselei anticorozive ce va fi aplicata dupa curatire. Praful si resturile de vopsea sunt in prealabil indepartate.

C-Aplicarea stratului de protectie anticoroziva. Pregatirea pesulelor si rolelor pentru vopsire este activitatea initiala.In cazul in care acestea au fost folosite si pastrate in apa , vor fi in prealabil inmuiate in diluant si apoi sterse pentru a fi curatate de coji intarite provenite de la folosirile ulterioare. Se pune accent pe vopsirea manuala deoarece, in mod curent la bordul navelor aceasta este metoda de intretinere.Vopsirea pulverizata este o procedura folosita in deosebi in santiere sau ateliere de reparatii.

Sprafetele pregatite astfel se acopera cu vopsea anticoriziva, dupa specificatiile generale date in curs si dupa spacificatiile date de fisa vopselei.Se foloseste pensula sau rola, in functie de vascozitatea anticorozivului si suprafetele de acoperit. Este important si se urmareste aplicarea uniforma a stratului de vopsea, evitarea formarii de scurgeri.In cazul in care anticorozivul este mai fluid se va aplica in doua straturi. Se urmareste aplicarea straturilor pe suprafata curatata,uscata si la o temparatura mai mare sau egala cu cea minima recomandata de instructiuni.

Inainte de inceperea activitatii vopseaua va fi amestecata/framantata, preferabil cu un amestecator , pentru omogenizarea ei.In timpul derularii acestei proceduri se adauga diluantul sau intaritorul dat de specificatii. In cazul vopselelor cu intaritor, va fi pregatita numai cantitatea care poate fi aplicata intr-un interval de timp egal cu cel mult 70% din timpul de intarire.Dupa consumarea primei cantitati se va prelucra urmatoarea cantitate.

Este important ca studentii sa invete faptul ca fiecare vopsea are specificatii tehnice de aplicare, recomandari privind procedeele de vopsire (pensula, rola, pulverizare) care au la randul lor tehnici diferite de lucru precum si materiale de protectie diferite.

D-Aplicarea stratului sau straturilor de vopsea exterioara. Dupa expirarea timpului de uscare, se desfasoara sedinta a doua la un interval mai mare de 24 ore,timp minim de uscare a stratului de vopsea anticoroziva.

Stratul de vopsea se aplica cu pensula sau rola, in functie de vascozitate, operatiune desfasurandu-se in mod continuu pana la acoperirea intregii suprafete.

Se tine cont de coditiile de temperatura si in special umiditate.Sprafetele pregatite pentru vopsitre trebuie sa fie curate si uscate.Este preferabila o temperatura mai mare de 200 C .

Se urmareste acoperirea in doua straturi succesive aplicate uniform, pentru evitarea scurgerilor si/sau formarea petelor. Se pot produce asemenea efecte in special pe suprafetele vrticale si in cazul vopselei de culoare alba.

E - Conservarea vopselelor,curatarea su pastrarea sculelor. Dupa terminarea operatiunilor de vpsire,atat a stratului anticoroziv cat si a straturilor de vopsea:

-pesulele si rolele se spala cu diluant si se pun la pastrare in recipiente cu apa, sau se usuca si se depoziteaza intr-o magazie bine ventilata destinata special pastrarii sculelor pentru vopsit si vopselelor,

-recipientii in care a ramas vopsea se curata pe exterior si in zona de aplicare a capacului pentru realizarea unei inchideri perfecte,etansare, si pentru evitarea lipirii capacului de recipient.Substantele intaritoare, diluantii se pastreaza in recipentii lor inchisi, de asemenea etansi.Locul pastrarii trebuie sa corespunda instructiunilor privind prevenirea incendiilor precum si a celor privind conditiile de umiditate, temperatura, ventilatie si/sau compatibilitatea cu alte substante.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate