Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
Planurile de referinta si dimensiunile navei


Planurile de referinta si dimensiunile navei


PLANURILE DE REFERINTA SI DIMENSIUNILE NAVEI

PLANURI DE REFERINTA

Corpul navei sau coca, este partea principala a navei, care asigura exploatarea acesteia corespunzator cerintelor navigatiei si destinatiei ei.

Corpul navei cuprinde doua parti :partea imersa care se afla sub nivelul apei si care se numeste carena sau opera vie;

partea emersa situata deasupra nivelului apei, numita si opera moarta.

Carena - suporta presiunea apei in toate punctele ei exterioare ; rezultanta verticala a acestor forte constituie impingerea Arhimede , care actioneaza de jos in sus si echilibreaza greutaea navei .

Opera moarta - asigura navei o rezerva de impingere,sau rezerva de flotabilitate, care-i da posibilitatea de a pluti,chiar daca apar cauze exterioare care tind sa-i modifice starea anterioara de echilibru .

Toate corpurile de nava sunt simetrice in raport cu un singur plan ; acest plan este longitudinal, iar in conditii normale de plutire pe apa linistita devine vertical . Acest plan este planul diametral (P.D.)sau planul longitudinal de simetrie

partea din dreapta se numeste tribord (Tb) ;

partea din stanga se numeste babord (Bb) .

Toate navele au la extremitati forme speciale,pentru a micsora rezistenta la inaintare .

Extremitatea anterioara , in forma de pana -se numeste prova

Extremitatea posterioara ,are o forma subtiata ,pentru scurgerea apei fara vartejuri si pentru montarea carmei si a elicei -se numeste pupa

Intersectiile planului diametral cu

nava-formeaza conturul navei in planul diametral ;

elementul de structura de la fundul navei ,numit chila, formeaza linia chilei ;

elementul de structura din prova navei , numita etrava ,este linia etravei ;

elementul de structura din pupa navei,numita etambou,este linia etamboului ;

cu puntea ,este linia puntii . Curbura liniei puntii se numeste selatura puntii.

Planul orizontal -imparte corpul navei in doua parti : carena si opera moarta , acest plan coincide cu suprafata apei si formeaza planul de plutire

Planul vertical transversal perpendicular pe linia de baza si situate in zona de latime maxima formeaza planul sectiunii maestre .   

DIMENSIUNILE PRINCIPALE ALE NAVEI

Pentru o nava se pot stabili in metri urmatoarele dimensiuni principale,considerand nava pe carena dreapta .

Acestea sunt:

Lmax-lungimea maxima- este distanta orizontala intre punctele extreme ale navei ;

LwL -lungimea la linia de plutire-este distanta orizontala intre perpendicularele la linia de baza care trec prin punctele de intersectie ale liniei de plutire cu P.D.

Lpp-lungimea intre perpendiculare este distanta orizontala intre perpendicularele prova si pupa;

Bmax-latimea maxima- este distanta masurata intre punctele extreme ale corpului in sectiunea maestra ,netinand seama de partile proeminente ale navei;

B-latimea de calcul-este latimea masurata in sectiunea maestra la linia de plutire de constructie;

D- inaltimea de constructie- este distanta masurata pe verticala in planul sectiunii maestre de la suprafata exterioara a chilei pana la intersectia puntii cu bordajul;

d (T)-pescajul- este distanta masurata pe verticala de la L.B. la Lcw

F-bordul liber este distanta masurata pe verticala intre linia data de intersectia puntii cu bordajul si Lcw


PARTILE CONSTRUCTIVE ALE CORPULUI NAVEI

Constructiv, corpul navei este un sistem tehnic complex, elastic, supus actiunii unor sarcini statice si dinamice.Structura corpului navei trebuie sa asigure mentinerea formei, etanseitatea si rezistenta acestuia.

In mare, un corp de nava are urmatoarele parti constructive: osatura(scheletul); invelisul exterior; constructiile de rigidizare; constructiile anexe.

Parapetul prova   

Balustrada   

Teuga

Bordaj

Castel central

Fundul navei

Ruful

Guri de magazii

Duneta

Rame long. ale gurilor de magazii

Etambou   

Rame trans. ale gurilor de magazii

Parapet la nivelul puntii principale

Etrava   

Puntea principala

INVELISUL CORPULUI NAVEI

Invelisul exterior se defineste ca fiind partea constructiva a corpului navei, formata din filele de tabla drepte si curbe, de diferite dimensiuni si grosimi care imbraca osatura.

Invelisul exterior al corpului navei este etans si se extinde pe toata lungimea navei.Partea de fund a invelisului poarta numele de invelisul fundului, partile laterale invelisul bordajelor iar partea corespunzatoare puntii, invelisul puntii .

Aceste invelisuri se compun din fasii(file) de tabla de otel imbinate intre ele prin sudare cap la cap. Sirurile de tabla de la fundul navei , curbate in sens transversal , care fac legatura intre invelisul fundului si invelisul bordajelor poarta numele de gurna .

Sirurile de table ale invelisului bordajelor de care se imbina invelisurile puntilor (tabla lacrimara-1) poarta numele de centuri-2 , iar sirurile de table imediat inferioare centurilor se numesc subcenturi .

La cele doua extremitati ale navei , tablele invelisului celor doua bordaje se unesc prin cate o structura speciala purtand denumirea de etrava la prova si etambou la pupa.

PUNTILE NAVELOR

Navele maritime pot avea una sau mai multe punti , care , in functie de rolul lor si pozitia pe care o au, poarta diferite denumiri .

Puntea superioara-este puntea cea mai de sus, continua pe intreaga lungime a navei, se mai numeste si punte principala ,de compartimentaj, sau de bord liber sau puntea peretilor etansi

Puntile inferioare-sunt situate sub puntea superioara, avand rolul de compartimentare pe inaltime.

Puntile de suprastructuri

-puntea de promenada

-puntea de comanda

-puntea barcilor

Sirurile laterale de table ale puntilor poarta numele de lacrimare , care se imbina prin sudare de centurile bordajelor. Puntile sunt sustinute de elemente structurale numite pontili

1-puntea dublului fund, 2-platforme,3-puntea intermediara,4-puntea superioara(principala), 5-puntea suprastucturii,6-puntea de promeneda,7-puntea barcilor,8-puntea de comanda,9-puntea etalon

POZITIA ELEMENTELOR DE STRUCTURA FATA DE LINIILE TEORETICE

La nave, pentru a se obtine spatii suplimentare de serviciu si de locuit, pe portiuni din lungimea navei deasupra puntii superioare continue se ridica constructii care poarta numele de suprastructuri .

Suprastructura din prova poarta numele de teuga sau castel prova, suprastructura din pupa poarta numele de duneta sau castel pupa, iar aceea de la mijlocul navei poarta numele de castel central.

Suprastructurile care se extind partial pe latime se numesc rufuri . In rufuri, de regula, se amenajeaza incaperi de serviciu si in special, incaperi pentru comanda navei

a- nava cu trei suprastructuri

b- nava cu doua suprastructuri

c-nava cu o singura suprastructura

d-nava cu suprastructura continua

DUBLUL FUND

Navele maritime de dimensiuni mari sunt prevazute la partea inferioara cu o platforma care, impreuna cu fundul , inchid un spatiu denumit dublul fund .Aceasta platforma, numita puntea dublului fund, este rezistenta si etansa , extinzandu-se pe toata lungimea navei sau numai pe o parte din aceasta . In spatiul dublului fund se amenajeaza tacuri : de ulei , de combustibil, de apa potabila ,de santina ,etc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate