Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
» Situatiile de urgenta si natura pericolelor la bordul navei


Situatiile de urgenta si natura pericolelor la bordul navei
SITUATIILE DE URGENTA SI NATURA PERICOLELOR LA BORDUL NAVEI

1 SITUATIILE DE URGENTA

( EMERGENCY )

Situatiile de urgenta ( emergency ) sunt acele situatii care pun in pericol echipajul, pasagerii , nava , incarcatura. Printre situatiile de urgenta cele mai frecvente, dar care nu se limiteaza aici, sunt :
a ) gaura de apa

b ) incendiul

c ) pierderea stabilitatii

d ) esuarea involuntara

e ) vremea nefavorabila

f ) coliziunea

g ) explozia

h ) om la apa

i ) poluare / scurgeri de combustibil

j ) atac din partea piratilor

k ) salvarea persoanelor din spatiile inchise

l ) lansarea CO 2 in comp masina / magazii marfa

m ) defecte ascunse ale materialului de constructie , defecte de proiectare .

n ) aruncarea in mare a incarcaturii ( marfii )

Abandonul navei este o situatie de urgenta dar este tratata separat fata de celelalte situatii de urgenta care pot apare.

Altfel spus , situatiile de urgenta se pot clasifica astfel :

- abandonul navei

- alte situatii de urgent

a ) GAURA DE APA

- apare ca urmare a spargerii corpului etans al navei . Ea poate fi rezultatul unei coliziuni, explozii, ruperea otelului , imbatranirii materialului de constructie. Poate fi situata deasupra liniei de plutire , caz in care apa nu patrunde in interiorul navei sau poate fi situata sub linia de plutire , caz in care sunt inundate compartimentele afectate . Echipajul actioneaza conform situatiei de urgenta pentru “ Gaura de apa “ conform rolului . Acumularea apei in cantitati mari in compartimentele navei duce la pierderea stabilitatii , a rezervei de flotabilitate si in cele din urma la ruperea navei si scufundarea acesteia.

b ) INCENDIUL

- poate apare din motive diferite , multe dintre ele fiind generate de neglijenta echipajului.

In caz de incendiu se actioneaza conform rolului ede incendiu, fiecare membru din echipaj avand sarcini bine stabilite de actiune. Echipajul navei trebuie sa fie familiarizat cu mijloacele de lupta contra incendiului . Saptamanal sau functie de politica companiei se executa exercitii de pregatire privind incendiile si abandonarea navei.

c ) PIERDEREA STABILITATII NAVEI

- apare din mai multe motive : stivuirea necorespunzatoare a marfii in magaziile navei , deplasarea marfii datorita amararii necorespunzatoare , inundarea compartimentelor de marfa cu apa de mare datorita unei/ unor gauri de apa , existenta suprafetelor libere in tancurile de ballast/marfa , vremea nefavorabila , efectuarea de transfer de lichide din tancuri pe vreme nefavorabila , etc . .

Se va acorda atentie sporita la incarcarea marfii, amararea ei , atentie la marfa incarcata pe punte ( in cazul transportului de cherestea, piese agabaritice ) ,atentie la situatia tancurilor de ballast dupa debalastarea navei ( pe cat posibil cat mai uscate, goale ).d ) ESUAREA INVOLUNTARA

- apare ca urmare a lovirii navei de fundul marii / fluviului datorita unor manevre gresite de evitare sau vremii nefavorabile . Apare mai frecvent in situatia in care se naviga in apropierea zonelor cu adancimi mici si pe fluvii.

e ) VREMEA NEFAVORABILA

- pe timp de vreme nefavorabila , in furtuna , trebuie redusa viteza navei pentru a nu suprasolicita motorul principal si trebuie sa se ia un asemenea drum astfel incat nava sa nu primeasca lovituri puternice direct din prova , se va evita ruliul si tangajul puternic . Vremea nefavorabila , datorita ruliului in special , duce la ruperea amarajului marfii , suprasolicitarea corpului navei ( incovoiere, rasucire ) peste limitele calculate admise si in final la ruperea ei.

f ) COLIZIUNEA

- inseamna ciocnirea a doua sau mai multe nave datorita neglijentei in efectuarea manevrei de evitare efectuate de catre ofiterii de pe punte de comanda . Coliziunile apar mai frecvent in conditii de vizibilitate redusa . Au la baza lipsa de profesionalism , teama unor ofiteri ( in special ofiterii tineri, cu putina experienta pe mare ) de a schimba drumul navei , neaplicarea prevederilor COLREG, neutilizarea la parametrii a aparaturii de navigatie ( radar, GPS , AIS , . .). In cazul coliziunilor majore apar gauri de apa , distrugeri ale navelor , explozii , incendii , pierderi de vieti umane .

g ) EXPLOZIA

- se poate produce in urma unor coliziuni intre nave, in urma nerespectarii masurilor de securitate privind lucrul cu focul deschis ( sudura ) in apropierea tancurilor de marfa ( la navele tanc petrolier ) sau datorita autoaprinderii si crearea unei atmosfere explosive in cazul navelor vrachier, explozii in compartimentul masina datorita exploatarii defectuase a agregatelor.

h ) OM LA APA

- ca urmare a caderii unuia sau mai multor membrii din echipaj in mare. Se produce datorita neglijentei , nerespectarii normelor de protectie a muncii in cazul lucrului in afara bordajului , vremii nefavorabile . Se da alarma de Om la apa “ ,se arunca colacul de salvare cel mai apropiat, este instintata puntea de comanda si se urmareste continuu pozitia omului cazut la apa. Urmeaza apoi reperarea si pregatirea barcii de serviciu, lansarea barcii si recuperarea persoanei din apa. Se acorda primul ajutor daca este cazul. Se transmite navelor din zona semnalul de”Om la apa se efectueaza localizarea pe GPS ( se apasa butonul MOB ).

i ) POLUARE / SCURGERI DE COMBUSTIBIL

- poluarea se poate produce la ambarcarea de combustibil ( overflow ) sau prin spargerea tancului/tancurilor de combustibil in urma unei explozii ,coliziuni, esuare . Se mai produce la manipularea defectuasa a butoaielor de uleiuri .La navele tanc petrolier se poate produce pe perioada ambarcarii marfii . In caz de poluare echipajul este instruit cum sa actioneze, cum sa utilizeze materialele antipoluante pentru a restrange acolo unde se poate, aria poluata. Se anunta imediat autoritatile locale asupra poluarii.

- scurgerile de combustibil pot apare in cazul unor fisuri ale tancurilor in care este plasat combustibilul. Aceste scurgeri pot fi urmate de poluare sau nu .j ) ATAC DIN PARTEA PIRATILOR / TRANZITAREA PRIN ZONE CU PIRATI

- In anumite zone ale lumii , Brazilia, Malacca Strait, Malaezia , Somalia, Nigeria, actioneaza piratii moderni , dotati cu salupe rapide si armament de ultima generatie. Echipajul este antrenat in conformitate cu codul ISPS si cu Planul de securitate al navei ( intrate in vigoare la 01.07.2004 ). La tranzitarea prin zonele cu pirati, zone cunoscute de catre armatori si de catre comandantii navelor , se iau o serie de masuri de siguranta pentru a impiedica pe cat posibil accesul acestora la bordul navei. ( iluminatul pet imp de noapte in jurul navei prin plasarea proiectoarelor suplimentare la nivelul apei, veghe intarita pe puntea de comanda, veghe pe punte la prova si pupa, inchiderea usilor din jurul castelului si mentinerea unei singure usi de acces , manici de incendiu plasate in zona pupa , rachete de semnalizare pregatite , . ..)

k ) SALVAREA PERSOANELOR DIN SPATIILE INCHISE

- In situatiile in care nu se respecta masurile de protectie inainte de intrarea intr-un spatiu inchis check list “ pentru enclosed spaces ) . In primul rand ventilarea spatiului si masurarea cantitatii de oxygen ( cu “Toxiclip “ ).Daca persoana care intra in spatiul respectiv isi pierde cunostinta datorita lipsei de oxgen , se da alarma si se intervine pentru salvare, se intra in spatial respectiv cu aparatul de respirat , cu centura de siguranta legata cu salula . Se intra sub supraveghere.Se intervine cat mai repede.

Surface Preparation using Toxic Solvents

l ) LANSAREA CO IN COMPARTIMENTUL MASINA / MAGAZIILE DE MARFA

- In situatii deosebite , cand incendiul din compartimentul masina nu poate fi stins cu mijloacele existente la bord, se lanseaza de catre seful mecanic dupa consultarea comandantului navei , bioxidul de carbon CO pentru stingerea incendiului. Nu se efectueaza lansarea CO2 decat dupa ce tot personalul din compartimentul masina a fost evacuat, se efectueaza apelul pentru a nu ramane cineva in interior, se inchid usile etanse si ventilatiile, se opresc toate agregatele din CM. Buteliile de CO sunt verificate periodic, sunt pastrate in compartimente uscate si sunt grupate pe unitati / baterii ( se pot lansa pe rand unitatile, NU este obligatoriu se se lanseze toate ).

- Unele nave au sistem de stingere cu CO si in magaziile de marfa. Daca marfa se aprinde sau se autoaprindere ( cazul cerealelor ) sin u se poate utilize apa sau spuma se lanseaza CO din butelii speciale pentru magaziile de marfa.

m ) DEFECTE ASCUNSE ALE MATERIALULUI DE CONSTRUCTIE , PROIECTARE

- calitatea slaba a materialului de constructie sau diferite defecte de proiectare , neglijenta in constructia navei cumulate cu stivuirea incorecta a marfii, vechimea navei , conditiile de stress , vremea nefavorabila , esuarea , pot duce la deformari plastice si in final la ruperea navei.

n ) ARUNCAREA IN MARE A INCARCATURII ( MARFII )

- datorita amararii necorespunzatoare, a stivuirii gresite , a vremii nefavorabile, gaura de apa in urma esuarii, coliziunii, etc . exista riscul ca marfa sa fie aruncata in mare pentru a salva echipajul si incarcatura ramasa. Marfa de pe punte se poate desprinde din amaraj si se deplaseaza in bordul opus sau produce pagube navei / SAU in urma unei gauri de apa este necesar sa se arunce o parte din marfa ( la tancurile petroliere ) pentru a scade pescajul navei,etc . .

Situatiile de urgenta / pericol ( emergency ) nu se limiteaza numai la cele prezentate . In aceasta categorie pot fi incluse si orice alte situatii care pot pune in pericol echipajul/pasagerii , nava , marfa, mediul inconjurator . In toate situatiile echipajul trebuie sa fie antrenat corespunzator pentru a actiona corespunzator situatiei aparute.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate