Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
» Marea Neagra


Marea Neagra


Marea Neagra

Actuala forma a Marii Negre a aparut cu aproximativ 40 milioane de ani in urma modificarilor scoartei terestre in Asia Minor, legatura cu Marea Mediterana fiind formata cu 6 – 8 mii de ani in urma. Astazi Marea Neagra se prezinta ca un bazin orientat de la Vest la Est cu o lungime maxima de 1148 km si o latime maxima de 615 km. Adancimea maxima este de 2258m in zona centrala pe linia ce uneste Chersones cu Capul Kerempe la 111 km de coasta sudica. Fundul Marii Negre este format in dreptul coastelor sancoase din nisip si pietre iar in dreptul coastelor joase este format din nisip pana la adancimi de 20 – 30 m dupa care o data cu cresterea adancimilor nisipul devine malos ajungand ca in zona centrala cu adancimi mari fundul marii sa fie acoperit cu mal argilos de culoare gri – albastrui, suprafata Marii Negre este de 410.000 km² iar lungimea totala a coastei este de 4074 km.



Principalii factori ce influenteaza clima sunt pozitia geografica si circulatia atmosferica a principalelor mase de aer anticiclonic, astfel iarna Anticiclonul Asiatic se extinde deasupra Marii Negre provocand o racire a maselor de aer, devenind stationar in luna Octombrie pe directia Siberia – NW Mongoliei cu o prelungire pe axa E – W . Dezvoltarea maxima a Anticiclonului este in luna Februarie fiind pricipala cauza a aerului rece din Marea Neagra ce are ca sens de cirulatie directia SW sau W. Ocazional un centru de presiune inalta ce se dezvolta deasupra Tarilor Baltice / Finlanda are ca rezultat o innasprire a iernii datorita aerului Arctic adus deasupra Marii Negre, incepand cu jumatatea lunii Martie Anticiclonul Asiatic scade ca intensitate disparand in final in luna Mai.

In timpul verii Anticiclonul semi-permanent al Azorelor isi face simtita prezenta prin cresterea presiunii care traverseaza Europa si zona Marii Mediterane ajungand pana in Marea Neagra unde favorizeaza vremea frumoasa.

Directia curentilor in Marea Neagra

Curentii –Curentii in Marea Neagra in general sunt slabi si inconsecventi cu viteze intre 0.5 – 1.0 Nd, principala directie a circulatiei acestora este in sens invers acelor de ceasornic dealungul tarmului cu cateva ramificatii in anumite parti cum ar fi golfuri, bai, proeminente ale uscatului in mare, unde se observa curenti circulari ce se rotesc in sensul acelor de ceasornic cu viteze de 0.2 – 0.5Nd. Regimul curentilor in Marea Neagra este determinat de doua cauze:

Revarsarea raurilor ce duce la o variatie a densitatii apei si regimul vanturilor. Curentul principal al Marii Negre se observa bine de la o distanta de 2 – 5 Mm de tarm si cuprinde toata marea sub forma unui cerc ce se roteste in sens invers acelor de ceasornic schimbandu-si foarte rar directia datorita vantului si revenind la sensul si traseul predominant dupa incetarea actiunii acestuia. Stabilitatea si viteza curentului principal este mai mare in perioada primaverii tarzii cand datorita topirii zapezilor debitul raurilor ce deverseaza in mare creste, astfel cea mai mare variatie a curentilor se poate observa in partea NW a marii, aici in aceasta perioada datorita debitului crescut al Fluviului Dunarea directia curentului se schimba la E sau NE.

Nivelul marii si mareea – Vantul exercita principalul efect de crestere sau scadere a nivelului marii, in general in apropierea tarmului acest efect se poate observa mai bine in functie de conditiile meteorologice locale, fiind mai accentuat in golfuri sau intranduri decat in largul marii, aceasta variatie a nivelului marii in general nedepasind 30 cm. Marea Neagra este o mare fara maree se poate spune, efectul este insesizabil aceasta nedepasind 8 cm in partea de W a marii.

Valurile – Informatiile sunt relative limitate conform “ Admirality Sailing Directions – NP24” dar in general pe perioada iernii valurile de 1m si peste sunt raportate in jur de 50% -60% in partea de W si in partea centrala a Marii Negre si in jur de 35% – 40% ocazional in SE. Tot odata datorita dimensiunilor si adancimilor mari cat si tarmului putin crestat si avand in vedere vanturile relativ puternice si dese se pot dezvolta valuri puternice atat la tarm cat si in largul marii,ajungand la un procent de 10% in timpul iernii a valurilor de 6 – 8m iar in mod cu totul izolat in partea de SW si NE sau inregistrat valuri chiar si peste 13m. In general lungimea valurilor este de 30 – 50 m cu o perioada de 6 secunde, in partea de E si SE se formeaza frecvent valuri cu lungime aproximativa de 100 m si cu o peroada de 10 – 12 secunde, iar hula poate atinge lungimea de 150 – 200 m cu perioade de 13 – 17 secunde.

Densitatea si salinitatea – Densitatea apei la suprafata marii are o medie de1.014g/m³ dar aceasta variaza astfel: in apropierea tarmului este de 1.000 – 1.010 iar in largul marii ajunge la 1.018g/m³. Salinitatea apei la suprafata Marii Negre variaza de la valori apropiate de zero in gurile raurilor pana la valori intre 18, 5‰ si 22‰. Oxigenul isi face prezenta numai in stratul de suprafata pana la adancimea de 155 m dupa aceasta adancime nu mai exista oxygen nemaiexistand nici viata marina, apa fiind incarcata cu hydrogen sulfurat una din cauze fiind lipsa unui curent de adancime (un curent de adancime totusi exista din Marea Marmara care intra in Marea Neagra dar volumul de apa introdus este atat de mic incat s-a estimat ca apa de la mare adancime este inlocuita o data la 2500 de ani).

Temperatura apei la suprafata Marii Negre – Temperaturi minime la suprafata marii in general se inregistreaza in perioada Februarie – Martie, valori sub 0°C se pot intalni in zona NW , in apropierea tarmului si in apropierea estuarului Dunarii. In general temperatura este diferita pe suprafata in functie de zona astfel in partea Centrala, Estica si Sudica temperatura medie a apei este in jur de 8° si 13°C, in timp ce in zona litorala din West, NW si in zona Kerci valorile pot fi negative asa cum am mai spus. O data cu venirea primaverii temperaturile incep sa creasca pretutindeni cu exceptia partii NW unde temperaturile continua sa ramana mai scazute cu 3°- 4°C. La inceputul verii temperaturile incep sa se egaleze pe toata suprafata marii ajungand in jur de 14°- 16°C si urcand in timpul verii la 24°-26°C, temperaturi ce se mentin aproape la aceeasi valoari si in timpul toamnei, incepand sa scada insa catre sfarsitul acesteia pana la valori cuprinse intre 16°-20°C.

Presiunea – Distributia presiuni la suprafata marii este in functie de principalele centre barice a maselor de aer anticiclonice ce se extind pana in aceasta zona, astfel Anticiclonul Asiatic cu centrul deasupra Siberiei se intinde spre W catre Ucraina aducand scaderi ale presiunii in timpul iernii, iar in timpul verii Anticiclonul Azoric se extinde spre Europa si Marea Mediterana ajungand pana deasupra Marii Negre favorizand o crestere a presiunii.

Variatia diurna a presiunii este mica osciland undeva in jurul valorii de 1bar, maxima fiind adesea in jurul orelor 10:00 si 22:00 si minima in jurul orelor 04:00 si 16:00.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate