Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
Locul, rolul si importanta administrarii eficiente a activitatilor economice ale unitatii portuare


Locul, rolul si importanta administrarii eficiente a activitatilor economice ale unitatii portuare


Locul, rolul si importanta administrarii eficiente a activitatilor economice ale unitatii portuare

Porturile au un rol important in desfasurarea comertului international. Ele trebuie construite, dotate si conduse astfel incat sa faciliteze transferul rapid al marfurilor prin port si sa asigure circulatia marfurilor dinspre sau spre interiorul tarii cu cea mai mare eficienta posibila. Cu cat este mai mare volumul comertului exterior transportat via mare, cu atat porturile devin mai importante, ele fiind o legatura esentiala in lantul de transport maritim.

Porturile sunt foarte diversificate atat ca marime cat si ca forma de organizare, mod de amplasare a infrastructurii si suprastructurii si nu in ultimul rand prin performantele realizate. Multe din diferentele mentionate sunt datorate factorilor geografici, politici, sociali si comerciali.

Factorii geografici sunt esentiali in stabilirea si realizarea caracteristicilor fizice ale porturilor: zona de amplasare, modul de realizare a infrastructurii, adaptabilitatea la noile cerinte ale comertului international actual si la noile tipuri de mijloace de transport, in special a noilor tipuri de nave si la dimensiunile din ce in ce mai mari ale acestora. Principalele caracteristici fizice ale unui port sunt adancimea apei, nivelul protectiei furnizata navelor la dana sau la ancora, teritoriul disponibil pentru dezvoltarea portului etc.Indiferent de caracteristicile fizice ale portului administrarea porturilor presupune organizarea activitatilor si serviciilor portuare astfel incat portul sa lucreze cu cea mai mare eficienta posibila, avand la baza planul general de dezvoltare al acestuia care trebuie sa asigure amplasarea optima a dotarilor portuare, zonarea teritoriului, stabilirea dimensiunilor cailor rutiere interioare, a spatiilor de depozitare inchise (magazii) sau libere (platforme), tinand cont si de posibilitatile si necesitatile de dezvoltare ulterioara.

Pe de alta parte, indiferent de pozitia geografica sau de natura marfurilor transferate prin port, acesta trebuie sa realizeze anumite functiuni esentiale si sa furnizeze o gama de servicii minim necesare pentru buna derulare a activitatilor portuare. Pe fluxul circulatiei marfurilor intre transportul maritim si cel interior principalele functiuni operationale si administrative ale portului si principalele servicii pe care acesta le furnizeaza navelor si marfurilor sunt prezentate in figura 1.1.

La serviciile mentionate trebuie adaugate cele care asigura functionarea portului in conditii corespunzatoare si faciliteaza indeplinirea functiilor sale:

lucrari de constructii si reparatii ale infrastructurii si suprastructurii portuare (constructii si reparatii de diguri de adapost, cheuri, drumuri, cai ferate, platforme si magazii, cladiri administrative etc.);

lucrari de instalare si reparatii la utilajele si echipamentele pentru operarea marfurilor (utilaje de cheu, utilaje si echipamente mobile pentru manipularea marfurilor ca de exemplu autostivuitoare, tractoare, remorci, trailere, macarale mobile etc.);

alte servicii diverse mai putin importante dar care au rolul lor in asigurarea conditiilor necesare bunei desfasurari a activitatilor portuare cum ar fi serviciile de salubrizare, alimentatie publica, intretinere spatii verzi, servicii de asistenta medicala, asigurarea pazei si protectiei bunurilor, servicii comerciale de vanzare de bunuri etc.

Figura 1.1 Principalele functiuni operationale, administrative ale unui port

Importanta acestei functii rezulta si din faptul ca operatiunile de manipulare a marfurilor sunt cele mai costisitoare dintre toate operatiunile portuare si cel mai dificil de administrat, organizat si supravegheat deoarece la ele participa o multitudine de factori portuari care trebuie coordonati (forta de munca, utilaje si echipamente, scule si dispozitive, materiale diverse, spatii de depozitare) fiind implicati si multi agenti economici (armatori, operatori portuari, stivatori, expeditori, agenti maritimi, proprietari de utilaje, echipamente si mijloace de transport interior, calea ferata, autoritati publice etc.)

Aceste elemente se manifesta in toate operatiunile portuare, indiferent de tipul marfurilor transferate dar cele mai complexe si mai dificile apar in manipularea marfurilor generale solide, neutilizate, transportate cu nave conventionale pentru care se inregistreaza cele mai slabe performante portuare. Acesta reprezinta motivul principal care a determinat evolutia transportului naval si a porturilor spre specializare si utilizarea de terminale specializate in care se pot aplica tehnologii de manipulare de inalta performanta.

Pentru a-si asigura competitivitatea si pentru cresterea calitatii serviciilor, a sigurantei navigatiei si operarii navelor, numeroase porturi intreprind lucrari considerabile de extindere si modernizare: adancesc senalele navigabile si acvatoriul portuar, construiesc noi cheiuri si noi spatii de depozitare, modernizeaza utilajele si echipamentul de manipulare a marfurilor etc. Macaralelor electrice de cheu li se adauga macarale turn autopropulsate, pe pneuri, care poseda un grad mare de manevrabilitate si viteze mari de deplasare si care pot manipula greutati mari. Benzile transportoare si elevatoarele cu aspiratie sunt utilizate din ce in ce mai intens la manipularea marfurilor in vrac. In tehnica manipularii la sol a marfurilor au aparut in ultimul timp noi utilaje mai performante si mai adaptate acestor operatiuni.

Toate eforturile depuse pentru modernizarea porturilor, a utilajelor si a echipamentului de manipulare sau pentru gasirea unor sisteme avantajoase de transport maritim au ca obiectiv principal reducerea timpului de stationare a navelor in porturi.    Insasi conceptia de realizare a infrastructurii si suprastructurii portuare a evoluat spre structuri portante usoare cu o durata economica care nu depaseste 25 - 30 de ani si pentru a caror constructie timpii de executie si costurile s-au redus de cca. 4 - 5 ori. Aceasta conceptie tine cont de necesitatea de adaptare permanenta a portului la progresul tehnic din ce in ce mai rapid din domeniul transporturilor care face ca vechile sisteme de constructie mai putin flexibile sa fie abandonate in mod treptat. O serie de conceptii si solutii noi pentru constructia infrastructurii si suprastructurii portuare ca si pentru utilajele si echipamentele portuare vor fi prezentate si analizate ulterior.

Alaturi de aceasta evolutie a porturilor din punct de vedere al manipularii marfurilor prezenta schematic in figura 1.1 se remarca si o tendinta a porturilor spre diversificarea serviciilor asigurate in perimetrul lor, care alaturi de functia principala de operare a navelor sa determine cresterea veniturilor realizate in port. In perimetrele lor sau in zonele invecinate s-au dezvoltat industrii pentru o serie de servicii prestate navelor cum ar fi santierele de constructii si reparatii navale, intreprinderi de constructii mecanice producatoare de masini si utilaje portuare, ateliere de reparatii etc. dar si industrii portuare (rafinarii petrochimice complexe, uzine chimice, siderurgice, de prelucrare a metalelor neferoase etc.) sau de asamblare (in special a componentelor mijloacelor de transport care sosesc in porturi sub forma de piese separate. Amplasarea acestor unitati in cadrul portului trebuie sa raspunda unor cerinte complexe; de exemplu in ultimul timp a aparut tendinta de indepartare a industriilor petroliere, siderurgice si chimice de portul comercial, atat din cauza necesitatii unor spatii intinse, cat si din motive de securitate si de evitare a poluarii zonelor portuare si a celor invecinate, mai ales daca portul este amplasat in apropierea unor centre intens populate sau in zone cu un important potential turistic.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate