Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
Calitatile si folosirea paramelor vegetale


Calitatile si folosirea paramelor vegetale
CALITATILE SI FOLOSIREA PARAMELOR VEGETALE

Paramele vegetale fiind usoare, flexibile si elastice se manevreaza fara dificultate .

paramele de manila se confectioneaza din fibrele unui bananier . Ele sunt cele mai rezistente dintre paramele vegetale, flexibile si foarte elastice . Sunt moi , albe si usoare. Una din principalele calitati este plutirea. Ele se imbiba cu apa foarte incet, plutesc mult si pot fi manevrate foarte usor. Datorita calitatilor lor se folosesc indeosebi ca parame de remorca si de legare a navelor la cheu.
paramele de canepa se confectioneaza din fire lungi de canepa pieptanata . Ele pot fi albe sau gudronate .Ele sunt rezistente si elastice . Cand sunt uscate sunt tot atat de usoare si flexibile ca cele de manila , dar se imbiba repede cu apa si devin rigide , grele si incomode la manevra . paramele de canepa alba se folosesc la confectionarea manevrelor curente , la barci si in arborada . Rezistenta acestora scade foarte mult in comparatie cu celelalte parame vegetale , cand sunt umede , apa care patrunde in parama face sa se piarda coeziunea firelor , parama se umfla pierzindu-si si din elasticitate .

paramele de sizal se confectioneaza din frunzele unui cactus . paramele noi au o rezistenta similara cu cea a paramelor de canepa dar sunt mult mai elastice . Sunt ceva mai usoare decat paramele de manila si de canepa atat timp cat sunt uscate.Dupa ce s-au imbibat cu apa devin grele, rigide si se uzeaza repede pierzindu-si rezistenta .

paramele de cocos sunt foarte usoare si elastice dar putin rezistente . Din aceasta cauza ele sunt folosite la confectionarea baloanelor si paietelor .

paramele de bumbac sunt parame de lux . Se folosesc numai pentru confectionarea saulelor la ambarcatiuni de sport si agrement .

Paramele de diferite tipuri si grosimi in functie de specificul activitatilor de la bord si scopul urmarit se pot clasifica astfel :

garlinul este o parama cu grosimi cuprinse intre 100-620 mm , destinata pentru legarea sau remorcarea navei ;

manevra este o lantana cu circumferinta 40 180 mm care se foloseste la legarea ambarcatiunilor si navelor mici , manevre curente , curenti la palancuri , greementul barcilor .

grandeea este o lantana cu circumferinta 25 120 mm care se intrebuinteaza la confectionarea grandeelor la vele si tenzi .

saula este denumirea paramelor cu grosimea cuprinsa intre 15 40 mm . Saula impletita denumita si saula engleza nu se rasuceste si se foloseste la loch , la sonda , la bandula si ca saula la pavilion .

merlinul este o lantana subtire cica 7 8 mm formata din doua suvite rasucite spre stanga si foloseste la infasurari si patronari de parame groase .

lusinul este o lantana mai fina decat merlinul , formata din 2 3 suvite de cea mai buna calitate . Se foloseste la patronari si infasurari fine .CALITATILE si FOLOSIREA PARAMELOR METALICE

Paramele metalice sunt foarte rezistente, putin elastice, grele la manevra si rigide .

Din punct de vedere al rigiditatii paramele metalice se impart in trei categorii :

- parame rigide sunt foarte rezistente dar greu de manevrat din cauza rigiditatii excesive. Paramele rigide sunt formate din 6 vite infasurate pe o inima de canepa. Fiecare vita din compunerea paramelor rigide este formata prin rasucirea a 7 sau 19 fire de sarma . Sarmele 6 x 7 si 6 x 19 se folosesc ca manevre fixe sarturi , straiuri pentru arborada si cos

parama metalica rigida .

paramele semirigide sau semiflexibile sunt mai flexibile decat cele rigide si au o rezistenta suficienta . Din aceasta categorie fac parte paramele 6 x 12 si 6 x 24 formate din cate sase vite infasurate pe o inima de canepa si fiecare vita formata din 12 fire asezate circular in jurul unei inimi vegetale . Sarmele semirigide folosesc la balansine, legarea navelor si unele manevre curente .


parama metalica semiflexibila ( sau semirigida )

paramele flexibile sunt formate din vite cu inimi vegetale, dar cu un numar mai mare de fire asezate in straturi suprapuse . Din aceasta categorie fac parte sarmele 6 x 6 x 61 . Ele se folosesc la curentii bigilor , la palancuri , la remorci

parame flexibile

 

Inima de canepa

 
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate

Navigatie
PREGATIRI PENTRU ABANDONAREA NAVEI
CLASIFICAREA, IDENTIFICAREA, AMBALAREA Sl ETICHETAREA MARFURILOR PERICULOASE
Aria plutirii, abscisa centrului plutirii, momentele de inertie longitudinal si transversal ale plutirii
MESAJUL DE PERICOL RTF
UTILIZAREA MATERIALELOR PIROTEHNICE
Calitatile si folosirea paramelor sintetice
Determinarea pozitiei navei cu trei relevmente succesive
Instalatia de ancorare
Utilizarea echipamentelor individuale de salvare
Matiseli