Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
» Matiseli


Matiseli


MATISELI

Prin matisire se intelege impletirea suvitelor sau vitelor capetelor a doua parame , sau impletirea suvitelor aceleiasi parame , fara a le innoda si fara a introduce elemente straine

Matisirea paramelor se executa cu doua scopuri : impreunarea a doua capete de parama de acelasi fel , si realizarea unei gase sau ochi la capatul unei parame .



Matisirea scurta este o matisire rezistenta , ce ingroasa parama , in locul legaturii si nu se mai poate folosi la trecerea printr-un rai al unei macarale .

Matisirea scurta se executa desfacand suvitele ambelor capete de parame pe o distanta egala cu de 6 - 7 ori circumferinta paramei ; apoi suvitele unei parame se introduc incrucisat printre suvitele celeilalte parame , trecandu-le de 2 -3 ori pe sub o suvita si pe deasupra alteia ; cand s-au terminat de trecut suvitele desfacute ale unui capat printre suvitele impletite ale celuilalt capat de parama se spune ca s-a facut o trecere ; dupa aceasta se procedeaza similar si la a doua trecere . Cand operatia s-a terminat se taie sfilatele libere si se infasoara parama ( se patroneaza ) cu merlin , iar saulele se patroneaza cu ata de vele .


O matisire scurta se bate bine cu ciocanul ( maiul ) si se rostogoleste pentru ca suvitele noi sa se aseze bine in locul celor vechi .

Matisirea lunga nu ingroasa parama in locul legaturii si-i permite trecerea printr-un rai al unei macarale .

Pentru matisirea lunga , se desfasoara cate una sau doua suvite din fiecare capat pe o lungime de 12 - 14 ori circumferinta paramei , apoi se leaga pentru a nu se desface in continuare . Cele doua capete se impreuneaza ca pentru o matisire scurta , apoi se ia o suvita din parama 1 si se infasoara ( se rasuceste ) in locul suvitei desfacute din parama 2 . In mod similar se procedeaza si cu suvitele paramei 2 care se infasoara pe parama 1 , in locul ramas liber prin eliberarea suvitei proprii desfasurate . Suvitele ramase libere se trec pe sub suvita vecina , apoi se subtiaza , se mai fac vreo doua treceri pe sub suvitele vecine ca la matisirea scurta . Orice matisire lunga este frumoasa , are o grosime aproape ca


si parama initiala dar este mai putin rezistenta .


Matisiri lungi

 


Matisirea unui ochi de parama sau a unei gase ( un ochi de dimensiuni mari) se efectueaza la capatul unei parame , in modul urmator : se desface parama la capat in cele trei ( sau patru suvite ) ale sale , apoi se indoaie pentru a forma ochiul . Suvitele capatului lucrator se trec printre suvitele paramei in mod similar ca trecerile la matisirea scurta . Dupa cateva treceri suvitele se subtiaza si se mai trec de 2 -3 ori printre suvitele paramei . Capetele ramase se taie si apoi matisirea se infasoara cu merlin sau ata de vele in functie de grosimea paramei .

La matisirea paramelor de sarma , sau la gasele acestora , legatura trebuie bine protejata impotriva patrunderii apei printre vitele ( suvitele ) matiselii .

De aceea matisirea se infaseaza strans cu panza de tenda si apoi se patroneaza cu merlin de sarma subtire sau canepa .


PATRONARI , LEGATURI , INFASURARI , INFASARI

Patronarea este o infasurare cu saula ( sau merlin) a capetelor de parama pentru a impiedica destramarea lor . paramele se patroneaza cu ata de vela sau cu sarma subtire .


Legaturile sunt lucrari de matelotaj efectuate pentru fixarea a doua parame paralele care trag la fel de puternic . Ele se executa in volte ca la patronare sau in volte in opt . Legaturile sunt de mai multe feluri :


legatura lata care se foloseste la matisirea sbirului unei macarale sau cand trebuie legate doua parame care trag la fel de puternic .

Legatura rotunda care se deosebeste de legatura lata prin faptul ca peste voltele luate initial se mai adauga un rand de volte superioare , deasupra celorlate .



Legatura portugheza care se deosebeste de legatura rotunda prin faptul ca primul rand de volte se iau in forma de opt dupa care se iau volte rotunde deasupra lor .

Infasarea este o operatie definita insasi prin denumirea sa . Infasarile se executa cu scopul de a proteja paramele impotriva frecarilor la trecerile peste piese metalice - copastie , urechi , babale . Ea consta in acoperirea paramei cu fasii de panza de vele late de 8 - 12 cm si asezate in elice ( cu acoperirea marginilor fiecarei volte ) . Panza de vele se strange bine cu o firuiala de merlin ( sau ata de vele ) .

Infasarea paramelor groase este precedata de umplerea golurilor dintre cordoane ( suvite ) , cu saula sau cu merlin , astfel incat parama sa capete o suprafata uniforma si neteda , pe care sa se realizeze aderenta fasiilor de panza de vele cu care se infasoara .



LUCRARI DIVERSE DE MATELOTAJ

In practica marinareasca se executa o serie de lucrari de matelotaj care folosesc matisirea , psatronarea sau impletirrea paramelor .

Noduri la capetele paramelor :

Nuca simpla se face la capatul paramelor nepatronate pentru a se evita destramarea , ingrosandu-I insa capatul pentru a impiedica trecerea printr-un orificiu .

Nuca dubla se intrebuinteaza la capetele curentilor de barca si la bratele de manevra ale gruilor .

- Cap de bulgar se aseamana cu nuca simpla si se intrebuinteaza , la strajile balustradelor .


Nuca dubla Cap alungit Nod de atarnatoare

( Nuca simpla )

 



Sbirul este o bucata de parama vegetala sau metalica , care foloseste la botarea paramelor sau lanturilor , ale carei extremitati sunt matisite sau legate.


Impletiturile servesc la confectionareade chingi de barci , paiete , plase care se folosesc in marina pentru protectia oamenilor care lucreaza in arborada , sau plase pentru ambarcari si debarcari de materiale .

Paietele sunt presurile din canepa care servesc pentru protectia partilor de lemn contra uzurii si a paramelor contra rosaturilor , precum si pentru stergerea picioarelor . Ele pot fi impletite sau tesute .

Paietul tesut se confectioneaza din saula de canepa alba sau gudronata facuta sfilate din parama veche .


Paietul impletit ( sau spaniol ) se executa din sfilate dintr-o parama veche sau cu suvite de scama prin impletire in doua randuri si prin impletire oblica .


Paiet tesut Paiet impletit

 




letit , prin impletire oblica

 

Paiet impletit in doua randuri

 



Cozi de punte pentru confectionarea cozilor se folosesc sfilate dintr-o parama veche desfacuta , alba sau gudronata . Cozile se folosesc pentru curatatul si spalatul puntilor , culoarelor , cabinelor etc.

Boturile sunt bucati de parama vegetala , sau de lant fixat cu unul din capete solid in punte si serveste la prinderea provizorie a unei parame sau a unui lant de ancora , fie la asigurarea acestora .

Operatiunea de prindere cu ajutorul botului se numeste botare .

Nodul de bot serveste pentru prinderea si fixarea pe timp scurt a paramelor de legare , in timpul manevrelor pentru mutarea lor de pe tamburele vinciurilor de manevra pe babale ( binte ).








Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Navigatie




STATIA DE BARCA
ALEGEREA LOCULUI DE ANCORAJ
CONSUMUL DE APA SI ALIMENTE IN MIJLOACELE DE SALVARE
GUVERNAREA DE AVARIE
ACORDAREA ASISTENTEI UNEI NAVE IN PERICOL
MANEVRA NAVEI PE FLUVIU , IN DST SI IN APE MICI
CLASA NAVEİ. CARACTERİSTİCİ TEHNİCE
TINEREA LA CAPA
MIJLOACE PENTRU MENTINEREA FLOTABILITATII PLUTEI
Probleme rezolvate navigatie




termeni
contact

adauga