Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelitAeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Navigatie


Index » inginerie » Navigatie
» Utilizarea echipamentelor individuale de salvare


Utilizarea echipamentelor individuale de salvare
UTILIZAREA ECHIPAMENTELOR INDIVIDUALE DE SALVARE

COLACII DE SALVARE

Pe nava exista un numar de doisprezece colaci de salvare tip ARECA, in conformitate cu cerintele SOLAS si ale societatii de clasificare. In fiecare bord exista doi colaci prevazuti cu saula (mai lunga decat de doua ori inaltimea la care este dispus colacul deasupra liniei de plutire dar cel putin 27,5 m). Sase colaci de salvare (jumatate din numarul total) sunt echipati cu cate o geamandura luminoasa cu autoaprindere legata cu o saula de 2,5 m.


Lampile cu autoaprindere trebuie sa arda continuu cu o intensitate luminoasa de cel putin 2 candele in toate directiile emisferei superioare sau sa emita descarcari luminoase cu o frecventa de cel putin 50 descarcari pe minut. Sursele de alimentare cu energie electrica trebuie sa le permita functionarea pe o durata de cel putin 2 ore.

Lampile cu autoaprindere se activeaza automat in momentul contactului cu apa. Ele nu necesita operatiuni de intretinere pe durata de viata a colacului, de obicei de trei ani.

Doi dintre colacii de salvare prevazuti cu lampi cu autoaprindere, amplasati cate unul in fiecare bord in exteriorul aripilor puntii de comanda, sunt echipati si cu semnale fumigene cu functionare automata, legate cu o saula adecvata de colacii respectivi (geamanduri combinate MOB).

Semnalele fumigene se declanseaza automat la desprinderea geamandurii de nava si contactul cu apa, emitand un fum dens, de culoare oranj, la un debit constant, pe durata de cel putin 15 minute, atunci cand plutesc pe apa calma. Ele nu trebuie sa arda intr-o maniera exploziva sau sa produca flacari si sa nu poata fi scufundate de valuri.

Geamandurile combinate dispuse in exteriorul aripilor puntii de comanda sunt folosite cu precadere pentru semnalizarea cazurilor de “om la apa” (Man Over Board).


Atunci cand s-a dat alarma de “om la apa”, procedura este urmatoarea:

Se opresc de urgenta masinile navei, avand grija ca omul din apa sa nu ajunga in zona elicei;

Se bandeaza carma in bordul in care a fost semnalat omul in apa, executandu-se in continuare o manevra adecvata (Butakov sau Williamson);

Se arunca geamandura combinata din bordul respectiv;

Se posteaza oameni pe locurile inalte ale navei, pentru localizarea si pastrarea contactului vizual cu cel din apa;

Se pregateste barca de serviciu pentru recuperarea omului cazut in apa.

VESTELE DE SALVARE

Vestele de salvare sunt destinate sa-i mentina pe cei care le poarta intr-o pozitie sigura de plutire, sustinandu-le capul deasupra apei, chiar daca sunt in stare de inconstienta. Pentru a atrage atentia salvatorilor sau a celorlalti sinistrati aflati in apa, fiecare vesta are atasate in permanenta un fluier si o lampa de semnalizare.

La bord se afla 55 veste de salvare, suficiente pentru toti cercetatorii, membrii echipajului si pentru personalul de cart, dispuse in cabine, saloane si la locurile de munca. Vestele de salvare sunt de tip ARECA VTY-2.1 (vezi figurile de mai jos).

Ordinea in care trebuie imbracata vesta de salvare este urmatoarea:

Se pune vesta in jurul gatului, cu gulerul in sus si pe spate;

Se prind pieptii intre ei prin suprapunerea velcroului;

Se prind chingile cu carabinierele rapide in jurul corpului si se inchid prin cataramele de reglare;

Se prinde chinga ce porneste de la partea inferioara printre picioare si se inchide printr-o carabiniera rapida, dupa ce in prealabil s-a facut reglajul acesteia.

Pe timpul imbracarii, utilizarii sau dezbracarii este interzis contactul cu corpuri ascutite sau taioase, care pot duce la perforarea vestei si la deteriorarea umpluturii flotabile, facand-o neutilizabila.

Dupa fiecare utilizare, vesta de salvare se controleaza si se curata de murdarii cu jet de apa dulce. Nu se vor folosi solventi organici. Uscarea vestei se va face pe un umeras, in incaperi aerisite, departe de surse de caldura sau de razele directe ale soarelui.

Vestele de salvare trebuie pastrate in conditii corespunzatoare, evitandu-se contactul cu corpuri ascutite sau taioase, care le pot deteriora.

Eventualele deteriorari minore ale vestei in timpul utilizarii se pot remedia prin coasere. Daca se constata deteriorari importante ale vestei de salvare (taieturi, intepaturi, rupturi etc.) sau modificari ale greutatii lor la scoaterea din apa, ele nu se vor mai folosi.

COSTUMELE DE SUPRAVIETUIRE

Costumele de supravietuire (de protectie hidrotermica) sunt destinate sa-i mentina pe cei care le poarta intr-o pozitie sigura de plutire, protejandu-i totodata si impotriva racelii apei. In caz de incendiu, costumul poate proteja pentru scurt timp si impotriva flacarilor si caldurii. La bord exista 50 costume de tip ARECA – CEPAM, confectionate din neopren alveolar dublat cu jerseu pe ambele fete.Costumul de supravietuire trebuie sa poata fi imbracat fara ajutorul cuiva in mai putin de doua minute. Se recomanda ca imbracarea lui sa se faca afara si nu in cabine. El permite sarituri in apa de la cel mult 4,5 m si asigura o protectie termica suficienta pentru a se putea rezista minim 6 ore intr-o apa cu temperatura de 00 – 20 C.

Datorita flotabilitatii sale pozitive si volumului important, cotumul de supravietuire poate impiedica iesirea din spatiile inchise inundate. De aceea, el se va imbraca de preferinta pe puntile deschise ale navei.


Costumul de supravietuire se imbraca pe deasupra hainelor. Pantofii se vor descalta in prealabil. Pe sub gluga costumului se poate purta o boneta sau un fes; daca se considera necesar, se mai pot pune pantaloni si tricouri suplimentare. Fazele imbracarii costumului de imersiune sunt urmatoarele:

Se deschid toate fermoarele etanse si de ajustare ale costumului;

Se introduce piciorul drept prin deschizatura fermoarului, in cracul respectiv;

Se introduce si piciorul stang in cracul celalalt;

Se ridica pe corp costumul;

Se introduce mana dreapta prin deschizatura fermoarului in maneca respectiva, dupa ce, in prealabil, a fost suflecata manseta; apoi se intoarce manseta la loc;

Se introduce umarul drept in costum;

Se introduce si cealalta mana in maneca respectiva, dupa ce, in prealabil, a fost suflecata manseta; apoi se intoarce manseta la loc;

Se introduce capul in cagula costumului;

Se inchide fermoarul etans;

Se umfla pernuta de sustinere a capului;

Se inchid fermoarele de ajustare;

Se pun manusile in maini.

Intretinerea costumelor necesita numai spalarea cu apa dulce si uscarea lor, dupa o eventuala folosire, precum si ungerea fermoarului cu sapun sau cu o unsoare neutra. Nu se vor folosi solventi sau alte chimicale pentru curatarea lui, care pot deteriora materialul sau lipiturile.

O data pe luna, costumul se va despacheta si aerisi, pentru a se preveni mucegairea lui. Costumul nu se va tine langa surse de caldura sau la soare.

MIJLOACELE DE PROTECTIE TERMICA

Mijloacele de protectie termica sunt destinate sa protejeze impotriva frigului persoanele slabite aflate in ambarcatiunile de salvare. Ele asigura protectia termica numai inpotriva aerului rece si sunt suficiente pentru cel putin 10 % din capacitatea plutelor de salvare, fiind depozitate in pungi etanse din interiorul acestora.

Ele sunt confectionate astfel incat sa reduca pierderile calorice ale corpului uman prin convectie si evaporare. Ele trebuie sa poata fi imbracate sau dezbracate cu usurinta intr-o barca de salvare de persoane echipate deja cu vestele de salvare; ele mai trebuie sa poata fi scoase in apa in mai putin de doua minute, daca ii impiedica pe cei care le poarta sa inoate.

Mijloacele de protectie termica sunt de tip TYRO si au o croiala specifica, asemanatoare unui sac de dormit.

Pentru a fi imbracate (vezi figurile alaturate), ele trebuie mai intai sa fie scoase din punga de plastic si sa le se deschida fermoarul; din pozitie sezanda se introduc mai intai picioarele in sac, apoi se trag marginile acestuia pana in dreptul pieptului si se introduc bratele, dupa care se trage de cagula pana se acopera si capul. In final, se trage fermoarul, se strange si se leaga snurul cagulei, facandu-se cateva miscari de ajustare.

Pentru a le dezbraca in apa, se deschide fermoarul si se desface snurul de strangere, se scoate cagula, se elibereaza bratele si se scoate sacul dand din picioare si inotand.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate