Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
» Stadiul actual al constructiilor de celule de medie tensiune echipate cu intreruptor cu SF6


Stadiul actual al constructiilor de celule de medie tensiune echipate cu intreruptor cu SF6
Stadiul actual al constructiilor de celule de medie tensiune echipate cu intreruptor cu SF6

1.1. Definitie

Celulele electrice de medie tensiune in carcasa metalica, de interior, inchise, cu simplu sistem de bare, cu izolatia in aer, sunt ansambluri modulare de aparataj electric, pentru curent alternativ, utilizate in retelele de medie tensiune, care reprezinta in actuala perioada solutia optima in distributia electrica primara si secundara.Acest tip de celule electrice de medie tensiune sunt larg utilizate in sistemul energetic, atat pe partea de producere a energiei electrice, cat si pe partea de distributie, puncte de conexiune si puncte de alimentare, cat si pentru distributia secundara pentru partea de medie tensiune a posturilor de transformare MT/JT, precum si in retelele industriale sau de mari consumatori individuali [18].

1.2. Clasificare
Dupa locul de amplasare, in sistemul energetic, celulele se clasifica astfel:

 • celule de statie electrica, utilizate in distributia primara de medie tensiune
 • celule de post trafo, utilizate in distributia secundara de medie tensiune, in special pentru partea de medie tensiune a posturilor de transformare MT/JT.

Dupa rolul functional, celulele se clasifica astfel:

 • celula de linie (intrare/plecare)
 • celule de motor (cu intreruptor, cu contactor)
 • celule cu destinatie speciala: de cupla, de masura, etc.

Dupa tipul aparatajului:

 • aparataj fix
 • aparataj debrosabil
 • aparataj in constructie speciala (de exemplu aparataj fix in modul debrosabil).

Dupa mediul de comutatie al intreruptorului:

 • cu comutatie in vid
 • cu comutatie in SF6

1.3. Parti functionale

Celulele de medie tensiune se compun dintr-o carcasa metalica, realizata din panouri de tabla, asamblate cu nituri speciale, organe de asamblare sau sudura electrica in puncte, in care se afla

aparatajul de medie tensiune corespunzator cerintelor de exploatare, inclusiv caruciorul debrosabil, si aparatajul de joasa tensiune de masura, comanda, protectie si semnalizare. Carcasa este prevazuta cu capac cu fante si perete dublu (in spatele celulei) pentru evacuarea gazelor rezultate ca urmare a unui arc electric liber, dirijarea lor fiind spre partea superioara.

1.4. Detalii constructive

 • Celulele electrice sunt rezistente la actiunea arcului electric liber, fiind testate in laboratoare acreditate.
 • Izolatoarele suport, cele de trecere si blocurile de contact sunt executate din amestec de turnare pe baza de rasina epoxidica.
 • Celulele sunt extensibile, fiind proiectate astfel incat introducerea de noi celule intr-o statie electrica sa poata fi realizata cu usurinta.Celulele sunt prevazute cu pod de bare generale extensibil si cu bare de distributie de preferinta realizate din cupru, precum si cu bara generala de legare la pamant, din cupru, care asigura continuitatea circuitului de legare la pamant pe intreaga statie, avand posibilitatea de racordare la priza de pamant a statiei electrice.
 • Celulele sunt prevazute cu borne cu surub pentru  montarea cablurilor de medie tensiune.
 • Intrarea cablurilor din canalul de cabluri in celule se face prin decupari realizate prin planul bazei celulei. Aceste decupari sunt obturate cu capace din aluminiu predecupate si placi izolatoare care se decupeaza dupa dimensiunile cablurilor de racord
 • Conectarea la reteaua de medie tensiune se poate face si prin bare, de preferinta din cupru, atat prin racord inferior, cat si prin racord superior, de obicei prin pod de bare capsulat.
 • Circuitele secundare sunt despartite de partea de medie tensiune prin ecrane metalice sau, pe portiuni mici, prin tuburi izolante. Toate celulele sunt prevazute cu posibilitatea de trecere a cablurilor de circuite secundare, spre compartimentul circuitelor secundare. Legaturile intre circuitele secundare ale celulelor unei statii electrice se fac prin tunelul de cabluri situat deasupra compartimentului de circuite secundare.
 • In compartimentele celulei se prevede o rezistenta conectata printr-un termostat pentru eliminarea condensului. Interiorul celulelor va fi  iluminat prin lampi montate in compartimentul de circuite secundare.
 • Circuitele secundare, care fac legatura intre partea fixa (celula) si carucior sunt de tipul priza-fisa cu mai multe contacte si conductoare flexibile, care permit deplasarea caruciorului pe pozitia „de lucru” si „de test”.

1.5. Celule pentru distributia primara denumite si “celule de statie”

1.5.1. Parti functionale

Compartimentul barelor generale.Se afla plasat la partea superioara in spatele celulei si cuprinde barele generale si blocurile de contact superioare.

Compartimentul intreruptorului. Se afla in fata celulei, in zona mijlocie, sub compartimentul circuitelor secundare. Compartimentul contine intreruptorul in varianta debrosabila sau fixa. In varianta debrosabila, in compartiment se introduce fara soc caruciorul, care constituie partea debrosabila a celulei. Cele trei pozitii ale caruciorului debrosabil sunt: pozitia de lucru, pozitia de test, pozitia extras. Usa din fata intreruptorului este interblocata cu dispozitive speciale; actionarea ei se poate face numai respectand succesiunea manevrelor afisate pe exteriorul usii.

Compartimentul de racordare si componente in montaj fix.Se afla situat in partea inferioara a celulei si poate cuprinde, in functie de tipul celulei, blocurile de contact inferioare cu contactele fixe inferioare, transformatoarele de curent si/sau racordurile in cabluri, echipament pentru controlul prezentei tensiunii, descarcatoarele, rezistente anticondens, termostat si separatorul de legare la pamant al cablurilor. Compartimentul este inchis cu panouri metalice fixate cu nituri speciale si/sau cu suruburi. Accesul in acest compartiment nu este permis in exploatarea normala a statiei. Dupa posibilitatea de acces in acest compartiment celulele se diferentiaza in celule cu acces prin spate si celule cu acces prin fata. La celulele cu acces prin spate demontarea capacului din spate al celulelor se va face numai dupa ce operatorul s-a asigurat ca nu exista tensiune in compartiment si separatorul de legare la pamant, corespunzator, este inchis. La celulele cu acces prin fata demontarea capacului interior situat in partea din fata a compartimentului, se va face numai dupa extragerea intreruptorului, conectarea separatorului de punere la pamant, daca acesta exista, rabatarea si asigurarea casetei mecanismului. Demontarea capacului din fata al compartimentului se va face numai dupa ce operatorul s-a asigurat ca nu exista tensiune in compartiment. Racordurile de medie tensiune se fac cu cabluri trifazate sau monofazate si se asigura conditii pentru realizarea capului terminal al cablului.

Compartimentul inferior pentru aparataj.Este situat in partea din fata a celulei, sub compartimentul intreruptorului si poate cuprinde, dupa caz, transformatoarele de tensiune si sigurante fuzibile, pentru celulele de masura, grup RC pentru celulele motor, rezistente anticondens si termostat.

Compartimentul aparatelor de circuite secundare.Este situat pe partea din fata, sus, a celulei. Este accesibil in exploatarea normala a statiei. Usa de acces este manevrabila cu mana si se inchide cu incuietori speciale. De regula pe usa compartimentului se monteaza relee digitale de protectie/control, aparatele de masura, butoanele de comanda, cheile de comanda si aparatele de semnalizare.

1.5.2. Exemplu de varianta constructiva. Celula de linie, de 24 kV, cu intreruptor in SF6, cu acces la cabluri prin spate - CIPL-24.25.2500-D.SF6.1s [18].

Fig. 1.5.2. Celula de linie tip CIPL-24.25.2500-D.SF6.1s

Parti functionale

1   Usa compartiment de JT
2   Releu protectie, comanda si semnalizare
3   Lampa
4   Ampermetru
5   Zavor cu yala
6   Usa compartiment intreruptor
7   Sistem de inchidere usa
8   Vizor
9   Sistem de blocare / deblocare usa
10  Orificiu pentru brosarea/debrosarea intreruptorului
11  Orificiu pentru blocarea intreruptorului
12  Indicator stare CLP (rosu-deschis, verde-inchis)
13  Orificiu pentru actionarea CLP
14  Zavor cu yala pentru blocarea CLP
15  Usa compartiment inferior
16  Izolator suport
17  Bare principale
18  Bare racord
19  Flaps
20  Contact fix
21  Izolator tubular
22  Intreruptor in SF6
23  Jgheab pentru conductor
24  Conectori de JT
25  Microintreruptor
26  Obloane
27  Separator de legare la pamant (CLP)
28  Bara PE
29  Transformatoare de curent

1.5.3. Interblocaje mecanice de operare

1.5.3.1. Celule cu intreruptor debrosabil

A)  interblocaj intre brosarea intreruptorului si inchiderea usii

 • brosarea intreruptorului nu este posibila daca usa celulei nu este inchisa si blocata cu cheia speciala.
 • deschiderea usii celulei nu este posibila daca intreruptorul nu este in pozitia “debrosat”

B)  interblocaj intre brosarea intreruptorului si separatorului de punere la pamant

 • brosarea intreruptorului este posibila numai daca separatorul de punere la pamant este in pozitia “deschis”, simbolizata prin culoarea rosie a indicatorului de stare separator de punere la pamant
 • separatorul de punere al pamant este blocat in pozitia “deschis” in situatia in care intreruptorul este in pozitia de lucru sau in pozitie intermediara, intre pozitia de test si cea de lucru. Acest blocaj se realizeaza prin obturarea orificiului prin care se introduce manivela de actionare.

C)  interblocaj intre pozitia brosat si pozitia “inchis” a intreruptorului, atat brosarea cat si debrosarea este posibila numai in pozitia deschis a intreruptorului

D)  interblocaj intre inchiderea si brosarea, respectiv debrosarea intreruptorului, inchiderea este imposibila in afara pozitiilor brosat sau debrosat ale intreruptorului

E)  interblocaj intre compartimentul intreruptorului celulei de medie tensiune si intreruptor, in pozitia de test a intreruptorului contactele principale fixe sunt separate in mod vizibil de contactele mobile, prin obloane metalice care acopera contactele fixe. Aceste obloane sunt actionate de caruciorul intreruptorului la deplasarea intre pozitia brosat si debrosat

F)  interblocaj intre usa compartimentului intreruptorului si fisa circuitelor de joasa tensiune, usa compartimentului intreruptorului nu se poate inchide daca fisa circuitelor de joasa tensiune nu este corect introdusa in priza

1.5.3.2. Celula de masura

separatorul poate fi manevrat numai in lipsa tensiunii sau cu usile compartimentelor de medie tensiune inchise

usa compartimentului transformatorilor de tensiune poate fi deschisa numai daca separatorul este deschis

separatorul nu poate fi inchis atat timp cat usa compartimentul transformatorilor de tensiune este deschisa.

1.6. Celule pentru distributia secundara denumite si “celule de post trafo”

1.6.1. Destinatie

Celule electrice de medie tensiune pentru distributia secundara se utilizeaza pentru partea de medie tensiune a posturilor de transformare MT/JT din sistemul energetic, precum si pentru punctele de alimentare din sistemele de distributie a energiei electrice, in retele publice, pentru consumatorii individuali, precum si in retelele electrice industriale. Dupa tipul celulelor, acestea pot avea functia de alimentare, distributie sau masura.Tipul si echiparea fiecarei celule determina functiile principale ce pot fi asigurate: comutatia, protectiile, comanda locala sau la distanta, transmisie sau culegere de date, etc.Celule electrice de medie tensiune se monteaza in incaperi inchise pe un cadru metalic orizontal fixat direct pe podea.

1.6.2. Parti functionale

Compartimentul circuitelor de medie tensiune

In acest compartiment se afla aparatajul de medie tensiune, ce poate fi, functie de destinatia celulei separator de sarcina in SF6, eventual asociat cu un suport cu sigurante de medie tensiune, sau cu intreruptor de sarcina, transformatoarele de masura curent, transformatoarele de masura tensiune, descarcatorii cu rezistenta variabila si izolatorii capacitivi care indica prezenta tensiunii in punctele din circuitul secundar in care sunt amplasate.

Compartimentul circuitelor secundare

In acest compartiment se afla circuitele secundare si releele de protectie la minima tensiune, care pot fi montate in interiorul compartimentului sau pe usa compartimentului, impreuna cu aparate de masura si lampi de semnalizare. Circuitele secundare, de joasa tensiune sunt amplasate intr-un compartiment separat fata de circuitele principale, de medie tensiune.

1.6.3. Detalii constructive
 • Carcasa este prevazuta cu capac cu fante si perete dublu (in spatele celulei) pentru esaparea gazelor rezultate ca urmare a unui arc electric liber, dirijarea lor fiind spre partea superioara.
 • Panourile demontabile sau de acces spre partile sub tensiune ale celulei sunt prevazute cu semne avertizoare ,,ATENTIE! PERICOL DE MOARTE!”. Demontarea acestor panouri se face conform prescriptiilor din cartea tehnica.
 • In compartimentele celulei se prevede o rezistenta conectata printr-un termostat pentru eliminarea condensului. Interiorul celulelor va fi  iluminat prin lampi montate in compartimentul de circuite secundare.
 • Izolatoarele suport sunt executate din amestec de turnare pe baza de rasina epoxidica.
 • Celulele sunt prevazute cu bara generala de legare la pamant, care asigura continuitatea circuitului, avand posibilitatea de racordare la priza de pamant a statiei electrice.
 • Toate celulele sunt prevazute cu posibilitatea de racordare a cablurilor (max. 2 cabluri pe faza) de medie tensiune pe bornele de racordare corespunzatoare.
 • Celulele sunt extensibile, fiind proiectate astfel incat introducerea de noi celule intr-o statie electrica sa poata fi realizata cu usurinta.  
 • Celulele sunt prevazute cu borne cu surub pentru  montarea cablurilor de medie tensiune.
 • Intrarea cablurilor din canalul de cabluri in celule se face prin decupari realizate prin planul bazei celulei. Aceste decupari sunt obturate cu capace din aluminiu predecupate si placi izolatoare care se decupeaza dupa dimensiunile cablurilor de racord.
 • Circuitele secundare sunt despartite de partea de medie tensiune prin ecrane metalice sau, pe portiuni mici prin tuburi izolante.Toate celulele sunt prevazute cu posibilitatea de trecere a cablurilor de circuite secundare, spre compartimentul circuitelor secundare. Legaturile intre circuitele secundare ale celulelor unei statii electrice se fac prin tunelul de cabluri situat deasupra compartimentului de circuite secundare.
 • In compartimentele celulei se prevede o rezistenta conectata printr-un termostat pentru eliminarea condensului. Interiorul celulelor va fi  iluminat prin lampi montate in compartimentul de circuite secundare.
 • Circuitele secundare, care fac legatura intre partea fixa (celula) si carucior sunt de tipul priza-fisa cu mai multe contacte si conductoare flexibile, care permit deplasarea caruciorului pe pozitia     „de lucru” si „de test”.

1.7. Exemplu de celula de medie tensiune - Celula compacta UniSwich ABB

1.7.1. Segmentul de piata caruia i se adreseaza UniSwitch

Celule de statie cu regim greu de lucru pentru aplicatii ca [19]:

Statii de transformare

Centrale electrice

Cai ferate

Aplicatii maritime

Celule destinate sistemelor de MT in aplicatii ca:

Posturi de transformare

Aplicatii industriale

Aeroporturi

Metrouri

Centrale electrice mici si mijlocii

Spitale

Baze sportive

1.7.2. Componenta

1.7.2.1. Celula de comutatie in carcasa metalica

Fig. 1.7.2.1. Ansamblu general celula de comutatie in carcasa metalica

1. Compartiment bare colectoare

Compartimentul de cabluri este situat in partea superioara a celulei. Acest compartiment contine barele colectoare ce asigura interconectarea intre celule.

2. Compartimentul de comutatie

Compartimentul de comutatie este prevazut cu fereastra de vizitare si indicator de presiune a gazului. Separatorul de sarcina in SF6 are trei pozitii si este capsulat intr-o carcasa de rasina epoxidica.

3. Compartimentul de cabluri

85% din spatiul comparimentului la celula de cablu este ocupata de cablul de energie ceea ce face posibila conectarea cablului mono- sau trifazat, cu terminale de interior. Este spatiu suficient pentru descarcatori , transformatori de curent, al doilea cutit de legare la pamant. Cutia de cabluri este prevazuta cu o fereastra de inspectie si mecanism de interblocare. Pentru instalarea cablului sunt prevazute in podea trei fante individuale cu suporti de prindere a clemelor de cablu adecvate.

Podeaua si pragul inferior al compartimentului pot fi demontate pentru a face instalarea cablurilor mai usoara.

4. Compartimentul motor, interblocaje si joasa tensiune

In spatele usii compartimentului 4, ( ce serveste ca panou sinoptic) se afla mecanismul cu resoarte de actionare a separatorului cu indicare a pozitiei si interblocaje. Este de asemenea spatiu pentru contacte auxiliare, bobine de actionare, mecanism de declansare de urgenta, indicator de tensiune capacitiva, chei de interblocare, motor de actionare, indicator de surtcircuit si aparatura de masura ca si relee de protectie. La celula cu deschidere de 750mm se afla un al doilea compartiment pentru alte accesorii cerute de client.

Partea superioara a celulei ce cuprinde compartimentul de cabluri, separatorul de sarcina, mecanismul de actionare si joasa tensiune sunt separate de partea inferioara a celulei. Aceasta ii confera beneficiarului posibilitatea sa faca mentenanta, reparatii si upgradari in modulul inferior in timp ce separatorul este in functiune.

1.7.2.2. Compartimente de operare

Fig. 1.7.2.2. Evidentierea compartimentelor de operare

1.Compartimentul superior

- separator de sarcina tip SGF cu trei pozitii

- mecanism de actionare cu indicator de pozitie.

- anexa compartimentului de cabluri- compartiment de joasa tensiune pentru aparataj secundar

- mecanism de interblocare

- bare colectoare

- fante de ghidare cablu

2.Compartimentul inferior

- incinta

- intreruptor

- transformatori de curent

- separatori de punere la pamant

- transformatori de tensiune

- fante de ghidaj cablu cu suport pentru punerea la pamant a ecranului

1.7.3. Tipuri constructive

1.7.3.1. Celula de cablu cu separator de sarcina tip SDC

Celula de cablu cu separator de sarcina tip SDC (Fig. 1.7.3.1.) este folosita ca celula de cablu in posturi de conectare in bucla sau radial. Versiunea de baza este echipata cu separator de sarcina izolat in SF6 cu trei pozitii, cu mecanism de actionare. Separatorul poate fi in una din cele trei pozitii: 'inchis','deschis' sau ' punere la pamant', prevenind orice actionare gresita. Accesul la compartimentul de cabluri este posibil numai cu separatorul pus la pamant. Indicatorul de pozitie al separatorului (SGF) indeplineste cerintele standardului IEC 192 A2 (1996), ce reglementeaza cerintele pentru un astfel de indicator. Pozitia 'Deschis' si ' Pus la pamant' sunt ' vizibile ' prin fereastra de inspectie plasata in spatele usii compartimentului de joasa tensiune. Inspectia compartimentului de cablu se face prin fereastra de pe usa compartimentului, indicatorul de tensiune daca se cere se afla pe usa compartimentului.

Fig. 1.7.3.1. Celula de cablu cu separator de sarcina tip SDC

1.7.3.2. Celula de separator cu sigurante fuzibile tip SDF

Celula de separator cu sigurante fuzibile tip SDF (Fig.1.7.3.2.) este folosita ca celula de transformator. Versiunea de baza este echipata cu separator de sarcina izolat in SF6 cu trei pozitii, cu separator de punere la pamant. Pentru punerea la pamant si in scurtcircuit, in aval si amonte a sigurantei fuzibile se folosesc doua separatoare de punere la pamant.

Separatorul de sarcina tip (SFG) are mecanism cu dublu arc, cu declansare automata a sigurantei. Accesul la compartimentul cabluri este posibila in pozitia 'pus la pamant'. Separatorul de sarcina tip (SGF) indeplineste conditiile standardului CEI 129 A2( 1996 ).

Fig. 1.7.3.2. Celula de separator cu sigurante fuzibile tip SDF

1.7.3.3. Celula de intreruptor tip CBC

Celula de intreruptor tip CBC (Fig. 1.7.3.3.) este proiectata pentru a fi folosita ca celula de linie, celula de motor, celula de transformator, celula de baterie condensatori. Celula poate fi echipata cu intreruptori in vid sau SF6. Intreruptorul este montat pe sina in varianta fixa. Pentru a se realiza separarea vizibila intre barele colectoare si intreruptor se monteaza un separator de sarcina cu trei pozitii, cu separator de punere la pamant inglobat. Usa intreruptorului este mecanic interblocata si nu poate fi deschisa decat cu separatorul pus la pamant , puntru a asigura protectia personalului. Celula este proiectata pentru a fi echipata cu transformatoare de masura conform standardului DIN.

Fig. 1.7.3.3. Celula de intreruptor tip CBC

1.7.3.4. Celula de conectare directa tip DBC

Celula de conectare directa este disponibila pentru conectarea directa la bara. Aceasta celula este echipata cu papuci de conectare pentru fixarea cablurilor. In aceasta celula se monteaza transformatoare de curent. Usa din fata este fixata si poate fi deschisa doar cu o cheie cand celula nu este prevazuta cu separator de punere la pamant.

Fig. 1.7.3.4. Celula de conectare directa tip DBC

1.7.3.5. Celula de conectare ridicatoare tip BRC

Celula de conectare , tip BRC (Fig. 1.7.3.5.) realizeaza legatura de la bara la partea inferioara la celula cu intreruptor sau separator de sarcina. Celula cu deschiderea de 500mm poate fi folosita ca celula de masura fiind spatiu pentru 3 TC-uri si 3 TT-uri. Capacul din fata este fixat la celula si pentru a fi eliberat este nevoie de o unealta.

Fig. 1.7.3.5. Celula de conectare ridicatoare tip BRC

1.7.3.6. Celula de cupla tip SEC

Celula de cupla se foloseste intotdeauna cu celula de conectare ridicatoare. Versiunea standard cu deschiderea de 375 mm este echipata cu un separator de sarcina, cu trei pozitii, izolat in SF6 pentru sectionarea barelor. Posibilitatea de punere la pamant este furnizata intotdeauna. Celula cu deschiderea de 750mm poate fi echipata cu intreruptor.

Fig. 1.7.3.6. Celula de cupla tip SEC

1.7.3.7. Celula de cupla cu intreruptor tip SBC

Celula de cupla cu intreruptor este folosita mereu cu celula de conectare ridicatoare. Celulele standard sunt echipate cu un separator de sarcina cu 3 pozitii izolat in SF6 in serie cu un intreruptor pentru realizarea cuplei. Celula este echipata cu un intreruptor in vid sau in SF6. Intreruptorul este montat pe un suport si fixat la bara. Separatorul de sarcina are posibilitatea de a fi pus la pamant. Pentru siguranta personalului usa este interblocata mecanic cu pozitia 'Pus la pamant' a separatorului de sarcina. Celula este proiectata pentru a putea fi echipata cu TC-uri si TT-uri.

Fig. 1.7.3.7. Celula de cupla cu intreruptor tip SBC

1.7.3.8. Celula de cupla cu masura inglobata tip SMC

Celula de cupla cu masura, tip SMC (Fig. 1.7.3.8.) este folosita in principal cand este ceruta masura pe medie tensiune. Celula este echipata cu un intreruptor si doua separatoare de sarcina cu trei pozitii tip SFG. Separatoarele de sarcina sunt asezate la ambele capete ale cuplei, iar intreruptorul se afla intre ele dupa separatorul de sarcina de partea stanga. Transformatoarele de masura se pot monta, in conformitate cu standardele DIN, pe partea dreapta a intreruptorului. Separatorul de sarcina cu trei pozitii este interblocat cu usa din fata a celulei si accesul in compartimentul de cabluri este posibil doar cand ambele separatoare sunt in pozitia ' Pus la pamant'.

Fig. 1.7.3.8. Celula de cupla cu masura inglobata tip SMC

1.7.4. Componente si accesorii

1.7.4.1. Mecanism de actionare cu un singur arc, tip UES-K3/2

Mecanismul tip UES-k3/2 este folosit cu separatorul de sarcina tip SFG si in celulele tip:

-SDC , CBC , SEC , SEB , SCC

Acest mecanism este folosit pentru a comuta separatorul intre pozitiile DESCHIS-INCHIS si DESCHIS-PUS LA PAMANT. In timpul actionarii in fata mecanismului de actionare tip UES-K3/2 se afla asamblat un modul de interblocare.Energia mecanismului UES-K3/2 se incarca, pentru deschiderea si inchiderea separatorului, intr-un arc spiral. Unghiul total de operare este de 180 grade. Pentru inchiderea separatorului de sarcina se actioneaza in sens orar iar pentru punere la pamant se actioneaza in sens antiorar. In conditii normale de functionare mecanismul de actionare nu necesita intretinere pe toata durata de viata (30ani). Anduranta mecanica este de 5000 actionari I/D si 1000 D/Pamant. Mecanismul tip UES-K3/2 poate fi echipat cu motor de actionare tip UEMC40K8-U/1. Timpul de deschidere este de 40 ms de la actionare.

1.7.4.2. Mecanismul de actionare cu doua arcuri , tip UES-A3/2

Mecanismul tip UES-A3/2 este folosit cu separatorul de sarcina tip SFG si in celula de tip SDF.Acest mecanism este folosit pentru a comuta separatorul intre pozitiile DESCHIS-INCHIS si DESCHIS-PUS LA PAMANT. In timpul actionarii in fata mecanismului de actionare tip UES-K3/2

se afla asamblat un modul. Mecanismul tip UES-A3/2 este folosit deasemenea pentru actionarea separatorului de punere la pamant tip EF. Mecanismul UES-A3/2 foloseste energia incarcata in doua arcuri. Unul (arcul K) pentru a inchide si a deschide separatorul si altul (arcul A) pentru deschidere rapida. Arcul A incarca arcul K. Arcul A este incarcat in timpul actionarii manuale sau motorizate de la pozitia deschis la pozitia inchis. In timpul actionarii arcul A va fi blocat nu va fi eliberat decat la impulsul de la sigurantele fuzibile, bobinei de declansare sau butonului de actionare mecanica. Tija de actionare trebuie readusa la pozitia deschis dupa declansare. Unghiul total de actionare manuala este de aproximativ 180 grade. Pentru inchiderea separatorului de sarcina se actioneaza in sens orar iar pentru punere la pamant se actioneaza in sens antiorar.In conditii normale de functionare mecanismul de actionare nu necesita intretinere pe toata durata de viata (30ani). Anduranta mecanica este de 5000 actionari I/D si 1000 D/Pamant.

Fig. 1.7.4.1. Mecanism de actionare Fig. 1.7.4.2. Mecanism de actionare

cu un arc cu motor cu doua arcuri cu motor

1.7.4.3. Separator de sarcina, tip SFG

Separatorul de sarcina, tip SFG (Fig. 1.7.4.3.) se poate afla intr-una din urmatoarele 3 pozitii:

- inchis

- deschis

- pus la pamant

Separatorul de sarcina foloseste SF6 ca mediu de stingere si de izolare. Camera de stingere este prevazuta cu doua ferestre din plastic care permit inspectia vizuala. Fiecare separator este sigilat si necesita operatiuni de mentenanta. Presiunea gazului este de 1.4 bari si separatorul are incorporat un divizor capacitiv pentru indicarea tensiunii. Anduranta mecanica este de 5000 manevre I/D 1000 manevre D/PAMANT. Separatorul si mecanismul de actionare sunt instalate intr-o parte superioara mobila, facand usoara conversia de la celula SDF la celula SDC sau viceversa.

 • Accesorii optionale

-contacte auxiliare.

-bobina de declansare.

-buton de actionare pentru declansare mecanica a separatorului.

-motor de actionare.

Fig. 1.7.4.3. Separator de sarcina, tip SFG

1.7.4.4. Asezarea barelor

Barele colectoare din cupru sunt asezate intr-un compartiment separat intr-o unitate superioara. Barele sunt furnizate in celule si sunt conectate odata cu celulele. Aceasta aranjare usureaza o eventuala extindere ulteriora.

Barele 24 kV, 630 A (Izolate cu capace la capetele de bare)

Fig. 1.7.4.4. Asezarea barelor colectoare

1.7.4.5. Motorul de actionare al separatorului de sarcina

Pentru actionare electrica sau de la distanta a separatorului de sarcina sunt disponibile un motor de actionare si o unitate de control pentru toate tipurile de celule.

 • Tipuri de motorase de actionare cand se foloseste mecanism UESK-3/2:

UEMC 40 K8-125 VDC/1

UEMC 40 K8-220 VDC/1

Include:

- motor

- contacte de pozitie limita

 • Butoanele de actionare

Include:

- butonul - I marcat cu textul INCHIS

- butonul - O marcat cu textul DESCHIS

- comutator On/Off marcat cu textul REMOTE ON/OFF

 • Redresor

Se foloseste la alimentarea cu curent alternativ. Motorasul de actionare si unitatea de comanda se monteaza in compartimentul de joasa tensiune. Ele se pot monta fara alte parti aditionale. Motorasul de actionare este alimentat la c.c. iar cand avem o sursa de c.a. se foloseste un redresor. Pentru comanda motorasului de actionare se prevad pe separatorul de sarcina contactele auxiliare 2ND + 2NI.

   

Fig. 1.7.4.5. Motorul de actionare al separatorului de sarcina cu unu si doua arcuri

1.7.4.6. Separatorul de punere la pamant

Separatorul principal de punere la pamant este inclus in separatorul de sarcina SFG. Cutitul de legare la pamant are 3 cutite duble mobile. Contactele fixe sunt conectate la o bara de impamantare comuna din interiorul camerei de stingere.

Separatorul de punere la pamant, tip EF, are capacitatea de inchidere redusa deoarece nu poate aparea un scurtcircuit total (in aval de sigurantele fuzibile).

Separatorul de punere la pamant, tip EM, se foloseste pentru punerea la pamant a TC-urilor si a intreruptoarelor. Toate separatoarele de punere la pamant au indicatoare de pozitie pe usa frontala si sunt actionate de o tija de actionare principala.

   

Fig. 1.7.4.6. Separatoare de punere la pamant

1.7.4.7. Intreruptorul in vid, tip VD4-S

Intreruptorul in vid VD4-S (Fig. 1.7.4.7) a fost special proiectat pentru celulele Uniswitch. Capacitatea de comutare este suficienta pentru orice conditii aparute de la comutarea echipamentului ca si de la comutarea componentelor sistemului in conditii normale si in conditii de defect. Intreruptorul in vid are avantaje la folosirea in sisteme unde sunt necesare comutari frecvente in conditii normale de functionare. Intreruptorul in vid VD4-S este prevazut cu un mecanism de actionare cu un arc pentru secventa de actionare normala si deasemenea pentru secventa de reinchidere.

Polii intreruptorului, proiectati in coloane, includ camerele de stingere in tubul de izolatie din rasina epoxidica. Procesul de intrerupere la intreruptorul cu vid difera fata de celelalte intreruptoare ce folosesc ca mediu de stingere a arcului gaz sau ulei. Dupa separarea contactelor, materialul de contact trebuie sa genereze energia necesara pentru mentinerea arcului electric pana la trecerea prin zero a curentului. Pentru curenti normali de pana la 10kA acest efect este caracterizat ca 'arc difuzat in vid'. Fara masuri speciale apare contractia difuziei arcului electric in vid care, care este generat de supratemperaturile si de eroziunea contactelor. Aceste efecte vor fi impiedicate de forta magnetica generata de plasma arcului prin spiralele contactelor. Datorita distantei mici intre contacte si conductivitatii arcului in vid caderea de tensiune pe arc, si aditional datorita timpului scurt in care este arc, energia asociata arcului este foarte mica. Aceasta mareste viata de functionare pentru intreruptoarele in vid. Un alt efect pozitiv al vidului este rigiditatea dielectricului ducand la distante mici intre contacte [19].

 • Echipament de baza

- mecanism de incarcare manuala

- bobina de declansare + contacte auxiliare

- contacte auxilare, 1ND + 1NI

- contacte auxiliare pentru semnalizare defect

 • Echipament optional

- magnet de blocare

- motor de armare + contacte auxiliare

- bobina de declansare + contacte auxiliare

- a-II-a bobina de declansare

- contacte auxiliare (5 contacte)

- bobina de minima tensiune

- maximala de current

1.7.4.8. Intreruptorul in SF6, tip HAD-US

Intreruptorul de medie tensiune tip HAD -US SF6(Fig. 1.7.4.8.) special proiectat pentru instalare in celule Uniswitch, este echipat cu mecanism de actionare pentru mana dreapta. El foloseste gazul de SF6 ca mediu de stingere a arcului electric si ca mediu de izolare. El este construit folosind poli separati.Mecanismul de actionare este de tip ES, cu stocare de energie, eliberare independenta si cu inchidere si deschidere independenta de actiunea operatorului. Este posibil controlul de la distanta prin intermediul accesoriilor electrice [19]. • Domeniu de aplicatie

Intreruptorul HAD-US este folosit in toate aplicatiile de distributie in medie tensiune si in posturile de transformare MT/JT, in fabrici cladiri e.t.c. Datorita folosirii (la cerere) a releului PR521 fara sursa auxiliara de tensiune intreruptorul HAD-US se poate folosi in posturi de transformare fara sursa auxiliara de tensiune.

 • Caracteristici principale

Fara mentenanta, numar mare de operari, durata mare de functionare din punct de vedere electric si mecanic, comanda de distanta, gama completa de accesorii, dispozitiv de control gaz ( la cerere ), secventa de autoreinchidere O-0.3s-CO-15s-CO.

 • Mediul de stingere

Gazul SF6 este un gaz inert cu proprietati excelente de izolatie. Datorita stabilitatii termice si chimice, gazul SF6 isi mentine caracteristicile pe un termen lung, asigurand un nivel inalt de siguranta intreruptorului.

 • Echipamentul de baza

-terminale de conectare

-mecanism de actionare manual

-indicator mecanic pentru arcul de inchidere si de deschidere (incarcat/descarcat)

-indicator mecanic pentru intreruptor deschis/inchis

-manivela de inchidere si de deschidere

-conector pentru circuitele auxiliare

-cheie de blocare

-bobine de declansare

-grup de 5 contacte auxiliare deschis/inchis

 • Echipament optional

- bobina de anclansare

- motor de incarcare a arcului

- bobina de minima tensiune

-blocaje

-contor pentru numarul de actionari

-PR521+3/2 senzori de curent inclusi in intreruptor

1.7.4.9. Sigurantele fuzibile, tip CEF

Celulele Uniswitch sunt proiectate pentru sigurante fuzibile-HRC in conformitate cu IEC-282-1. Dimensiunile sigurantelor sunt in conformitate cu DIN43625 cu lungimea 292 mm pentru 12kV si 442mm pentru 24kV. Contactele inferioare ale sigurantelor sunt montante pe izolatori. Acesti izolatori pot fi sau nu pot fi cu divizori capacitivi. Contactul superior cu dispozitiv de declansareeste fixat direct pe separatorul de sarcina.

Fig. 1.7.4.9. Sigurantele fuzibile, tip CEF

1.7.4.10. Transformatoare de curent

 • Transformatoare de curent cu o infasurare secundara, 12 - 24kV, 50Hz

Curentul nominal in secundar este de 1A sau 5A.

Incarcare maxima cu curent in infasurarea primara: 120%.

Clase de precizie posibile: 0.5 , 10VA  ; 5P10 , 10 VA ; 5P20 , 10 VA

 • Transformatoare de curent cu doua infasurari secundare, 12 - 24kV, 50Hz

Curentul nominal in secundar este de 1A sau 5A.

Incarcare maxima cu curent in infasurarea primara: 120%.

Clasa de precizie a I-ei infasurari secundare: 0.5, 10VA.

Clasa de precizie a celei de a II-a infasurari secundare: 5P10, 10VA.

   

Fig. 1.7.4.10. Transformatoare de curent

1.7.4.11. Transformatoare de tensiune

Transformatoarele de tensiune sunt disponibile in trei variante de tensiune din primar:12KV , 17.5 KV, 24 KV. Ele pot fi construite cu tensiunea in primar intre: 1:V3kV si 22:V3 kV si tensiunile normale pentru infasurarea secundara:

Transformatoarele de tensiune tip KRED trebuiesc conectate in primar folosind cablu de IT de conectare tip KREZ 15.Daca se folosesc transformatoare de tensiune monopolare, infasurarea de punere la pamant trebuieconectata in triunghi deschis cu o rezistenta de limitare de 27Ω, 450W(pentru 110/3V) sau 22Ω, 450W(pentru 100/3V) pentru a evita ferorezonanta.

   

Fig.1.7.4.11. Transformatoare de tensiune

1.7.4.12. Compartiment de joasa tensiune

Sistemul Uniswitch contine un compartiment de joasa tensiune integrat si este separat de partea de inalta tensiune printr-un perete metalic. Pentru celule cu deschidere de 750mm compartimentul de joasa tensiune este format din 2 compartimente de 375mm. In celulele de 750 mm compartimentul din stanga este rezervat pentru masura, contactoare si butoane de actionare, relee auxiliare. Partea superioara a compartimentului din partea dreapta este rezervata releelor de protectie iar partea inferioara este rezervata mecanismului de actionare al separatorului SFG. Pentru celule cu deschiderea de 375mm si 500mm partea superioara a compartimentului de j.t. este rezervata bornelor. Partea inferioara este pentru mecanismul de actionare al SFG.

Fig. 1.7.4.12. Compartiment de joasa tensiune

1.7.4.13. Indicatori de tensiune capacitiva

Sistemul de indicare capacitiva a tensiunii (VIS) are rezistenta de valoare mare pentru celulele de medie tensiune in conformitate cu IEC 1243-5.

 • Sisteme disponibile

-VIS cu indicator integrat

-VIS cu indicator portabil

 • Sistem complet

-3 divizori capacitivi de tensiune

-3 componente de legatura incluzand componentele circuitului de masura si descarcatori

-1 indicator de tensiune integrat sau o interfata cu prize si indicator portabil

   

Fig. 1.7.4.13. Indicatori de tensiune capacitiva

1.7.4.14. Relee

 • Scurtcircuite

Protectie la supracurent nedirectionata, temporizata

Protectie la supracurent nedirectionata, netemporizata

Protectie la supracurent nedirectionata,instantanee

 • Scurtcircuite cu pamantul

Nedirectionata, sensibila, In = 0.2A si 1A

Nedirectionata, mai putin sensibila, In = 1A si 5A

 • Functii aditionale

Discontinuitate faze

Refuz declansare intreruptor

 • Tip de masura, curent

Curent trifazat/bifazat

Curent homopolar

Grad de dezechilibru

1.7.4.15. Canale de cabluri pentru circuite secundare

La celula in configuratie standard canalul de cabluri este in partea inferioara. Printr-un canal intern de 30x60mm trec cablurile de la partea inferioara la partea superioara. Circuitele interne dintre celule sunt realizate usor prin deschiderile din peretii laterali. La ambele capete ale grupului de celule, este posibil sa avem montate canaluri pentru cabluri. Un canal de cabluri poate fi amplasat deasupra grupului de celule .

Fig. 1.7.4.15. Canale de cabluri pentru circuite secundare

1.7.4.16. Canalul de arc

Pentru a directiona gazul provenit de la un arc electric intr-o directie dorita este disponibil un canal de arc. Canalul vertical (1) din spatele fiecarei celule este conectat la canalul orizontal comun (2) din partea superioara a celulelor. Canalul orizontal este conectat la o deschidere (3) in zidul camerei in care se afla celulele.Punctul de legatura de la canalul (2) la deschiderea (3) va fi plasata in spatele sau la sfarsitul canalului superior (2). Deschiderea (3) este echipata cu o supapa de evacuare pentru presiune.

Fig. 1.7.4.16. Canalul de arc

1.8. Celule modulare produse in Romania - Gama SM6 produsa de EnergoBit

Gama SM6 este constituita din celule modulare echipate cu aparataj de comutatie capsulat cu SF6, fix sau debrosabil utilizand hexafluorura de sulf (SF6 )[20]:

-separator de sarcina;

-intreruptor Fluarc SF1 sau Sfset;

-contactor Rollarc 400 sau 400D;

-separator.

Celulele SM6 se utilizeaza pentru partea de MT din posturile de transformare MT/JT din sistemele de distributie publica si pentru posturile de distributie sau de abonat pe MT, pana la 24 kV.

1.8.1. Avantajele gamei

 • Dezvoltare ulterioara

-o oferta completa pentru nevoile actuale si viitoare

-un concept adaptat extinderii instalatiilor

-o gama de unitati functionale pentru toate aplicatiile

-un produs proiectat sa indeplineasca toate cerintele standardelor aplicabile

-optiuni pentru teleconducerea instalatiilor

 • Compactitate

-cerinte de spatiu redus, prin utilizarea de unitati compacte de latime redusa

-rationalizarea spatiului necesar instalarii tablourilor

-reducerea costurilor constructive pentru instalare

-integrare usoara a celulelor SM6 in posturile prefabricate

 • Intretinere

-partile active integrate intr-o incinta umpluta cu gaz SF6 si “sigilata pe viata”

-mecanisme de actionare prevazute sa functioneze cu intretinere redusa in conditii normale de

functionare

-anduranta electrica marita la rupere

 • Usor de instalat

-dimensiuni si greutate reduse

-amenajari constructive simple

-o solutie adaptata racordarii cablurilor

-proiectare simplificata a sistemului de bare

 • Exploatare usoara si in siguranta

-separator de sarcina cu 3 pozitii pentru a evita manevrele gresite

-separator de punere la pamant cu caracteristici de separator de sarcina

-corelare totala intre pozitia aparatajului de comutare si indicatoarele de pozitie

-tinere la arc intern in compartimentul de racordare a cablurilor si in compartimentul echipamentului

de comutatie

-panou frontal cu diagrame sinoptice usor de urmarit

-un singur levier de manevra cu functie “antireflex”

-celule compartimentate functional

 • Compatibilitate electromagnetica

-relee: capacitate de tinere la impuls: 4 kV conform recomandarii CEI 801.4

-compartimente: camp electric: 40 dB atenuare la 100 MHz

20 dB atenuare la 200 MHz

camp magnetic: 20 dB atenuare sub 30 MHz

 • Temperaturi:

-de stocare: de la –40°C pana la +70°C

-de functionare: de la –5°C pana la +40°C

1.8.2. Descrierea celulelor prefabricate

1.8.2.1. Celule cu protectie prin separator de sarcina si sigurante fuzibile

Celulele sunt alcatuite din cinci compartimente separate prin placi de separare metalice sau izolante

1. aparataj de comutatie:separator de sarcina si separator de punere la pamant intr-o incinta umpluta cu SF6, care satisface cerintele de “sistem etans la presiune”.

2. bare colectoare:toate in acelasi plan orizontal, facand posibila o extindere ulterioara a statiei si racordarea la echipamentul existent.

3. racorduri:complet accesibile din partea frontala a celulei, bornele de racordare fiind pozitionate pe polii inferiori ai separatorului sau pe suportii inferiori ai fuzibililor. In cazul celulelor echipate cu fuzibili, in acest compartiment se gaseste si separatorul de punere la pamant, in aval, al fuzibililor de MT.

4. compartimentul de comanda:contine elementele utilizate pentru actionarea separatorului de sarcina al separatorului de punere la pamant si semnalizarile de pozitie corespunzatoare.

5. compartimentul de joasa tensiune: permite instalarea sirurilor de cleme (daca mecanismul de comanda este motorizat), sigurantelor pentru circuitele de JT si a releisticii. Daca este necesar mai mult spatiu, se poate adauga o cutie suplimentara la partea superioara a celulei.

In mod optional, celulele de separator de linie pot fi prevazute si cu: motorizarea comenzii si descarcatori de supratensiuni.

Fig. 1.8.2.1. Celula cu protectie prin separator de sarcina si sigurante fuzibile1.8.2.2. Celule cu intreruptor

1. aparataj de comutatie:separator(oare) si separator(oare) de punere la pamant intr-o incinta umpluta cu SF6, care satisface cerintele de “sistem etans la presiune”.

2. bare colectoare: toate in acelasi plan orizontal, facand posibila o extindere ulterioara a statiei si racordarea la echipamentul existent.

3. racorduri: accesibile prin fata, racorduri la bornele de la partea de jos a intreruptorului. Sunt posibile doua optiuni de intreruptor Fluarc:

- SF1: combinat cu un releu electronic si senzori standard (cu sau fara o sursa de alimentare);

-Sfset: set autonom echipat cu un sistem de protectie electronica si senzori speciali (care nu necesita sursa de alimentare auxiliara).

4. compartimentul de comanda: contine elementele utilizate pentru actionarea separatorului(oarelor), intreruptorului si separatorului de punere la pamant si actioneaza semnalizarile de pozitie respective. Functiile de actionare ale intreruptorului pot fi motorizate (optional).

5. compartimentul de joasa tensiune: permite montajul unor relee compacte si siruri de cleme de testare. Daca este necesar mai mult spatiu, se poate adauga o cutie suplimentara la partea

superioara a celulei.

In mod optional, celulele pot fi prevazute cu:

-transformatoare de curent si tensiune;

-motorizarea comenzii intreruptorului;

-descarcatori de supratensiuni.

Fig. 1.8.2.2. Celula cu intreruptor

1.8.2.3. Celule cu contactor

1. aparataj de comutatie: separator de sarcina si separator de punere la pamant intr-o incinta umpluta cu SF6, care satisface cerintele de “sistem etans la presiune”.

2. bare colectoare: toate in acelasi plan orizontal, facand posibila o extindere ulterioara a statiei si racordarea la echipamentul existent.

3. racorduri: accesibile prin fata. Acest compartiment mai contine si un separator de punere la pamant in aval.Contactorul Rollarc poate fi echipat cu sigurante fuzibile.Se pot utiliza doua tipuri:

-R400 cu automentinere magnetica;

-R400D cu mecanism cu blocaj mecanic.

4. compartimentul de comanda: contine elementele utilizate pentru actionarea separatorului,

contactorului 400 sau 400D si a separatorului de punere la pamant si actioneaza semnalizarile de pozitie respective.

5. compartimentul de joasa tensiune: permite montajul unor relee compacte si siruri de cleme de testare. Se poate adauga o cutie suplimentara la partea superioara a celulei, cu echipament de baza.

In mod optional, celulele pot fi prevazute cu transformatoare de curent si tensiune.

Fig. 1.8.2.3. Celula cu contactor

1.8.3. Siguranta personalului realizata prin aparatajul de comutatie

1.8.3.1. Separator de sarcina sau separator si separator de punere la pamant

 • etanseitatea incintei

Cele trei contacte rotative sunt amplasate intr-o incinta umpluta cu gaz la presiunea relativa de 0,4 bar (400 hPa). Aceasta satisface cerintele de “sistem etans la presiune”, iar etanseitatea incintei este intotdeauna verificata in fabrica.

 • siguranta in operare

Separatorul de sarcina se poate afla in una din urmatoarele trei pozitii: “inchis”, “deschis” sau “legat la pamant”. Acesta reprezinta un sistem de interblocaj natural, care impiedica functionarea incorecta.Rotatia contactelor se realizeaza cu un mecanism cu actionare rapida care este independent

de actiunea operatorului. Aparatul combina functiile de rupere si de deconectare. Separatorul de punere la pamant amplasat in SF6 are capacitate de inchidere pe scurtcircuit conform standardelor aplicabile. Orice suprapresiune accidentala este eliminata prin deschiderea supapei de siguranta, iar

gazul este directionat catre partea din spate a celulei, evitand astfel proiectarea sa sau orice alte fenomene (legate de aceasta) in partea frontala a celulei.

Separator de sarcina sau separator

si separator de punere la pamant Contacte inchise Contacte deschise Contacte legate

la pamant

Fig. 1.8.3.1. Separator de sarcina sau separator si separator de punere la pamant

1.8.3.2. Intreruptor Fluarc SF1 sau SFset

 • etanseitatea incintei

Intreruptorul Fluarc SF1 sau Sfset este alcatuit din trei poli separati, montati pe o structura pe care se afla si mecanismul de actionare. Fiecare pol contine toate elementele active intr-o incinta izolata, umpluta cu gaz la o presiune relativa de 0,5 bar (500hPa).

 • siguranta in operare

La celulele cu separator, orice suprapresiune accidentala este eliminata prin deschiderea

supapei de siguranta.

Intreruptor SF1 Contacte inchise Precomprimare Perioada de stingere Contacte deschise

a arcului

Fig. 1.8.3.2. Intreruptor Fluarc SF1 sau SFset

1.8.3.3. Contactor Rollarc 400 si 400D

 • etanseitatea incintei

Cele trei faze sunt amplasate intr-o incinta umpluta cu SF6 la presiunea relativa de 2,5 bari

(2500 hPa). Satisface cerintele de “sistem etans la presiune”, iar etanseitatea incintei este intotdeauna verificata in fabrica.

 • siguranta in operare

Suprapresiunile accidentale sunt eliminate prin deschiderea supapei de siguranta.

Contactor Rollarc Contacte inchise Contacte principale Perioada de stingere Contacte deschise

separate a arcului

Fig. 1.8.3.3. Contactor Rollarc

1.9. Exemplu de intreruptor in SF6 - HD4 (12-36 kV –- 630-4000 A –- 16-50 kA) ABB

1.9.1. Intreruptorul varianta fixa

Varianta fixa de intreruptor (vezi Fig.1.9.1) este prevazuta cu o carcasa de protectie pentru elementele de actionare si un cadru de fixare. Gaurile de fixare sunt realizate in partea inferioara a cadrului. Terminalul circuitelor secundare se afla in partea superioara a carcasei de protectie si este reprezentat printr-un sir de cleme. Surubul de punere la pamant este pe partea laterala a intreruptorului [19]

Fig. 1.9.1. Intreruptorul varianta fixa

Legenda

1. Dispozitiv de semnalizare presiune SF6 (la cerere)

2. Buton de deschidere

3. Buton de inchidere

4. Contor actionari

5. Dispozitiv de semnalizare pozitie intreruptor

6. Orificiu pentru armare arc de inchidere

7. Dispozitiv de semnalizare stare arc armat/dezarmat

8. Placuta de identificare cu caracteristici

9. Terminale

10. Comutator presiune (la cerere)

11.Valva pentru verificare presiune SF6

12.Buton de resetare pentru protectia motorasului de armare a intreruptorului (la cerere)

1.9.2. Intreruptorul varianta debrosabila

Intreruptoarele in varianta debrosabila (vezi Fig. 1.9.2) sunt formate dintr-un carucior pe care este fixata structura suport a intreruptorului.Tubul cu conductoarele pentru conectarea accesoriilor electrice ale mecanismului de actionare sunt scoase afara prin partea superioara a capacului de protectie.Bolturile pentru activarea contactelor (brosat/debrosat), amplasate in partea superioara a casetei CBE sau in celula, sunt fixate in partea superioara a intreruptorului.Intreruptorul este prevazut cu contacte tulipa izolate. Intreruptorul debrosabil este prevazut cu blocaje speciale pe traversa frontala. Blocajele pot fi activate doar cu manileva cu caruciorul asezat complet pe traversa.

Manivela de brosare/debrosare trebuie introdusa complet. Un blocaj previne avansarea caruciorului in caseta (de exemplu cand separatorul de punere la pamant este inchis). In situatia in care caruciorul este in pozitie intermediara blocajul previne inchiderea intreruptorului (mecanic sau electric).La cerere, poate fi prevazut un magnet de blocare care, cand este nealimentat, impiedica actionarea caruciorului [19].

Fig. 1.9.2. Intreruptorul varianta debrosabila

Legenda

1. Dispozitiv de semnalizare presiune SF6 (la cerere)

2.Buton de deschidere

3.Buton de inchidere

4.Contor numar actionari

5. Dispozitiv de semnalizare pozitie intreruptor deschis/inchis

6. Orificiu pentru armare manuala a arcului

7. Dispozitiv de semnalizare stare arc de inchidere armat/nearmat

8. Placuta cu parametrii intreruptorului

9. Contacte izolate

10. Supapa presiune (la cerere)

11. Valva pentru verificare presiune SF6

12. Dispozitiv de actionare a obloanelor casetei

13. Carucior

14. Blocaje pentru fixare in pozitie brosat

15. Blocaj pentru activare maneta

16. Bolturi pentru activarea contactelor localizate in caseta

17. Conector (cu pini)

18. Buton de resetare pentru intreruptorul de protectie al motorasului de armare (la cerere

Dispozitivele de actionare si semnalizare

Fig. 1.9.3. Dispozitivele de actionare si semnalizare

Legenda

1. Dispozitiv de semnalizare presiune SF6 (la cerere)

2. Buton de deschidere

3. Buton de inchidere

4. Contor numar actionari

5. Buton de resetare pentru intreruptorul de protectie al motorasului de armare

6. Orificiu pentru armarea manuala a arcului

7. Dispozitiv de semnalizare pentru starea arcului de inchidere

8. Dispozitiv de semnalizare pentru pozitie intreruptor deschis/inchis
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate