Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
PROTECTIA IMPOTRIVA PIERDERII EXCITATIEI LA HIDROGENERATOARELE SINCRONE


PROTECTIA IMPOTRIVA PIERDERII EXCITATIEI LA HIDROGENERATOARELE SINCRONE
PROTECTIA IMPOTRIVA PIERDERII EXCITATIEI LA HIDROGENERATOARELE SINCRONE

Actionarea protectiei Impotriva Pierderii Excitatiei la hidrogeneratoarele sincrone, va demara procesul de oprire hidroagregat si semnalizarile preventive si de avarie aferente. Personalul operativ de exploatare va trebui sa aiba urmatoarele cunostinte tehnice, in vederea exploatarii instalatiilor electrice cu implicarea protectiilor electrice.

A. Prezentarea protectiei

B. Modul de semnalizare si actionare a protectiei

C. Cauzele posibile pentru care lucreaza protectia

D. Modul de interventie a personalului operativ de exploatare
A. PREZENTAREA PROTECTIEI

a.1 Rolul protectiei Protejeaza hidrogeneratorul impotriva pierderii excitatiei (regim subexcitat), sesizeaza regimul disparitiei accidentale a campului inductor al hidrogeneratorului sincron cu polii aparenti, avand reactanta longitudinala sincrona cuprinsa in limitele de 80 250 %. Releele de protectie fac parte din categoria releelor de reactanta minima capacitiva, controland impedanta pe faza la bornele infasurarii statorice ale hidrogeneratorului sincron protejat (protectia se poate denumi si Protectia contra Puterii Reactive Inversa).

a.2 Zona de actionare infasurarea statorica a hidrogeneratorului, la functionarea in regim subexcitat ori pierderea completa a excitatiei proprii.

a.3 Modul de aplicare Protectia este prevazuta si montata la hidrogeneratoarele de medie si mare putere.

a.4 Modul de racordare    

a)     pentru masura Protectia este racordata la circuitele secundare a reductorilor de curent montati pe steaua infasurarii statorice, pe o faza, iar racordarea la circuitele secundare de tensiune de la grupul de masura borne infasurarea statorica pe aceiasi faza ca si circuitele de curent.

b)     pentru actionare Protectia este racordata la :

- curentul continuu operativ 220 V;

- circuitele de semnalizare preventiva si de avarie;

- circuitele de oprire hidroagregat.

B. MODUL DE SEMNALIZARE SI ACTIONARE A PROTECTIEI

Protectia poate actiona instantaneu ori temporizat :

- la semnalizarea de avarie (optica si acustica);

- comanda oprirea hidroagregatului;

- comanda deconectarea intrerupatorului de borne hidrogenerator;

- comanda deconectarea ADR, instalatia de excitatie etc.;

- comanda pornirea (demararea) DRRI;

- comanda sistemul de inregistrare evenimente.

C. CAUZELE POSIBILE pentru care lucreaza protectia

Protectia va lucra in urmatoarele imprejurari:

La functionarea hidrogeneratorului in regim subexcitat ori a pierderii excitatiei, protectia sesizeaza disparitia accidentala a campului inductor al hidrogeneratorului sincron cu polii aparenti, avand reactanta longitudinala sincrona cuprinsa in limitele de 80 250 %.Releele de protectii fac parte din categoria releelor de reactanta minima capacitiva, controland impedanta pe faza la bornele hidrogeneratorului sincron protejat. Deci protectia actioneaza la Putere Reactiva Inversa functie de valoarea de reglaj stabilita pe releu.

D. MODUL DE INTERVENTIE A PERSONALULUI OPERATIV DE EXPLOATARE

Personalul operativ de exploatare va actiona conform urmatoarei proceduri:

Analizeaza imprejurarile in care s-a produs actionarea protectiei, tinand cont de cauzele prezentate mai sus (la punctul C). Verifica starea de fapt a hidrogeneratorului, a sistemului de excitatie, regulatorul automat de tensiune RAT, reostat de excitatie etc..

Citeste si noteaza toate semnalizarile preventive si de avarie aparute pe panoul de semnalizari centrale hidroagregat, cat si semnalizarile, steguletele releelor interne releului de protectie, impotriva pierderii excitatiei; de asemenea noteaza toate semnalizarile aparute in celelalte relee de protectii electrice complexe aferente hidrogeneratorului.

Anunta DH si conducerea SH cu privire la incident, avarie, semnalizarile aparute cat si rezultatul analizei la prima investigare.

Actioneaza pentru lichidarea avariei functie de rezultatul controlului si de dispozitiile pe care le primeste de la DH si conducerea SH.

Daca defectul nu este depistat ori nu poate fi remediat de catre personalul operativ de exploatare se continua manevrele de retragere din exploatare a hidrogeneratorului, aducandu-se in stare legat la pamant, AD inchis si blocat etc.

Conducerea SH si Hidroserv va intocmi program de lucrari si probe electrice complexe daca e cazul.

Figura 8 Schema electrica primara HG si racordare Protectia Impotriva Pierderii Excitatiei la reductorul cu curent montat pe stea generator si grupul de masura borne HG

Figura 8
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate